10 bÀsta böckerna av Roberto Bolaño du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Trots hans alltför tidiga liv lever arvet frÄn den chilenska författaren Roberto Bolaño vidare, eftersom han ofta anses vara en av Latinamerikas mest framstÄende samtida litterÀra röster.

FÄ en glimt av Bolaños briljans och lÀr dig om författarens kritikerrosade romaner och noveller i denna omfattande lista över hans bÀsta verk.

1. 2666 (2004)

SlÀppt ett Är efter Bolaños död, Àr 2666 utan tvekan en av författarens mest vÀl mottagna romaner, och tjÀnar internationellt kritikerros.

Boken utspelar sig i den fiktiva staden Santa Teresa, dÀr en serie kvinnmord förekommer. Staden Àr tÀnkt att ha en likhet med den vÄldsplÄgade Ciudad Juårez i Mexiko.

Med Äterkommande teman om vÄld och fara följer den femdelade romanen interaktioner med flera olika internationella författare och intellektuella och deras erfarenheter av de pÄgÄende morden, Àven om del fyra fokuserar pÄ berÀttelserna om offren sjÀlva.

2. Last Evenings on Earth (1997)

Denna novellsamling Äterspeglar utan tvekan Bolaños verklighet som chilenare som emigrerade till Mexiko, försökte ÄtervÀnda till Chile före militÀrkuppet och senare flyttade till Spanien.

Bolaños noveller i denna samling spelas i Latinamerika eller Europa, efter erfarenheterna frÄn medlemmarna i den chilenska diasporan, sÀrskilt de landsflyktiga och andra latinamerikanska karaktÀrer.

3. The Savage Detectives (1998)

Denna tredelade roman frÄn Bolaño frÄn 1998 upplever ofta förÀndringar i berÀttaren. Boken Àger rum under 20 Är och följer Àventyren för realistiska poeter Arturo Belano och Ulises Lima, frÄn Chile respektive Mexiko.

NÀr poeterna reser i jakten pÄ den försvunna poeten Cesårea Tinajero, stöter de pÄ ett varierat utbud av karaktÀrer som alla tillför sin roman till romanen.

4. By Night in Chile (2000)

Bolaño publicerade denna vÀl mottagna satiriska novell Är 2000. Historien berÀttas helt genom den avfallna prÀstens fader Urrutias ögon under en natt.

Novellen Àr en slags bekÀnnelse för prÀsten, som erkÀnner att ha arbetat för Pinochet och hans generaler och lÀrt dem om marxismen.

Under loppet av Faderns monolog lÀr sig lÀsaren ocksÄ om Urrutias framgÄng som litteraturkritiker och om hans möten med falkar, nÀr han bestÀmmer sig för att slÀppa en burfalk.

5. The Third Reich (2010)

Även om den hĂ€r romanen skrevs tillbaka 1989 publicerades manuskriptet inte förrĂ€n 2010 – efter Bolaños död – med den engelska översĂ€ttningen 2011.

Utvecklingen av krigsspel – mycket strategiska brĂ€dspel – utforskas i denna fyrdelade del , som publicerades i Paris Review.

BerÀttelsens huvudperson, tyska Udo Bergers talang och besatthet för krigsspel, hÄller honom inne att spela under sin semester pÄ Spaniens Costa Brava.

Romanen utforskar krigets brutalitet och strategi, den mÀnskliga önskan om kontroll och upplevelsen av Ängest och besatthet.

6. Distant Star (1996)

BerÀttat av Arturo B, antaget att vara Bolaños alter ego, fokuserar Distant Star pÄ berÀttarens möten med Alberto Ruiz-Tagle, en nyfascistisk författare som berÀttaren möter pÄ en college-skrivverkstad.

Efter den vÄldsamma chilenska kupen 1973 startar Ruiz-Tagle en typ av multimedia-poesi om tortyr och mord.

Medan han fÄngas i ett politiskt fÀngelse upptÀcker Arturo författaren igen. Ruiz-Tagle skriver nationalistiska meddelanden pÄ himlen som flygare för det chilenska flygvapnet och Arturos besatthet med författaren vÀxer.

7. Amulet (1999)

Latinamerikas smÀrta och lidande visas i Amulet, publicerad 1999. Denna korta roman berÀttas av den uruguayanska exilen, Auxilio Lacouture, en kvinna som Àr avsedd att förkroppsliga regionens pÄgÄende terror.

I romanen pÄminner Lacouture om sitt motstÄnd mot invasionen av National Autonomous University of Mexico och de kontinuerliga förluster som hon har lidit under belÀgring i Mexiko, sÀrskilt mellan 1965 och 1976.

8. Nazi Literature in the Americas (1996)

Publicerad 1996, Bolaños nazistiska litteratur i Amerika Àr en fiktiv bok som innehÄller en serie biografier av fiktiva, nazistiska panamerikanska författare.

Genom att profilera dessa inbillade fascistiska författare, till stor del frÄn Sydamerika, utforskar Bolaño latinamerikansk vÀnster- och högerpolitik, samtidigt som han kommenterar de kollegers litterÀra och intellektuella vÀrld.

9. The Romantic Dogs (1995)

Även om det mest kĂ€ndes för sina romaner och noveller, var Bolaño ocksĂ„ en skicklig poet. Hans bok The Romantic Dogs Ă€r en samling av nĂ„gra av hans bĂ€sta verk, som spĂ€nner över nĂ€stan tvĂ„ decennier av hans poesiskrivning.

MÄnga av de 43 dikterna grÀver i detektiven, medan Bolaños erfarenheter i Mexiko ocksÄ Àr ett stort inflytande.

10. Antwerp (2002)

Även om den inte publicerades förrĂ€n 2002, ett Ă„r före Bolaños död, Ă€r Antwerpen en novell för en prosadikt som anses vara en del av Bolaños viktigaste tidiga verk.

Novellen Ă€r uppdelad i 56 olika fragment, vinjetter av olika slag, och har ingen central berĂ€ttelse. Återkommande teman i arbetet inkluderar brottslighet, vĂ„ld, utomstĂ„ende, drifters och poesi.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över de bÀsta böckerna av Roberto Bolaño du mÄste lÀsa.

Vi hoppas du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!