Majgull Axelssons 3 bästa böcker du måste läsa

Majgull Irene Axelsson, född Andersson den 14 februari 1947 i Landskrona, är en svensk journalist, dramatiker och romanförfattare.

Det här är vår lista över Majgull Axelssons 3 bästa böcker vi anser att alla bör ha läst i alla fall en gång.

1. Jag heter inte Miriam

Majgull Axelsson är tillbaka med en ny gripande roman. Jag heter inte Miriam är en stark roman om identitet, utanförskap och mörka hemligheter av en av Sveriges största författare.

Majgull Axelsson tar oss med på en omvälvande resa genom krigets Europa och efterkrigstidens Sverige. Vi får följa en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna.

När hon sedan kommer till Sverige med de Vita bussarna behåller hon namnet och gör allt för att dölja sitt förflutna. Hennes hem och familj är skött till perfektion, hennes utseende är alltid välordnat och hon är korrekt, lugn och välformulerad i allt hon gör. Men under den perfekta ytan döljer sig den stora hemligheten.

”Tårarna stiger henne i ögonen, hon får blinka några gånger för att driva undan dem, och orden flyger hastigt genom hennes huvud, de där orden hon inte får säga, de där orden hon inte har sagt en enda gång sedan hon kom till Sverige. Jag heter inte Miriam.”

När familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes 85-årsdag tror de att hon blivit dement. Varför påstår hon annars att hon inte heter det alla vet att hon faktiskt heter? Sanningen bakom tatueringen på Miriams arm, om hur hon blev Miriam, börjar så sakta komma fram och det är en helt annan berättelse än familjen väntar sig. Det är en berättelse om självbedrägeri, skam och utanförskap, om Europas smärtsamma historia, om romers situation och Sverige under efterkrigstiden.

Se även  5 bästa böckerna av Jonas Gardell du måste läsa

Det här är utan tvekan en av Majgull Axelssons starkaste romaner. En läsupplevelse i samma klass som Aprilhäxan.

»Majgull Axelsson är en psykologins mästare, det vet alla som läst henne. Hon är också en klar iakttagare av både klass och förtryck – ofta knivskarp i sitt sätt att skildra de mekanismer som finns inom varje grupp. /…/Jag sträckläser, bokstavligen så.»
Annelie, Dufva, Sveriges Radio

»Det är ett grandiost konstruerat dramatiskt upplägg, där författaren varvar berättelser från tiden i koncentrationsläger, de första åren i Sverige och nutid. Fakta vävs in i fiktionen.«
Aftonbladet

»Styrkan och det djupt övertygande i Jag heter inte Miriam beror inte minst på Majgull Axelssons sätt att berätta. Hon använder inga tillgjorda grepp. Hon litar på sitt språk och det drabbande i berättelsen.«
Helsingborgs Dagblad

»Så småningom blir Miriam tandläkarhustru i ett välmående Nässjö. Fram till sin åttiofemårsdag förnekar hon sitt romska ursprung inför alla. Hon sviker sitt folk, kan man säga. Man kan också säga att hon gör det enda möjliga. Metodiskt och skickligt gestaltar Majgull Axelsson hennes strategi att överleva genom att glömma.«
Sydsvenskan

»”Jag heter inte Miriam” är i första hand en roman om identitet, om skuld, om gränserna för vad som går att minnas och tala om – och om hur gränserna ändå efterhand går att töja på. Det är också en roman om svensk aningslöshet. Men framförallt är den en detaljerad, vardagsrealistisk skildring av koncentrationslägerverkligheten. Axelsson är ypperlig på att förmedla kroppskänslor, ångestens fysiska uttryck, och hon väjer inte för något.»
UNT

»Utan tvekan vårens största läsupplevelse.»
Corren

»Om detta må vi berätta. Gång på gång. Majgull Axelsson gör det med den äran.»
SvD

2. Inställd resa till Sabarmati

En mor som inte är en mor. En dotter som inte är en dotter.

Se även  3 böcker av Elsa Beskow du måste läsa

Ändå har Lykke och Fatima bara varandra. Lykke är en ganska bitsk gymnasielärare i Nässjö, Fatima ett hittebarn från Indien som än en gång har blivit övergiven, nu av adoptivföräldrarna. Hon vet egentligen bara en sak om sig själv: att hon inte heter Fatima. När hon som nyfödd hittades vid floden Sabarmatis strand fick hon namnet Meera. Det bär hon som en hemlighet, ända till den dag då hon som 18-åring sätter sig på ett tåg, fast besluten att aldrig komma tillbaka.

Men Lykke blir kvar i Nässjö och försöker fortsätta sitt liv, trots mycket grubblande. Var det fel av henne att gripa in och ta hand om Fatima? Blev hon en misslyckad mamma, eftersom hon helt enkelt inte var mamma? Vart tog flickan vägen? Varför hör hon aldrig av sig?

En mörk eftermiddag i november, när Lykke är ute och går med sin hund, lägger en någon en behandskad hand mot hennes axel, drar henne åt sidan och slår.

Och han slår mycket hårt.

3. Ditt liv och mitt

Omskakande roman om familjehemligheter, skuld och de som inte fick vara med när Sverige blev världsmästare i välfärd.

Märit kliver av tåget i Lund utan att själv förstå varför. Det är över femtio år hon senast var här och hon har inte längtat tillbaka en sekund. Hit kom hon som lovande läkarstuderande på 60-talet, en tid då folkhemmet växte och blomstrade. Men på Norra kyrkogården vittnar en massgrav om en annan verklighet.

Här hamnade patienterna från Vipeholm, den stora anstalten för så kallade sinnesslöa strax utanför Lund. Det var där hennes bror gick under. Han som kallades Tok-Lars, Vidundret eller Haltelyttelasse. Vad var det som hände för alla dessa år sedan? Och vem bär egentligen skulden?Ditt liv och mitt är en berättelse om en systers sökande efter sanning och upprättelse, om dem som inte fick vara med när svenska folket blev världsmästare i välfärd.

Se även  Pär Lagerkvists 5 bästa böcker du måste läsa

En omskakande roman om hämnd, familjehemligheter och skuld.”Det här är ett författarskap som ända sedan debuten ställt sig i de svagas tjänst […] Vi behöver hennes röst mer än någonsin idag.” – SvDEn av de främsta skildrarna av Folkhemmet.” – Kulturnytt, P1”Ett viktigt nedslag i historien med kuslig relevans idag, och samtidigt en rasande välsnickrad roman.” – Expressen”Det är en väldigt bra Majgull Axelsson-roman.

Det är viktigt att läsa den.” – Gomorron Sverige, SVT”Det är en gripande och omskakade skildring som med kuslig precision tränger ner på djupet och väcker liv i många avgörande samhällsfrågor” – VLT”En vild och mörk roman” – Kulturnyheterna, SVTMAJGULL AXELSSON (1947) slog igenom med Aprilhäxan (1997) som belönades med Augustpriset. Ett urval av hennes romaner: Långt borta från NiefelheimSlumpvandringRosario är dödModerspassion och nu senast Jag heter inte Miriam.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇