10 klassiska böcker inom serbisk litteratur

Ända sedan Vuk Karadžić tog till byarna i Serbien och bad bönderna att ”säga det när du läste det” har serberna varit upptagna med att sammanställa en avundsvärd katalog med imponerande litteratur.

Arbetet började naturligtvis långt innan Karadžić tappade benet, och serbernas ord från Subotica hela vägen ner till Kosovo har inspirerat nationen i hundratals år.

Vi kommer att luta oss mot det mer moderna verket, men det här är det bästa av det bästa när det gäller serbisk litteratur.

The Bridge on the Drina, Ivo Andrić

Bron över Drina är inte bara den serbiska litteraturens stora pappa, den har den positionen när det gäller all fiktion från denna del av världen, punkt.

Andrić var det enda jugoslaviska som vann Nobelpriset i litteratur, och det var hans ikoniska berättelse om livet i ottomanska Bosnien som förde priset till hans hem i Belgrad.

Om du bara läser en skönlitteratur innan du besöker Balkan, måste du göra ett ganska övertygande argument för att det inte ska vara The Bridge on the Drina.

A Tomb for Boris Davidović, Danilo Kiš

Danilo Kiš är starkt påverkad av Bruno Schulz och Vladimir Nabaokov och anses allmänt vara en av de finaste serbiska författarna under förra seklet.

Se även  Bästa boken om management du inte läst

Hans klassiker från 1976 En grav för Boris Davidović är hans bästa, en samling av sju noveller om politiskt svek och mord i Östeuropa.

Den eponyma berättelsen handlar om minnes- och uppfattningsfrågor och är en viktig läsning om du kommer till Serbien eller inte.

Dictionary of the Khazars, Milorad Pavić

Du kanske kämpar för att förstå först Khazars Dictionary, men oroa dig inte för det.

Milorad Pavićs 1984-publikation tar en historisk händelse och genomsyrar den av livet genom mestadels fiktiva karaktärer och skapar tre uppslagsverk från tre olika synpunkter som ofta motsäger varandra.

Det är omöjligt att undvika att göra jämförelser med den tredubbla hotkonflikten som såg Serbien, Kroatien och Bosnien i krig på 1990-talet.

Death and the Dervish, Meša Selimović

Född i Tuzla (Bosnien och Hercegovina), var Meša Sealimović ändå snabb att identifiera sig som en serb och ägna sitt arbete åt serbisk litteratur.

Hans mest kända verk är utan tvekan Death and the Dervish, en roman från 1966 om en man som överensstämmer med den till synes slumpmässiga gripandet av sin bror.

Frågor om liv, makt och rättvisa plågar den religiösa människan i berättelsen, som gjordes till en långfilm 1974.

The Mountain Wreath, Petar II Petrović Njegoš

Petar II Petrović Njegoš tornar över mycket av modern historia på Balkan, och inte bara på grund av sin jätte ram.

Serberen som drog Montenegro in i den moderna världen fann också tid att skriva The Mountain Wreath, ett av de verkliga mästerverken i serbisk litteratur.

Den episka dikten skrevs 1846 och berättar historien om en förfader till Njegoš som försöker sammanföra områdets stridande stammar.

Se även  En introduktion till ungersk litteratur i 8 böcker

Ordet ”episk” kastas mycket, men det är definitivt motiverat här.

The Journal of Čarnojević, Miloš Crnjanski

En expressionistisk poet och känd diplomat, Miloš Crnjanski, anses allmänt vara en av 1900-talets största serbiska författare.

Han skrev främst poesi, men hans 1920-roman The Journal of Čarnojević är ett utmärkt exempel på hans flytande prosa och kreativa sinne.

Det finns inte mycket av en komplott att hänga på hatten på, men boken är helt stilig på bästa sätt.

The Houses of Belgrade, Borislav Pekić

Borislav Pekićs plats i historien säkerställdes långt innan han hjälpte till att etablera Demokratiska partiet i Serbien.

Husen i Belgrad publicerades först 1970, och det ser på oroligheter under olika punkter i Serbiens 1900-tal och hur alla upplopp är kopplade.

En husbyggare i Belgrad spelar huvudrollen, en man vars djupa kärlek till stadens hus är allt som står mellan honom och galenskap.

The Cyclist Conspiracy, Svetislav Basara

Den enda levande författaren på denna lista, Svetislav Basara, är en samtida serbisk författare som också hade en tid som den jugoslaviska ambassadören på Cypern.

Hans bok ”The Cyclist Conspiracy” från 1987 anses vara hans bästa verk och med goda skäl, eftersom boken handlar lika mycket om konspirationer som om psykologiska frågor och filosofiska funderingar.

För den som vill komma in i modern serbisk litteratur, gör detta till ditt första stopp.

Travnik Chronicle, Ivo Andrić

Även kallad Bosnian Chronicle, stod Andrics första bok efter The Bridge on the Drina i samma bollpark när det kom till ämnet.

Travnik Chronicle handlar om stormakter som kämpar för överhöghet i en region som envist vägrar att anpassa sig till sin ordinerade position som ett ockuperat territorium och skapar ett arbete som är massivt i dess psykologiska ambition.

Se även  12 franska klassiker varje bokälskare bör läsa

Detta är det närmaste Andrić någonsin kom till att återge den stora Leo Tolstoj.

The Encyclopaedia of the Dead, Danilo Kiš

Låter som en glad läsning, eller hur? Danilo Kišs The Encyclopaedia of the Dead är inte lika eländig som titeln antyder, och dess märkliga blandning av fiktion och fakta ger en innovativ och uppfriskande läsning.

Det mänskliga tillståndet är en konstant faktor i teman, tillsammans med de typiskt glada ämnena död, förlust, likgiltighet och svek. Den mänskliga själen kan vara en mörk plats, en Danilo Kiš var inte rädd för att utforska de mörkaste djupen.

Sammanfattning

Det här är vår lista över 10 klassiska böcker inom serbisk litteratur. Vi hoppas du hittar en eller flera som passar dig perfekt och gör ditt liv lite bättre. Stort lycka till i din jakt!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇