9 böcker för människor som älskar Japan

Oavsett om dina intressen ligger i kulturell gastronomi eller yakuza-livsstilen, om du har en förkärlek för noir-fiktion, kriminella thrillers eller helt enkelt gillar att stressa med någon vuxen färgning, finns det något att tilltala alla japanska älskare på denna lista.

1. Rice, Noodle, Fish: Deep Travels Through Japan’s Food Culture by Matt Goulding (2015)

Författaren Matt Goulding tar en ny inställning till den traditionella reseguiden och tar läsarna på en resa genom Japan via historien och kulturen i ländernas mat. Rice, Noodle, Fish tilldelades årets resebok av Society of American Travel Writers 2016.

2. Snow Country by Yasunari Kawabata (1948)

Yasunari Kawabatas Snow Country berättar historien om två stjärnkorsade älskare, geisha Komako och hennes rika beskyddare, Shimamura. Kawabata vann Nobelpriset för litteratur 1968, och denna vackra roman i västra Japan anses vara den bästa i hans samling.

3. Yakuza Moon: Memoirs of a Gangster’s Daughter by Shoko Tendo (2012)

Shoko Tendos svåra liv började vid anbudet till sex år, när hennes far fängslades och hennes familj gick allvarligt i skuld.

Se även  Barbara Cartlands 5 bästa böcker

I denna memoar berättar Tendo historien om hennes kamp för att överleva i det japanska samhällets underliv, fram till den dag hon bestämde sig för att vända sitt liv.

4. Shinjuku Shark by Arimasa Osawa (1990)

Shinjuku Shark följer detektiv Samejima när han försöker lösa mysteriet bakom seriemördaren som löper löst i Tokyos Shinjuku Ward. Shinjuku Shark, den första i brott / thriller-serien, vann Eiji Yoshikawa-priset samt det eftertraktade Naoki-priset.

5. Geisha: A Life by Mineko Iwasaki (2002)

Mineko Iwasaki var den mest berömda geishaen i sin tid, och kvinnan som inspirerade Arthur Golden’s Memoirs of a Geisha. Sanningen är ofta konstigare än fiktion, och Iwasakis berättelse är inget undantag.

6. Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage by Haruki Murakami (2013)

Den internationella bästsäljande författaren Haruki Murakami är bra på att använda bekanta inställningar för att få sina kreativa berättelser till liv.

Se även  Emanuel Swedenborgs 3 bästa böcker du måste läsa

Här utspelas berättelsen både i Tokyo, där huvudpersonen är ingenjör för ett järnvägsföretag, och Nagoya, där hans liv vändes upp och ner för 16 år sedan. Först och främst är det dock en berättelse om ensamhet, isolering och den bestående skada man kan ha.

7. Grotesque by Natsuo Kirino (2003)

Natsuo Kirinos Grotesque beskriver efterdyningarna av ett dubbelmord på två prostituerade systrar i Tokyo. I klassisk Kirino-stil hjälper denna noir-fiktion att belysa kvinnornas kamp i det japanska samhället, såväl som de hierarkiska barriärer som påverkar ens position i livet.

8. Secret Tokyo: Color Your Way to Calm by Zoe de Las Cases (2015)

Minska stress och bli bekant med ditt inre barn med Secret Tokyo, en del av Secret City målarboksserie av Zoe de Las Cases.

Konstnären innehåller en mängd japanska stadsbilder, från neonskyltar och tempel, till mer traditionella japanska teman, som pappersfläktar och sidenkimono.

9. Silence by Shusaku Endo (1966)

Ett måste för japanska historiefamiljer, tystnad orsakade stora kontroverser i Japan när det publicerades första gången 1967.

Se även  7 kända böcker om Kamerun du borde läsa

Satt i slutet av 1600-talet berättar det historien om en jesuitpräst som kommer till Japan för att hjälpa de förtryckta kristna där och slutar med att ha att möta ett svårt val av tro. Tystnad har nyligen släppts som en film, regisserad av Martin Scorsese.

Sammanfattning

Det här är vår lista över de bästa böckerna för människor som älskar Japan och japansk kultur.

Vi hoppas verkligen du hittar en eller flera nya, intressanta böcker att bläddra i.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇