9 bÀsta böckerna som utspelar sig i Chicago

BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳

Chicagos historiska förflutna gav dessa författare gott om sjÀlvbiografiskt material och fiktiv inspiration. Det hÀr Àr de bÀsta böckerna i Windy City.

1. ‘Humboldt’s Gift’ by Saul Bellow (1975)

Att flytta frÄn Kanada till Chicago under hans formativa Är gjorde ett outplÄnligt intryck pÄ Saul Bellow; flera av de Nobelprisvinnande författarens romaner spelas i Windy City, inklusive Humboldts present.

Romanen, som vann Pulitzer 1976, följer vÀnskapen och den kreativa rivaliteten mellan tvÄ författare, Charlie Citrine och hans poetmentor Von Humboldt Fleisher.

NÀr Humboldt upptÀcks död pÄ ett förfallet hotell i New York Àr Citrine pÄ höjden av sin författarkarriÀr, medan hans personliga liv Àr i oordning.

NĂ€r han mediterar över sin döda vĂ€ns liv och förhĂ„llandet mellan konstnĂ€rskap och amerikansk kapitalism, mĂ„ste Citrine ta reda pĂ„ om Humboldts postumiska gĂ„va till honom – rĂ€ttigheterna till ett gammalt manus – Ă€r en möjlighet eller en förbannelse i förklĂ€dnad.

2. ‘The House on Mango Street’ by Sandra Cisneros (1984)

The House on Mango Street Ă€r ett rörande sortiment av noveller och vinjetter som komponerats av författaren Sandra Cisneros “för att berĂ€tta en stor historia, varje historia bidrar till helheten – som pĂ€rlor i ett halsband”.

Det Àr en Àldre berÀttelse om en ung mexikansk-amerikansk tjej, Esperanza Cordero, som drömmer om att fly frÄn Chicago-omrÄdet dÀr hon Àr uppvuxen.

KÀmpar med en kvÀvande miljö och samhÀllets lÄga förvÀntningar pÄ henne, Cordero anvÀnder sina poetiska ord för att utforska vem hon Àr och vem hon en dag kan bli.

3. ‘Peel My Love Like an Onion’ by Ana Castillo (1999)

Carmen ‘La Coja’ (The Cripple) Santos Ă€r en flamencodansare frĂ„n Chicago med ett ben skadat av barndomspolio. Efter att ha slits mellan sin Ă€lskare i nĂ€stan tvĂ„ decennier, gifte sig flamencotruppledaren AgustĂ­n och meddansaren Manolo – som hon har en passionerad men kortlivad affĂ€r med – Santos befinner sig övergiven av bĂ„da mĂ€nnen.

För att förstÀrka sin depression ÄtervÀnder polio och lÀmnar Santos oförmögen att dansa. Efter att hon har tagit en serie menialjobb och flyttat in hos sin mor för att fÄ ena mötet, Äterupplivar en ovÀntad möjlighet att ÄtervÀnda till rampljuset denna beslutsamma, passionerade kvinnliga huvudperson.

4. ‘The Devil in the White City’ by Erik Larson (2002)

Detta bÀstsÀljande fackverk av Erik Larson följer de sammanflÀtade ödena för tvÄ charmiga och intelligenta mÀn under vÀrldsmÀssan 1893 i Chicago. En Àr den berömda arkitekten och stadsplaneraren Daniel Burnham, som övervakade mÀssans design och konstruktion.

Den andra Ă€r Dr HH Holmes, en av Amerikas mest ökĂ€nda seriemördare, som anvĂ€nde mĂ€ssan som ett tillfĂ€lle att bygga vĂ€rldens mĂ€sshotell – ett mördande hus komplett med en gaskammare, ett dissektionsbord och ett krematorium pĂ„ 3000F (1650C). att bortskaffa kropparna.

5. ‘47th Street Black’ by Bayo Ojikutu (2003)

Livet för JC och Mookie, tvÄ gymnasieelever som bor pÄ Chicagos södra sida, tar en vÀndning nÀr de stöter pÄ liket av en lokal skurk.

Efter att ha sÄlt den döda mans smycken i en pantbank som Àgs av en kÀnd gangsta, befinner sig de tvÄ nedsÀnkta i Chicagos kriminella underjorden och arbetar för pöbelbossen.

NÀr förtroendet mellan vÀnnerna börjar brÄka slutar ett dÄligt avrÀttat mord med JC: s fÀngelse. Under tiden har Mookie stigit upp för att bli den mÀktigaste mannen pÄ stadens södra sida. NÀr JC slÀpps Àr en vÄldsam sammandrabbning oundviklig.

6. ‘Dreams From My Father’ by Barack Obama (1995)

Barack Obamas memoarer, Dreams From My Father, publicerades första gÄngen 1995, dÄ den framtida presidenten var redo att kÀmpa för statssenator i Illinois.

Boken öppnar med det ögonblick som Obama fick veta om sin frÀmmande fars död i en bilolycka och utvecklas som en relatabel utforskning av hans identitet som en amerikansk blandad arv.

Roving frĂ„n Kansas, dĂ€r hans moderlinje hĂ€rstammar frĂ„n, till Hawaii, dĂ€r hans förĂ€ldrar trĂ€ffades, och frĂ„n Chicago till Kenya – dĂ€r mĂ„nga medlemmar av hans fĂ€derns familj fortfarande bor – Dreams From My Father Ă€r ett rörligt, sĂ„rbart sjĂ€lvportrĂ€tt av en man som skulle fortsĂ€tta att djupt forma amerikansk politik.

7. ‘The Lazarus Project’ by Aleksandar Hemon (2008)

Aleksandar Hemons The Lazarus Project suddar ut grÀnserna mellan fakta och fiktion. 1908 sköts en ung östeuropeisk judisk invandrare som heter Lazarus Averbuch av George Shippy, polischefen i Chicago, under en förvirrad och ogenomskinlig interaktion som delade allmÀnheten.

Shippy pÄstÄr sig ha handlat i sjÀlvförsvar och trodde att Averbuch var en anarkistisk mördare, men det finns fÄ bevis som stöder hans pÄstÄende.

Hemons besatthet med fallet spelas ut genom den fiktiva karaktĂ€ren Brik – en författare av östeuropeisk hĂ€rkomst som bor i dagens Chicago, som gĂ„r tillbaka Averbuchs fotspĂ„r för att upptĂ€cka sanningen.

Briks och Lazarus berÀttelser utvecklas genom hela romanen och blir nÀra sammanflÀtade, vilket leder till flera mirakulösa och provocerande upptÀckter.

8. ‘Native Son’ by Richard Wright (1940)

Native Son Àr en tankevÀckande reflektion över de tragiska efterklangen om ras och ekonomisk fördom i Amerikas innerstadsomrÄden.

Historien börjar nÀr Bigger Thomas, en svart man uppvuxen pÄ Chicagos South Side pÄ 1930-talet, fÄr jobb som chaufför för en rik vit familj.

En tragisk hÀndelse slutar med ett oavsiktligt mord pÄ familjens unga dotter Mary, som Thomas sedan försöker tÀcka över genom att hugga kroppen i bitar och placera den i en ugn.

NÀr myndigheterna stÀnger in gÄr Thomas ytterst och chockerande lÄngt för att dölja sitt brott.

9. ‘The Jungle’ by Upton Sinclair

Journalisten och romanförfattaren Upton Sinclair hoppades kunna störa Amerikas köttpackningsindustri med sin bok The Jungle.

BerĂ€ttelsen följer en familj av underbetalda invandrare frĂ„n Litauen nĂ€r de riskerar smutsiga och osĂ€kra arbetsförhĂ„llanden i Chicagos “Packingtown” – ett distrikt fullt av slakterier och köttbearbetningsanlĂ€ggningar – för att hĂ„lla sig flytande.

Sviktad av den amerikanska drömmen upplever Rudkus-familjen en serie alltmer orovÀckande hÀndelser, allt frÄn korruption och oaktsamhet i stadens köttfabriker.

Medan Sinclair hoppades kunna frÀmja socialismen genom att varna mÀnniskor för omÀnskliga metoder, var lÀsarna mer bekymrade över beskrivningarna av de ohÀlsosamma fabriksförhÄllandena nÀr boken publicerades 1906.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara de bÀsta böckerna som utspelar sig i Chicago.

Vi hoppas verkligen du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!