Jules Vernes 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Jules Gabriel Verne, född 8 februari 1828 i Nantes i Pays de la Loire, död 24 mars 1905 i Amiens i Picardie, var en fransk författare av populÀrlitteratur och ungdomsböcker med en produktion av tvÄ handskrivna romaner om Äret.

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Jules Vernes 5 bÀsta böcker alla mÄste lÀsa nÄgon gÄng.

1. Jorden runt pÄ 80 dagar

En av vĂ€rldens bĂ€sta Ă€ventyrsböcker – Ă„terberĂ€ttad för dagens barn och med spĂ€nnande nya bilder!

Phileas Fogg slÄr vad med sina vÀnner om att han ska lyckas resa jorden runt pÄ bara 80 dagar. Det blir upptakten till en vild jakt som tar honom och hans betjÀnt Passepartout frÄn England via Egypten, Indien, Kina, Japan och USA, och hem igen. De jagas av en hemlig agent, upptrÀder pÄ cirkus, hamnar i fÀngelse och gör allt för att komma tillbaka i tid. Men ska de lyckas?

Ett oförglömligt Àventyr som alla borde lÀsa minst en gÄng i livet, ÄterberÀttat pÄ lÀttare svenska av författaren Andreas Palmaer. Mats Minnhagen har illustrerat utvalda actionscener.

Bonnier Carlsens Äventyrsklassiker Ă€r tidlösa berĂ€ttelser för moderna barn. LĂ€s Ă€ven Skattkammarön, Ă„terberĂ€ttad av Cecilia Davidsson.

2. Till jordens medelpunkt

NĂ€r den vĂ€rldsberömde tyske mineralogen Otto Lidenbrock av en hĂ€ndelse kommer över ett gammalt islĂ€ndskt manuskript blir det början pĂ„ ett storslaget Ă€ventyr. Tillsammans med sin brorson Axel och vĂ€gvisaren Hans stiger han ner i en vulkankrater pĂ„ Island för att finna vĂ€gen till jordens medelpunkt. En fĂ€rd som visar sig bĂ„de farlig och hĂ€pnadsvĂ€ckande…

I denna berÀttelse varvas spÀnning och humor med vetenskaplig fakta och teorier. Allt frÄn vackra mineraler till farliga urtidsdjur vÀntar de tre Àventyrarna pÄ en resa varken de eller lÀsaren kommer att glömma.

Jules Verne Ă€r en av vĂ€rldens mest översatta författare och har i över hundra Ă„r trollbundit lĂ€sare av alla Ă„ldrar. Han fick sitt stora genombrott 1864 med romanen Till jordens medelpunkt, och i och med utgivningen av FrĂ„n jorden till mĂ„nen 1865 hade han i princip pĂ„ egen hand lagt grunden för science fiction-genren.

3. En vÀrldsomsegling under havet

Jules Vernes klassiska Àventyrsroman Àr berÀttelsen om den hemlighetsfulle kapten Nemo som likt en undervattnens greve av Monte Cristo skapat sig en vÀrld lÄngt frÄn den mÀnsklighet han avskyr.

Vi fÄr följa kapten Nemo och hans besÀttning pÄ fartyget Nautilus genom mÄnga farofyllda Àventyr i den fantastiska undervattensvÀrlden.

4. FrÄn jorden till mÄnen

Det amerikanska inbördeskriget Ă€r över och i freden som följer kĂ€nner sig medlemmarna i Baltimore Gun Club uttrĂ„kade. Tristessen upphör nĂ€r klubbens djĂ€rve president Impey Barbicane föreslĂ„r att de ska bygga en kanon kraftig nog att skjuta en projektil till mĂ„nen. Men företaget gĂ„r frĂ„n spĂ€nnande till farligt nĂ€r de fĂ„r idĂ©n att bemanna farkosten – kommer passagerarna att nĂ„ sitt mĂ„l, eller flyga i bitar innan de ens lĂ€mnat atmosfĂ€ren?

HĂ€r presenteras oförkortat de bĂ„da romanerna FrĂ„n jorden till ­mĂ„nen och MĂ„nen runt, i vilka Ă€ventyr och humor varvas med vetenskaplig fakta och teorier. MĂ„nga av författarens förutsĂ€gelser – frĂ„n bromsraketer till vattenlandningar – har idag blivit verklighet.

Jules Verne Ă€r en av vĂ€rldens mest översatta författare och har i över hundra Ă„r trollbundit lĂ€sare av alla Ă„ldrar. Han fick sitt stora genombrott 1864 med romanen Till jordens medelpunkt, och i och med utgivningen av FrĂ„n jorden till mĂ„nen 1865 hade han i princip pĂ„ egen hand lagt grunden för science fiction-genren.

5. Tsarens Kurir

Mikael Strogoff Àr kurir hos den ryske tsaren Alexander II. NÀr tatarerna invaderar Ryssland skickas Strogoff frÄn Moskva till Irkutsk med tÀcknamnet Nikolas Korpanoff för att varna guvernören dÀr, tillika tsarens bror, för förrÀdaren Ivan Ogareff.

PÄ den mycket farofyllda resan mot Irkutsk möter Mikael Strogoff den unga Nadia Fedor, som Àr pÄ vÀg till sin landsförvisade far som ocksÄ befinner sig i Irkutsk. Hon blir Mikaels följeslagare lÀngs större delen av resan dÀr de bÄde hinner bli tillfÄngatagna och fly, tar sig fram till Irkutsk och gifter sig med varandra!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!