Bästa boken om överlevnad du aldrig läst

Som en entusiastisk resenär har jag varit ganska intresserad av människors kraft och i vilken utsträckning de kan gå för att överleva de tuffa situationer som uppstår i livet.

Som sådan är böcker om överlevnadsberättelser baserade på sanna berättelser något som jag gillar att läsa. Jag har många av dem i mitt lilla bibliotek och idag kommer jag att dela några av dem med er.

När jag började läsa de här böckerna kunde jag inte sluta föreställa mig smärtan som personen kan ha upplevt från utomhusäventyr som stämmer in på tragiska incidenter till officerare som tillfångatogs under svunnen tid. Dessa berättelser har så mycket att berätta och lära ut.

Extrem överlevnad är troligen den bästa boken om överlevnad du aldrig läst varför vi tipsar om den.

Berättelser ur verkligheten: Extrem överlevnad

Vad är mer fascinerande och nervkittlande än människor som överlevt fasansfulla olyckor? Här bjuds vi på en samling sanna berättelser om just detta.

Några av händelserna är mer kända, t.ex. om Shakletons expedition till Antarktis och Aron Ralstons berättelse om hur han skar av sig armen för att komma loss från en klippskreva, men de flesta är mindre kända som den om Poon Lim, som överlevde 133 dagar ute på Atlanten när båten han arbetade på blev sänkt av en u-båt och sjuttonåriga Juliane Kloepcker som föll ur ett kraschande flygplan och vandrade i nio dagar genom regnskog innan hon fick hjälp.

Detta är den perfekta boken för Guiness rekordbok-läsarna, YouTube-tittarna och faktaboksälskarna.

”Såväl barn som vuxna kommer att fängslas av de här verkliga berättelserna.” Daily Telegraph

”Fascinerande bok.” Sunday Times

David Long är en brittisk författare och journalist som bland annat har arbetat för Sunday Times och London Evening Standard. Han skriver både för barn och vuxna.

Reine Rosenberg är illustratör, serietecknare och spelgrafiker. Han bor i Uppsala.

Berättelser ur verkligheten : Extrem överlevnad är tillgänglig som e-bok.

Det här är kanske den bästa boken om överlevnad du aldrig tidigare läst.

Se även  2 böcker om cykelbud du inte läst

5 överlevnadsfärdigheter

Det finns gott om överlevnadstekniker, men det finns fem grundläggande överlevnadsfärdigheter som alla som ger sig ut i naturen bör förstå och vara fullt medvetna om deras potentiella behov och användning. Detta är bara en kort översikt, inte en fullständig förklaring av alla krav och artiklar som krävs i varje kategori.

En av de viktigaste delarna för överlevnad är mellan dina öron – din hjärna. Av alla överlevnadstekniker är den viktigaste ATT INTE FÅ PAINK, använd ditt förstånd och öva på alla delar av de fem grundläggande överlevnadsfärdigheterna innan du kan behöva lita på dem.

Grundläggande överlevnadsfärdighet 1: Eld

Elden är kungen av överlevnadstekniker! Eld kan rena vatten, laga mat, signalera räddare, ge värme, ljus och komfort. Det kan också hjälpa till att hålla rovdjur på avstånd och kan vara en mycket välkommen vän och följeslagare.

Som en överlevnadsteknik är det en som är väsentlig. Varje person som ger sig ut i naturen bör ha minst två sätt att starta eld med dem – ett på sin person hela tiden och det andra med sin utrustning. Några små bränder ger mer värme än en stor eld.

Samla ved du tror att du kommer att behöva för natten och samla sedan in samma mängd igen, erfarenheten visar att du kommer att behöva det. Spara bränsle genom att göra en ”stjärneld”; där ändarna på stora stockar endast möts i elden, tryck inåt eftersom mer bränsle behövs.

Gör en reflektor av din rymdfilt på den bakre väggen av ett skydd för att reflektera värmen från din överlevnadseld till din rygg, sitt mellan elden och baksidan av din skyddsvägg. För att lära dig hur du självsäkert gör eld, kolla in vår Fire Mastery Video Course eller Ignite – A Firemaking eBook i vår butik.

Grundläggande överlevnadsfärdighet 2: Skyddsrum

Shelter är överlevnadstekniken genom vilken du skyddar din kropp från överdriven exponering från sol, kyla, vind, regn eller snö. Allt som tar bort eller ökar din totala kroppstemperatur kan vara din fiende. Kläder är den första raden av skyddsrum, ha rätt kläder för rätt miljö. Ha alltid en hatt.

Gör vad du kan för att hålla lagret närmast kroppen torrt. Lager fångar luft och är varmare än att bära ett tjockt plagg. Lägg inte ner energi på att skapa ett skydd om naturen ger det. Träna på att bygga ett snabbt skyddsrum om du inte kan hitta din campingplats, vänta inte tills du behöver göra en.

Se även  Boktips: Boken som guidar dig till Marstrand

Använd en utrymmesfilt för att förhindra fukt, för att isolera ditt skydd eller för att svepa in dig i en sittande eller hukande position för att koncentrera din kroppsvärme. Lär dig mer om att skapa ett överlevnadsskydd med den här artikeln från instruktören Laura Gunion från The Immersion at Wilderness Awareness School.

Grundläggande överlevnadsfärdighet 3: Signalering

Signalering är unik bland överlevnadstekniker genom att den ger dig medel och förmåga att uppmärksamma alla potentiella räddare om att du är i behov av hjälp. Eld, blinkande ljus, ljusa färgmarkörer, flaggor, speglar, visselpipor kan alla hjälpa dig att hittas.

Tre bränder i triangulär form är en igenkänd nödsignal. Sätta försiktigt dina signalbränder för att förhindra antändning av ditt omgivande område. Använd vanliga signalspeglar endast när du kan se ett flygplan eller människor på avstånd. Använd ett nödblixtljus på natten för att fånga uppmärksamheten från de som kan vara i området.

Gör rökig eld med organiskt material över elden under dagen för att väcka uppmärksamhet. Lägg ut markmeddelanden till luftsignal i ett öppet fält, S.O.S. från stenar, stockar eller färgade kläder, vad som än kommer att ses mot bakgrunden. De flesta sök- och räddningsparter använder flygplan som en primär metod för iakttagelse.

Grundläggande överlevnadsfärdighet 4: Mat och vatten

Mat och vatten är avgörande för din överlevnad. Ransonera din svett, inte ditt vattenintag. Du kan leva upp till tre dagar utan vatten. Ät INTE växter du inte känner. Drick aldrig urin. Utgå alltid från att du behöver extra mat och vatten när du planerar din resa. Packa energibars och godis i fickorna hela tiden, för säkerhets skull.

Om möjligt koka allt vatten 10 minuter plus en minut för varje 1000 fot över havet. Sila vatten genom din näsduk för att ta bort stora partiklar. Försök att dricka endast när det är kallt på kvällen. Vänta aldrig tills du är utan vatten för att samla upp det.

Se även  Boktips: Bok om Åre du aldrig tidigare läst

Ha några polyzippåsar för att samla upp och förvara vatten. Ät aldrig vilda bär som du inte kan identifiera. Du kan fånga upp regnvatten i din rymdfilt genom att lägga ut det i ett dike. Läs mer med Hur man renar vatten.

Grundläggande överlevnadsfärdighet 5: Första hjälpen

Första hjälpen som överlevnadsteknik är inte bara de grundläggande medicinska behoven, det är det primära sättet på vilket du agerar för att överleva. FÅ INTE PANIK, förbli lugn och gör vad du måste göra för att ta hand om dig själv. STOPP betyder sitta, tänka, observera och planera. Det är det mest intelligenta du kan göra när du inser att du är vilse eller strandsatt.

Det viktigaste är att hålla din hjärna fungerande rationellt, detta är grundläggande första hjälpen för att överleva. Analysera dina behov före varje resa, skapa en medicinsk checklista och ha alltid med dig ett litet personligt kit. De flesta överlevnadssituationer kräver bara påklädning för små skärsår, blåmärken och personliga medicinbehov, se till att du vet vad du har med dig och hur du använder det.

Överpacka inte, packa det du känner att du behöver ha med dig hela tiden. Förhindra hypotermi genom att isolera dig själv i en rymdfilt. Koncentrera dig på att bli hittad, packa en bild av din familj med din utrustning för att påminna dig om anledningarna till att förbli lugn och att överleva.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇