10 böcker av Roald Dahl på svenska du måste läsa

Vad vore barnlitteratur utan Roald Dahls enastående röst? Under loppet av sin långa karriär skrev den brittiske romanförfattaren mer än 30 verk fyllda med smarta barn och ofta monstruösa vuxna, beströdda med påhittade ord och genomsköts med listig, överraskande mörk humor.

Hans berättelser utspelade sig i rikt föreställda världar och utspelade sig överallt från tarmarna i en mystisk chokladfabrik till hjärtat av en omöjligt enorm persika – även yttre rymden.

Bortsett från oroande personlig politik är Dahl ansvarig för några av barnlitteraturens mest minnesvärda karaktärer, från den sadistiska godismakaren Willy Wonka till den telekinetiska Matilda till den slug, fyndiga Fantastic Mr. Fox – av vilka många nu har förevigats på skärmen såväl som på sidan.

10 böcker av Roald Dahl på svenska du måste läsa

Självaste Roald Dahl. Det här är vår lista över hans bästa böcker.

Roald Dahls böcker har beundrats av både barn och vuxna över hela världen. Publicerade på över 50 språk och anpassade till många filmer är det här någon litteraturen sent kommer att glömma.

Det här är vår lista över Roald Dahls 10 bästa böcker på svenska.

1. Häxorna

Visste du att häxor finns på riktigt? De lever mitt ibland oss och kan vara vem som helst. Den snälla granntanten, den vackra damen på bussen eller din egen älskade skolfröken!

Visste du att häxor är omöjliga att upptäcka om man inte känner till de rätta ledtrådarna? Och framför allt, och detta är det viktigaste: Visste du att en häxas främsta uppgift är att förgöra alla barn i hela världen?

Häxorna är tillgänglig som e-bok.

2. Matilda

Matilda är en ovanligt smart liten flicka. Hon har läst Dickens, Hemingway, Kipling och Steinbeck, och hon kan lösa de mest invecklade mattetal. Trots att hon är en riktig nörd är hon omtyckt av sina klasskompisar och hennes lärare fröken Honung är världens underbaraste.

Men allt är långt ifrån perfekt. Hemma hunsas och hånas Matilda av sina elaka föräldrar och i skolan härjar världshistoriens vidrigaste rektor. Så när hon upptäcker att hon har en hemlig kraft bestämmer hon sig för att skipa rättvisa.

Matilda är tillgänglig som e-bok.

3. Kalle och chokladfabriken

Kalle bor med sin familj i ett fallfärdigt ruckel. De är så fattiga att de bara har råd att äta kål. Men varje dag går Kalle förbi godisgeniet Willy Wonkas chokladfabrik och drömmer sig bort.

Se även  5 bästa böckerna av Agneta Sjödin du måste läsa

Så händer det ofattbara. Kalle lyckas få tag på en gyllene biljett och vinner så mycket godis man kan äta under ett helt liv!

Och så får han besöka den mystiska fabriken där det tillverkas godsaker som osmältbar glass, osynliga chokladkakor och tuggummi som inte tappar smaken … Och det är bara början på Kalles fantastiska äventyr.

Kalle och chokladfabriken är tillgänglig som e-bok.

4. SVJ

En natt blir den lilla flickan Sophie bortförd från barnhemmet av en jätte. I början är hon jätterädd att han ska äta upp henne. Men som tur är visar det sig att just den här jätten inte äter barn.

Han kallas SVJ, Stora vänliga jätten, och han är den enda hyggliga jätten i hela Jättelandet. I stället för att glufsa i sig ungar ägnar sig SVJ åt att fånga drömmar och se till att de hamnar hos människorna på natten.

Tillsammans gör Sofie och jätten upp en plan. De ska få alla de andra jättarna de som är hemska på riktigt att sluta äta upp barn.

5. Herr och fru Slusk

Herr och fru Slusk är ett par otäcka och elaka gamla sluskar. Hela deras tillvaro är fullspäckad med rysligheter som maskar i pastan och ögon i ölen. De försöker inte bara plåga livet ur varandra, de förpestar också livet för alla andra i sin omgivning.

Herr Slusk tvingar sina små apor att hänga upp och ner till och med när de äter. Och fru Slusk odlar tistlar och brännässlor i sin trädgård för att hålla traktens ungar borta. Men en dag får aporna nog av Sluskarna. Det är dags för hämnd!

6. James och jättepersikan

När James föräldrar blir uppätna av en noshörning som rymt från London Zoo måste han flytta in hos sina elaka mostrar. En dag får han ett magiskt pulver av en mystisk man.

Pulvret får en persika att växa från ett nästan dött träd. Persikan växer och växer och blir gigantisk. Mostrarna börjar ta betalt av folk för att se den.

En natt smyger James in i persikan och där möter han en hop insekter som blir hans vänner. Plötsligt är de i samma storlek och kan prata med varandra. Det blir början till ett fantastiskt äventyr!

7. Danny bäst i världen

Dannys bästa vän i hela världen är hans pappa, som är fenomenal på att berätta galna historier och hitta på festliga saker. De bor i en gammal husvagn bredvid den lilla bensinstationen de driver.

Se även  9 bästa böckerna av William Faulkner du måste läsa

En natt upptäcker Danny att pappa har smitit ut. När han kommer tillbaka avslöjar han att han i hela sitt liv haft en hemlighet för Danny.

En helt fantastisk hemlighet som inte bara rör pappa, utan även byns respektabla läkare och till och med kyrkoherden! Allra mest rör den dock den oerhört otrevlige, och oerhört rike, markägaren Viktor Hassel …

Roald Dahl är en av världens mest älskade och lästa barnboksförfattare.

8. Jojjes ljuvliga medicin

Jojjes mormor är en riktigt elak gammal tant. Hon tjatar på honom om att han ska sluta växa, och så tipsar hon honom om hur nyttigt det är att äta vitkål med kålmaskar! Dessutom har hon det värsta bordsskicket i hela världen.

En dag har Jojje lite extra tråkigt och får en snilleblixt: Han blandar ihop en högst speciell medicin som är tänkt att göra mormor snäll. Resultatet blir minst sagt oväntat!

9. Mitt magiska finger

Flickan med det magiska fingret får mirakulösa saker att ske. När någonting är så hemskt och grymt att hon inte står ut med det blir hon alldeles varm i kroppen och det börjar klia i höger pekfinger.

Sen spritter en vit blixt iväg som snuddar vid de människor som har gjort henne arg. Hon sätter det magiska fingret på dem! Resultatet blir både fantastiskt och förtrollande.

10. Naddap Dlöks

Herr Hoppig är en blyg liten farbror. Han bor granne med den vackra fru Silver. Herr Hoppig skulle gärna vilja få mer kontakt med henne, men fru Silver bryr sig mest om sin sköldpadda. Hon oroar sig för att han inte växer.

En dag kommer herr Hoppig på ett genialt sätt att lura till sig fru Silvers uppmärksamhet. Han smäller i henne att hon kan få sin sköldpadda att växa med en magisk trollformel: Naddap dlöks.

Naddap Dlöks är tillgänglig som e-bok.

Vem var Roald Dahl?

Roald Dahl var en spion, en stridspilot, en chokladhistoriker och en medicinsk uppfinnare.

Han var också författare till Charlie and the Chocolate Factory, Matilda, The BFG, och en skattkammare av original, vintergröna och älskade barnböcker. Han är fortfarande för många världens nummer 1 berättare.

Född i Llandaff, Wales, den 13 september 1916 av norska föräldrar, Harald Dahl och Sofie Magdalene Hesselberg, fick Dahl sitt namn efter Roald Amundsen, norrmannen som hade varit den första mannen att nå Sydpolen bara fyra år tidigare. En heroisk start på livet. Men hans första år fördärvades av den tragiska döden av hans äldre syster, Astri, och hans far.

Se även  Håkan Nessers 5 bästa böcker genom tiderna

Hans mor ville ha det bästa för sin enda son och skickade honom till internatskola – först till St Peter’s, Weston-super-Mare; sedan, 1929, till Repton – där många bisarra och minnesvärda händelser senare skulle återberättas i Boy. Elever på Repton bjöds in att prova på chokladkakor, ett minne som levde med Dahl under hela hans liv och inspirerade Charlie och chokladfabriken.

Skoldagarna med glädje bakom honom tog Dahls lust att resa honom först till Kanada, sedan till Östafrika, där han arbetade för ett oljebolag fram till andra världskrigets utbrott. Han tog värvning i Royal Air Force vid 23 år gammal.

I september 1940 fick Dahl allvarliga skador i huvudet, näsan och ryggen när hans Gladiator kraschlandade i den västra öknen. Efter sex månaders återhämtning från sina skador i Alexandria återvände han till handling och deltog i slaget vid Aten. Senare, efter en utstationering i Washington, levererade han underrättelser till MI6.

1953 gifte Roald Dahl sig med den amerikanska skådespelerskan Patricia Neal, som han fick fem barn med. De skilde sig efter 30 år, och han gifte sig senare med Felicity ”Liccy” Crosland, som har främjat Roalds arv genom grundandet av Roald Dahls Marvelous Children’s Charity och Roald Dahl Museum and Story Centre.

1960 hjälpte Roald till att uppfinna Wade-Dahl-Till-ventilen, föranledd av behovet av att lindra huvudskadorna som hans son fick utstå efter en olycka i New York.

Sammanfattning

Roald Dahls böcker har beundrats av både barn och vuxna över hela världen. Publicerade på över 50 språk och anpassade till många filmer är det här någon litteraturen sent kommer att glömma.

Det här är vår lista över Roald Dahls 10 bästa böcker på svenska.

Vi hoppas genuint du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 4 juli, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇