6 bÀsta böckerna av Emile Zola du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Emile Zola, en av de mest kÀnda franska författarna genom tiderna, var en mycket viktig bidragsgivare till Naturalist-rörelsen. Han ledde ocksÄ ett aktivt politiskt liv, vilket Äterspeglas i nÄgra av hans verk.

Hans romaner Àr fyllda med realism, eftersom han ville skapa exakta skildringar av hur livet var vid den tiden. Nedan har vi sammanstÀllt en lista över de bÀsta böckerna av Zola du bör lÀsa.

1. Germinal (1885)

Germinal Àr den 13: e romanen i Zolas samling av Les Rougon-Macquart, en uppsÀttning böcker som han grupperade tillsammans och skapade blodband mellan nÄgra av karaktÀrerna för att försöka ge ett fullstÀndigt panorama över livet under Napoleon II.

Germinal Àr den hÄrda, realistiska redogörelsen för kolgruvarnas liv i norra Frankrike och deras förhoppningar om ett bÀttre liv. Zola tillbringade mycket tid pÄ att undersöka gruvarbetarnas liv för att flÀtas samman fiktion och verklighet i denna roman och skapa en sken av en sann historia. Namnet togs frÄn en av mÄnaderna i den franska republikanska kalendern.

2. La BĂȘte Humaine (1890)

Detta Àr en thrilleroman dÀr Zola utforskar teman sexualitet och psykos. Huvudpersonen, som Àr bror till Germinals huvudperson, har en Àrftlig galenskap.

Jack the Ripper var en viktig inspirationskÀlla för Zola för denna karaktÀr, vars psykos bestÄr i att han bara Àr sexuellt upphetsad nÀr han dödar kvinnor, och han gÄr dÀrmed pÄ en skrÀmmande ras medan han reser pÄ ett tÄg mellan Paris och Le Havre.

La BĂȘte Humaine (som betyder det mĂ€nskliga odjuret) ingĂ„r ocksĂ„ i Rougon-Macquart-serien.

3. L’Oeuvre (1886)

L’Oeuvre, som ofta översĂ€tts till engelska som The Masterpiece, Ă€r den 14: e romanen i Rougon-Macquart-samlingen.

Det Àr en fiktivisering av Zola och Cezannes vÀnskap och syftar till att representera konstnÀrens vÀrld i Paris frÄn 1800-talet och utforska uppkomsten av rörelser som Naturalism, Realism och Impressionism i konstvÀrlden.

Denna bok har ofta ansetts som anledningen till att Zola och Cezanne fallit ut, eftersom Zola skildrar en ung, begÄvad konstnÀr som ÀndÄ inte kan leva upp till sin egen potential.

4. L’Assommoir (1877)

Den sista romanen pĂ„ vĂ„r lista över de bĂ€sta böckerna av Zola du bör lĂ€sa Ă€r L’Assommoir, den 7: e romanen i Rougon-Macquart-serien. Denna bok utforskar problemen med alkoholism och fattigdom i Paris frĂ„n 1800-talet, sĂ€rskilt i stadens arbetarklassomrĂ„den.

Zola visar dessa problem genom karaktÀren av Gervaise Macquart, en kvinna med tvÄ söner som överges av sin Àlskare och tvingas ta hand om sig sjÀlv och skydda sin familj mot sin nyfunna Àlskares alkoholism.

5. ThérÚse Raquin (1867)

ThérÚse Raquin var en av de första romanerna av Zola (han skrev den nÀr han bara var 27) och den fick mycket negativ kritik. Författaren arbetade hÄrt för att göra det realistiskt och skildra svÄrigheterna i det dagliga livet i Paris, men det gillade inte kritikerna.

Romanen Àr berÀttelsen om ThérÚse, en 21-Ärig kvinna som olyckligt Àr gift med sin kusin. Sex, fÀngelse och animalistiska tendenser Àr bara nÄgra av huvudteman i denna roman, ofta ansedd som Zolas första stora verk, trots de recensioner han fick nÀr han publicerade den först.

6. Au Bonheur des Dames (1883)

Översatt till engelska som The Ladies ’Delight eller The Ladies’ Paradise, den hĂ€r romanen Ă€r den 11: e i Rougon-Macquart-serien. ‘Au Bonheur des Dames’ Ă€r varuhuset (ett ganska nytt fenomen i Zolas vĂ€rld) som Ă€r romanens huvudstadium.

Den fokuserar kring berÀttelserna om Denise Baudu, en ung kvinna som har kommit till Paris och arbetar pÄ varuhuset, och Octave Mouret, butikens Àgare.

Zola beskriver de undermÄliga förhÄllanden som Denise lever och arbetar under, och romanen bygger pÄ de konflikter som uppstÄr nÀr varje karaktÀr försöker resa sig upp i detaljhandelsvÀrlden och undkomma de dystra liv de lever.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Emile Zolas bÀsta böcker.

Vi hoppas genuint du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!