En introduktion till litauisk litteratur genom 8 böcker

Litauiska författare har publicerat böcker på litauiska språket sedan 1500-talet. Denna rika skrivhistoria stoppades under den sovjetiska ockupationen, eftersom skrivning på litauiska förbjöds av rädsla för ett uppror. Publiceringen på litauiska språket började igen 1904.

Författare som Vincas Kreve-Mickevicius och Zemaite banade väg för Litauens samtida författare. Författarna till de åtta böcker som ingår i denna lista har skrivit böcker som beskriver litauisk historia och kultur och många har översatts till engelska.

Till och med existentialism har satt sitt prägel på litauisk litteratur.

Metai/The Seasons, Kristijonas Donelaitis, late 1700s

Skrivet av Kristijonas Donelaitis i slutet av 1700-talet var Metai / The Seasons den första fiktion som en litauisk skrev på litauiska språket. Berättelsen följer litauerna i ett landsbygdssamhälle under ett helt år. Det anses vara ett klassiskt litauiskt verk och har publicerats på minst 12 olika språk.

The Herdsman and the Linden Tree, Vincas Kreve-Mickevicius, 1964

Vincas Kreve-Mickevicius betraktades som ett Nobelpris i litteratur och var en produktiv litauisk författare som föddes 1882 och dog 1954. Han skrev flera samlingar av litauiska folksånger samt litauiska legender. Även om han så småningom emigrerade till USA har många av hans böcker inte översatts. Men fiktiv novell, Herdsman and the Linden Tree publicerades på engelska.

Se även  7 bästa böckerna att läsa innan du besöker Granada och Sierra Nevada

Between Shades of Gray, Ruta Sepetys, 2011

Ruta Sepetys är en samtida bästsäljande författare i New York Times som har publicerat tre romaner: Between Shades of Grey, Out of the Easy och Salt to the Sea. Kanske hennes mest berömda roman, Between Shades of Grey, är en historisk fiktion som ger läsarna en hård inblick i livet som en litauisk förvisad till Sibirien under den sovjetiska ockupationen. Mellan Shades of Grey följer Lina Vilkas, en femton år gammal flicka som rivs från sitt liv i Kaunas och förvisas med sin familj till Sibirien.

Balta Drobule/White Shroud, Antanas Skema, 1958

Även om den inte översätts till engelska, är Balta Drobule eller White Shroud en viktig existentialistisk roman skriven på litauiska av Antanas Skema, en litauisk amerikaner. Denna roman, tillsammans med många andra, förbjöds under sovjettiden i Litauen. Boken följer karaktären Antanas Garsva, en fiktiv poet som fastnar i en kärlekstriangel, som sedan driver honom till galenskap. Många anser att den vita manteln är den första moderna litauiska romanen.

Se även  13 klassiska böcker från Nya Zeeland!

Forest Brothers: The Account of an Anti-Soviet Lithuanian
Freedom Fighter, 1944-1948, Juozas Luksa, 2009

Forest Brothers är en självbiografi skriven av Juozas Luksa om hans personliga motstånd mot sovjetisk ockupation i Litauen. Den här kraftfulla boken ger en djupgående förståelse om farorna, tragedierna och kampen för litauerna under denna tid. Romanen har översatts till engelska.

Silva Rerum, Kristina Sabaliauskaite, 2009

Den samtida litauiska författaren Kristina Sabaliauskaite hedrades 2015 som årets kvinna i Litauen. Hennes roman Silva Rerum, som publicerades 2009, har fått många utmärkelser och listades bland de tio viktigaste litauiska böckerna under årtiondet.

Silva Rerum är en historiskt noggrann roman som följer en nobel litauisk familjs liv från 1659 till 1667.

Denna bok är den första i en trilogi och har översatts till lettiska och polska. En annan bok skriven av Sabalaiuskaite, Vilnius Wilno Vilna: Three Short Stories, har översatts till engelska.

Lost Birds, Birute Putrius, 2015

Lost Birds, skriven av Birute Putrius 2015, är en fiktiv roman som följer flera litauiska barns liv som loppar Litauen till Chicago under andra världskriget.

Huvudpersonerna slits mellan att sakna sitt hemland och den attraktion USA har för dem. När Litauen återvinner sin frihet besöker huvudpersonerna Litauen.

Se även  6 böcker du måste läsa innan du reser till Armenien!

Tula, Jurgis Kuncinas, 1993

Jurgis Kuncinas är en av de mest populära litauiska författarna med fiktiva självbiografiska berättelser.

Tula är kanske hans mest berömda roman och de som besöker Vilnius kanske känner igen platser i texten, som den står i Uzupis. När denna roman skrevs, var Uzupis ett fattigt område känt för prostitution och droger.

Tula följer berättaren av berättelsen genom behandling för alkoholism och möter många excentriska karaktärer under vägen. Flera av hans böcker har översatts till andra språk inklusive engelska.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇