Majgull Axelssons 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳

Majgull Irene Axelsson, född Andersson den 14 februari 1947 i Landskrona, Àr en svensk journalist, dramatiker och romanförfattare.

Det hÀr Àr vÄr lista över Majgull Axelssons 3 bÀsta böcker vi anser att alla bör ha lÀst i alla fall en gÄng.

1. Jag heter inte Miriam

Majgull Axelsson Ă€r tillbaka med en ny gripande roman. Jag heter inte Miriam Ă€r en stark roman om identitet, utanförskap och mörka hemligheter av en av Sveriges största författare.

Majgull Axelsson tar oss med pĂ„ en omvĂ€lvande resa genom krigets Europa och efterkrigstidens Sverige. Vi fĂ„r följa en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolĂ€gret RavensbrĂŒck dĂ€r romer stod allra lĂ€ngst ner i rangordningen bland fĂ„ngarna.

NÀr hon sedan kommer till Sverige med de Vita bussarna behÄller hon namnet och gör allt för att dölja sitt förflutna. Hennes hem och familj Àr skött till perfektion, hennes utseende Àr alltid vÀlordnat och hon Àr korrekt, lugn och vÀlformulerad i allt hon gör. Men under den perfekta ytan döljer sig den stora hemligheten.

“TĂ„rarna stiger henne i ögonen, hon fĂ„r blinka nĂ„gra gĂ„nger för att driva undan dem, och orden flyger hastigt genom hennes huvud, de dĂ€r orden hon inte fĂ„r sĂ€ga, de dĂ€r orden hon inte har sagt en enda gĂ„ng sedan hon kom till Sverige. Jag heter inte Miriam.”

NÀr familjen samlas runt Miriams sÀng för att fira hennes 85-Ärsdag tror de att hon blivit dement. Varför pÄstÄr hon annars att hon inte heter det alla vet att hon faktiskt heter? Sanningen bakom tatueringen pÄ Miriams arm, om hur hon blev Miriam, börjar sÄ sakta komma fram och det Àr en helt annan berÀttelse Àn familjen vÀntar sig. Det Àr en berÀttelse om sjÀlvbedrÀgeri, skam och utanförskap, om Europas smÀrtsamma historia, om romers situation och Sverige under efterkrigstiden.

Det hĂ€r Ă€r utan tvekan en av Majgull Axelssons starkaste romaner. En lĂ€supplevelse i samma klass som AprilhĂ€xan.

»Majgull Axelsson Ă€r en psykologins mĂ€stare, det vet alla som lĂ€st henne. Hon Ă€r ocksĂ„ en klar iakttagare av bĂ„de klass och förtryck – ofta knivskarp i sitt sĂ€tt att skildra de mekanismer som finns inom varje grupp. /…/Jag strĂ€cklĂ€ser, bokstavligen sĂ„.»
Annelie, Dufva, Sveriges Radio

»Det Àr ett grandiost konstruerat dramatiskt upplÀgg, dÀr författaren varvar berÀttelser frÄn tiden i koncentrationslÀger, de första Ären i Sverige och nutid. Fakta vÀvs in i fiktionen.«
Aftonbladet

»Styrkan och det djupt övertygande i Jag heter inte Miriam beror inte minst pÄ Majgull Axelssons sÀtt att berÀtta. Hon anvÀnder inga tillgjorda grepp. Hon litar pÄ sitt sprÄk och det drabbande i berÀttelsen.«
Helsingborgs Dagblad

»SÄ smÄningom blir Miriam tandlÀkarhustru i ett vÀlmÄende NÀssjö. Fram till sin ÄttiofemÄrsdag förnekar hon sitt romska ursprung inför alla. Hon sviker sitt folk, kan man sÀga. Man kan ocksÄ sÀga att hon gör det enda möjliga. Metodiskt och skickligt gestaltar Majgull Axelsson hennes strategi att överleva genom att glömma.«
Sydsvenskan

»”Jag heter inte Miriam” Ă€r i första hand en roman om identitet, om skuld, om grĂ€nserna för vad som gĂ„r att minnas och tala om – och om hur grĂ€nserna Ă€ndĂ„ efterhand gĂ„r att töja pĂ„. Det Ă€r ocksĂ„ en roman om svensk aningslöshet. Men framförallt Ă€r den en detaljerad, vardagsrealistisk skildring av koncentrationslĂ€gerverkligheten. Axelsson Ă€r ypperlig pĂ„ att förmedla kroppskĂ€nslor, Ă„ngestens fysiska uttryck, och hon vĂ€jer inte för nĂ„got.»
UNT

»Utan tvekan vÄrens största lÀsupplevelse.»
Corren

»Om detta mÄ vi berÀtta. GÄng pÄ gÄng. Majgull Axelsson gör det med den Àran.»
SvD

2. InstÀlld resa till Sabarmati

En mor som inte Àr en mor. En dotter som inte Àr en dotter.

ÄndĂ„ har Lykke och Fatima bara varandra. Lykke Ă€r en ganska bitsk gymnasielĂ€rare i NĂ€ssjö, Fatima ett hittebarn frĂ„n Indien som Ă€n en gĂ„ng har blivit övergiven, nu av adoptivförĂ€ldrarna. Hon vet egentligen bara en sak om sig sjĂ€lv: att hon inte heter Fatima. NĂ€r hon som nyfödd hittades vid floden Sabarmatis strand fick hon namnet Meera. Det bĂ€r hon som en hemlighet, Ă€nda till den dag dĂ„ hon som 18-Ă„ring sĂ€tter sig pĂ„ ett tĂ„g, fast besluten att aldrig komma tillbaka.

Men Lykke blir kvar i NÀssjö och försöker fortsÀtta sitt liv, trots mycket grubblande. Var det fel av henne att gripa in och ta hand om Fatima? Blev hon en misslyckad mamma, eftersom hon helt enkelt inte var mamma? Vart tog flickan vÀgen? Varför hör hon aldrig av sig?

En mörk eftermiddag i november, nÀr Lykke Àr ute och gÄr med sin hund, lÀgger en nÄgon en behandskad hand mot hennes axel, drar henne Ät sidan och slÄr.

Och han slÄr mycket hÄrt.

3. Ditt liv och mitt

Omskakande roman om familjehemligheter, skuld och de som inte fick vara med nÀr Sverige blev vÀrldsmÀstare i vÀlfÀrd.

MÀrit kliver av tÄget i Lund utan att sjÀlv förstÄ varför. Det Àr över femtio Är hon senast var hÀr och hon har inte lÀngtat tillbaka en sekund. Hit kom hon som lovande lÀkarstuderande pÄ 60-talet, en tid dÄ folkhemmet vÀxte och blomstrade. Men pÄ Norra kyrkogÄrden vittnar en massgrav om en annan verklighet.

HÀr hamnade patienterna frÄn Vipeholm, den stora anstalten för sÄ kallade sinnesslöa strax utanför Lund. Det var dÀr hennes bror gick under. Han som kallades Tok-Lars, Vidundret eller Haltelyttelasse. Vad var det som hÀnde för alla dessa Är sedan? Och vem bÀr egentligen skulden?Ditt liv och mitt Àr en berÀttelse om en systers sökande efter sanning och upprÀttelse, om dem som inte fick vara med nÀr svenska folket blev vÀrldsmÀstare i vÀlfÀrd.

En omskakande roman om hĂ€mnd, familjehemligheter och skuld.“Det hĂ€r Ă€r ett författarskap som Ă€nda sedan debuten stĂ€llt sig i de svagas tjĂ€nst […] Vi behöver hennes röst mer Ă€n nĂ„gonsin idag.” – SvDEn av de frĂ€msta skildrarna av Folkhemmet.” – Kulturnytt, P1“Ett viktigt nedslag i historien med kuslig relevans idag, och samtidigt en rasande vĂ€lsnickrad roman.” – Expressen“Det Ă€r en vĂ€ldigt bra Majgull Axelsson-roman.

Det Ă€r viktigt att lĂ€sa den.” – Gomorron Sverige, SVT“Det Ă€r en gripande och omskakade skildring som med kuslig precision trĂ€nger ner pĂ„ djupet och vĂ€cker liv i mĂ„nga avgörande samhĂ€llsfrĂ„gor” – VLT“En vild och mörk roman” – Kulturnyheterna, SVTMAJGULL AXELSSON (1947) slog igenom med AprilhĂ€xan (1997) som belönades med Augustpriset. Ett urval av hennes romaner: LĂ„ngt borta frĂ„n Niefelheim, Slumpvandring, Rosario Ă€r död, Moderspassion och nu senast Jag heter inte Miriam.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!