5 bÀsta böckerna av Haruki Murakami du mÄste lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Den vÀrldsberömda japanska författaren Haruki Murakami Àr mest kÀnd för sina verk av realistisk kom-absurdistisk fiktion.

För en författare av internationell karaktÀr som enligt mig bör finnas pÄ allas lÀslista Àr den första frÄgan jag alltid kommer att tÀnka pÄ alltid den svÄraste: vart ska vi börja?

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Haruki Murakamis bÀsta böcker genom tiderna.

1. Norwegian Wood (1987)

Boken som drivit Haruki Murakami till berömmelse, Norwegian Wood följer Toru Watanabes studentÄr och hans erfarenheter med tvÄ kvinnor.

Romanen utspelas i Tokyo pÄ 1960-talet och blev en stor hit bland studenter pÄ 1980-talet, eftersom den sÄg en av de första skildringarna av studentrevolutionen och inspirerade mÄnga med en passion för samtida politik och social handling.

Sammantaget Àr den hÀr bÄde en övertygande och avslöjande lÀsning och ett bra stÀlle att börja en resa genom Murakamis verk.

2. 1Q84 (2009)

Kanske den mest lÀsta av alla Murakamis verk, nÄdde 1Q84 en miljon försÀljningsmÀrke bara en mÄnad efter publiceringen. Titeln, en hÀnvisning till George Orwells Nineteen Eighty-Four, introducerar handlingsteatern: ett fiktivt Tokyo i en fiktiv 1984.

Bokens premiss bygger pÄ tanken att en enda handling kommer att förÀndra hela vÀgen för en individs liv, mycket pÄ samma sÀtt gjorde det i, sÀg, Tolstojs smidda kupong. I det hÀr fallet Àr det huvudpersonen Aomames liv. En fantastisk lÀsning följer.

3. Kafka on The Shore (2002)

Kafka On The Shore, som publicerades 2002, berÀttar tvÄ separata men ÀndÄ sammanhÀngande tomter, som vÀxlar mellan dem med varje stycke eller kapitel.

Liksom Murakamis andra romaner blandar Kafka on the Shore popkultur, magisk realism och sexualitet, om Àn den hÀr gÄngen med ett större fokus pÄ japanska religiösa traditioner.


Det finns ocksÄ en övergripande tendens till absurditet i den hÀr, genomtrÀngande med huvudpersonens lÄngvariga samtal med katter och nyfikna pseudo-kÀrnkrafter.

4. A Wild Sheep Chase (1982)

Denna mockdetektivroman har en namnlös huvudperson; mycket ovanligt men ÀndÄ spÀnnande och typiskt för Murakamis stil.

I sjÀlva verket Àr enheten dÀr bara för att förbÀttra teman för japansk kulturell identitet efter andra vÀrldskriget, sexualitet och japanska religiösa traditioner som finns i boken.

Den tredje delen av författarens sÄ kallade Trilogy of the Rat, denna parodiska och animistiska berÀttelse avslutar Murakamis första berömda franchise med magisk realism.

5. Dance Dance Dance (1988)

För lÀsare som gillade A Wild Sheep Chase Àr uppföljaren Dance Dance Dance ett mÄste. Ja herre, vad som tydligen var Murakamis favoritbok att skriva kommer sannolikt ocksÄ att vara en favorit att lÀsa.

Romanen hanterar teman för förlust och övergivande och indirekt innehÄller mÄnga av Murakamis verkliga livserfarenheter, vilket kan vara anledningen till att historien berÀttas sÄ vackert och övertygande och att den sÀllan glömmas bort!

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Haruki Murakamis bÀsta böcker genom tiderna.

Vi hoppas innerligt du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!