Ernest Hemingways 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Ernest Miller Hemingway, född 21 juli 1899 i Oak Park i Illinois, död 2 juli 1961 i Ketchum i Idaho, var en amerikansk författare och journalist. Han debuterade 1925 och erhöll Nobelpriset i litteratur 1954. Under sin livstid publicerade Ernest Hemingway sex romaner, lika mÄnga novellsamlingar och tvÄ fackböcker.

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Ernest Hemingways 3 bÀsta böcker alla bör lÀsa.

1. Den gamle och havet

Ernest Hemingways roman Den gamle och havet i nyöversÀttning och med efterord av Christian Ekvall. Detta Hemingways kanske mest beundrade mÀsterverk handlar om den Àrrade gamle fiskaren Santiago som Äker ut pÄ havet i sin lilla bÄt 84 dagar i rad utan fiskelycka.

I hamnen kastar byborna medlidsamma blickar efter honom nÀr han kommer in tomhÀnt kvÀll efter kvÀll och med möda börjar bÀra sin tunga mast uppför backen till den lilla stugan. Han Àr nog slut nu, tÀnker de, slut som fiskare, slut som man. Men Santiago Àr förvissad om att han har mer att ge, han ska minsann visa dem!

2. Klockan klÀmtar för dig

Ernest Hemingways romanmÀsterverk Klockan klÀmtar för dig i nyöversÀttning av Andreas Vesterlund och med efterord av Christian Ekvall.

For Whom The Bell Tolls – Klockan klĂ€mtar för dig – Ă€r Hemingways största mĂ€sterverk. Det Ă€r romanen framför alla andra om det spanska inbördeskriget. Om hur det var, om hur det kĂ€ndes för partisanerna som stred pĂ„ liv och död för sin frihet mot general Francos tungt rustade Hitler- och Mussolinistödda armĂ©er.

Huvudpersonen Robert Jordan Àr amerikan. Han har tagit tjÀnstledigt frÄn sitt jobb som lektor vid University of Montana och gÄtt med som frivillig för att hjÀlpa det spanska folket i deras kamp. Romanen utspelas under tre dygn i slutet av maj 1937 medan krigets utgÄng fortfarande Àr i högsta grad oviss. Jordan har fÄtt sin order. Han ska ta sig in genom fiendens linjer och ansluta till en grupp partisaner för att med deras hjÀlp sprÀnga en strategisk bro över en flod. Det Àr Jordan som Àr sprÀngÀmnesexperten.

Det sĂ€gs att Hemingway delvis baserade romanens partisangrupp pĂ„ en verklig grupp. Det Ă€r tĂ€nkbart och kan vara intressant att diskutera – men frĂ„gan om i vilken mĂ„n bokens gestalter har verkliga förebilder Ă€r inte viktig. Det viktiga Ă€r att författaren med en sĂ„dan fantastisk nĂ€rvarokĂ€nsla har lyckats Ă„terge stĂ€mningen, villkoren, den splittrade tillvaron i detta bittra inbördeskrig, de desperata striderna mot alla odds.

Partisangruppen som Jordan förenas med Àr en brokig skara. Ledaren Pablo har sin heroiska tid bakom sig. Nu har han blivit elak, cynisk och uppgiven. Hans kvinna Pilar Àr en grandios och hetlevrad matrona, orÀdd för alla och ful i mun som en sjöman men varm som en glödbÀdd i hjÀrtat, pÄ mÄnga vis Àr hon den egentliga ledaren. HÀr finns den vilt svÀrande Agustín, den tÄlmodige Fernando, bröderna Primitivo och Andrés, och Pablos bror Eladio. Och hÀr finns Maria.

Maria var under transport frĂ„n ett fĂ„nglĂ€ger nĂ€r gruppen sprĂ€ngde tĂ„get hon fĂ€rdades med. I tumultet plockades hon upp och togs med, befriades. Hon plĂ„gas av sina minnen, minnena av de hemska saker som fascisterna gjort med henne. NĂ€r hon transporterades frĂ„n fĂ„nglĂ€gret hade hennes huvud just rakats, sen dess har hennes vackra gyllenbruna hĂ„r börjat komma tillbaka, nu Ă€r det “lite lĂ€ngre Ă€n pĂ€lsen pĂ„ ett bĂ€verskinn”.

Marias och Roberts intensiva kÀrlek under dessa tre dramatiska och ödesdigra dygn Àr romanens sjÀlva mittstrÄk och tillhör i sin skira hoppfullhet vÀrldslitteraturens allra vackraste kÀrlekssagor.

3. Och solen har sin gÄng

Och solen har sin gĂ„ng (The Sun Also Rises) av Ernest Hemingway rĂ€knas som en av vĂ€rldslitteraturens mest inflytelserika romaner. Boken Ă€r i ganska stor utstrĂ€ckning sjĂ€lvbiografisk. Huvudpersonen Jake Barnes har Ă„tskilliga drag gemensamma med Hemingway sjĂ€lv. Handlingen kan tyckas enkel – Jake umgĂ„s med sina vĂ€nner i Paris, det Ă€r i mitten av 1920-talet, de flesta av romanens personligheter Ă€r amerikaner eller engelsmĂ€n med en mer eller mindre tillkĂ€mpat nonchalant instĂ€llning till livet – lika stilfullt ansvarslösa som stilfullt coola – men egentligen desperat törstande efter kĂ€rlek och livsmening. I nyöversĂ€ttning och med efterord av Christian Ekvall.

“Denna bok har betytt sĂ„ mycket för mig. Nu har den kommit i nyöversĂ€ttning. ÖversĂ€ttningen Ă€r alldeles utmĂ€rkt.” Ingalill Mosander, Go’kvĂ€ll

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!