10 klassiska finska böcker alla bör läsa!

Det finns inget bättre sätt att lära känna ett land än att läsa dess finaste litterära skatter. Våra val för tio av de bästa, klassiska finska böckerna tar dig igenom landets historia under vård av författare och karaktärer som guidar dig på ett sätt som historikböcker eller bara bilder aldrig kunde. Vänta på en kylig dag och krypa sedan upp vid elden med dessa finska litterära klassiker.

The Kalevala

Kalevala, följt av Elias Lonnrot under första hälften av 1800-talet, är mer än en bok. Det är en hörnsten i den finska nationen, en episk dikt som cementerade det finska språket skriftligen och initierade en tidvatten av nationalism som så småningom resulterade i Finlands självständighet från Ryssland 1917.

Lonnrot satte en lång tradition av finsk muntlig poesi i skrift, därmed båda bevara den och ge sin nation en episk dikt i samma riktning som Beowulf eller Iliaden.

Idag känner alla finländare till historierna som The Kalevala berättar och karaktärernas karaktärer, särskilt hjälten, Vainamoinen.

Seven Brothers

Att flytta från poesi till prosa är en av de viktigaste delarna av finsk litteratur som någonsin skrivits, Seven Brothers (1870, finska: Seitseman veljesta) av Aleksis Kivi, morfar till finsk litteratur.

Kivi skrev på finska vid en tidpunkt då svenska var det huvudspråk som de utbildade klasserna talade och han skildrade vanliga finländare på ett sätt som ännu inte hittat sin väg in i litteraturen.

Vissa kritiker avskydde därför romanen, men den har sedan dess blivit känd som möjligen den största finska romanen som någonsin skrivits. Om du vill se Aleksis Kivi själv, gå till Helsingfors järnvägsstationsplats, där du hittar hans skulptur.

The Unknown Soldiers

Publicerad mindre än ett decennium efter slutet av andra världskriget berättar The Unknown Soldier (finska: Tuntematon sotilas) den lite kända historien om ett av de två separata krig som Finland utkämpade – Fortsättningskriget, mellan Finland och Sovjetunionen.

Se även  10 bästa böckerna som utspelar sig i Marocko

Den använder personliga berättelser från ett antal vanliga finska soldater för att skildra en större bild av landet i krig som helhet.

Soldaterna kommer från olika regioner och bakgrunder och har olika attityder om hur de kämpar, men genom det hela dyker en minnesvärd och rörande övergripande historia upp.

Purge

Den finsk-estniska författaren Sofi Oksanen publicerade Purge (finska: Puhdistus) 2008, efter att den ursprungligen kom ut som en pjäs 2007.

Purge utforskar svåra teman som våldtäkt, samverkan, sexuell slaveri, en av hennes enda romaner som översätts till engelska. och motstånd under den sovjetiska ockupationen av Estland.

Det vann flera prestigefyllda litterära priser i Finland för sin hårda skildring av de fasor som estländarna drabbades av sovjeterna och har till och med vunnit popularitet i hela Europa.

Även om detta inte är lätt att läsa är det ett utmärkt exempel på varför det ibland är nödvändigt att läsa om ämnen som utmanar och driver dig.

Compartment No. 6

Den finska författaren Rosa Liksom tillbringade tid på att studera vid ett universitet i Moskva, och hennes kunskap om Ryssland lyser igenom i sin bok avdelning nr 6 (finska: Hytti Nro 6) från 2011.

Romanen berättar historien om en finsk student i Moskva som lämnar staden på ett tåg mot Ulan Bator i Mongoliet, men hon befinner sig som reskamrat till en härdad rysk man som befinner sig i samma tågrum som hon.

Hon kan inte fly från honom när han berättar om de hemska upplevelserna i sitt liv och bakgrunden till livet i Sovjetunionen som han bevittnade.

My First Murder

Du kanske har upptäckt trenden för nordiska mysterieskribenter, och Leena Lehtolainen förtjänar definitivt en plats i den gruppen. Hon publicerade My First Murder 1993, som den första i sin serie med detektiv Maria Kallio, en perfekt hjältinna för den ambitiösa feministen.

Se även  7 bästa böckerna om Afghanistan

I detta, hennes första utflykt, måste hon undersöka ett mord som har inträffat bland en grupp unga, rika vänner, och därigenom avslöjar hon alla gruppens smutsiga hemligheter och erbjuder en annan bild av landets högsta sociala klasser.

Det här är en snabb, underhållande läsning, och oroa dig inte – det finns gott om uppföljare efter det.

Muminböckerna

Om du växte upp i Europa finns det en stor chans att du känner till Moomin-serierna. För en djupare resa till Moominvalley måste du dock läsa böckerna.

De är exempel på den sällsynta historien som fängslar både vuxna och barn, och du kommer tillbaka till dem om och om igen för de karaktärer och berättelser som de skildrar.

Tove Jansson var en svensktalande finländare, så böckerna publicerades ursprungligen på svenska, inte finska. Och även om muminerna är inriktade på barn, förvänta dig inte något lätt eller lyckligt lyckligt – för tecknade serier har muminerna förvånansvärt vuxna och melankoliska problem.

The Maid Silja

En finländare har vunnit Nobelpriset för litteratur, och det var Frans Eemil Sillanpaa 1939.

Ursprungligen född i en fattig familj kunde hans familj så småningom skicka honom för att studera, och han skulle fortsätta skriva några av de mest berömda verken i finsk litteratur.

Den ena är The Maid Silja (1931, finska: Nuorena nullunut), som berättar den rörande historien om en ung flicka när hon växer upp och mognar.

Det inkluderar också nickar till finsk historia, vilket gör att läsarna får en djupare förståelse för landet även när de blir fascinerade av titelkaraktären själv.

The Year of the Hare

I Hareåret (1975, finska: Janiksen vuosi) av Arto Paasilinna, utför huvudpersonen den vanliga fantasin att lämna stadslivet för att leva i landet, där han nästan dödar en hare med sin bil och sedan bestämmer sig för att sjuksköterska det tillbaka till hälsa och ta hand om det.

Se även  7 bästa böckerna att läsa innan du besöker Granada och Sierra Nevada

Denna rörliga roman namngavs till UNESCO: s samling av representativa verk, ett UNESCO-projekt som finansierade översättningar från mindre språk till engelska och franska.

Bilden som den skildrar, både av huvudpersonen och Finland själv, är väl värt att ha på ett språk som mer än de fem miljoner finländarna kan läsa.

True

I Riikka Pulkkinens genombrottsroman, True, samlas en familj runt sin mormor, Elsa, när hon dör.

Med tiden går dock dolda tider och minnen fram, och hela familjen måste möta utseendet på ett visst minne – det från familjens tidigare barnflicka – som inte hade uppstått på decennier.

Barnbarnet Anna vill ha förklaringar i den verkligaste formen, men romanen utforskar istället både minnets och kärlekens natur i alla deras flytande och ofullkomlighet.

Detta är en djup roman, full av emotionell oro, utmanande insikter och mycket relaterade psykologiska frågor.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇