9 bÀsta böckerna av Ursula K. Le Guin du mÄste lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Ursula K. Le Guin, den vÀrldsberömda science fiction- och fantasyförfattaren, har enligt uppgift avlidit i sitt hem i Oregon 88 Är gammal.

Le Guin, som Àr mest kÀnd för sin Earthsea Fantasy-serie och Hainish Cycle, kommer inte att komma ihÄg inte bara för sina mÄnga utmÀrkelser och utmÀrkelser, utan för sitt bestÄende inflytande pÄ genren, dÀr hon elegant utforskade teman kring kön, social rÀttvisa och geopolitik. HÀr Àr nÄgra av Ursula K. Le Guins bÀsta böcker i vÄrt tycke.

1. The Left Hand of Darkness (1969)

The Left Hand of Darkness, som ligger pÄ den fiktiva planeten Gethen, berÀttar historien om en etnolog som observerar planetens androgina invÄnare. En vÀrld stÀndigt pÄ vintern, Le Guins berÀttelse framtrÀder som en om potentialen för kÀrlek pÄ de mest ovÀntade platserna.

2. A Wizard of Earthsea (1968)

Publicerad 1968, A Wizard of Earthsea Àr den första romanen i Earthsea-serien, Le Guins mest kÀnda samling fantasyhistorier. Ligger pÄ den mytiska ön Gont, mÄste den stora trollkarlen Sparrowhawk förstöra den onda ande som han oavsiktligt slÀppte lös pÄ landet.

Ett av Le Guins mest berömda verk, A Wizard of Earthsea, inleddes av Margaret Atwood som en av fantasilitteraturens “kĂ€llor”.

3. Unlocking the Air and Other Stories (1996)

Unlocking the Air and Other Stories Àr en samling noveller som publicerades av Le Guin 1996 och bestod av en av tre finalister för Pulitzerpriset för fiktion 1997.

BerĂ€ttelserna skrevs huvudsakligen pĂ„ 80- och 90-talet, med flera av dem i publikationer som The New Yorker, Harper’s och Playboy.

4. The Dispossessed (1974)

The Dispossessed publicerades 1974 i samma fiktiva vÀrld som The Left Hand of Darkness, som en del av Hainish Cycle och vann Nebula Award för bÀsta roman.

NÀr en fysiker gör ett banbrytande vetenskapligt genombrott hotas hans arbete av politiska krafter utanför hans kontroll. Verket Àr en av Le Guins mest hyllade romaner och Àr en strukturellt unik uppfinning.

5. The Tombs of Atuan (1970)

Den andra boken inom Le Guins Earthsea-serie, The Atombs of Atuan, följer Sparrowhawk pÄ hans strÀvan att stjÀla den stora skatten frÄn Atuan Tombs, bevakad av den fÄngna Tenar. Boken Àr en övertygande utforskning av teman Àventyr, plikt, kÀrlek och frestelse.


6. Orsinian Tales (1976)

Orsinian Tales Àr en samling noveller som publicerades 1976 och Àger rum i det fiktiva landet Orsinia.

BerÀttelserna inspireras av geopolitiken i Centraleuropa och berÀttar om de politiska och personliga striderna i ett land som fÄngats mellan tyranniska krafter pÄ bÄda sidor om dess grÀnser.

7. The Lathe of Heaven (1971)

Med hĂ€nvisning till Chuang Tzus skrifter Ă€r Heaven’s Lathe en bok som utforskar de etiska grĂ€nserna för mĂ€nsklig ambition. Ligger i en överfull, regnig, dystopisk Portland, Oregon, börjar huvudpersonen George försöka förĂ€ndra vĂ€rlden med sina extraordinĂ€ra drömmar, Ă€ven om experimentet visar sig mer komplicerat Ă€n förvĂ€ntat.

8. Dancing at the Edge of the World (1989)

Dancing at the Edge of the World, som tar en paus frÄn fantasins rike, Àr en samling uppsatser, recensioner och förelÀsningar och omfattar Le Guins mest betydelsefulla verk av facklitteratur.

Inom fyra huvudteman – feminism, litteratur, resor och socialt ansvar – diskuterar Le Guin allt frĂ„n etik för familjeplanering till Italo Calvinos verk.

9. The Telling (2000)

Den senaste av Le Guins romaner inom Hainish Cycle, The Telling publicerades Är 2000 och spelar sig pÄ Aka-planeten. En kvinna med brittisk och indisk anor som heter Sutty skickas till Aka för att observera en vÀrld dÀr historiska traditioner och seder har förbjudits.

BerÀttelsen Àr en tankevÀckande redogörelse för mÀnsklig kamp för identitet mot ett förtryckande, avhumaniserat tillstÄnd.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Ursula K. Le Guins bÀsta böcker. Vi hoppas du hittar en eller flera nya, spÀnnande böcker att lÀsa!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!