9 bÀsta böckerna av Roald Dahl du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳
SjÀlvaste Roald Dahl. Det hÀr Àr vÄr lista över hans bÀsta böcker.

Roald Dahls bok har beundrats av bÄde barn och vuxna över hela vÀrlden. Publicerat pÄ över 50 sprÄk och anpassat till mÄnga filmer, fÄ andra författare producerar sÄdan glöd; det finns till och med ett Roald Dahl Museum i Storbritannien för de sanna fansen.

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Roald Dahls bÀsta böcker.

1. Matilda (1988)

Matilda berÀttar historien om Matilda, en bra femÄrig tjej som Àlskar att lÀsa, har en hemsk familj och en Ànnu vÀrre rektor. Hon upptÀcker dock dock att hon Àr speciell och kan fÄ saker att röra sig med ögonen.

Detta Àr i grunden en berÀttelse om gott kontra ont, men inget Àmne, oavsett hur mÄnga gÄnger det har berÀttats tidigare, Àr trÄkigt nÀr det skrivs av Roald Dahl.

Hans fantasi, kreativitet och uppfinningsrikedom gör denna barns berÀttelse unik och den kommer att vara kvar i flera Är efter att du lÀst den.

2. The Witches (1983)

En förÀldralös pojke skickas till Norge för att bo hos sin mormor, som varnar honom för att vara försiktig med hÀxor, men nÀr de reser till England tillsammans hÀnder det bara sÄ att de snubblar pÄ en hÀxkonvention!

Engelska hĂ€xor Ă€r de mest onda av alla: hemska hags förklĂ€dda som normala kvinnor som planerar att utrota Englands barn genom att förvandla dem till möss kan lĂ„ta som ren galenskap – eller en mycket traumatiserande lĂ€sning för smĂ„ barn – men var sĂ€ker, The Witches Ă€r en av de roligaste, mest underhĂ„llande böckerna av Roald Dahl och Ă€r verkligen vĂ€rd att lĂ€sa.

3. Charlie and the Chocolate Factory (1964)

MĂ„nga av oss kĂ€nner redan till Willie Wonkas chokladfabrik, men om du Ă€nnu inte har lĂ€st den hĂ€r boken – kanske Dahls mest kĂ€nda – Ă€r du ute efter en behandling.

LÀsarna Àr nedsÀnkta i en vÀrld fylld med beskrivningar av de mest utsökta livsmedel du kan tÀnka dig (men ocksÄ av roliga karaktÀrer), vilket gör Charlie and the Chocolate Factory till en bok som tilltalar alla Äldrar och sinnen!

Om du har en söt tand, vidta försiktighetsÄtgÀrder och lÀs verkligen inte denna bok pÄ fastande mage. Ni som vet, ni vet.

4. Charlie and the Great Glass Elevator (1972)

Mindre kĂ€nt men lika fĂ€ngslande lĂ„ter Charlie and the Great Glass Elevator lĂ€saren fortsĂ€tta att följa med Charlie och Willie Wonka pĂ„ deras spĂ€nnande Ă€ventyr: den hĂ€r gĂ„ngen reser de av misstag till yttre rymden och precis nĂ€r de ska landa pĂ„ ett lyxigt rymdhotell byggt av USA dyker ‘Vermicious Knids’ upp (onda utomjordingar som gillar att Ă€ta mĂ€nniskor).

Uppföljaren till Charlie and the Chocolate Factory Àr symbolisk för Roald Dahls mest surrealistiska författarskap och kommer att fÄnga din uppmÀrksamhet varje steg pÄ vÀgen.

5. The BFG (1982)

AKA the Big Friendly Giant, för dem som Ànnu inte har haft nöjet att lÀsa den hÀr boken, berÀttar BFG historien om en jÀtte med extremt stora öron som blÄser drömmar in i barnens fönster.

Sophie, en kidnappad förÀldralös, reser med honom pÄ örat och tillsammans försöker de hindra jÀttar frÄn att Àta barn.

BFG skildrar Roald Dahls otroliga förmÄga att fÄnga bÄde barnens drömmar och mardrömmar, vilket resulterar i en hÀrlig men ÀndÄ spÀnnande lÀsning.

6. Fantastic Mr. Fox (1970)

Herr Fox mÄste skydda sin familj mot tre onda, men tack och lov inte ljusa bönder (Boggis, Bunce och Bean). Följ med Fox pÄ hans Àventyr nÀr han letar efter mat för sin familj och överlistar dessa brutala bönder.

Prata djur som kan överlista mÀnniskor kan lÄta bisarra och barnsliga, men det hÀr Àr en bra lÀsning för alla Äldrar och anpassades till och med till en snygg Wes Anderson-film.

7. James and the Giant Peach (1961)

En ung pojke vars förÀldrar dödades av en rymd noshörning bor med sina tvÄ grymma mostrar, som behandlar honom sÄ illa att han bestÀmmer sig för att bo i en enorm persika, blir vÀn med de magiska buggarna i sin trÀdgÄrd och flyger ivÀg för att fly frÄn sina onda mostrar.

James and the Giant Peach Ă€r en av Roald Dahls mest surrealistiska berĂ€ttelser, men det Ă€r naturligtvis en del av Dahls charm – vem skulle annars kunna tĂ€nka pĂ„ sĂ„dana historier?

8. The Twits (1980)

BerÀttelsen om ett par som hatar varandras tarmar (och bor med husdjur som de missbrukar) kanske lÄter bisarra och deprimerande, men Roald Dahls The Twits kommer sÀkert att fÄ dig att skratta högt; att lura din man att Àta maskar eller knyta din fru till heliumballonger för att bli av med henne kanske inte Àr vanliga metoder för att visa din fiendskap, men de Àr verkligen underhÄllande om inte annat.

Dahl klargör ocksÄ hur mycket han hatar skÀgg i den hÀr roliga boken.

9. Esio Trot (1990)

Esio Trav (som Àr sköldpadd bakÄt) berÀttar historien om en man som blir kÀr i en kvinna som Àr besatt av sin husdjurssköldpadda.

I ett försök att fĂ„ henne att mĂ€rka honom och bli kĂ€r i honom, hjĂ€lper mannen – Mr Hoppy – kvinnan Mrs Silver att besvĂ€rja sköldpaddan sĂ„ att den vĂ€xer, men sĂ„ smĂ„ningom vĂ€xer den sĂ„ mycket att den inte lĂ€ngre passar in Fru Silvers hus.

Rolig, oskyldig romantik beströdd med en touch av Dahls galenskap gör Esio Trot till en underbar lÀsning.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Roald Dahls bÀsta böcker.

Vi hoppas genuint du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!