Paul Austers 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Paul Benjamin Auster, född 3 februari 1947 i Newark, New Jersey, Àr en amerikansk författare och manusförfattare. Han Àr gift och har en dotter med författaren Siri Hustvedt. De bor i Brooklyn, New York. Sonen Daniel Auster frÄn ett tidigare Àktenskap Àr fotograf och dottern Sophie Auster Àr musiker.

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Paul Austers 3 bÀsta böcker alla mÄste lÀsa.

1. Att uppfinna ensamheten

Att uppfinna ensamheten Àr Paul Austers gripande och personliga meditation om faderskap. Genom en mosaik av bilder, sammantrÀffanden och associationer behandlar berÀttaren sin far, separationen frÄn sonen och den ensamhet som författandet innebÀr.

Paul Auster Àr en amerikansk författare. Han Àr gift och har en dotter med författaren Siri Hustvedt. De bor i Brooklyn, New York.

“Det som gör “Att uppfinna ensamheten” till en tankevĂ€ckande bok Ă€r att den har sin utgĂ„ngspunkt i det kroppsliga och att den vĂ„gar laborera med det sjĂ€lvklara, men ack sĂ„ svĂ„ra, polerna liv och död.”
– Aftonbladet

2. 4321

NÀstan tvÄ veckor för tidigt, den 3 mars 1947, föds en liten pojke pÄ Beth Israel-sjukhuset i New Jersey. Han Àr Rose och Stanley Fergusons efterlÀngtade första barn, och han fÄr namnet Archibald Isaac Ferguson. FrÄn det ögonblicket förgrenar sig berÀttelsen om Archie Ferguson i fyra olika riktningar.

Fyra pojkar, som egentligen Àr en och samma, vÀxer upp i femtio- och sextiotalets USA och lever fyra parallella men olika liv. I en version omkommer Fergusons far i en brand, i en annan skiljer sig hans förÀldrar, i den ena förlorar Ferguson tvÄ av fingrarna pÄ sin vÀnsterhand, i en annan har han en framgÄngsrik sportkarriÀr.

Varje Ferguson faller för den oemotstÄndliga Amy Schneiderman, men berÀttelsen om Amy och Ferguson Àr ny varje gÄng. Vad Àr det som avgör vilken riktning livet tar? Vilken roll spelar slÀktens historia? Finns det nÄgot som Àr förutbestÀmt i vÄrt DNA?

4321 rör sig frĂ„n den sömniga förorten i New Jersey till myllret i New York och Paris, frĂ„n sportdrömmar till författardrömmar, frĂ„n femtiotalets framtidstro till Kennedymordet, Vietnamkriget och en generations krossade illusioner, den amerikanska rasismen och lĂ€ngtan till Europa. Det Ă€r en storslagen och uppslukande roman om en ung mans vuxenblivande speglat i ett Amerika i förĂ€ndring – en höjdpunkt i Paul Austers författarskap.

3. Vinterdagbok

Under sitt sextiotredje Är möter författaren Paul Auster plötsligt sitt eget Äldrande. Han bestÀmmer sig för att börja skriva dagbok. DÀr följer han livet genom kroppens mÄnga förÀndringar: barndomen och upptÀckten av sex, den nÀra relationen till mamman, tonÄrens svettiga basebollmatcher, lusten till skrivandet och sorgen efter pappans död.

Han minns kÀrleken till sin första fru och son, och Äterupplever den bilolycka som nÀstan kostade hans nuvarande fru och dotter livet. NÀr mamman dör blir han till sist tvungen att ta itu med sin egen dödsÄngest, panikattackerna som tar över bÄde kropp och hjÀrna.

I Vinterdagbok skriver Paul Auster om Ă„ldrandet och kroppen, var den har varit och vad den har varit med om.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!