5 bra böcker om boxning du bör lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Boxning Àr en av vÀrldens mest spÀnnande sporter att titta pÄ, nÄgot vi nog alla kan hÄlla med om. Att fördjupa sig inom boxningens historia och att lÀra sig mer om diverse tekniker och grunder inom boxning Àr det dock inte alla som Àr intresserade av.

Vi har dĂ€rför tagit oss tiden att lista 5 bra böcker om boxning du bör lĂ€sa om du Ă€r ett riktigt boxningsfan đŸ„Š

1. Yrkesboxaren John Andersson av Christer Franzén (2021)

Möt mannen som förorsakade TV-chock‱

Möt mannen som rĂ€ddade en kamrat i skeppsgossekĂ„ren frĂ„n drunkningsdöden‱

Möt mannen som blev torpederad tvĂ„ gĂ„nger under kriget‱

Möt mannen som blev fransk hederslegionĂ€r‱

Möt mannen som blev svensk mĂ€stare, landslagsboxare och EM-bronsmedaljör som amatör‱

Möt mannen som blev Sveriges förste EuropamĂ€stare i professionell boxning‱

Möt mannen som var den förste svensk som kĂ€mpade om en VM-titel‱

Möt mannen som boxades under revolverhot‱

Möt John Andersson – Yrkesboxaren

2. Cus d’Amato: Life Lessons on Will, Skill, Discipline & Psychological Warfare from Mike Tyson’s Mentor av R. Shaw (2016)

En bok pĂ„ engelska som Ă€r baserad pĂ„ Mike Tyson’s mentor — Cus d’Amato.

Boken Ă€r menad att lĂ€ra dig vad som krĂ€vs för att din disciplin ska bli fullkomligt fantastisk. Den lĂ€r dig Ă€ven hur du nĂ„r framgĂ„ng med hjĂ€lp av sagda disciplin och en vilja av stĂ„l. En bok som Ă€r menad att förbĂ€ttra ditt liv helt enkelt — med hjĂ€lp av hĂ„rda rĂ„d. Inte för den veka.

3. Undisputed Truth av Mike Tyson (2014)

Mike Tyson har trotsat stereotyper, förvĂ€ntningar och mycket konventionell visdom under sina tre decennier i allmĂ€nhetens ögon. Tyson blev mobbad som pojke i det tuffaste och fattigaste omrĂ„det i Brooklyn och vĂ€xte upp till en av de tuffaste boxare nĂ„gonsin – och den yngsta tungviktsmĂ€staren nĂ„gonsin. Men hans briljans i ringen komprometterades ofta av hĂ€nsynslöst beteende.

ÄndĂ„ – Ă€ven efter att ha nĂ„tt botten – kĂ€mpade mannen som en gĂ„ng erkĂ€nde att han var beroende av “allt” sig tillbaka och uppnĂ„dde triumferande framgĂ„ng som skĂ„despelare och nyvunnen lycka och stabilitet som far och man.

Brutal, Àrlig, rÄ och ofta rolig, obestridd sanning Àr den enastÄende resan för ett inspirerande amerikanskt original.

4. INGO – vĂ€gen till VM: en pressfotografs fokus pĂ„ boxningslegenden Ingemar Johansson av Kurt Durewall (2009)

JiujitsumĂ€staren, f.d. boxaren och pressfotografen Kurt Durewall följde mĂ„nga av Ingemar “Ingo” Johanssons matcher och trĂ€ningar med kameran redo.

Bilderna anvÀndes ofta av Ingemar, trÀnaren Edwin Ahlqvist och Kurt nÀr dom diskuterade matcherna och den framtida trÀningen.
” HĂ€r visas det att jag har mycket att lĂ€ra mig för att du inte ska kunna ta sĂ„dana bilder i fortsĂ€ttningen.” Ingemars kommentar till Kurt.

Under VM 1959 följde Kurt med till USA som Edwins specielle fotograf dÀr han bevittnade och dokumenterade Ingemars seger över Floyd Patterson.

NÀr 50-Ärs jubileet av VM-segern nÀrmade sig, samlade Kurt ihop mÄnga av sina bilder frÄn Ingemars matcher, trÀning och privatliv och skapade boken du nu hÄller i dina hÀnder.

Flera av bilderna i denna unika sammanstÀllning har publicerats i varierande medium men mÄnga har aldrig tidigare visats.
Bilderna kombineras med beskrivningar, minnen och historier om/av Ingemar Johansson och mÀnniskorna runt honom.

Resultatet Ă€r en “slagfĂ€rdig” bok som alla kan uppskatta oavsett sportintresse eller Ă„lder.
Följ med till juni 1959 dÀr den mycket trevliga, sympatiska svenska boxaren gjorde det omöjliga.
Följ med pÄ Ingemars vÀg till VM.

5. The Soul of a Butterfly: Reflections on Life’s Journey av Muhammad Ali, Hana Yasmeen Ali (2013)

Efter att ha bekĂ€mpat nĂ„gra av de hĂ„rdaste anstrĂ€ngningarna i boxningshistoria mot Joe Frazier och George Foreman, stĂ„r Muhammad Ali idag inför sin mĂ€ktigaste fiende – utanför boxningsringen. Liksom mĂ„nga mĂ€nniskor kĂ€mpar han mot en sjukdom som begrĂ€nsar hans fysiska förmĂ„gor, men som han sĂ€ger har jag fĂ„tt mer Ă€n jag har tappat


Jag har aldrig haft en starkare röst Àn jag har nu. Ali reflekterar över sin tro pÄ Gud och styrkan som den gav honom under hans största utmaning, nÀr han förlorade de första Ären i sin boxningskarriÀr för att han inte skulle Àventyra sin tro. Han beskriver hur hans studier av sann islam har hjÀlpt honom att acceptera förÀndringarna i sitt liv och har fört honom till en större medvetenhet om livets verkliga syfte.

Som FN: s fredsbudbÀrare har han rest mycket och han beskriver sitt uppdrag i Afghanistan 2002 för att öka allmÀnhetens medvetenhet om landets desperata situation, liksom hans senaste möte med Dalai Lama.


Det hÀr Àr vÄr lista över 5 böcker om boxning vi anser att varje person som Àr intresserad av sporten bör lÀsa.

Vi hoppas du hittar en favorit i listan ovan! Lycka till i din jakt pÄ din nya boxningsbok!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!