15 bästa böckerna om entreprenörskap, startups och företagande 2021

Om det är någon typ av bok jag är mycket förtjust i så är det böcker om entreprenörskap och entreprenörer.

Det finns ingenting roligare än att läsa en självbiografi skriven av en entreprenör där man får en inblick i deras resa från fattig till förmögen. Jag har nog läst den här typen av böcker ända sen barnsben och kommer aldrig att sluta. Ingenting är så inspirerande som en bok skriven av en entreprenör.

Jag har därför tagit mig friheten att sammanställa en lista över vad jag anser vara de 20 bästa böckerna om entreprenörskap i dagens läge. Jag har även skrivit en liten beskrivning av varje bok. Min förhoppning är att du hittar i alla fall en ny bok att bläddra i! Lycka till i ditt sökande!

1. The Lean Startup av Eric Ries (2017)

Jag har valt att lista ”The Lean Startup” av Eric Ries som en av de bästa böckerna om entreprenörskap. Varför?

Jo, för att den är tidlös helt enkelt. Eric lär i den här boken ut exakt och precis hur man bygger ett företag med så lite kapital som möjligt, som samtidigt växer väldigt aggressivt men kontrollerat. Detta görs bäst genom att fokusera på att maximera kundvärdet samtidigt som resurserna för att uppnå detta används så effektivt som möjligt.

Just sökmotoroptimering (SEO) är ett ett perfekt, konkret exempel på något man kan nyttja sig av för att på ett så billigt sätt som möjligt försöka attrahera fler besökare till sin webbplats. Det här är ett av mina bästa tips när vi ändå är inne på att prata Lean Startups, inte nödvändigtvis något du kan läsa mer om i Erics bok.

Lean Startup är både en metod och ett sätt att tänka på, som lyckligtvis kommit att motivera en helt ny generation entreprenörer till att skapa stordåd — milt uttryckt.

Det kanske enskilt bästa med boken i mitt tycke är att författaren verkligen betonar hur viktigt det är att begå misstag så fort som möjligt i syfte att kunna utveckla sina idéer i en allt snabbare takt samtidigt som den finansiella risken begränsas något otroligt.

Det här är en bok jag tycker alla människor intresserade av entreprenörskap i synnerhet, men startups i synnerhet bör ha i sin bokhylla. En bok man bör ha läst igenom och genuint ha förstått sig på i alla fall en gång i livet då den är så pass bra och lär ut en attityd fler entreprenörer bör ha i dagens läge.

Sammanfattning: En klassiker i startupvärlden av en anledning. Jag kan inte rekommendera den tillräckligt. Det här är definitivt en av de bästa böckerna om entreprenörskap och startups du någonsin kan få för dig att läsa. Vad väntar du på?

2. Min hemlighet av Petter Stordalen och Jonas Forsang (2015)

Jag tror inte Petter Stordalen behöver en närmare introduktion. Visserligen har coronakrisen satt sina spår i hans verksamheter, men det här är en man som alltid haft många järn i elden och tveklöst kommer förbli en legend bland alla entreprenörer.

Det som skiljer Petter från många andra entreprenörer är just hans förmåga att studsa tillbaka från sina motgångar på minst sagt spektakulära sätt. Det förvånar mig inte om han lyckas ta sig ur coronakrisen som en vinnare, trots att det onekligen lett till en del ekonomiska förluster i hans verksamheter.

Petter Stordalen gick från att vara Norges bästa jordgubbsförsäljare till att bygga upp en av Skandinaviens största hotellkoncerner. Idag har man 180 hotell och 13 000 anställda världen över.

I boken ”Min hemlighet” går Petter in i mer detalj på vad han anser bidragit till hans framgång. Som historian kring hans jordgubbsförsäljning kanske antyder så har han alltid varit en vinnarskalle och försökt ta saker till nästa nivå. I Min hemlighet delar Petter Stordalen med sig av alla sina hemligheter, alla de tips och tricks som tagit honom dit han är idag både som make, far och företagsledare. En historia om att våga när andra tvekar, om att få ut det bästa av de omkring dig. En historia att både lära av och leva efter.

Det här är en oerhört personlig bok för dig som är intresserad av att se vad som pågått bakom ridån i ett liv som Petter Stordalens. En bok som definitivt ökar sannolikheten att du lyckas med dina affärer.

Sammanfattning: En bok skriven av en av kanske Skandinaviens mest inspirerande entreprenörer. Jag gillar verkligen Petter, oavsett vad andra har att säga. Mannen är en duktig entreprenör och det här är boken för dig som vill sätta dig in i hur han tänkt och tänker. Var försiktig med att investera i hotellbranschen bara.

Se även  Skapa hemsida med medlemskap: 10 experttips

3. Miljardmakarna: flyktingarna som byggde ett affärsimperium av Emma Ahlén Pouya (2017)

I egenskap av någon som också har invandrarbakgrund vet jag hur svårt det kan vara att nå framgång. Ashkan och Pouya är två killar som flydde från Iran som barn och lyckas oerhört bra i Sverige, så pass bra att deras företagskoncern numera värderas till 4,5 miljarder kronor.

Dessa två killar är absoluta legender i min värld och två väldigt stora förebilder. Jag hoppas kunna uppnå en bråkdel av vad de gjort.

I boken Miljardmakarna får du följa deras väg från ett liv i utanförskap till att idag vara ekonomiskt oberoende och kallas näringslivets Zlatan. I ett nyskrivet kapitel får du handfasta råd, inspiration och verktyg till hur du själv kan lyckas. Boken är till för dig som drömmer om att lyckas.

Sammanfattning: En väldigt inspirerande bok om hur man kan gå från att vara en flykting till mångmiljardär. Perfekt ifall du som mig dessutom har invandrarbakgrund och är på jakt efter någon som kan inspirera dig.

4. Trump: The Art of the Deal av Donald Trump (1987)

Det här är en klassisk bok bland människor som är intresserade av entreprenörskap.

Ska du tänka så kan du lika gärna tänka stort, det är Donalds motto. Och se hur långt det tagit honom!

I skrivande stund är han president i USA — något ingen med högsta sannolikhet hade trott var möjligt på 90-talet.

Det som gör den här boken så unik, utöver att den är så pass bra, är att den är skriven långt innan Donald hade några som helst planer på att bli president i landet. Det här visar på hur han tänkte kring sin tidiga framgång, även fast vissa gärna vill tro att han är född rik från allra första början.

En fantastisk självbiografi, helt enkelt.

En av mina absoluta favoriter, tätt följt av Donald Trumps andra bok ”How to Get Rich”.

Sammanfattning: Den här boken är en klassiker av en anledning. Den lär dig förhandla som en riktig vinnare. Nästan alla stora företagsledare har läst den här boken någon gång under sin karriärs gång, det är jag övertygad om.

5. Your Next Five Moves av Patrick Bet-David (2020)

Patrick Bet-David är en känd amerikansk profil på videoplattformen YouTube. Där driver han en kanal som riktar sig till entreprenörer som är på jakt efter mer kunskap i allmänhet men motivation i synnerhet. Jag rekommenderar Patricks YouTube-kanal starkt, hans filosofi kring pengar och sättet han tänker på pengar på är fantastiskt — milt uttryckt.

Det här är en praktisk och effektiv guide som är menad att hjälpa dig uppnå dina största mål, oavsett hur kaxiga de är.

Affärsstrategi är ett ord som används mest flitigt bland människor som inte jobbar i branscher som förändras särskilt snabbt. Men det är fortfarande väldigt viktigt, om inte fullkomligt vitalt, att man vet precis vad det innebär att sätta en affärsstrategi och hur mycket som hänger på det — i synnerhet ifall man är ny till världen av entreprenörskap, företagande och startups.

Sammanfattning: En fantastisk bok av Patrick Bet-David. Jag tycker du ska börja följa hans kanal på YouTube ifall du inte redan gör det. Köp även boken — den är värd det.

6. The 4-Hour Work Week av Timothy Ferriss (2011)

Det här är boken som skakade om hela världen när den släpptes. Här berättar Timothy hur hans arbetsvecka bara består av 4 timmar och hur han kan leva sitt liv på egna villkor till en följd av det.

Som namnet på boken kanske antyder så är det här ingen bok som lär dig förhandla ned din arbetstid till den grad att du bara behöver arbeta 4 timmar i veckan, utan det här är en bok som är menad att hjälpa dig förstå att det genuint är möjligt att bedriva en verksamhet på webben vilket i sin tur kan leda till att sagda verksamhet är så pass lönsam att allt du behöver göra veckovis för att sajten ska fortlöpa är att lägga 4 timmar av din tid.

Det här var en av de första böckerna jag läste som gav mig motivationen till att starta mina allra första webbplatser.

Jag menar, vilken tonåring vill inte resa världen över med en dator i ryggsäcken utan att behöva oroa sig över några problem över huvud taget?

Tyvärr så lyckades inte jag med mitt entreprenörskap redan i mina tonår, utan det dröjde fram tills dess att jag var ungefär 28 år gammal innan det började släppa för mig — delvis tack vare den här webbplatsen, BästaBöcker.se, faktiskt.

Sammanfattning: Den här boken är en klassiker av en anledning. Likt de flesta av Timothys andra böcker presenterar han koncept som ofta är banbrytande. Alla bör köpa ett exemplar av den här boken, om inte annat för att drömma sig bort till andra breddgrader.

7. Way of the Wolf av Jordan Belfort (2017)

Jordan Belfort byggde upp ett imperium under sin tid, tyvärr på fel sida av lagen vilket senare ledde till att han blev fängslad.

Idag är han en fri man och jobbar med att föreläsa för människor om just entreprenörskap och försäljning bland annat.

Jordan är en expert på försäljning, och kan få nästan vem som helst att bli en riktigt rockstjärna som drar in hur mycket nya kunder som helst till sin arbetsgivare genom att få personen att följa hans beprövade system.

Se även  3 böcker om H&M-familjen du bör läsa

Sammanfattning: En bok för dig som är entreprenör och behöver bli bättre på försäljning. Jordan är verkligen den bästa läraren i det avseendet.

8. Start your own f*cking brand: om resan med Nudie Jeans av Maria Erixon (2019)

Start your own f*cking brand är berättelsen om Nudie Jeans. Det är berättelsen om ett litet företag som blev ett globalt varumärke, om framgångarna och motgångarna och de uppoffringar som entreprenörskapet kräver.

Men det är också en kärleksförklaring till denim och indigofärgen som skapar ett unikt konstverk i varje par jeans, och till alla de människor som varit med på resan.

Jag tycker böcker som skildrar verkligheten entreprenörer får utstå är exakt och precis den typen av böcker man bör läsa mer av. Man lär sig mest av att ta del av någons verklighet, inte fantasier.

Även om du inte tänkt starta nästa stora klädföretag i Sverige är det här en bok som är värd din tid då det finns många guldkorn att hitta.

Sammanfattning: En bok som låter dig följa med uppstarten av ett varumärke, både på gott och ont.

9. The Wolf of Wall Street av Jordan Belfort (2008)

Det här boken som filmen ”Wolf of Wallstreet” är baserad på. Säger inte det tillräckligt och lite till?

Jordan är en legend bland alla människor som jobbar med försäljning världen över, och detta av en god anledning.

Det som skiljer Jordans historia från många andras är just hans brutala ärlighet kring allt från pengar till drogerna han använde för att maximera avkastningen i sitt företag under sin storhetstid.

Sammanfattning: Gillade du filmen Wolf of Wallstreet? Där var det Leonardo DiCaprio som spelade rollen som Jordan Belfort. Det här är den riktiga mannen som filmen är baserad på. Hans livshistoria är hur fascinerande som helst, även om han kanske inte alltid hållit sig på rätt sida av lagen. Det finns mycket att lära sig av Jordan, oberoende av vart i livet man befinner sig just nu. Det här är en man som visat sig vara handlingskraftig.

10. Den globale entreprenören av Richard Branson (2010)

Richard Branson är nog en av mina absoluta favoritentreprenörer. Allt han rör blir till guld, och han har konkurrerat ut väldigt stora företag i äldre branscher med hjälp av sin kreativitet.

Det här har gjort honom till en av världens mest framgångsrika entreprenörer. I ”Den globale entreprenören” berättar han, på sitt karakteristiskt öppenhjärtiga sätt, om sitt liv och avslöjar ofattbara sanningar om sina mest riskfyllda, briljanta och djärva affärer.

Det finns oerhört mycket att lära sig om entreprenörskap i den här boken, varför jag rekommenderar den till nästan alla som är på jakt efter en bok som verkligen kan leda till att man blir motiverad och kanske tar ett konkret steg mot att lyckas som entreprenör.

Visste du förresten att Richard Branson, likt mig och många andra framgångsrika entreprenörer, har ADHD?

Sammanfattning: Det här utan tvekan en av världens bästa böcker om entreprenörskap och företagande i mitt tycke. Jag älskar alla bra poänger Richard gör i boken och rekommenderar därför den här till alla som är på jakt efter något nytt att bläddra i.

11. Screw It, Let’s Do It av Sir Richard Branson (2006)

Ännu en fantastiskt praktisk bok av Richard Branson. I den här delar han med sig av sina största hemligheter när det kommer till alla djärva affärer han gjort genom åren. I det stora hela är det här en bok som är menad att få dig att våga satsa, samtidigt som den lär dig av Richards läxor i livet både vad gäller affärer men även hans privata liv.

Richard är som vanligt en person det går att lära sig väldigt mycket av, och den här boken är inget undantag.

Jag gillar verkligen budskapet i boken: strunt samma, vi gör det bara!

Ett budskap jag tycker bör anammas av en allt större del av den svenska befolkning som försöker sig på att starta företag i någon form.

Sluta planera så mycket och gör något bara! Det lär du dig mer på än att bara vara helt inaktiv.

Sammanfattning: Ännu en grym bok som kan inspirera entreprenörer och egenföretagare i Sverige.

12. Entreprenörskap på riktigt – teoretiska och praktiska perspektiv av Carin Holmquist (2009)

Till skillnad från alla självbiografier som förekommer inom världen av entreprenörskap så är det här en bok som ger dig många praktiska idéer och verktyg för att utveckla ditt företag till nästa nivå så snart det bara går.

Denna antologi ger i elva kapitel en populärvetenskaplig översikt över forskningen om entreprenörskap och bidrar till en djup och mångsidig bild av ämnet. Flera olika infallsvinklar, både praktiska och teoretiska, presenteras på ett personligt och engagerat sätt.

Det här är en bok som inte är lika personlig som exempelvis Petter Stordalen eller Warren Buffets självbiografier, men fortfarande är väldigt omtyckt bland människor.

Sammanfattning: Entreprenörskap på riktigt är EFI:s (Ekonomiska Forsknings-institutet vid Handelshögskolan i Stockholm) årsbok för 2009, varför jag tycker den här har en plats på allas hylla. Författarna är alla kopplade till Centrum för Entreprenörskap och Affärsskapande vid Handelshögskolan i Stockholm.

13. How to Be an Overnight Success av Maria Hatzistefanis (2017)

Maria, författaren till boken, är mest känd för sitt citat: entreprenör är inte något man föds till, utan något man formas till.

När hudvårdsföretaget Rodial lanserade sitt orm-serum kallade pressen snabbt verksamheten för en ”overnight success”. Men Rodials grundare Maria Hatzistefanis hade arbetat i 18 år och byggt företaget från grunden i hennes sovrum.

Se även  Skapa hemsida med medlemskap: 10 experttips

Nu planerar skönhetschefen att visa i denna mycket tillgängliga bok att dess framgång härrör från rent hårt arbete, outtröttligt arbete och mycket tålamod.

Sammanfattning: En bok som inspirerar framför allt kvinnor till att starta egna verksamheter — något jag tycker det behövs mer av i dagens läge. Namnet på boken är onekligen väldigt provocerande.

14. Start With Why av Simon Sinek (2011)

Simon Sinek är en av mina absoluta favoriter när det kommer till motiverande föreläsare där ute.

Hans föreläsning på YouTube kring ”Start With Why” har i dagens läge över 50 miljoner unika visningar. Det var även i det YouTube-klippet jag upptäckte Simon och hans filosofi för första gången.

Simon Sinek har en enkel men kraftfull modell for inspirerande ledarskap, där allt startar med en gyllene cirkel och frågan ”Varför?”. Hans exempel behandlar Apple, Martin Luther King och Bröderna Wright — som en motvikt TiVo (innan ett domslut nyligen tredubblade aktiekursen) vilka verkade vara kämpande.

Jag fastnade stenhårt för Simon första gången jag hörde honom resonera kring hur bolag och företag i allmänhet bör tänka kring sin affärsstrategi bland annat men även marknadsföringen av sina produkter. Allting börjar egentligen med frågan ”varför”. Börjar man där löser sig allt med tiden.

Sammanfattning: Det här är absolut en av de bästa böckerna kring entreprenörskap, företagande och startups i mitt tycke.

15. How Successful People Think av John Maxwell

Som namnet på boken antyder så är det här en bok som är menad att lära dig hur framgångsrika människor tänker.

John är en av USAs främsta experter på ledarskap och har lärt sig oerhört mycket genom åren, något han går in på i mer detalj i boken ”How Successful People Think”. Boken är menad att lära dig ”de 11 hemligheterna” kring hur framgångsrika människor tänker. Huruvida det är en floskel eller ej är något du själv får avgöra, men jag gillar verkligen boken varför jag valt att inkludera den i min stora lista av vad jag anser vara de 15 bästa böckerna om entreprenörskap, företagande och startups.

Även fast det här är en bok som per definition inte handlar om entreprenörskap, företagande eller startups så går den in väldigt mycket på vilket mindset som är rätt att ha när man försöker sig på att starta en verksamhet bland annat.

Sammanfattning: En bok som lär dig ”de 11 hemligheterna” kring hur framgångsrika människor tänker. Mina högsta rekommendationer.

Varför läsa böcker om entreprenörskap, startups och företagande?

Man lär sig oerhört mycket av att läsa om både framgångsrika och mindre framgångsrika entreprenörer och förhoppningsvis leder det till att man inte repeterar samma misstag som de redan gjort.

Det är även lätt hänt att man får mängder av idéer när man läser böcker. Vissa entreprenörer är så pass smarta i sitt sätt att marknadsföra sina produkter på att du tveklöst kommer känna dig inspirerad och ha svårt för att inte starta upp något själv.

Om inte annat tycker jag det är kul att komma nära en entreprenörs person för att lära sig mer om hur personen var som barn, hur personen var under sin uppväxt men kanske framför allt — vilka egenskaper i personens personlighet som lett till framgången.

Sammanfattning

Jag älskar böcker om entreprenörskap, företagande och startups, i synnerhet självbiografier av alla olika slag!

Det är något med det personliga mötet man får med vissa av landets eller kanske världens bästa entreprenörer som känns ända in i själen.

Jag började läsa den här typen av böcker blott 15 år gammal och har inga planer på att sluta. Jag längtar redan tills dess att Petter Stordalen får för sig att släppa sin nästa bok där han går in i mer detalj på hur han klarade sig under coronakrisen som hade sin start år 2020.

Jag glömmer inte heller när jag läste både Warren Buffets och Donald Trumps självbiografier för första gången, båda väldigt intressanta böcker man bara inte ville lägga ned när man börjat läsa.

Mitt mål med den här listan av de bästa böckerna inom entreprenörskap och startups är att du ska lyckas ta ditt företagande till nästa nivå, vare sig det är genom att du blir mer motiverad eller lär dig nya strategier som låter dig tjäna mer pengar på kort tid men även på lång sikt i egenskap av entreprenör som kan anpassa sig.

Kom ihåg att utbildning är det första steget mot handling, men att du inte bara kan njuta av att läsa böcker livet ut. Det viktigaste är att sluta drömma i din sömn och att börja drömma med öppna ögon istället — genom att ta konkreta steg mot dina mål inom entreprenörskap.

Det är lätt att misslyckas som entreprenör, men med rätt verktyg kan man öka sannolikheten att lyckas avsevärt!

Jag hoppas verkligen böckerna jag anser vara de bästa böckerna inom entreprenörskap och startups hjälper dig i din resa. Ett stort lycka till!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

1 svar på ”15 bästa böckerna om entreprenörskap, startups och företagande 2021”

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇