10 bästa böckerna av Roberto Bolaño du måste läsa

Trots hans alltför tidiga liv lever arvet från den chilenska författaren Roberto Bolaño vidare, eftersom han ofta anses vara en av Latinamerikas mest framstående samtida litterära röster.

Få en glimt av Bolaños briljans och lär dig om författarens kritikerrosade romaner och noveller i denna omfattande lista över hans bästa verk.

1. 2666 (2004)

Släppt ett år efter Bolaños död, är 2666 utan tvekan en av författarens mest väl mottagna romaner, och tjänar internationellt kritikerros.

Boken utspelar sig i den fiktiva staden Santa Teresa, där en serie kvinnmord förekommer. Staden är tänkt att ha en likhet med den våldsplågade Ciudad Juárez i Mexiko.

Med återkommande teman om våld och fara följer den femdelade romanen interaktioner med flera olika internationella författare och intellektuella och deras erfarenheter av de pågående morden, även om del fyra fokuserar på berättelserna om offren själva.

2. Last Evenings on Earth (1997)

Denna novellsamling återspeglar utan tvekan Bolaños verklighet som chilenare som emigrerade till Mexiko, försökte återvända till Chile före militärkuppet och senare flyttade till Spanien.

Bolaños noveller i denna samling spelas i Latinamerika eller Europa, efter erfarenheterna från medlemmarna i den chilenska diasporan, särskilt de landsflyktiga och andra latinamerikanska karaktärer.

3. The Savage Detectives (1998)

Denna tredelade roman från Bolaño från 1998 upplever ofta förändringar i berättaren. Boken äger rum under 20 år och följer äventyren för realistiska poeter Arturo Belano och Ulises Lima, från Chile respektive Mexiko.

Se även  10 böcker av Roald Dahl på svenska du måste läsa

När poeterna reser i jakten på den försvunna poeten Cesárea Tinajero, stöter de på ett varierat utbud av karaktärer som alla tillför sin roman till romanen.

4. By Night in Chile (2000)

Bolaño publicerade denna väl mottagna satiriska novell år 2000. Historien berättas helt genom den avfallna prästens fader Urrutias ögon under en natt.

Novellen är en slags bekännelse för prästen, som erkänner att ha arbetat för Pinochet och hans generaler och lärt dem om marxismen.

Under loppet av Faderns monolog lär sig läsaren också om Urrutias framgång som litteraturkritiker och om hans möten med falkar, när han bestämmer sig för att släppa en burfalk.

5. The Third Reich (2010)

Även om den här romanen skrevs tillbaka 1989 publicerades manuskriptet inte förrän 2010 – efter Bolaños död – med den engelska översättningen 2011.

Utvecklingen av krigsspel – mycket strategiska brädspel – utforskas i denna fyrdelade del , som publicerades i Paris Review.

Berättelsens huvudperson, tyska Udo Bergers talang och besatthet för krigsspel, håller honom inne att spela under sin semester på Spaniens Costa Brava.

Romanen utforskar krigets brutalitet och strategi, den mänskliga önskan om kontroll och upplevelsen av ångest och besatthet.

6. Distant Star (1996)

Berättat av Arturo B, antaget att vara Bolaños alter ego, fokuserar Distant Star på berättarens möten med Alberto Ruiz-Tagle, en nyfascistisk författare som berättaren möter på en college-skrivverkstad.

Se även  Delia Owens bästa bok på svenska år 2021: Där kräftorna sjunger

Efter den våldsamma chilenska kupen 1973 startar Ruiz-Tagle en typ av multimedia-poesi om tortyr och mord.

Medan han fångas i ett politiskt fängelse upptäcker Arturo författaren igen. Ruiz-Tagle skriver nationalistiska meddelanden på himlen som flygare för det chilenska flygvapnet och Arturos besatthet med författaren växer.

7. Amulet (1999)

Latinamerikas smärta och lidande visas i Amulet, publicerad 1999. Denna korta roman berättas av den uruguayanska exilen, Auxilio Lacouture, en kvinna som är avsedd att förkroppsliga regionens pågående terror.

I romanen påminner Lacouture om sitt motstånd mot invasionen av National Autonomous University of Mexico och de kontinuerliga förluster som hon har lidit under belägring i Mexiko, särskilt mellan 1965 och 1976.

8. Nazi Literature in the Americas (1996)

Publicerad 1996, Bolaños nazistiska litteratur i Amerika är en fiktiv bok som innehåller en serie biografier av fiktiva, nazistiska panamerikanska författare.

Genom att profilera dessa inbillade fascistiska författare, till stor del från Sydamerika, utforskar Bolaño latinamerikansk vänster- och högerpolitik, samtidigt som han kommenterar de kollegers litterära och intellektuella värld.

9. The Romantic Dogs (1995)

Även om det mest kändes för sina romaner och noveller, var Bolaño också en skicklig poet. Hans bok The Romantic Dogs är en samling av några av hans bästa verk, som spänner över nästan två decennier av hans poesiskrivning.

Se även  3 böcker av Mikael Ressem du måste läsa

Många av de 43 dikterna gräver i detektiven, medan Bolaños erfarenheter i Mexiko också är ett stort inflytande.

10. Antwerp (2002)

Även om den inte publicerades förrän 2002, ett år före Bolaños död, är Antwerpen en novell för en prosadikt som anses vara en del av Bolaños viktigaste tidiga verk.

Novellen är uppdelad i 56 olika fragment, vinjetter av olika slag, och har ingen central berättelse. Återkommande teman i arbetet inkluderar brottslighet, våld, utomstående, drifters och poesi.

Sammanfattning

Det här är vår lista över de bästa böckerna av Roberto Bolaño du måste läsa.

Vi hoppas du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇