7 lättlästa tyska böcker för ett större ordförråd

Önskar du att du kan lära dig tyska genom att läsa dina favoritböcker?

Tro det eller ej, läsning är en av de mest värdefulla (och ofta förbises) aktiviteterna i språkinlärning.

Det är lätt att lockas av möjligheten att öva sig på att tala tyska eller att spendera timmar på att kämpa igenom tyska TV-program eller filmer.

Men ingen av dessa aktiviteter kommer sannolikt att ha så stor inverkan på din tyska flyt som läsning.

“More speaking or writing does not result in more language or literacy development, but more reading does”

— Stephen Krashen

Om du lär dig tyska och glömmer att investera värdefull läsningstid gör du ett stort misstag. Men jag pratar inte om att läsa läroböcker här, utan riktigt språkmaterial som utsätter dig för vardagligt skriftspråk.

Du kan vara motståndskraftigt först eftersom du vet att du inte förstår viss grammatik och ordförråd. Men du bör inte låta detta skrämma dig bort.

Att läsa korta, fängslande berättelser eller intressanta artiklar om ämnen du tycker om kommer att stärka dina språkkunskaper oerhört och hjälpa dig att utveckla väl avrundade kunskaper om tyska ordförråd och grammatik.

I den här artikeln delar jag några tips med dig om hur du börjar läsa på tyska utan att hänga på okända ord och förvirra grammatik. Så låt oss gå in i det med bokrekommendationerna.

7 lättlästa tyska böcker för ett större ordförråd – listan

Naturligtvis vill du antagligen inte börja läsa böcker av tyska filosofer på nybörjar- eller mellannivå.

Prova istället noveller och andra enkla böcker. De bör fortfarande erbjuda utmaningar, men bör inte vara så svåra att du inte förstår någonting.

Berättelser bör också vara övertygande att läsa och involvera intressanta tomter. Ju mer du förlorar dig själv i berättelsen, desto mer fokuserar du på meningen snarare än på grammatiken eller de okända orden.

Därför har jag sammanställt en lista med några av de bästa tyska berättelseböckerna för dem som letar efter engagerande läsmaterial. Följande böcker ger dig en känsla av prestation när du går igenom berättelser som är lämpliga för nybörjare och medelnivåstudenter.

1. “German Short Stories for Beginners”

Jag är så troende på historiens kraft och läsning som ett inlärningsverktyg att jag själv bestämde mig för att skriva en serie novellböcker! Denna bok innehåller 280 sidor med okonventionella tyska noveller som är perfekta för A1-B1-nivåer.

Se även  Theodor Kallifatides 3 bästa böcker du måste läsa

Var och en av berättelserna i boken är utformad för att vara rolig och engagerande med precis rätt mängd nytt ordförråd. Jag har också inkluderat regelbundna förståelsesfrågor och sammanfattningar som hjälper dig på vägen.

Språket är konversationsmässigt och naturligt, och hanterbara kapitel i kombination med en mild introduktion av ny grammatik gör att du njuter av att läsa på tyska från början.

Jag tog det här berättelsekonceptet ännu längre med skapandet av min tyska Uncovered-kurs. Istället för att lära dig genom läroböcker och grammatikregler går du från nybörjare till mellanliggande på tyska genom att fördjupa dig i en spännande historia.

Jag har utvecklat detta mer naturliga tillvägagångssätt för språkinlärning genom år av språkstudier och experiment. Och nu har jag lagt samman alla mina kunskaper på tyska Uncovered så att du också kan lära dig historia. Kolla in det här.

2. “Emil und die Detektive”

Detta är en klassisk bok för nybörjare och mellanliggande tyska språkstuderande.

Publicerad 1929 är det en välkänd tysk barnbok om en ung pojke som lämnar sin lilla stad för att resa till Berlin.

Berättelsen innehåller realistiska karaktärer och beskrivningar av brottets, konstens och kabarets värld under Weimarrepubliken. Detta är en måste-läsare för nybörjare på tysk.

3. “Die unendliche Geschichte”

Känd på engelska som ”The Never Ending Story”, den här boken av Michael Ende berättar en fantasisaga som många av oss redan känner till.

Att läsa böcker med berättelser du känner igen kan utgöra ett utmärkt tillfälle att förbättra dina tyska färdigheter.

Om du är intresserad av fantasilitteratur erbjuder den här boken en perfekt chans att bekanta sig med vanligt använda ordförråd av genren.

4. ”Momo”

Detta är en annan fascinerande berättelse skriven av författaren Michael Ende. Han var en av de mest populära tyska författarna på 1900-talet och känd för sin ungdomsfiktion.

Även om den ursprungligen skrevs för tonåringar, är den här romanen lika spännande för vuxna.

Den här konstiga historien om tidstjuvar och barnet som förde tillbaka stulen tid till folket är en utmärkt (och mycket underhållande!) Läsning för tysktaliga studenter.

5. “Die Verwandlung”

Även känd som ”Metamorphosis” är denna bok en litterär klassiker från Franz Kafka.

Se även  Rick Riordans 3 bästa böcker på svenska du måste läsa

Han använder enkel grammatik och korta meningar, vilket gör den här boken perfekt för tyska nybörjare.

Handlingen är också något ovanlig – berättar historien om en säljare som vaknar en dag för att upptäcka att han har förvandlats till en insekt.

Ordförrådet är relativt enkelt, och berättelsen är lätt att följa vilket gör detta till ett fantastiskt verk av fiktion som alla tyskspråkiga studenter behöver läsa.

6. ”Homo Faber”

Den schweiziska författaren Max Frisch skrev denna moderna tyska klassiker.

Dess intressanta historia och relativt grundläggande grammatik och ordförråd gör denna roman bra för nybörjare.

Berättelsen följer livet för en ingenjör som värdesätter rationellt och praktiskt tänkande. En spännande händelsekedja tvingar honom dock att ompröva sin syn på livet.

Nybörjare och mellanliggande språkstudenter kommer att finna den här berättelsen övertygande och utan alltför många grammatiska utmaningar på vägen.

7. “Der Richter und Sein Henker”

This classic detective story can be translated as “The Judge and his Hangman”.

It was written by Friedrich Dürrenmatt in 1950 and is classic reading material for intermediate German students.

The story is easy to understand and uses straightforward grammar. This novel is perfect for those who want to practice learning vocabulary through context.

Den rätta approachen för att läsa böcker på tyska

De flesta av oss vet att läsning hjälper oss att lära oss ett främmande språk, men hur?

När vi lär oss av läroböcker granskar vi vanligtvis information noggrant, läser och läser igen meningar med tonvikt på förståelse.

Detta kallas intensiv läsning. Här är fokus på att studera varje detalj och att förstå material noggrant.

Vi använder dock en helt annan teknik när vi läser på våra modersmål.

Vi kan bläddra igenom material eller hoppa över ord för att få en kärna av historien. Vi brukar inte spendera så mycket tid på att koncentrera oss på varje ord eller mening, utan istället fokusera på betydelse: berättelsen om berättelsen eller argumentet som en författare gör.

Detta kallas omfattande läsning. Vi kan snabbt läsa igenom stora mängder text och extrahera den viktigaste informationen och idéerna.

Se även  3 böcker av Fredrika Bremer du måste läsa

När vi börjar lära oss tyska, särskilt som ett främmande språk, blir vi vana vid att läsa intensivt. Vi litar inte på oss själva att använda samma genvägar som vi skulle använda när vi läser på engelska.

Denna metod gör läsning olycklig under en längre tid.

Om vi ​​koncentrerar oss på att leta upp varje enskilt ord som vi inte känner till och förstå grammatiken i varje mening, förlorar vi historien.

Ganska snart börjar njutningen försvinna.

Varför läsa mycket på tyska?

Intensiv läsning fungerar bra för vissa aspekter av språkinlärning. Det hjälper oss:

förstå grammatiska begrepp
kom ihåg nyckelordförråd
Men om du misslyckas med att integrera omfattande läsning i din inlärningspraxis kommer dina framsteg att bli långsammare.

Detta beror på att intensiv läsning inte erbjuder mycket exponering för språket på det sätt som omfattande läsning gör.

Och ändå vet vi att exponering för ett språk regelbundet är nyckeln till att förvärva språket snabbare och förbättra din totala förståelse.

Intressant och lämpligt läsmaterial kan hjälpa dig att hålla dig engagerad och motiverad samtidigt som du blir exponerad för talad och skriftlig tyska.

Bäst av allt, det finns många olika alternativ för vad man ska läsa. Dessa kan vara noveller, romaner eller böcker om ämnen som intresserar dig.

Du måste acceptera det faktum att du inte förstår varje ord i början. Men även om det kan vara frustrerande och besvärligt först blir det lättare att läsa på tyska med övningen.

Kom ihåg att målet är att läsa så mycket som möjligt, varje gång förbättra din förståelse lite mer. Vi hoppas denna lista över lättlästa, tyska böcker hjälper dig hitta rätt!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇