Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

5 bästa böckerna om fotboll du borde läsa

Beräknad lästid: 11 minuter ⏳

Fotboll är en av Sveriges största sporter, varför det kommit att skrivas många fantastiska böcker inom ämnet.

Det man som fotbollsspelare lär sig på plan är enkelt något man kan dra nytta av även utanför, exempelvis under ens utbildning eller i ens liv i övrigt. Vi har därför tagit oss friheten att lista vad vi anser vara de 10 bästa böckerna om fotboll du borde läsa ifall du vill bli bättre på fotboll i allmänhet, men fotbollsstrategier i synnerhet. Då självbiografier är några av våra absoluta böcker att publicera recensioner om

1. Jag är Zlatan: Min historia

”Varför kom hon inte? Tyckte hon inte om mig längre? Det gick en minut, två, tre, tio minuter, och till slut pallade jag inte längre. Det var värsta förnedringen. Hon har säkert blåst mig, tänkte jag. Vem skulle vilja ha en date med mig? Och så drog jag därifrån. Jag skiter väl i henne, typ. Jag ska ändå bli fotbollstjärna. Men alltså, det var dummaste grejen. Tjejens buss hade bara varit lite försenad. Det var chaffisen som velat ta en cigg eller nåt, och hon kom dit precis efteråt och blev lika ledsen som jag. ”

I Jag är Zlatan Ibrahimovic ger han en helt ny och skakande bild av uppväxten i Rosengård. Med sina egna ord berättar han om papporna från den fina sidan av stan som försöker få honom utslängd från Malmö FF. Han berättar om kampen och striderna i Ajax, om köpet till Juventus, succén i Italien och spelskandalen som höll på att förstöra hans karriär. Han berättar om Inter och segrarna, om Mourinho, målen och de stora stjärnorna. Han berättar om Helena, barnen och om livet bakom strålkastarljuset. För första gången avslöjar han precis vad som hände med Pep Guardiola i Barcelona.

I Zlatans egen självbiografi får vi det rafflande spelet bakom klubbytena. Vi får en insyn i den absoluta toppfotbollen vi aldrig fått förut. För första gången får vi hela sanningen om Zlatan Ibrahimovic.

Jag är Zlatan : Min historia är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Sammanfattning: Det finns bara en Zlatan! Jag rekommenderar den här boken starkt då den är oerhört lättläst, väldigt inspirerande och lär dig mer om livet i allmänhet än hur man bara navigerar världen av fotbollsagenter och fotbollsspelare.

2. Blågult – historien om Sveriges herrlandslag i fotboll

Fotbollshistoria på ett helt nytt sätt! Från första landskampen 1908 fram till i dag. Lyssna på historien, hör de klassiska radiocitaten!

JESPER HÖGSTRÖM utnyttjar ljudbokens fantastiska möjligheter när han släpper ljudboksutgåvan av sin hyllade bok om Sveriges herrlandslags historia. Tack vare ett unikt samarbete med Sveriges Radio är boken rikligt illustrerad med autentiska radioreferat ur Sportradions arkiv, de legendariska radioklassikerna liksom mer okända guldkorn gör ljudboken till en fest för alla fotbollsälskare.

I BLÅGULT – HISTORIEN OM SVERIGES HERRLANDSLAG I FOTBOLL berättar Offsides Jesper Högström historien om Sveriges mest älskade landslag – från den första landskampen 1908 fram till i dag. Med unik närhet skildrar han toppar som VM-silvret på hemmaplan 1958 och bronset 1994, men också spelarstrejker, mutförsök och konflikter inom laget. Denna nya utgåva av Blågult är rejält uppdaterad och omarbetad, och innehåller helt nyskrivna avsnitt om åren med Zlatan och Hamrén, och om succén med landslaget under Janne Andersson. Boken bygger på över 50 intervjuer med spelare och tränare, samt flera tidigare okända skriftliga källor. En bok för alla som älskar fotboll, men också en bok om det framväxande moderna Sverige.

“Förbannat underhållande läsning. Högström målar briljant upp landslagets olika turer genom historien.” Olof Lundh, TV4/Fotbollskanalen

“Bäst i test, Årets sportbok /…/ Förundrande, insiktsfull och mycket välskriven.” Dagens Nyheter om Blågult
“Är man torsk på fotboll måste man ha en sådan bok.” SVT Morgon rankar Blågult som en av “årets bästa böcker”, alla kategorier

Blågult – historien om Sveriges herrlandslag i fotboll är tillgänglig som ljudbok.

3. Allsvenskan enligt Lundh (2018)

Det här är en bok om fotboll som inte handlar så mycket om fotbollstaktiker eller fotbollsträningar i allmänhet utan makten bakom alla beslut och personerna som fattar dessa, samt deras motiv.

Allsvenskan har aldrig varit hetare. Tyvärr fick sig divisionen ett bakslag utan dess like i samband med Corona i mitt tycke, och det här är en bok som gavs ut precis innan dess vilket tar en på en väldigt rolig resa!

Derbyn drar rekordpublik, spelare säljs för gigantiska summor och Östersunds FK överraskar ute i Europa. Men hur ser det ut på andra sidan spelargången? Vem styr över allsvenskan? Vem bestämmer i klubbarna? Och var hamnar pengarna?

Det här är Olof Lundhs granskning av svensk fotboll. Han är den som ställer alla makthavare mot väggen och inte ger sig förrän han fått svar på alla obekväma frågor — ett oerhört viktigt personlighetsdrag för en sportjournalist.

Han utsågs till årets sportjournalist 2015 och tilldelades Per Wendel-priset som årets nyhetsjournalist 2016. I ‘Allsvenskan enligt Lundh’ skärskådar han maktspelet i vår mest älskade idrotts allra högsta serie.

Sammanfattning: Om du tror att svensk fotboll är en dans på gröna ängar och att alla hela tiden håller händerna och sjunger “We Shall Overcome” i kör kommer Olof med högsta sannolikhet att ändra den bilden.

4. För lagest bästa av Angelica Öhrn (2020)

Det här är en bok som riktar in sig på den yngre generationen (mellan ålder 9-12), och detta av en god anledning.

Boken försöker lära unga killar om hur man spelar fotboll tillsammans i ett lag på bästa sätt och hjälper även killar hantera eventuella negativa känslor som uppstår när för mycket ändras i deras miljö.

Kort och gott är det här den enskilt bästa boken om fotboll och vänskap du kan köpa till ditt barn i vårt tycke.

En kort beskrivning av boken på Adlibris.com följer nedan:

Att alla älskar fotboll i ett fotbollslag är inte självklart. Adam och Illyas spelar i Roslunden BK. Adam brinner för fotboll och är lagets bästa spelare och målskytt. Illyas vill egentligen inte spela fotboll utan går på träningarna för att hans pappa vill.

Stämningen i laget är ganska tuff. Men vad händer när de får en ny tränare som vänder upp och ner på både det sociala spelet och hur träningarna kan se ut? Plötsligt är rollerna inte lika självklara och turbulens uppstår. Hur ska det gå för laget, spelarna och den nya tränaren? 

Sammanfattning: Det här är helt enkelt en ytterst spännande bok om fotboll och intriger i ett fotbollslag. Boken tar också upp hur familjeförhållanden och det sociala påverkar hur vi agerar som individer. Sett till det viktiga budskapet boken lär ut, kombinerat med bokens pris, anser vi det här vara ett givet köp för alla barnfamiljer med minst ett barn som spelar fotboll.

5. Åshöjdens bollklubb av Max Lundgren (1967)

Det här är en klassisk bok om fotboll för barn i Sverige. Den släpptes redan år 1967, varför man kan säga att den alltså har några år på nacken.

Det roliga med den här boken, utöver att den är så pass nostalgisk, är just att den beskriver vad som potentiellt kan hända med en liten stad när ett fotbollslag går från division 5 till 4 som i bokens fall.

Vad innebär det för folk, vad innebär det för de unga killarna, Jorma och Edward, att vara med i laget vid 15 års ålder? Och vad innebär det för det lilla samhället? Bakom dem finns ‘Bagarn’, den gamla storspelaren som tar över som spelande tränare i laget.

Sammanfattning: Boken är relativt kort och relativt lättläst. Jag tänker troligen ta mig an fortsättningen. För hur det än är, och fast man egentligen vet hur det slutar (för det har jag hört många gånger på annat håll), så vill man verkligen veta hur det går för laget. Och det är ett tecken på en bra fotbollsbok mina damer och herrar.

Sammanfattning

Det här är min lista över vad jag anser vara de 5 bästa böckerna om fotboll i dagens läge.

Jag hoppas verkligen du hittar en ny, fängslande bok att fastna för och som inspirerar dig något oerhört!

Inlägg senast uppdaterat: 9 juni, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Senaste inläggen av Nabil (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇