12 franska klassiker varje bokälskare bör läsa

Historien om den franska litteraturen spänner över en mängd olika perioder, genrer och former och ger en mängd ojämförliga verk som har gett upphov till litterära rörelser, skapat nya konventioner och underhållit miljoner.

Här listar vi tolv franska klassiker släppta före andra världskriget du bara måste läsa.

1. Beauty and the Beast, Madame de Villeneuve (1740)

Denna klassiska saga är ovanlig för sin längd och komplexitet. I den här versionen är odjuret en visuellt skrämmande men ändå mild varelse som behandlar skönhet med stor omsorg och vänlighet.

Varje kväll ber Odjuret skönheten att gifta sig med honom, och varje kväll avvisar hon honom tills hon äntligen går med på det, bara för att hitta när hon väcker den stiliga prinsen som hon har drömt om varje natt.

Villeneuves berättelse innehåller många underplottar och fantastiska enheter, vilket gör det inte bara en återberättelse av en älskad klassiker utan också berättande övertygande.

2. The Book of the City of Ladies, Christine de Pizan (1405)

The Book of the City of Ladies är skriven av den produktiva medeltidsforskaren Christine de Pizan och är ett extraordinärt verk, både för dess innehåll och för det faktum att den skrevs av en kvinna under medeltiden.

I sitt arbete skapar de Pizan en allegorisk stad av berömda kvinnor, från Jungfru Maria till drottningen av Sheba, för att argumentera för kvinnors värde i samhället och för att motbevisa samtida skildringar av kvinnor som syndiga och ovärdiga.

3. The Tales of Mother Goose, Charles Perrault (1696)

Charles Perrault är utan tvekan bara rivaliserad av bröderna Grimm när det gäller den europeiska sagotraditionen, många av dem anpassades verkligen från Perraults egna sagosamlingar.

Trots att berättelsen om sagor började etableras på 1600-talet, särskilt av kvinnor i salongerna, anses Perrault ofta ha konkretiserat genren, anpassat välkända folksaga och skrivit om dem i en definitiv version.

Se även  10 klassiska böcker inom serbisk litteratur

Många av de berömda sagorna i dag, inklusive Cinderella, Little Red Riding Hood och Sleeping Beauty, härrör från Perraults samlingar.

4. Dangerous Liaisons, Pierre Choderlos de Laclos (1782)

Dangerous Liaisons är symboliskt för den libertina romanen, en genre som svepte genom 1700-talets Frankrike och orsakade upprördhet och kontroverser i sociala kretsar för sina skamliga skildringar av förförelse, sexuell lust och flagrant bortse från sociala normer.

Som en epistolär roman består farliga kontaktpersoner helt och hållet av bokstäver skrivna mellan de olika karaktärerna, en anordning som gör det möjligt för läsaren att förstå och överväga de olika masker som varje karaktär bär, samt att uppskatta Laclos skildring av värdet av noggrant konstruerade språk. inom konsten att manipulera och förföra.

5. The Flowers of Evil, Charles Baudelaire (1857)

Charles Baudelaires diktsamlingar The Evils blommor (1857) är ett passionerat förkastande av realismens värderingar och stil som strömmade över hela den europeiska litteraturen. Inspirerad av författare som Edgar Allan Poe valde Baudelaire istället att finslipa den mörka, olycksbådande aspekten av den mänskliga fantasin.

Han ägnade sig åt att skapa dikter som utforskade teman med överdrift, dekadens och erotik, fyllda med slående kontraster mellan sensuella njutningar, exotism och extravagans å ena sidan, och idéer om förfall, monstrositet och död å andra sidan.

6. Gargantua and Pantagruel, François Rabelais, (16th Century)

En av de mest upprörande böckerna på denna lista är också en av de äldsta: François Rabelais ’Gargantua och Pantagruel går tillbaka till 1500-talet och består av fem separata volymer, som var och en handlar om äventyr och missöden hos jätten Gargantua och hans son Pantagruel.

Medan det är ett helt unikt arbete speglar serien vissa aspekter av den franska renässansens experimentella natur, både i form och innehåll: romanerna kännetecknas av sin satiriska, ojämna humor och opålitliga fall av grovhet och våld – vilket leder till stor kontrovers när de först publiceras.

7. In Search of Lost Time, Marcel Proust (1913-1927)

Marcel Proust’s In Search of Lost Time (1913-1927) är skriven under nästan 20 år och är ett mästerverk av oöverträffad stil och betydelse.

Se även  Bästa boken om management du inte läst

Trots nya romandefinitioner av plot, karaktär och form fokuserar In Search of Lost Time istället på att skildra bildandet av erfarenhet och minne genom en mångfald av perspektiv som utvecklas och sammanväver.

Istället för att porträtteras som en linjär, sammanhängande berättelse blir livet således en tyst, kontemplativ handling som ständigt är bunden till det förflutna genom minnets stämningsfulla kraft, en idé som vackert återges i Prousts genomtänkta, uttrycksfulla prosa.

8. Indiana, George Sand (1831)

Skriven av George Sand, pseudonym för den kvinnliga författaren Amantine Aurore Dupin, Indiana (1831) agerar många av 1800-talets romanistiska konventioner, inklusive dess teman kärlek och äktenskapsbrott, men ändå genom ramen för ett kvinnligt perspektiv.

Huvudpersonen Indiana är frustrerad och missnöjd i sitt kärlekslösa äktenskap och längtar efter romantisk uppfyllelse; hennes kamp mellan hennes önskningar och de strikta sociala regler som styr hennes liv utgör grunden för dramatiken.

Genom sin huvudperson kritiserar Sand kvinnors ojämlika sociala ställning och deras beroende av manligt stöd till priset av personlig lycka.

9. Madame Bovary, Gustave Flaubert (1856)

Den eponyma karaktären av Gustave Flauberts Madame Bovary (1856) är en av modern litteraturens mest komplexa och tragiska kvinnliga huvudpersoner.

Emma Bovary är vacker och charmig och ser världen genom en slöja av romantiska romaner och fantasifull känsla, som ständigt strider mot hennes tråkiga, provinsiella liv och hennes äktenskap med gauche men ändå välmenande Charles Bovary.

Emmas ständiga sökning efter skönhet och lyx leder henne till skuld, äktenskapsbrott och ruin, och hennes kämpar för att separera hennes romantiserade ideal med verkligheten i livet på landet visas mästerligt i detaljerad, sympatisk prosa.

10. Journey to the Center of the Earth, Jules Verne (1864)

Eftersom science-fiction och fantasy-marknaden alltmer domineras av engelskspråkiga verk är det kanske lätt att glömma dess tydligt europeiska rötter.

En sann klassiker, Journey to the Center of the Earth (1864) berättar historien om den tyska professorn Otto Lidenbrock som hittar en konstig kod i ett manuskript som berättar om vulkaniska tunnlar som leder ner till jordens centrum.

Lidenbrock möter konstiga förhistoriska djur och naturliga faror när han letar efter jordens kärna. Spännande och modig till och med i dag är Vernes extraordinära roman ett bevis på fantasins kraft och periodens fascination av vetenskapliga framsteg.

11. The Masterpiece, Émile Zola (1886)

När konstvärlden blomstrade i Frankrike från 1800-talet, gjorde litterära verk också om konstnärernas liv och deras musiker.

Se även  4 klassiska noveller inom kinesisk litteratur!

Författaren till mästerverket (1886), Émile Zola, var nära vänner med många av tidens stora artister, inklusive Édouard Manet och Paul Cézanne; inspirerad av både deras liv och verk, skildrar Zola i mästerverket en exakt skildring av konstnärens liv i 1800-talets Frankrike och spänningen mellan konstnär och samhälle, eftersom konsten blev mer och mer del av det offentliga rummet och öppet för dom och råvara.

12. Les Misérables, Victor Hugo (1862)

Les Misérables (1862) kallas kärleksfullt ”The Brick” och ”Les Mis” av sina fans, och är fortfarande ett av de längsta litterära verk som någonsin skrivits.

Även om det är ett skrämmande företag, är Les Misérables en viktig läsning för sin rikedom av stil, dess rikedom av komplexa karaktärer och dess episka plot som korsar sig med några av 1800-talets Frankrikes viktigaste historiska ögonblick.

Med fokus på ”les misérables” – de fattiga, de desperata och övergivna – skildrar Hugo ändå genom sitt mästerverk kraften i inlösen och mänsklig vänlighet och skapar ett extraordinärt verk av empati.

Sammanfattning

Det här är vår lista över 12 franska klassiker varje bokälskare bör läsa.

Vi hoppas innerligt på att du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇