PÀr Lagerkvists 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

PÀr Fabian Lagerkvist, född 23 maj 1891 i VÀxjö, död 11 juli 1974 pÄ Lidingö, var en svensk författare, poet och dramatiker. Han var ledamot av Svenska Akademien frÄn 1940 och erhöll Nobelpriset i litteratur 1951.

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara PÀr Lagerkvists 5 bÀsta böcker alla mÄste lÀsa.

1. DvÀrgen

Som en del i Brombergs stora satsning pÄ PÀr Lagerkvists författarskap ges nu DvÀrgen ut i uppdaterad form med förord av Petter Alexis Askergren.

Dagboksromanen DvÀrgen frÄn 1944 har kallats en studie i ondska och utspelar sig i en machiavellisk furstes hov i renÀssansens Italien. Huvudpersonen Àr en kÀrlekslös och illasinnad dvÀrg som bara kÀnner glÀdje vid krig och död.

I DvÀrgen konfronteras vi med ondskan inom oss . Precis som mÄnga andra böcker i Lagerkvists författarskap ses den som en kritik av det samtida Europas frÀmlingsfientlighet och nazism och idag betraktas DvÀrgen som ett av 1900-talets viktigaste verk. Det var ocksÄ PÀr Lagerkvists stora genombrott.

2. Barabbas

Förord av KG Hammar

Romanen Barabbas fick stort genomslag nĂ€r den utkom 1950 och sĂ€gs vara avgörande för att PĂ€r Lagerkvist Ă„ret efter tilldelades Nobelpriset i litteratur.

Barabbas handlar om rövaren som döms till döden, men som benĂ„das dĂ„ Jesus frĂ„n Nasaret korsfĂ€sts i hans stĂ€lle. HĂ€ndelserna pĂ„ Golgata ger Barabbas ingen ro och han blir en grubblande enstöring.

Till fyrtioÄrsminnet av PÀr Lagerkvists död 2014 inledde Brombergs ett stort bokprojekt dÀr vi under de kommande Ären Äterutger stora delar av Lagerkvists författarskap.

Hittills utkomna:

Samlade dikter med förord av Fredrik Lindström

Bödeln med förord av Jonas Gardell

DvÀrgenmed förord av Petter Alexis Askergren

3. Bödeln

Under en resa genom Europa vÄren 1933 kunde PÀr Lagerkvist bevittna fascismens och nazismens framfart. Vid hemkomsten till Sverige pÄbörjade han detta verk som skulle komma att bli ett omistligt inlÀgg i kampen mot vÄldet och nazismen. Bödeln Àr en betraktelse över mÀnniskans förhÄllande till det onda.

Förordet till denna utgÄva Àr skrivet av Jonas Gardell.

“Det var nĂ„got allvarligt och… livsavgörande över Lagerkvists böcker. En kĂ€nsla redan nĂ€r man öppnade dem att nu skulle man lĂ€sa nĂ„got som skulle bli viktigt för en. Kanske hade det att göra med att romanerna var sĂ„ tunna, sprĂ„ket sĂ„ enkelt men Ă€ndĂ„ bibliskt, radbredden kort, vilken gav intrycket att sidorna var höga och smala, lite som vĂ€ggarna i en kyrka. OcksĂ„ bokstĂ€verna pĂ„ sidorna var höga och smala, en smula karga och rentav dystra.

Den första romanen av Lagerkvist jag lĂ€ste var Barabbas. Jag var kanske fjorton eller femton. DĂ€refter följde Bödeln. BĂ„da böckerna förĂ€ndrade mitt liv.”

Ur förordet av Jonas Gardell

4. GĂ€st hos verkligheten

GÀst hos verkligheten Àr en frisk och levande barndomsskildring med sjÀlvbiografisk bakgrund. PÀr Lagerkvist berÀttar om pojken Anders och hans uppvÀxt i en svensk smÄstad, om hans första erfarenheter av livet och hans uppbrott.

5. Sibyllan

Med Sibyllan inledde PÀr Lagerkvist sin religiösa romansvit och berÀttelsen kretsar kring avvÀgningen mellan jordisk kÀrlek och kÀrleken till Gud. Förordet har Majgull Axelsson skrivit.

Med Sibyllan inledde Lagerkvist sitt religiösa epos i fyra delar (Sibyllan, Ahasverus död, Pilgrim pÄ havet och Det heliga landet). Romanen Sibyllan handlar om en enkel bondflicka som blir upptagen till en sierska i ett tempel dÀr hon tvingas utföra religiösa danser. Hon blir behandlad som en slav i templet och hennes tillvaro prÀglas av Ängest och förvirring. Hon blir ocksÄ förÀlskad, nÄgot som Àr förbjudet.

Flickan offrar sitt liv pÄ flera plan, bÄde personligt, kroppsligt och andligt. Det centrala temat i romanen Àr avvÀgningen mellan jordisk kÀrlek och kÀrleken till Gud.

Till fyrtioÄrsminnet av PÀr Lagerkvists död 2014 inledde Brombergs ett stort bokprojekt dÀr vi under de kommande Ären Äterutger stora delar av Lagerkvists författarskap.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!