5 bästa böckerna av Robert Graves du måste läsa

Inom annalen från de engelska litterära storheterna bildas Robert Graves rykte till stor del kring hans stora dikter om kriget, skrivna genom hans aktiva tjänst i skyttegravarna under första världskriget som en ung man knappt i tonåren.

Vi tittar på författarens måste-lästa romaner som efterträdde hans tidiga poesi och cementerade hans obestridda rykte som en litterär koloss av världslitteraturen.

På flera decennier överträffade Graves produktion över 140 publicerade verk före hans död 1985 vid 95 års ålder.

1. The White Goddess (1948)

Graves mästerverk från 1948 om naturen av poetisk mytframställning närmar sig studiet av mytologi ur ett avgörande kreativt och idiosynkratiskt perspektiv.

I sin uppsats om boklängden hävdar Graves att ’sann’ eller ’ren’ poesi är oupplösligt kopplad till den antika kultritualen för hans föreslagna europeiska gudom – den vita gudinnan av kärlek, födelse och död.

Graves beskriver boken som ’en historisk grammatik för den poetiska mytens språk’, vilket frigör sig från gudinnans fiktiva byggnadsställning och går in i en förfinad litteraturkritik av olika slag.

Graves besatthet med kvinnlig mus är på sitt mest kliniska och introspektiva bästa här. Hans utforskning av kön och närmare bestämt kvinnans höjning till poetenes högsta rang, för boken till de ständigt vaksamma ögonen för på varandra följande konstnärer med hänvisning till bokens enorma inverkan och inflytande.

Se även  Peter Handkes 5 bästa böcker du måste läsa

Många av bokens teman utforskas också genom Sju dagar på Nya Kreta och dess framtida samhälle domineras av den stora gudinnes religion.

2. Seven Days In New Crete (1949)

Förbjudet skrivande på sakrilegiösa grunder, fattigdom och kontrollerade endagskonflikter är alla särdrag i ett framtida samhälle som bildats på ön Kreta, som informerar Graves ’framtidens framtidsutopiska spekulativa fiktion (även känd som Watch The North Wind Rise).

Skrivet strax före Orwells och långt före Atwoods försök till futuristisk social ombeställning berättar romanen en vecka genom ögonen på poeten Edward Venn Thomas från mitten av 1900-talet, som transporteras framåt i tid av de nya kretierna till deras 5 ’gods’ – till synes ”för bra för att vara sant” – samhället.

Graves ’metaforiska eller möjliga djupare sociologiska förståelse ser att Venn Thomas tror att han har valts av gudinnorna och försöker störa denna idylliska, men statiska, utopiska miljö och riskerar att förlora sin vitalitet.

3. I, Claudius (1934)

Trots några tidiga aborterade försök att anpassa jag, Claudius (1936) till film, gjorde Graves bok äntligen övergången till skärmen 1976, när BBC anpassade den till en populär TV-uppföljare, vilket gjorde det till författarnas mest igenkännliga och lukrativa arbete.

Baserat på självbiografin om Claudius, den 4: e kejsaren av Rom, är bokens charm och kraft hans fly-on-the-wall inblick i de skuggiga machinationerna från det romerska imperiets inre arbetscirkel.

Se även  3 böcker av Leila Lindholm att spana in

Claudius upprättar sig själv som författare och insisterar på att skriva sanningen, inklusive en historia från Julio-Claudian-dynastin från mordet på Julius Caesar år 44 f.Kr. till Caligula år 41AD. Graves briljant akuta samhällskritik har dock visat sig vara tidlös – vilket gör att jag, Claudius, långt går ut ur sitt sammanhang och inställning.

4. Count Belisarius (1938)

Graves historiska skönlitteratur från 1938 berättar om den stora bysantinska general Belisarius liv tillsammans med forskaren Procopius genom kejsaren Justinianus krig.

Historien om Belisarius bygger alltså huvudsakligen kring Procopius History of Justinianus Wars och Secret History – ungefär som jag, Claudius baserades på The Twelve Caesars of Suetonius och andra romerska källor.

Skriven som Belisarius biografi av eunucken Eugenius – tjänaren till Belisarius hustru, Antonia, ramar in berättelsen medan hennes man är borta på kampanj i Nordafrika och Italien.

Den stora historien utvecklas när Belisarius förgäves försöker lugna och tillfredsställa sina två härskare genom Graves ständigt smakfulla penna och väva polyfoniska lager i hans karaktärer och plot.

5. Goodbye To All That (1929)

Inte tillräckligt kan sägas om Graves självbiografi som skrevs 1929 bara 34 år gammal. En milstolpe i litteraturen som skrivits med författarna med blick för detaljer, sidorna går sönder som en candyfloss i ett barns mun när den stora berättaren avslöjar sina 34 år av planetarisk existens.

De flesta vuxna i Graves ålder vid skrivandet skulle bara gro i termer av biografiskt material, om inte för de obligatoriska barndomsåren – vilket Graves fortfarande lyckas göra charmigt intressant. Vad som gör Goodbye To All That så anmärkningsvärt är dock dess täckning av första världskriget ur ett frontlinjeperspektiv.

Se även  3 böcker av Mikael Ressem du måste läsa

En stridshärdad långvarig officer från en desperat ung ålder i skyttegravarna på västra fronten – Graves tekniska grafiska skildring av hans upplevelser är den stora dagboken över händelser du länge har letat efter.

En litani av slapstick-humor, förvirring, smärta, ångest och död – de uppriktiga detaljerna om en ung blivande poet i krig är fascinerande.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara Robert Groves bästa böcker.

Vi hoppas du hittar en eller flera nya, spännande böcker att fastna i.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇