3 böcker av Karin Boye du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Karin Maria Boye, under en tid Björk, född 26 oktober 1900 pÄ Vasaplatsen 11 i Göteborg, död natten till den 24 april 1941 i AlingsÄs, var en svensk författare, poet och översÀttare. Hon var mest kÀnd för sin poesi, men skrev Àven ett flertal romaner, noveller och artiklar.

Det hÀr Àr vÄr lista över 3 böcker av Karin Boye vi anser att alla bör lÀsa.

1. Kallocain

Kemisten Leo Kall fullbordar statens kontrollsystem genom att ta fram ett sanningsserum som fÄr medborgarna att erkÀnna sina innersta tankar och drömmar.

En efter en avslöjas de utvalda försökspersonerna och deras lĂ€ngtan efter Ökenstaden platsen dĂ€r kĂ€rlek och frihet fĂ„r leva fritt och snart börjar Ă€ven kemisten sjĂ€lv ifrĂ„gasĂ€tta sin roll som lojal medsoldat.

Karin Boyes Kallocain utkom första gÄngen Är 1940 och mycket av inspirationen hÀmtade Boye frÄn samhÀllsutvecklingen i Tyskland och Sovjetunionen under 1930-talet.

2. SnÀckorna

Paketen var snart öppnade, dĂ€r var indianboken, dĂ€r var ett munspel, dĂ€r var en hel del annat. Ibland var det ganska svĂ„rt att behĂ€rska sig, men han gjorde det manligen. Inte en muskel rörde sig i hans allvarliga ansikte, men nĂ€r allting var öppnat, bugade han sig dĂ€r han satt bĂ„de för pappa och för den nya och sade: Tack snĂ€lla pappa. Tack sĂ„ mycket – han kunde inte förmĂ„ sig till att kalla inkrĂ€kterskan för mamma.

Novellix ger ut smĂ„, snygga böcker i vykortsstorlek med en novell per bok. BĂ„de klassiker och nyskrivet – allt ifrĂ„n Virginia Woolf till HĂ„kan Nesser! Samtliga böcker med originalomslag av svenska formgivare, illustratörer och konstnĂ€rer.

Novellix-novellerna sÀljs bÄde styckvis och förpackade i fina presentaskar. Stora lÀsupplevelser i ett litet format.

3. Kris

Malin Forst Ă€r ett alter ego för Karin Boye i denna sjĂ€lvbiografiska roman Kris. Året under sen tonĂ„rstid drabbades hon av bĂ„de fysiska och psykiska problem. Hon bĂ„de ville och kĂ€nde sig tvingad att lyssna pĂ„ sin inre röst, om homosexualitet och auktoritetskritik. Kris Ă€r ocksĂ„ ett modernistiskt formexperiment.

Boken kom ut tretton Ă„r efter de egentliga hĂ€ndelserna. Karin Boye hade tagit studenten och började efter det pĂ„ ett folkskollĂ€rarseminarium. Hon var djĂ€rv som satte sig upp mot olika auktoriteter. NĂ€r det i Sverige fortfarande var olagligt med homosexualitet bejakade Karin Boye sin förĂ€lskelse i en studiekamrat: “Siv Lindvalls nacke. En fin smĂ€rt pelare, som steg ur fullĂ€ndade halsĂ„sar som en lugn hymn. Och det underliga skedde, att Malins spĂ€nda och plĂ„gade muskler för ett ögonblick slappnade i vila, att de annars irrande rastlösa ögonen fann ett fĂ€ste, att tankarna slĂ€ppte domen och domnade bort i det befriande vackra linjespelet dĂ€r framför henne. En befrielse. Ett under.”

NÀr hon var en av den kvinnliga rektorns favoritelever trotsade hon henne genom att lyfta fram psykologin som viktigt inför framtiden, och inte kristendomen som rektorn energiskt uppmanade henne till. Uppgörelsen med en bokstavstrogen religion eskalerade under det hÀr seminarieÄret. Hon hade stÀndiga dialoger med den Gud hon förnam i sitt inre.

Karin Boye kom ut med denna sin tredje roman 1934. Den fick stor uppmÀrksamhet, bÄde positiv och negativ. Hon var redan en upphöjd och populÀr författare. Karin Boye kÀnde ett inre tvÄng att skriva romanen och försöka förstÄ sig pÄ sina egna inre kval innan det var för sent.

Extramaterial finns ocksĂ„ i denna specialutgĂ„va, tvĂ„ förord av Lennart Koskinen, biskop eremitus, och Birgitta Holm, professor i litteraturvetenskap. OcksĂ„ brev och dikter av Karin Boye, och tankar som författaren Harry Martinson hade om hennes livssituation.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!