7 lÀttlÀsta tyska böcker för ett större ordförrÄd

BerĂ€knad lĂ€stid: 10 minuter ⏳

Önskar du att du kan lĂ€ra dig tyska genom att lĂ€sa dina favoritböcker?

Tro det eller ej, lÀsning Àr en av de mest vÀrdefulla (och ofta förbises) aktiviteterna i sprÄkinlÀrning.

Det Àr lÀtt att lockas av möjligheten att öva sig pÄ att tala tyska eller att spendera timmar pÄ att kÀmpa igenom tyska TV-program eller filmer.

Men ingen av dessa aktiviteter kommer sannolikt att ha sÄ stor inverkan pÄ din tyska flyt som lÀsning.

“More speaking or writing does not result in more language or literacy development, but more reading does”

— Stephen Krashen

Om du lÀr dig tyska och glömmer att investera vÀrdefull lÀsningstid gör du ett stort misstag. Men jag pratar inte om att lÀsa lÀroböcker hÀr, utan riktigt sprÄkmaterial som utsÀtter dig för vardagligt skriftsprÄk.

Du kan vara motstÄndskraftigt först eftersom du vet att du inte förstÄr viss grammatik och ordförrÄd. Men du bör inte lÄta detta skrÀmma dig bort.

Att lÀsa korta, fÀngslande berÀttelser eller intressanta artiklar om Àmnen du tycker om kommer att stÀrka dina sprÄkkunskaper oerhört och hjÀlpa dig att utveckla vÀl avrundade kunskaper om tyska ordförrÄd och grammatik.

I den hÀr artikeln delar jag nÄgra tips med dig om hur du börjar lÀsa pÄ tyska utan att hÀnga pÄ okÀnda ord och förvirra grammatik. SÄ lÄt oss gÄ in i det med bokrekommendationerna.

7 lĂ€ttlĂ€sta tyska böcker för ett större ordförrĂ„d – listan

Naturligtvis vill du antagligen inte börja lÀsa böcker av tyska filosofer pÄ nybörjar- eller mellannivÄ.

Prova istÀllet noveller och andra enkla böcker. De bör fortfarande erbjuda utmaningar, men bör inte vara sÄ svÄra att du inte förstÄr nÄgonting.

BerÀttelser bör ocksÄ vara övertygande att lÀsa och involvera intressanta tomter. Ju mer du förlorar dig sjÀlv i berÀttelsen, desto mer fokuserar du pÄ meningen snarare Àn pÄ grammatiken eller de okÀnda orden.

DÀrför har jag sammanstÀllt en lista med nÄgra av de bÀsta tyska berÀttelseböckerna för dem som letar efter engagerande lÀsmaterial. Följande böcker ger dig en kÀnsla av prestation nÀr du gÄr igenom berÀttelser som Àr lÀmpliga för nybörjare och medelnivÄstudenter.

1. “German Short Stories for Beginners”

Jag Àr sÄ troende pÄ historiens kraft och lÀsning som ett inlÀrningsverktyg att jag sjÀlv bestÀmde mig för att skriva en serie novellböcker! Denna bok innehÄller 280 sidor med okonventionella tyska noveller som Àr perfekta för A1-B1-nivÄer.

Var och en av berÀttelserna i boken Àr utformad för att vara rolig och engagerande med precis rÀtt mÀngd nytt ordförrÄd. Jag har ocksÄ inkluderat regelbundna förstÄelsesfrÄgor och sammanfattningar som hjÀlper dig pÄ vÀgen.

SprÄket Àr konversationsmÀssigt och naturligt, och hanterbara kapitel i kombination med en mild introduktion av ny grammatik gör att du njuter av att lÀsa pÄ tyska frÄn början.

Jag tog det hÀr berÀttelsekonceptet Ànnu lÀngre med skapandet av min tyska Uncovered-kurs. IstÀllet för att lÀra dig genom lÀroböcker och grammatikregler gÄr du frÄn nybörjare till mellanliggande pÄ tyska genom att fördjupa dig i en spÀnnande historia.

Jag har utvecklat detta mer naturliga tillvÀgagÄngssÀtt för sprÄkinlÀrning genom Är av sprÄkstudier och experiment. Och nu har jag lagt samman alla mina kunskaper pÄ tyska Uncovered sÄ att du ocksÄ kan lÀra dig historia. Kolla in det hÀr.

2. “Emil und die Detektive”

Detta Àr en klassisk bok för nybörjare och mellanliggande tyska sprÄkstuderande.

Publicerad 1929 Àr det en vÀlkÀnd tysk barnbok om en ung pojke som lÀmnar sin lilla stad för att resa till Berlin.

BerÀttelsen innehÄller realistiska karaktÀrer och beskrivningar av brottets, konstens och kabarets vÀrld under Weimarrepubliken. Detta Àr en mÄste-lÀsare för nybörjare pÄ tysk.

3. “Die unendliche Geschichte”

KĂ€nd pĂ„ engelska som “The Never Ending Story”, den hĂ€r boken av Michael Ende berĂ€ttar en fantasisaga som mĂ„nga av oss redan kĂ€nner till.

Att lÀsa böcker med berÀttelser du kÀnner igen kan utgöra ett utmÀrkt tillfÀlle att förbÀttra dina tyska fÀrdigheter.

Om du Àr intresserad av fantasilitteratur erbjuder den hÀr boken en perfekt chans att bekanta sig med vanligt anvÀnda ordförrÄd av genren.

4. “Momo

Detta Àr en annan fascinerande berÀttelse skriven av författaren Michael Ende. Han var en av de mest populÀra tyska författarna pÄ 1900-talet och kÀnd för sin ungdomsfiktion.

Även om den ursprungligen skrevs för tonĂ„ringar, Ă€r den hĂ€r romanen lika spĂ€nnande för vuxna.

Den hÀr konstiga historien om tidstjuvar och barnet som förde tillbaka stulen tid till folket Àr en utmÀrkt (och mycket underhÄllande!) LÀsning för tysktaliga studenter.

5. “Die Verwandlung”

Även kĂ€nd som “Metamorphosis” Ă€r denna bok en litterĂ€r klassiker frĂ„n Franz Kafka.

Han anvÀnder enkel grammatik och korta meningar, vilket gör den hÀr boken perfekt för tyska nybörjare.

Handlingen Ă€r ocksĂ„ nĂ„got ovanlig – berĂ€ttar historien om en sĂ€ljare som vaknar en dag för att upptĂ€cka att han har förvandlats till en insekt.

OrdförrÄdet Àr relativt enkelt, och berÀttelsen Àr lÀtt att följa vilket gör detta till ett fantastiskt verk av fiktion som alla tysksprÄkiga studenter behöver lÀsa.

6. “Homo Faber

Den schweiziska författaren Max Frisch skrev denna moderna tyska klassiker.

Dess intressanta historia och relativt grundlÀggande grammatik och ordförrÄd gör denna roman bra för nybörjare.

BerÀttelsen följer livet för en ingenjör som vÀrdesÀtter rationellt och praktiskt tÀnkande. En spÀnnande hÀndelsekedja tvingar honom dock att ompröva sin syn pÄ livet.

Nybörjare och mellanliggande sprÄkstudenter kommer att finna den hÀr berÀttelsen övertygande och utan alltför mÄnga grammatiska utmaningar pÄ vÀgen.

7. “Der Richter und Sein Henker”

This classic detective story can be translated as “The Judge and his Hangman”.

It was written by Friedrich DĂŒrrenmatt in 1950 and is classic reading material for intermediate German students.

The story is easy to understand and uses straightforward grammar. This novel is perfect for those who want to practice learning vocabulary through context.

Den rÀtta approachen för att lÀsa böcker pÄ tyska

De flesta av oss vet att lÀsning hjÀlper oss att lÀra oss ett frÀmmande sprÄk, men hur?

NÀr vi lÀr oss av lÀroböcker granskar vi vanligtvis information noggrant, lÀser och lÀser igen meningar med tonvikt pÄ förstÄelse.

Detta kallas intensiv lÀsning. HÀr Àr fokus pÄ att studera varje detalj och att förstÄ material noggrant.

Vi anvÀnder dock en helt annan teknik nÀr vi lÀser pÄ vÄra modersmÄl.

Vi kan blÀddra igenom material eller hoppa över ord för att fÄ en kÀrna av historien. Vi brukar inte spendera sÄ mycket tid pÄ att koncentrera oss pÄ varje ord eller mening, utan istÀllet fokusera pÄ betydelse: berÀttelsen om berÀttelsen eller argumentet som en författare gör.

Detta kallas omfattande lÀsning. Vi kan snabbt lÀsa igenom stora mÀngder text och extrahera den viktigaste informationen och idéerna.

NÀr vi börjar lÀra oss tyska, sÀrskilt som ett frÀmmande sprÄk, blir vi vana vid att lÀsa intensivt. Vi litar inte pÄ oss sjÀlva att anvÀnda samma genvÀgar som vi skulle anvÀnda nÀr vi lÀser pÄ engelska.

Denna metod gör lÀsning olycklig under en lÀngre tid.

Om vi ​​koncentrerar oss pĂ„ att leta upp varje enskilt ord som vi inte kĂ€nner till och förstĂ„ grammatiken i varje mening, förlorar vi historien.

Ganska snart börjar njutningen försvinna.

Varför lÀsa mycket pÄ tyska?

Intensiv lÀsning fungerar bra för vissa aspekter av sprÄkinlÀrning. Det hjÀlper oss:

förstÄ grammatiska begrepp
kom ihÄg nyckelordförrÄd
Men om du misslyckas med att integrera omfattande lÀsning i din inlÀrningspraxis kommer dina framsteg att bli lÄngsammare.

Detta beror pÄ att intensiv lÀsning inte erbjuder mycket exponering för sprÄket pÄ det sÀtt som omfattande lÀsning gör.

Och ÀndÄ vet vi att exponering för ett sprÄk regelbundet Àr nyckeln till att förvÀrva sprÄket snabbare och förbÀttra din totala förstÄelse.

Intressant och lÀmpligt lÀsmaterial kan hjÀlpa dig att hÄlla dig engagerad och motiverad samtidigt som du blir exponerad för talad och skriftlig tyska.

BÀst av allt, det finns mÄnga olika alternativ för vad man ska lÀsa. Dessa kan vara noveller, romaner eller böcker om Àmnen som intresserar dig.

Du mÄste acceptera det faktum att du inte förstÄr varje ord i början. Men Àven om det kan vara frustrerande och besvÀrligt först blir det lÀttare att lÀsa pÄ tyska med övningen.

Kom ihÄg att mÄlet Àr att lÀsa sÄ mycket som möjligt, varje gÄng förbÀttra din förstÄelse lite mer. Vi hoppas denna lista över lÀttlÀsta, tyska böcker hjÀlper dig hitta rÀtt!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!