5 bÀsta böckerna om fotboll du borde lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 11 minuter ⏳

Fotboll Àr en av Sveriges största sporter, varför det kommit att skrivas mÄnga fantastiska böcker inom Àmnet.

Det man som fotbollsspelare lÀr sig pÄ plan Àr enkelt nÄgot man kan dra nytta av Àven utanför, exempelvis under ens utbildning eller i ens liv i övrigt. Vi har dÀrför tagit oss friheten att lista vad vi anser vara de 10 bÀsta böckerna om fotboll du borde lÀsa ifall du vill bli bÀttre pÄ fotboll i allmÀnhet, men fotbollsstrategier i synnerhet. DÄ sjÀlvbiografier Àr nÄgra av vÄra absoluta böcker att publicera recensioner om

1. Jag Àr fotboll av Zlatan Ibrahimovic & Mats Olsson (2018)

Om man fÄr som uppgift att sammanstÀlla en lista över de bÀsta böckerna om fotboll Àr det kanske inte konstigt varför Zlatan Àr med pÄ den. Han Àr trots allt en av vÀrldens bÀsta fotbollspelare just nu, och kommer med högsta sannolikhet vara detta i mÄnga Är framöver.

I sjĂ€lvbiografin ‘Jag Ă€r fotboll’ berĂ€ttar Zlatan om sitt liv som fotbollspelare, bĂ„de utanför och pĂ„ plan.

Det hÀr Àr ingen bok. Det Àr en upplevelse av Zlatan.

En fin, svart bok med vita bokstĂ€ver innehĂ„ller Zlatans resa genom hans klubbar Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, ​​Milano, PSG, Manchester United och svenska fotbollslandslaget. Varje kapitel har nĂ„gra intervjuer med hans lagkamrater, trĂ€nare eller nĂ„gon som Ă€r relaterad till Zlatan pĂ„ nĂ„got vis.

Det finns gott om bilder som teleporterar dig till dessa tider och fÄr dig att kÀnna vad Zlatan och mÀnniskorna omkring honom kÀnde.

I slutet av varje kapitel berÀttar Zlatan om sina erfarenheter hos klubbarna i frÄga.

Efter att ha lĂ€st “Jag Ă€r Zlatan” och Ă€ven sett hans mĂ„l mot Italien, cykelsparken mot England, och det Ă€r efter hans matcher hos PSG (Ă„ren 2014-15 och 2015-16) som jag nu vet var toppen av hans karriĂ€r, jag kommit att bli ett ivrigt Zlatan-fan.

Zlatan sÀger vad han kÀnner och gör vad han sÀger ocksÄ vilket Àr den bÀsta kvalitén med honom. Det Àr svÄrt att göra det pÄ hans nivÄ dÀr alla svarar diplomatiskt pÄ frÄgor för att bevara relationer. För att göra vad han gjorde, ta tillbaka ligaförlorande klubbar till Àra, varje gÄng efter att ha talat starka ord fokuserade pÄ sig sjÀlv och att ha Àldre erfarna lagkamrater i vÀrldsklass Àr nÄgot oövertrÀffat. NÄgon som Àr sanningsenlig och som lyckas kommer att lÀra dig mer Àn andra mÀnniskor som anvÀnder ord pÄ ett konstnÀrligt sÀtt.


“
 Det var kul att spela i Premier League. Och nu, efter att ha spelat dĂ€r, kan jag sĂ€ga det som det Ă€r: kvalitĂ©n Ă€r överdriven men takten och tempot Ă€r maximerad. Hade jag varit tio Ă„r yngre och gĂ„tt till Premier League skulle jag ha Ă€tit dem till frukost, nu blev det lunch istĂ€llet.”

Sammanfattning: Det finns bara en Zlatan! Jag rekommenderar den hÀr boken starkt dÄ den Àr oerhört lÀttlÀst, vÀldigt inspirerande och lÀr dig mer om livet i allmÀnhet Àn hur man bara navigerar vÀrlden av fotbollsagenter och fotbollsspelare.

2. Messi av Luca Caioli (2006)

Han Àr för liten, för ömtÄlig, sa man. Han kan inte gÄ hela vÀgen, sa man.

Han kommer inte att kunna tÀvla under all press, sa man. Han Àr en utlÀnning som inte passar in, sa man. Hur fel alla hade!

Messi – namnet Ă€r tillrĂ€ckligt för att skicka en vĂ„g av kyla ner genom ryggraden pĂ„ alla försvarare som nĂ„gonsin stĂ„tt pĂ„ en fotbollsplan.

Det hÀr Àr berÀttelsen om en pojke som tidigt diagnostiserades med ett allvarligt fall av tillvÀxthormonbrist, men slog alla odds och blev den största fotbollsspelaren nÄgonsin som spelat det vackra spelet. Han fortsatte med att bli ledaren för den största trupp nÄgonsin som samlats i fotbollshistorien. Det hÀr Àr historien om Leonel Messi.

Luca Caioli har skrivit en hisnande redogörelse för Leos resa frÄn att vara en liten pojke i avlÀgsna omrÄden i Rosario till att nÄ den ultimata Àran i egenskap av en av vÀrldens bÀsta fotbollsspelare.

Luca har mÄlat upp ett perfekt portrÀtt av Messi med hjÀlp av olika kÀllor i första hand nÀra pojken i frÄga. Uppriktigt sagt kÀnde jag redan till allt frÄn olika andra konton och YouTube-filmer, och detta var en av de frÀmsta anledningarna till att det tog mig en mÄnad att avsluta den hÀr boken.

En annan anledning Ă€r att jag ville ta i varje detalj, jag ville verkligen kĂ€nna efter dĂ„ jag verkligen ser upp till Messi som fotbollsspelare — och jag Ă€r verkligen glad att jag mig hela den tiden att lĂ€sa och ta in alla smĂ„ intima detaljer.

Sammanfattning: Det hÀr Àr en av de bÀsta böckerna att lÀsa om Messi. Rekommenderas inte bara för fotbollsÀlskare, men för alla som kanske har haft en liten skÀrv av nyfikenhet angÄende denna levande legend. Tro mig, det hÀr Àr inte din normala historia. Det Àr mycket, mycket mer Àn sÄ.

3. Allsvenskan enligt Lundh (2018)

Det hÀr Àr en bok om fotboll som inte handlar sÄ mycket om fotbollstaktiker eller fotbollstrÀningar i allmÀnhet utan makten bakom alla beslut och personerna som fattar dessa, samt deras motiv.

Allsvenskan har aldrig varit hetare. TyvÀrr fick sig divisionen ett bakslag utan dess like i samband med Corona i mitt tycke, och det hÀr Àr en bok som gavs ut precis innan dess vilket tar en pÄ en vÀldigt rolig resa!

Derbyn drar rekordpublik, spelare sĂ€ljs för gigantiska summor och Östersunds FK överraskar ute i Europa. Men hur ser det ut pĂ„ andra sidan spelargĂ„ngen? Vem styr över allsvenskan? Vem bestĂ€mmer i klubbarna? Och var hamnar pengarna?

Det hĂ€r Ă€r Olof Lundhs granskning av svensk fotboll. Han Ă€r den som stĂ€ller alla makthavare mot vĂ€ggen och inte ger sig förrĂ€n han fĂ„tt svar pĂ„ alla obekvĂ€ma frĂ„gor — ett oerhört viktigt personlighetsdrag för en sportjournalist.

Han utsĂ„gs till Ă„rets sportjournalist 2015 och tilldelades Per Wendel-priset som Ă„rets nyhetsjournalist 2016. I ‘Allsvenskan enligt Lundh’ skĂ€rskĂ„dar han maktspelet i vĂ„r mest Ă€lskade idrotts allra högsta serie.


Sammanfattning: Om du tror att svensk fotboll Ă€r en dans pĂ„ gröna Ă€ngar och att alla hela tiden hĂ„ller hĂ€nderna och sjunger “We Shall Overcome” i kör kommer Olof med högsta sannolikhet att Ă€ndra den bilden.

4. För lagest bĂ€sta av Angelica Öhrn (2020)

Det hÀr Àr en bok som riktar in sig pÄ den yngre generationen (mellan Älder 9-12), och detta av en god anledning.

Boken försöker lÀra unga killar om hur man spelar fotboll tillsammans i ett lag pÄ bÀsta sÀtt och hjÀlper Àven killar hantera eventuella negativa kÀnslor som uppstÄr nÀr för mycket Àndras i deras miljö.

Kort och gott Àr det hÀr den enskilt bÀsta boken om fotboll och vÀnskap du kan köpa till ditt barn i vÄrt tycke.

En kort beskrivning av boken pÄ Adlibris.com följer nedan:

Att alla Àlskar fotboll i ett fotbollslag Àr inte sjÀlvklart. Adam och Illyas spelar i Roslunden BK. Adam brinner för fotboll och Àr lagets bÀsta spelare och mÄlskytt. Illyas vill egentligen inte spela fotboll utan gÄr pÄ trÀningarna för att hans pappa vill.

StĂ€mningen i laget Ă€r ganska tuff. Men vad hĂ€nder nĂ€r de fĂ„r en ny trĂ€nare som vĂ€nder upp och ner pĂ„ bĂ„de det sociala spelet och hur trĂ€ningarna kan se ut? Plötsligt Ă€r rollerna inte lika sjĂ€lvklara och turbulens uppstĂ„r. Hur ska det gĂ„ för laget, spelarna och den nya trĂ€naren? 

Sammanfattning: Det hÀr Àr helt enkelt en ytterst spÀnnande bok om fotboll och intriger i ett fotbollslag. Boken tar ocksÄ upp hur familjeförhÄllanden och det sociala pÄverkar hur vi agerar som individer. Sett till det viktiga budskapet boken lÀr ut, kombinerat med bokens pris, anser vi det hÀr vara ett givet köp för alla barnfamiljer med minst ett barn som spelar fotboll.

5. Åshöjdens bollklubb av Max Lundgren (1967)

Det hÀr Àr en klassisk bok om fotboll för barn i Sverige. Den slÀpptes redan Är 1967, varför man kan sÀga att den alltsÄ har nÄgra Är pÄ nacken.

Det roliga med den hÀr boken, utöver att den Àr sÄ pass nostalgisk, Àr just att den beskriver vad som potentiellt kan hÀnda med en liten stad nÀr ett fotbollslag gÄr frÄn division 5 till 4 som i bokens fall.

Vad innebĂ€r det för folk, vad innebĂ€r det för de unga killarna, Jorma och Edward, att vara med i laget vid 15 Ă„rs Ă„lder? Och vad innebĂ€r det för det lilla samhĂ€llet? Bakom dem finns ‘Bagarn’, den gamla storspelaren som tar över som spelande trĂ€nare i laget.

Sammanfattning: Boken Àr relativt kort och relativt lÀttlÀst. Jag tÀnker troligen ta mig an fortsÀttningen. För hur det Àn Àr, och fast man egentligen vet hur det slutar (för det har jag hört mÄnga gÄnger pÄ annat hÄll), sÄ vill man verkligen veta hur det gÄr för laget. Och det Àr ett tecken pÄ en bra fotbollsbok mina damer och herrar.

Sammanfattning

Det hÀr Àr min lista över vad jag anser vara de 5 bÀsta böckerna om fotboll i dagens lÀge.

Jag hoppas verkligen du hittar en ny, fÀngslande bok att fastna för och som inspirerar dig nÄgot oerhört!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!