3 böcker om hjärnan du aldrig läst

1. Hjärnan bakom allt av Britta Sjöström

Vet du hur din hjärna fungerar? Vad den behöver för att må bra, så du mår bra? Hur den påverkar dig varje dag? Resten av kroppen ägnar vi stor uppmärksamhet – maten, träningen, hälsan. Men, hjärnan är för de flesta ett okänt universum.

Här får du både övergripande kunskap, och nedslag i några specifika detaljer om din hjärna, så du lättare kan förstå dig själv, dina reaktioner och tillika andras beteenden som ibland kan tyckas gåtfulla. Kunskap som gör livet roligare, intressantare och mer spännande. Allt presenterat lättsamt och begripligt och anpassat till vardagssituationer.

Britta Sjöström är journalist, författare och föreläsare. Hon har arbetat med alla typer av kommunikation, från dramadokumentärer och dagspress till ledarskap och rådgivning i kommunikationsfrågor.

Hjärnan bakom allt är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Hjärnan är stjärnan : Ditt enda oersättliga organ av Kaja Nordengren

Din hjärna gör den till den du är, fyller dig med känslor och ger dig din personlighet. Den rymmer barndomens minnen, den förälskar sig och den kan tolka komplicerade mönster, läsa mellan raderna och förstå ironi. Men hjärnan lockar dig också till att göra dåliga val och den belönar beroende.

Se även  5 böcker om sexmissbruk att läsa

Hjärnan är stjärnan inviger dig i hemligheterna kring vårt mest otroliga organ. Läkaren och hjärnforskaren Kaja Nordengen tar oss med på en spännande resa genom hjärnans olika rum: Vi får göra nedslag i hjärnforskningens resa under 1900-talet, ta del av fascinerande levnadsöden som fört forskningen framåt, och får gott om vardagsnära exempel som gör all fakta lätt att ta till sig, trots sin komplexitet och vetenskaplighet.

Hon ger också många insikter om varför hjärnan agerar som den gör i vårt dagliga liv, visar vad som händer vid skador på hjärnan och hur man bör träna sitt minne. För det är faktiskt möjligt att påverka sin hjärna genom hela livet!

Det ligger stora möjligheter i att förstå hur hjärnan – ditt enda oersättliga organ – fungerar.

Hjärnan är stjärnan : Ditt enda oersättliga organ är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Medvetandets gåta : Om hjärnan, själen och konsten att kila runt hörnet av Jonathan Lindström

Tycker du att frågan om hur hjärnan fungerar, vad själen och medvetandet egentligen är och vad som kan tänkas hända efter döden är de allra största och mest intressanta mysterierna i hela vårt stjärnbeströdda universum?

Se även  3 böcker om ensamhet du aldrig läst

Då kan Medvetandets gåta bli en av de viktigaste böckerna du läser, oavsett om du är religiös fundamentalist, hårdnackad naturalist eller en lagom vilsen och nyfiken människa mitt i livet precis som de flesta av oss.

Vetenskapsförfattaren och arkeologen Jonathan Lindström tar med oss på ett hisnande forskningsäventyr. Han diskuterar maskhjärnor och schimpansritualer, berättar om istidsjägarnas begravningar och medeltidsbiskoparnas själsföreställningar. Han

kastar sig över den moderna hjärnforskningen och kosmologins yttersta frågor, förklarar och visar att det som räknas som vetenskapens svåraste ämnesområden faktiskt är begripliga för vem som helst.

Vad är nära-döden-upplevelser? Varför tror människor på själsresor? Vad betyder det om universum är oändligt? Försvinner jag för alltid när jag dör?

Boken kommer att ruska om din invanda uppfattning om den verklighet och vardag du tar för självklar.

Medvetandets gåta : Om hjärnan, själen och konsten att kila runt hörnet är tillgänglig som e-bok.


Mer om hjärnan

Hjärnan är ett av de största och mest komplexa organen i människokroppen.

Den består av mer än 100 miljarder nerver som kommunicerar i biljoner kopplingar som kallas synapser.

Hjärnan består av många specialiserade områden som samverkar:
• Cortex är det yttersta lagret av hjärnceller. Tänkande och frivilliga rörelser börjar i cortex.
• Hjärnstammen är mellan ryggmärgen och resten av hjärnan. Här styrs grundläggande funktioner som andning och sömn.
• Basalganglierna är ett kluster av strukturer i mitten av hjärnan. De basala ganglierna koordinerar meddelanden mellan flera andra hjärnområden.
• Lillhjärnan är vid basen och baksidan av hjärnan. Lillhjärnan ansvarar för koordination och balans.

Se även  Behandla depression: Självhjälp - 5 bra böcker

Hjärnan är också uppdelad i flera lober:
• Frontalloberna ansvarar för problemlösning och bedömning och motorisk funktion.
• Parietalloberna hanterar känsel, handstil och kroppsställning.
• Tempralloberna är involverade i minne och hörsel.
• Occipitalloberna innehåller hjärnans visuella bearbetningssystem.

Hjärnan är omgiven av ett lager av vävnad som kallas hjärnhinnorna. Skallen (kraniet) hjälper till att skydda hjärnan från skador.

Inlägg senast uppdaterat: 18 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇