3 böcker av Moa Martinson du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Moa Martinson, egentligen Helga Maria Martinson, född Swartz den 2 november 1890 i VĂ„rdnĂ€s församling, Östergötland, död 5 augusti 1964 i Sorunda församling i Södermanland, var en svensk författare. Moa Martinson Ă€r en av de mest berömda proletĂ€rförfattarna, som framtrĂ€dde under 1920- och 30-talen.

Det hÀr Àr vÄr lista över 3 böcker av Moa Martinson vi anser att alla bör lÀsa.

1. Mor gifter sig

Mor gifter sig och Mia kan inte alls förstĂ„ vad det ska vara bra för. Styvfadern tillhör kategorin vuxna som inte tror att en sjuĂ„rs barnunge begriper mer Ă€n en tremĂ„naders gris. Varför kvinnorna vill ha en vacker karl som tar dem om livet och gör dem med barn Ă€r ett av tillvarons mysterier, som inte ens Mias klara förstĂ„ndsgĂ„vor rĂ„r pĂ„. I hennes vĂ€rld stĂ„r modern och hennes slit för brödfödan i centrum. Högsta lyckan Ă€r ett hem med blĂ„elseblommor pĂ„ en kritad spismur. Men varje gĂ„ng de vuxna trĂ€ter och slĂ„ss betyder det nya och smĂ€rtsamma uppbrott för Mia. Mor gifter sig Ă€r första delen av en trilogi om proletĂ€rflickan Mia och hennes öden i sekelskiftets klassamhĂ€lle. Den skrevs som motvikt till de “pojkbiografier”, som 1930-talet var sĂ„ rikt pĂ„, och Ă€r dessutom unik i svensk litteratur genom sin dynamiska mor1;dotterskildring. Boken har ett nyskrivet förord av Ebba Witt-Brattström.

2. Kvinnor och ÀppeltrÀd

Det började nÀr Sofi bar pÄ sitt fjortonde barn och snart skulle föda. Tillsammans med Fredrika gick hon till bykstugan mellan ÀppeltrÀden och badade av sig smutsen.

Det blev en vana pÄ fredagarna som sÄ smÄningom gjorde skandal i hela socknen.

Det hÀr Àr bilden som Moa Martinson utgick ifrÄn i romanen Kvinnor & ÀppeltrÀd: tvÄ kvinnor i femtioÄrsÄldern pÄ landsbygden i 1800-talets Sverige, som sett för mycket för att bry sig om vad folk tycker och tÀnker om dem. En frihetens skapelseberÀttelse som fortsÀtter nÄgra kapitel senare med Sally och Ellen, Àttlingar i tredje del till Sofi.

Bundna till alkoholmissbrukande mĂ€n tar de tillsammans upp kampen mot fattigdom och ofrihet. Sally gör nĂ„got som i byfolkets ögon Ă€r vĂ€rre Ă€n att ligga med mĂ€nnen – hon uppviglar dem. Mer Ă€n hon Ă€r medveten om gĂ„r hon i slĂ€ktingen Sofis fotspĂ„r.

Moa Martinsons debutroman frÄn 1933 var kontroversiell nÀr den kom ut, för sin sexuella frisprÄkighet och sitt överrumplande direkta, realistiska sprÄk. I dag hör Kvinnor & ÀppeltrÀd till vÄra stora klassiker.

MOA MARTINSON [1890 – 1964], egentligen Helga Maria Martinson, född i VĂ„rdnĂ€s socken nĂ€ra Linköping, brukar rĂ€knas till de sĂ„ kallade proletĂ€rförfattarna. Hon skrev om mĂ€nniskor i levnadsförhĂ„llanden liknande hennes egna under barndomen i Norrköping, dĂ€r hon bodde med sin mor och sin styvfar i stor fattigdom. Det Ă€r ocksĂ„ i fattigkvarteren i 1800-talets och det tidiga 1900-talets Norrköping som debutromanen Kvinnor & Ă€ppeltrĂ€d [1933] utspelar sig.

»Vi Àr ganska mÄnga som har velat vara med och dansa efter Moas pipa, och fler blir vi.« 
Ebba Witt-Brattström

3. Kyrkbröllop

Andra delen i Moa Martinsons sjĂ€lvbiografiska trilogi 

Kyrkbröllop frÄn 1938 Àr andra delen i den sjÀlvbiografiska romantrilogi som inleds med Mor gifter sig och avslutas med Kungens rosor. 

I Norrköpings arbetarkvarter sjuder det kring förra sekelskiftet av uppror och medlöperi: nĂ€r strejk utbryter propagerar Mias ena morbror för klasskamp och den andre blir strejkbrytare – men de flesta karlar tycks nöja sig med att supa och slĂ„ss, som nĂ€r den nioĂ„riga Mia var tĂ€rna pĂ„ sin moster Charlottes bröllop.

Hon vet egentligen bara en sak helt sÀkert: hon tÀnker aldrig gifta sig. Som fjortonÄring fÄr hon socknens bÀsta avgÄngsbetyg och ger sig ut i vÀrlden.

Moa Martinson skrev trilogin om Mia [1936-1939] som ett svar pÄ tidens frejdiga och ofta förljugna pojkbiografier. Sviten utgör en av de stora fattigdomsskildringarna i den svenska romankonsten och ett av arbetarlitteraturens portal ­verk, vars osentimentala frisprÄkighet satte djupa spÄr i sin samtid.

MOA MARTINSON, född i Östergötland 1890, skrev trilogin om Mia [1936-1939] som ett svar pĂ„ tidens frejdiga och ofta förljugna pojkbiografier. Sviten utgör en av de stora fattigdomsskildringarna i den svenska romankonsten och ett av arbetarlitteraturens portalverk, vars osentimentala frisprĂ„kighet satte djupa spĂ„r i sin samtid.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!