9 bästa böckerna som utspelar sig i Chicago

Chicagos historiska förflutna gav dessa författare gott om självbiografiskt material och fiktiv inspiration. Det här är de bästa böckerna i Windy City.

1. ‘Humboldt’s Gift’ by Saul Bellow (1975)

Att flytta från Kanada till Chicago under hans formativa år gjorde ett outplånligt intryck på Saul Bellow; flera av de Nobelprisvinnande författarens romaner spelas i Windy City, inklusive Humboldts present.

Romanen, som vann Pulitzer 1976, följer vänskapen och den kreativa rivaliteten mellan två författare, Charlie Citrine och hans poetmentor Von Humboldt Fleisher.

När Humboldt upptäcks död på ett förfallet hotell i New York är Citrine på höjden av sin författarkarriär, medan hans personliga liv är i oordning.

När han mediterar över sin döda väns liv och förhållandet mellan konstnärskap och amerikansk kapitalism, måste Citrine ta reda på om Humboldts postumiska gåva till honom – rättigheterna till ett gammalt manus – är en möjlighet eller en förbannelse i förklädnad.

2. ‘The House on Mango Street’ by Sandra Cisneros (1984)

The House on Mango Street är ett rörande sortiment av noveller och vinjetter som komponerats av författaren Sandra Cisneros ”för att berätta en stor historia, varje historia bidrar till helheten – som pärlor i ett halsband”.

Det är en äldre berättelse om en ung mexikansk-amerikansk tjej, Esperanza Cordero, som drömmer om att fly från Chicago-området där hon är uppvuxen.

Kämpar med en kvävande miljö och samhällets låga förväntningar på henne, Cordero använder sina poetiska ord för att utforska vem hon är och vem hon en dag kan bli.

Se även  3 böcker av Pascal Engman du måste läsa

3. ‘Peel My Love Like an Onion’ by Ana Castillo (1999)

Carmen ’La Coja’ (The Cripple) Santos är en flamencodansare från Chicago med ett ben skadat av barndomspolio. Efter att ha slits mellan sin älskare i nästan två decennier, gifte sig flamencotruppledaren Agustín och meddansaren Manolo – som hon har en passionerad men kortlivad affär med – Santos befinner sig övergiven av båda männen.

För att förstärka sin depression återvänder polio och lämnar Santos oförmögen att dansa. Efter att hon har tagit en serie menialjobb och flyttat in hos sin mor för att få ena mötet, återupplivar en oväntad möjlighet att återvända till rampljuset denna beslutsamma, passionerade kvinnliga huvudperson.

4. ‘The Devil in the White City’ by Erik Larson (2002)

Detta bästsäljande fackverk av Erik Larson följer de sammanflätade ödena för två charmiga och intelligenta män under världsmässan 1893 i Chicago. En är den berömda arkitekten och stadsplaneraren Daniel Burnham, som övervakade mässans design och konstruktion.

Den andra är Dr HH Holmes, en av Amerikas mest ökända seriemördare, som använde mässan som ett tillfälle att bygga världens mässhotell – ett mördande hus komplett med en gaskammare, ett dissektionsbord och ett krematorium på 3000F (1650C). att bortskaffa kropparna.

5. ‘47th Street Black’ by Bayo Ojikutu (2003)

Livet för JC och Mookie, två gymnasieelever som bor på Chicagos södra sida, tar en vändning när de stöter på liket av en lokal skurk.

Efter att ha sålt den döda mans smycken i en pantbank som ägs av en känd gangsta, befinner sig de två nedsänkta i Chicagos kriminella underjorden och arbetar för pöbelbossen.

När förtroendet mellan vännerna börjar bråka slutar ett dåligt avrättat mord med JC: s fängelse. Under tiden har Mookie stigit upp för att bli den mäktigaste mannen på stadens södra sida. När JC släpps är en våldsam sammandrabbning oundviklig.

6. ‘Dreams From My Father’ by Barack Obama (1995)

Barack Obamas memoarer, Dreams From My Father, publicerades första gången 1995, då den framtida presidenten var redo att kämpa för statssenator i Illinois.

Se även  5 bästa böckerna av Émile Zola du måste läsa

Boken öppnar med det ögonblick som Obama fick veta om sin främmande fars död i en bilolycka och utvecklas som en relatabel utforskning av hans identitet som en amerikansk blandad arv.

Roving från Kansas, där hans moderlinje härstammar från, till Hawaii, där hans föräldrar träffades, och från Chicago till Kenya – där många medlemmar av hans fäderns familj fortfarande bor – Dreams From My Father är ett rörligt, sårbart självporträtt av en man som skulle fortsätta att djupt forma amerikansk politik.

7. ‘The Lazarus Project’ by Aleksandar Hemon (2008)

Aleksandar Hemons The Lazarus Project suddar ut gränserna mellan fakta och fiktion. 1908 sköts en ung östeuropeisk judisk invandrare som heter Lazarus Averbuch av George Shippy, polischefen i Chicago, under en förvirrad och ogenomskinlig interaktion som delade allmänheten.

Shippy påstår sig ha handlat i självförsvar och trodde att Averbuch var en anarkistisk mördare, men det finns få bevis som stöder hans påstående.

Hemons besatthet med fallet spelas ut genom den fiktiva karaktären Brik – en författare av östeuropeisk härkomst som bor i dagens Chicago, som går tillbaka Averbuchs fotspår för att upptäcka sanningen.

Briks och Lazarus berättelser utvecklas genom hela romanen och blir nära sammanflätade, vilket leder till flera mirakulösa och provocerande upptäckter.

8. ‘Native Son’ by Richard Wright (1940)

Native Son är en tankeväckande reflektion över de tragiska efterklangen om ras och ekonomisk fördom i Amerikas innerstadsområden.

Historien börjar när Bigger Thomas, en svart man uppvuxen på Chicagos South Side på 1930-talet, får jobb som chaufför för en rik vit familj.

Se även  Liza Marklunds 5 bästa böcker du måste läsa

En tragisk händelse slutar med ett oavsiktligt mord på familjens unga dotter Mary, som Thomas sedan försöker täcka över genom att hugga kroppen i bitar och placera den i en ugn.

När myndigheterna stänger in går Thomas ytterst och chockerande långt för att dölja sitt brott.

9. ‘The Jungle’ by Upton Sinclair

Journalisten och romanförfattaren Upton Sinclair hoppades kunna störa Amerikas köttpackningsindustri med sin bok The Jungle.

Berättelsen följer en familj av underbetalda invandrare från Litauen när de riskerar smutsiga och osäkra arbetsförhållanden i Chicagos ”Packingtown” – ett distrikt fullt av slakterier och köttbearbetningsanläggningar – för att hålla sig flytande.

Sviktad av den amerikanska drömmen upplever Rudkus-familjen en serie alltmer oroväckande händelser, allt från korruption och oaktsamhet i stadens köttfabriker.

Medan Sinclair hoppades kunna främja socialismen genom att varna människor för omänskliga metoder, var läsarna mer bekymrade över beskrivningarna av de ohälsosamma fabriksförhållandena när boken publicerades 1906.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara de bästa böckerna som utspelar sig i Chicago.

Vi hoppas verkligen du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇