5 bra böcker om boxning du bör läsa

Vi tipsar om bra boxningsböcker idag

Boxning är en av världens mest spännande sporter att titta på, något vi nog alla kan hålla med om. Att fördjupa sig inom boxningens historia och att lära sig mer om diverse tekniker och grunder inom boxning är det dock inte alla som är intresserade av.

Är du en inspirerande fighter som vill hämta lite inspiration från de bästa? Vill du veta vad som hände bakom kulisserna i din boxningshjältes karriär? Vill du gräva djupare in i din favoritsports rika historia?

Vi har valt ut fem av de bästa böckerna om boxning som du kan välja mellan, som täcker alla dessa baser och mer under processen. Var och en av dessa, hoppas vi, bör erbjuda många timmars läsning!

Vi har därför tagit oss tiden att lista 5 bra böcker om boxning du bör läsa om du är ett riktigt boxningsfan 🥊

5 böcker om boxning vi rekommenderar 🥊

1. Yrkesboxaren John Andersson av Christer Franzén (2021)

Möt mannen som förorsakade TV-chock•

Möt mannen som räddade en kamrat i skeppsgossekåren från drunkningsdöden•

Möt mannen som blev torpederad två gånger under kriget•

Möt mannen som blev fransk hederslegionär•

Möt mannen som blev svensk mästare, landslagsboxare och EM-bronsmedaljör som amatör•

Möt mannen som blev Sveriges förste Europamästare i professionell boxning•

Möt mannen som var den förste svensk som kämpade om en VM-titel•

Se även  3 bra böcker om ridning du måste spana in

Möt mannen som boxades under revolverhot•

Möt John Andersson – Yrkesboxaren

2. Cus d’Amato: Life Lessons on Will, Skill, Discipline & Psychological Warfare from Mike Tyson’s Mentor av R. Shaw (2016)

En bok på engelska som är baserad på Mike Tyson’s mentor — Cus d’Amato.

Boken är menad att lära dig vad som krävs för att din disciplin ska bli fullkomligt fantastisk. Den lär dig även hur du når framgång med hjälp av sagda disciplin och en vilja av stål. En bok som är menad att förbättra ditt liv helt enkelt — med hjälp av hårda råd. Inte för den veka.

3. Undisputed Truth av Mike Tyson (2014)

Mike Tyson har trotsat stereotyper, förväntningar och mycket konventionell visdom under sina tre decennier i allmänhetens ögon. Tyson blev mobbad som pojke i det tuffaste och fattigaste området i Brooklyn och växte upp till en av de tuffaste boxare någonsin – och den yngsta tungviktsmästaren någonsin. Men hans briljans i ringen komprometterades ofta av hänsynslöst beteende.

Ändå – även efter att ha nått botten – kämpade mannen som en gång erkände att han var beroende av ”allt” sig tillbaka och uppnådde triumferande framgång som skådespelare och nyvunnen lycka och stabilitet som far och man.

Brutal, ärlig, rå och ofta rolig, obestridd sanning är den enastående resan för ett inspirerande amerikanskt original.

4. INGO – vägen till VM: en pressfotografs fokus på boxningslegenden Ingemar Johansson av Kurt Durewall (2009)

Jiujitsumästaren, f.d. boxaren och pressfotografen Kurt Durewall följde många av Ingemar ”Ingo” Johanssons matcher och träningar med kameran redo.

Bilderna användes ofta av Ingemar, tränaren Edwin Ahlqvist och Kurt när dom diskuterade matcherna och den framtida träningen.
” Här visas det att jag har mycket att lära mig för att du inte ska kunna ta sådana bilder i fortsättningen.” Ingemars kommentar till Kurt.

Se även  3 böcker om skateboarding du måste läsa

Under VM 1959 följde Kurt med till USA som Edwins specielle fotograf där han bevittnade och dokumenterade Ingemars seger över Floyd Patterson.

När 50-års jubileet av VM-segern närmade sig, samlade Kurt ihop många av sina bilder från Ingemars matcher, träning och privatliv och skapade boken du nu håller i dina händer.

Flera av bilderna i denna unika sammanställning har publicerats i varierande medium men många har aldrig tidigare visats.
Bilderna kombineras med beskrivningar, minnen och historier om/av Ingemar Johansson och människorna runt honom.

Resultatet är en ”slagfärdig” bok som alla kan uppskatta oavsett sportintresse eller ålder.
Följ med till juni 1959 där den mycket trevliga, sympatiska svenska boxaren gjorde det omöjliga.
Följ med på Ingemars väg till VM.

5. The Soul of a Butterfly: Reflections on Life’s Journey av Muhammad Ali, Hana Yasmeen Ali (2013)

Efter att ha bekämpat några av de hårdaste ansträngningarna i boxningshistoria mot Joe Frazier och George Foreman, står Muhammad Ali idag inför sin mäktigaste fiende – utanför boxningsringen. Liksom många människor kämpar han mot en sjukdom som begränsar hans fysiska förmågor, men som han säger har jag fått mer än jag har tappat…

Jag har aldrig haft en starkare röst än jag har nu. Ali reflekterar över sin tro på Gud och styrkan som den gav honom under hans största utmaning, när han förlorade de första åren i sin boxningskarriär för att han inte skulle äventyra sin tro. Han beskriver hur hans studier av sann islam har hjälpt honom att acceptera förändringarna i sitt liv och har fört honom till en större medvetenhet om livets verkliga syfte.

Som FN: s fredsbudbärare har han rest mycket och han beskriver sitt uppdrag i Afghanistan 2002 för att öka allmänhetens medvetenhet om landets desperata situation, liksom hans senaste möte med Dalai Lama.

Se även  Gå ner i vikt med yoga med Yoga Burn

Vem älskar inte att läsa böcker? Speciellt de som rör en favorithobby eller sport. Böcker förbättrar utan tvekan dina kunskaper om ett visst område, erbjuder insikter och en förändring av perspektiv inom vilket ämne du vill. Om du är en boxningsnybörjare, ett professionellt fan eller entusiast, kommer du definitivt att gilla att läsa och lyssna på välskrivna boxningsböcker likt dessa vi tipsat om i bloggen ovan.

Sådana böcker kommer säkert att inspirera eller leda till att du kan åstadkomma de förändringar som du önskar. Om du till exempel precis har börjat med boxning är det lika viktigt att läsa en boxningsbok som att börja träna. Det finns många boxningsböcker på marknaden, som alla visar sportens skönhet, konst och arv.

Vill du läsa inspirerande boxningsböcker? Det här är de 5 bästa boxningsböckerna att överväga att läsa redan idag. Vi hoppas du hittar en favorit i listan ovan! Lycka till i din jakt på din nya boxningsbok!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

1 svar på ”5 bra böcker om boxning du bör läsa”

  1. Boken om boxaren John Andersson är verkligen att rekommendera. Det är den bästa idrottsbiografi jag läst. Det måste ha tagit författaren flera år att finna alla uppgifter i olika arkiv. Välskriven och väldokumenterad. Den är inte bara av intresse för boxningsvänner. Den riktar sig till alla som på något sätt är intresserade av idrottshistoria. Få idrottsmän/kvinnor har åkt samma berg och dalbana genom livet.

    Svara

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇