12 franska klassiker varje bokÀlskare bör lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 9 minuter ⏳

Historien om den franska litteraturen spÀnner över en mÀngd olika perioder, genrer och former och ger en mÀngd ojÀmförliga verk som har gett upphov till litterÀra rörelser, skapat nya konventioner och underhÄllit miljoner.

HÀr listar vi tolv franska klassiker slÀppta före andra vÀrldskriget du bara mÄste lÀsa.

1. Beauty and the Beast, Madame de Villeneuve (1740)

Denna klassiska saga Àr ovanlig för sin lÀngd och komplexitet. I den hÀr versionen Àr odjuret en visuellt skrÀmmande men ÀndÄ mild varelse som behandlar skönhet med stor omsorg och vÀnlighet.

Varje kvÀll ber Odjuret skönheten att gifta sig med honom, och varje kvÀll avvisar hon honom tills hon Àntligen gÄr med pÄ det, bara för att hitta nÀr hon vÀcker den stiliga prinsen som hon har drömt om varje natt.

Villeneuves berÀttelse innehÄller mÄnga underplottar och fantastiska enheter, vilket gör det inte bara en ÄterberÀttelse av en Àlskad klassiker utan ocksÄ berÀttande övertygande.

2. The Book of the City of Ladies, Christine de Pizan (1405)

The Book of the City of Ladies Àr skriven av den produktiva medeltidsforskaren Christine de Pizan och Àr ett extraordinÀrt verk, bÄde för dess innehÄll och för det faktum att den skrevs av en kvinna under medeltiden.

I sitt arbete skapar de Pizan en allegorisk stad av berömda kvinnor, frÄn Jungfru Maria till drottningen av Sheba, för att argumentera för kvinnors vÀrde i samhÀllet och för att motbevisa samtida skildringar av kvinnor som syndiga och ovÀrdiga.

3. The Tales of Mother Goose, Charles Perrault (1696)

Charles Perrault Àr utan tvekan bara rivaliserad av bröderna Grimm nÀr det gÀller den europeiska sagotraditionen, mÄnga av dem anpassades verkligen frÄn Perraults egna sagosamlingar.

Trots att berÀttelsen om sagor började etableras pÄ 1600-talet, sÀrskilt av kvinnor i salongerna, anses Perrault ofta ha konkretiserat genren, anpassat vÀlkÀnda folksaga och skrivit om dem i en definitiv version.

MÄnga av de berömda sagorna i dag, inklusive Cinderella, Little Red Riding Hood och Sleeping Beauty, hÀrrör frÄn Perraults samlingar.

4. Dangerous Liaisons, Pierre Choderlos de Laclos (1782)

Dangerous Liaisons Àr symboliskt för den libertina romanen, en genre som svepte genom 1700-talets Frankrike och orsakade upprördhet och kontroverser i sociala kretsar för sina skamliga skildringar av förförelse, sexuell lust och flagrant bortse frÄn sociala normer.

Som en epistolÀr roman bestÄr farliga kontaktpersoner helt och hÄllet av bokstÀver skrivna mellan de olika karaktÀrerna, en anordning som gör det möjligt för lÀsaren att förstÄ och övervÀga de olika masker som varje karaktÀr bÀr, samt att uppskatta Laclos skildring av vÀrdet av noggrant konstruerade sprÄk. inom konsten att manipulera och förföra.

5. The Flowers of Evil, Charles Baudelaire (1857)

Charles Baudelaires diktsamlingar The Evils blommor (1857) Àr ett passionerat förkastande av realismens vÀrderingar och stil som strömmade över hela den europeiska litteraturen. Inspirerad av författare som Edgar Allan Poe valde Baudelaire istÀllet att finslipa den mörka, olycksbÄdande aspekten av den mÀnskliga fantasin.

Han Àgnade sig Ät att skapa dikter som utforskade teman med överdrift, dekadens och erotik, fyllda med slÄende kontraster mellan sensuella njutningar, exotism och extravagans Ä ena sidan, och idéer om förfall, monstrositet och död Ä andra sidan.

6. Gargantua and Pantagruel, François Rabelais, (16th Century)

En av de mest upprörande böckerna pĂ„ denna lista Ă€r ocksĂ„ en av de Ă€ldsta: François Rabelais ‘Gargantua och Pantagruel gĂ„r tillbaka till 1500-talet och bestĂ„r av fem separata volymer, som var och en handlar om Ă€ventyr och missöden hos jĂ€tten Gargantua och hans son Pantagruel.

Medan det Ă€r ett helt unikt arbete speglar serien vissa aspekter av den franska renĂ€ssansens experimentella natur, bĂ„de i form och innehĂ„ll: romanerna kĂ€nnetecknas av sin satiriska, ojĂ€mna humor och opĂ„litliga fall av grovhet och vĂ„ld – vilket leder till stor kontrovers nĂ€r de först publiceras.

7. In Search of Lost Time, Marcel Proust (1913-1927)

Marcel Proust’s In Search of Lost Time (1913-1927) Ă€r skriven under nĂ€stan 20 Ă„r och Ă€r ett mĂ€sterverk av oövertrĂ€ffad stil och betydelse.

Trots nya romandefinitioner av plot, karaktÀr och form fokuserar In Search of Lost Time istÀllet pÄ att skildra bildandet av erfarenhet och minne genom en mÄngfald av perspektiv som utvecklas och sammanvÀver.

IstÀllet för att portrÀtteras som en linjÀr, sammanhÀngande berÀttelse blir livet sÄledes en tyst, kontemplativ handling som stÀndigt Àr bunden till det förflutna genom minnets stÀmningsfulla kraft, en idé som vackert Äterges i Prousts genomtÀnkta, uttrycksfulla prosa.

8. Indiana, George Sand (1831)

Skriven av George Sand, pseudonym för den kvinnliga författaren Amantine Aurore Dupin, Indiana (1831) agerar mÄnga av 1800-talets romanistiska konventioner, inklusive dess teman kÀrlek och Àktenskapsbrott, men ÀndÄ genom ramen för ett kvinnligt perspektiv.

Huvudpersonen Indiana Àr frustrerad och missnöjd i sitt kÀrlekslösa Àktenskap och lÀngtar efter romantisk uppfyllelse; hennes kamp mellan hennes önskningar och de strikta sociala regler som styr hennes liv utgör grunden för dramatiken.

Genom sin huvudperson kritiserar Sand kvinnors ojÀmlika sociala stÀllning och deras beroende av manligt stöd till priset av personlig lycka.

9. Madame Bovary, Gustave Flaubert (1856)

Den eponyma karaktÀren av Gustave Flauberts Madame Bovary (1856) Àr en av modern litteraturens mest komplexa och tragiska kvinnliga huvudpersoner.

Emma Bovary Àr vacker och charmig och ser vÀrlden genom en slöja av romantiska romaner och fantasifull kÀnsla, som stÀndigt strider mot hennes trÄkiga, provinsiella liv och hennes Àktenskap med gauche men ÀndÄ vÀlmenande Charles Bovary.

Emmas stÀndiga sökning efter skönhet och lyx leder henne till skuld, Àktenskapsbrott och ruin, och hennes kÀmpar för att separera hennes romantiserade ideal med verkligheten i livet pÄ landet visas mÀsterligt i detaljerad, sympatisk prosa.

10. Journey to the Center of the Earth, Jules Verne (1864)

Eftersom science-fiction och fantasy-marknaden alltmer domineras av engelsksprÄkiga verk Àr det kanske lÀtt att glömma dess tydligt europeiska rötter.

En sann klassiker, Journey to the Center of the Earth (1864) berÀttar historien om den tyska professorn Otto Lidenbrock som hittar en konstig kod i ett manuskript som berÀttar om vulkaniska tunnlar som leder ner till jordens centrum.

Lidenbrock möter konstiga förhistoriska djur och naturliga faror nÀr han letar efter jordens kÀrna. SpÀnnande och modig till och med i dag Àr Vernes extraordinÀra roman ett bevis pÄ fantasins kraft och periodens fascination av vetenskapliga framsteg.

11. The Masterpiece, Émile Zola (1886)

NÀr konstvÀrlden blomstrade i Frankrike frÄn 1800-talet, gjorde litterÀra verk ocksÄ om konstnÀrernas liv och deras musiker.

Författaren till mĂ€sterverket (1886), Émile Zola, var nĂ€ra vĂ€nner med mĂ„nga av tidens stora artister, inklusive Édouard Manet och Paul CĂ©zanne; inspirerad av bĂ„de deras liv och verk, skildrar Zola i mĂ€sterverket en exakt skildring av konstnĂ€rens liv i 1800-talets Frankrike och spĂ€nningen mellan konstnĂ€r och samhĂ€lle, eftersom konsten blev mer och mer del av det offentliga rummet och öppet för dom och rĂ„vara.

12. Les Misérables, Victor Hugo (1862)

Les MisĂ©rables (1862) kallas kĂ€rleksfullt “The Brick” och “Les Mis” av sina fans, och Ă€r fortfarande ett av de lĂ€ngsta litterĂ€ra verk som nĂ„gonsin skrivits.

Även om det Ă€r ett skrĂ€mmande företag, Ă€r Les MisĂ©rables en viktig lĂ€sning för sin rikedom av stil, dess rikedom av komplexa karaktĂ€rer och dess episka plot som korsar sig med nĂ„gra av 1800-talets Frankrikes viktigaste historiska ögonblick.

Med fokus pĂ„ ”les misĂ©rables” – de fattiga, de desperata och övergivna – skildrar Hugo Ă€ndĂ„ genom sitt mĂ€sterverk kraften i inlösen och mĂ€nsklig vĂ€nlighet och skapar ett extraordinĂ€rt verk av empati.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över 12 franska klassiker varje bokÀlskare bör lÀsa.

Vi hoppas innerligt pÄ att du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)