10 nya biografier att spana in 2021

PÄ jakt efter nya biografier att lÀsa?

HÀr kommer vÄra tips pÄ 10 nya biografier att lÀsa Är 2021.

1. Fuskarna: Om Macchiarini och andras svek mot vetenskapen av Kjell Asplund (2021)

Efter att vi gjort ett stort antal intervjuer, lÀst in oss pÄ patientjournalerna och plöjt igenom den vetenskapliga litteraturen, var vi mogna att möta huvudpersonen sjÀlv.

I maj 2016 trÀffade vi Paolo Macchiarini i ett sammantrÀdesrum en trappa upp vid korsningen av Hantverkargatan och Scheelegatan pÄ Kungsholmen.

Kjell Asplund skildrar ett dussintal av vÄr tids mest flagranta bedragare inom lÀkarvetenskapen, bland dem kirurgen Paolo Macchiarini, psykologen Diederik Stapel och entreprenören Elizabeth Holmes.

Han visar pÄ svÄrigheterna att tidigt kÀnna igen fusk, hur fuskarens förslagenhet ofta Àr förknippad med en karismatisk personlighet, trÀnger in i fuskets drivkrafter och lyfter fram visselblÄsarnas och fuskjÀgarnas avgörande kurage.

Fuskarna Àr skriven frÄn vetenskapens innersta rum. Personlig och erfarenhetsbaserad, oupphörligt förbluffande och spÀnnande, en lÀkarens och Àmbetsmannens egen true crime.

Dess viktigaste frÄga Àr: Hur kan vi skydda forskningen frÄn bedragare och bevara allmÀnhetens tilltro till lÀkarvetenskapen?

2. Kristi Bruds slav : mitt liv i sektens hjÀrta av Josefine Frankner, Cecilia Gustavsson (2021)

Josefine Frankner var Kristi bruds allra nÀrmaste tjÀnarinna, pÄ pass dygnet runt. Hon skötte allt frÄn hennes kroppsvÄrd till hushÄllet. För första gÄngen berÀttar hon nu sin historia. Redan som tonÄring flyttade hon hemifrÄn till Knutby och Filadelfiaförsamlingen dÀr. Men det som började med optimism och gemenskap i en idyllisk by urartade totalt.

Josefine blev misshandlad, psykiskt nedbruten och hjÀrntvÀttad. Under 25 Är förvandlades hon frÄn en trygg och framÄt tonÄrstjej till en robot, vars största skrÀck var att hamna i onÄd. Hon frÄntogs rÀtten att vara mamma till sina tvÄ barn, rÀtten till samliv med sin man och kontakten med sina förÀldrar.

Hon förlorade ocksÄ sin vÀrdighet och identitet. Först nÀr det kom fram att hennes dotter utsatts för sexuella övergrepp lyckades hon och familjen bryta sig loss. Josefine frÄgar sig: Hur kunde jag lÀra mig att tÄla sÄ mycket smÀrta? Jag var en slav, en slaskhink. VÀrst av allt var att den hÀr vardagen blev helt normal.

Josefine Frankner (f 1976) levde i Knutby mellan 1994 och 2016. I dag studerar hon beteendevetenskap. Cecilia Gustavsson (f 1966) Ă€r journalist och pr-ansvarig pĂ„ bokförlaget Polaris. Hon har tidigare skrivit boken Vi mĂ„ste prata om 50 (2018).

3. Livet i hundraÄttio av Tina Thörner (2021)

En berÀttelse om att alltid vÄga, alltid gasa och alltid försöka igen.

NÀr Tina Thörner slog sig in som kartlÀsare i den mansdominerade rallyvÀrlden bröt hon ny mark. Hon har navigerat genom livet i full fart, alltid vÄgat vÀlja sin egen vÀg och följt sin inre karta.

Det stÀndiga mÄlet att tillhöra vÀrldens bÀsta team, privat som professionellt, har gett resultat och kostat pÄ. Det har lett till kraschade relationer sÄvÀl som kraschade bilar. Tragedier som triumfer. Och ett par tillfÀllen dÄ döden undvikits med en hÄrsmÄn.

Tina Thörner (f. 1966) Ă€r en av Sveriges största motorsportprofiler. Hon har vunnit tre VM-guld, stĂ„tt pĂ„ pallen i Dakarrallyt och blivit folkkĂ€r genom tv-program som Lets Dance.

Se Ă€ven  Biografin om Tolkien du mĂ„ste lĂ€sa

Hon blev historisk nÀr hon tillsammans med Nasser Al-Attiyah frÄn Qatar blev första mixade team att vinna vÀrldscupen i rallyraid. Idag Àr hon bland annat verksam som entreprenör, coach och förelÀsare.

4. Maria – En kvinnlig komikers dagbok av Mia SkĂ€ringer (2021)

Mia SkÀringer Àr en av vÄra mest uppskattade komiker och skÄdespelare. HÀr berÀttar hon öppenhjÀrtigt och Àrligt om vÀgen dit, om vad som format henne och om utbrÀndheten i framgÄngens kölvatten.

Vi följer Mia SkÀringer dÄ hon tillsammans med sin bror bilar till VÀrmland och en döende mormor. Resan tillbaka till barndomens trakter blir ocksÄ en minnenas resa.

Mia berÀttar personligt om sin uppvÀxt i Kristinehamn, om ett kÀrleksfullt men ocksÄ oroligt hem kantat av alkoholmissbruk och psykisk ohÀlsa, om sjÀlvskadebeteenden och sjÀlvhat, om smÀrtsamma minnen av övergrepp.

Men Ă€ven om vĂ€rmen och humorn, om en familj dĂ€r skrattet och skĂ€mten varit en överlevnadsstrategi, om en trygg mormor och om viljan att en dag stĂ„ pĂ„ scen i en ”en-kvinnas-show”.

Skildringar frÄn uppvÀxten blandas med kÀnslosamma stunder pÄ sjukhuset vid mormoderns dödsbÀdd, reflektioner över nöjesbranschen och vad det innebÀr att vara en kvinnlig skÄdespelare och komiker jÀmfört med en manlig, samt funderingar över egna livsval.

Mia SkÀringer berÀttar modigt och utan omsvep om allt humorn gett henne, men ocksÄ om vad livet i rampljuset kostat.
Maria – En kvinnlig komikers dagbok Ă€r en Ă€rlig, insiktsfull och smĂ€rtsam uppgörelse med nöjesbranschen, uppvĂ€xten och, inte minst, med sig sjĂ€lv.

MIA SKÄRINGER Ă€r skĂ„despelare, manusförfattare och författare. Hennes senaste show No more fucks to give har slagit publikrekord med över 300 000 besökare.

SkĂ€ringer har tidigare utkommit med böckerna Avig Maria (2011), Ska vi skratta eller grĂ„ta (2009), skriven tillsammans med
Klara Zimmergren, och DyngkĂ„t och hur helig som helst (2009).  

5. Se mÀnniskan!: min berÀttelse om framgÄng, besvÀrliga personer och konsten att lyssna av Jan Carlzon (2021)

Med Riv pyramiderna! blev Jan Carlzon en internationell ledarskapsguru och hans bok blev snabbt en av de bĂ€st sĂ€ljande böckerna i vĂ€rlden. I denna uppföljare berĂ€ttar han fortsĂ€ttningen.

Vad gick fel, vad hade kunnat gÄ bÀttre och vilka lÀrdomar har han kunnat dra?

Se mĂ€nniskan! Ă€r en personlig berĂ€ttelse, men ocksĂ„ en bok som speglar samhĂ€llsutvecklingen under nĂ€stan ett sekel. Den skildrar en fascinerande livsresa, ur vilken Jan Carlzon plockar en lĂ„ng rad visdomar som utgör grunden till hans livsfilosofi.

Som en röd trĂ„d löper det budskap som gjorde Riv pyramiderna! revolutionerande i sin tid: utgĂ„ alltid frĂ„n mĂ€nniskan.

Boken Àr skriven i samarbete med journalisten Nadia Dyberg.

Ur förordet:

”I min förra bok Riv pyramiderna! delade jag med mig av min ledarskapsfilosofi, som mycket handlar om att se medarbetarna och att se kunden. Men med den hĂ€r boken vill jag berĂ€tta om min livsfilosofi, som innehĂ„ller ytterligare aspekter av att se mĂ€nniskan, och inte minst att se sig sjĂ€lv.

Varje gÄng jag möter en mÀnniska och lyssnar till henne, gÄr jag dÀrifrÄn rikare Àn nÀr jag kom.

Jag har fÄtt med mig nÄgot, en historia eller en insikt, kanske en kÀnsla eller en tanke. Om jag istÀllet bara har talat om mig sjÀlv och mitt, sÄ gÄr jag dÀrifrÄn tomhÀnt.

Mina egna historier kan jag utantill och mina tankar har jag hört förut. Det betyder emellertid inte att jag inte anser mig ha nĂ„got att dela. TvĂ€rtom.”

6. Tjur pÄ retur: en kÀrleksförklaring till alla gubbar av Kalle Moraeus, Johan Hedberg (2021)

En tjur pÄ retur Àr en Àlg av hankön som har sina bÀsta Är bakom sig. Hornen blir mindre och han fÄr fÀrre taggar för varje Är. Han har varit kung i skogen, fortplantat sig, dessutom lyckats undvika att bli skjuten. Men nu Àr det inte mÄnga som har nytta av honom lÀngre.

Se Ă€ven  3 biografier om författare du mĂ„ste spana in

Det var sÄ Kalle Moraeus kÀnde sig i början av 2010-talet.

Han hade slagit igenom i Melodifestivalen och fĂ„tt eget TV-program. Han fick trĂ€ffa Kungen och skriva autografer. Han blev till och med utsedd till julvĂ€rd i Sveriges Television. Han stod pĂ„ toppen – men han var ocksĂ„ pĂ„ botten. Inombords mĂ„dde han sĂ€mre Ă€n nĂ„nsin förut.

Det var inte bara de sedvanliga Älderstecknen som drabbar alla mÀn som nÀrmar sig 50. Hans sÀtt att leva hade ocksÄ satt sina tydliga spÄr. Han Ät för mycket, drack för mycket, rörde sig för lite. NÀr det var som vÀrst kunde han knappt fÄ pÄ sig nÄnting i garderoben, han kunde inte knyta skorna och vid lÀkarundersökningen fick han höra sanningar som han bara ville glömma.

Inte nog med det: Dottern flyttade hemifrÄn och frun meddelade att hon ville skiljas. Plötsligt satt Kalle med en kastrerad katt som enda sÀllskap i ett stort hus och undrade var hans liv hade tagit vÀgen.

Han insÄg att han hade blivit en sÄn som mÀn i generationer före honom hade blivit. En hopplös gubbe. Han mÄste Àndra pÄ saker. Framför allt mÄste han Àndra pÄ sig sjÀlv.

Inte sÄ lÀtt om man Àr en riktig gubbe. Gubbar tycker inte om förÀndring. De vill att saker och ting ska vara som de alltid har varit. VadÄ, sluta Àta potatis? DÄ slutar man hellre sina dagar.

Den hĂ€r boken handlar om resan tillbaka. FrĂ„n att vara nĂ„n som sitter hemma och tjurar och vĂ€ntar pĂ„ nödslakt – till att ta tag i sin tillvaro, Ă€ndra pĂ„ gamla vanor och försöka hitta meningen med livet igen. Om man inte Ă€r skogens konung lĂ€ngre, vem Ă€r man dĂ„? NĂ€r hornen slutar vĂ€xa, hur blir man dĂ„ taggad igen?

Det hĂ€r Ă€r en bok för alla gubbar. Alla som kĂ€nner en gubbe. Alla som en dag kommer att bli gubbar. Och för alla er andra som hoppas att livet inte Ă€r över – bara för att man Ă€r en tjur pĂ„ retur.

7. Allt ingen sa av Richard Magyar (2021)

MĂ„nga drömmer om en karriĂ€r inom elitidrotten. Men för att ta sig dit krĂ€vs mer Ă€n talang och driv. I Allt ingen sa berĂ€ttar fotbollsspelaren Richard Magyar en historia frĂ„n omklĂ€dningsrummet som man sĂ€llan hör.

Det Àr en berÀttelse om att leva proffslivet samtidigt som man tvivlar pÄ vem man Àr och pÄ sin plats i livet. Men det Àr ocksÄ en berÀttelse om att jobba med sig sjÀlv och komma ut starkare pÄ andra sidan.

HÀr vÀvs egna erfarenheter ihop med handfasta tips pÄ hur man kan hantera sÄdant som Ängest, dÄlig sjÀlvbild och vacklande sjÀlvförtroende, i en bok som riktar sig till alla som vill nÄ sina drömmar utan att tappa bort sig sjÀlva pÄ vÀgen.

*

Richard Magyar (f. 1991) Ă€r fotbollsspelare i Hammarby och har tidigare varit proffs i Schweiz och Tyskland. Utöver sin idrottskarriĂ€r har Magyar engagerat sig i frĂ„gor som rör psykisk hĂ€lsa hos unga och idrottare.

8. Ett fÀngelse utan murar av Johan Gustafsson, Theodor Lundgren (2021)

Mina ögon mötte för ett ögonblick gevÀrets mynning och det svarta stÄlet stirrade tillbaka.

Blodet rusade i tinningen.

Vi stod dÀr och tittade pÄ varandra. Ett lÀtt tryck med hans finger, en impuls skulle ha rÀckt. LÄngsamt höjde jag hÀnderna för att visa att jag gav mig. I det ögonblicket förÀndrades allt.

Under en resa genom Afrika kidnappas Johan Gustafsson i Timbuktu, den legendariska utposten mot Sahara. Han och tvÄ medfÄngar förs genom ett oÀndligt ökenlandskap, en förflyttning i bÄde tid och rum, till ett universum dÀr liv och död kretsar kring religionen och ett heligt krig.

Se Ă€ven  10 biografier av svenska YouTubers & Influencers du mĂ„ste lĂ€sa

Ett fĂ€ngelse utan murar Ă€r en berĂ€ttelse om 2039 dagar i fĂ„ngenskap, om att överleva i den mest hopplösa av situationer, om att upprĂ€tthĂ„lla sitt mĂ€nniskovĂ€rde. Och om att fortsĂ€tta drömma om att en dag fĂ„ komma hem igen.

*

En riktig bladvÀndare.
Sydsvenskan

En inifrÄnskildring av terrororganisationen som satt skrÀck i en hel vÀrld.
Gunilla Kindstrand, Svenska Dagbladet

En spÀnnande och lÀrorik bok.
Dagen

En stark historia om överlevnad.
VĂ€rnamo Nyheter

9. Spion och förrÀdare: Kalla krigets största spionhistoria av Ben Macintyre (2021)

Överste Oleg Gordievskij var pĂ„ toppen av sin karriĂ€r. 46 Ă„r gammal hade han blivit befordrad till drömpositionen pĂ„ KGB:s Londonkontor och inbjuden till högkvarteret i Moskva för att formellt bli krönt som chef över hela KGB.

NÀr han anlÀnde till Moskva vandrade Gordievskij sjÀlvsÀkert genom flygplatsens sÀkerhetskontroll. Inombords kÀnde han dock en djup oro KGB veteranen Gordievskij, Sovjetunionens trogne hemlige tjÀnare, var nÀmligen brittisk spion.

Den internationellt bĂ€stsĂ€ljande författaren Ben Macintyre skriver i Spion och förrĂ€dare om det djĂ€rvaste kapitlet i spionagets historia. Det Ă€r en berĂ€ttelse om svek, dubbelspel och dristighet som Ă€ndrade kalla krigets riktning för alltid.

Ben Macintyre Ă€r i grunden historiker men arbetar till vardags pĂ„ The Times. Han har skrivit ett tiotals böcker om spionagets och kalla krigets historia.

Röster om boken:

»Den bÀsta sanna spionhistoria jag nÄgonsin lÀst!« John le Carré

»Jag lĂ€ser stora delar med munnen halvöppen. Aldrig har vĂ€l uttrycket sanningen övertrĂ€ffar alltid dikten varit mer trĂ€ffande Visst, det hĂ€r Ă€r nĂ„got sĂ„ ovanligt som en faktabok som kĂ€nns mer spĂ€nnande Ă€n de flesta thrillers. ÄndĂ„ Ă€r det inte bokens frĂ€msta tillgĂ„ng. Det bĂ€sta Ă€r att den lĂ€r mig saker jag aldrig hade kunnat fantisera ihop pĂ„ egen hand.« Malin Persson Giolito, författare till Störst av allt

»Kort sagt Ă€r Spion och förrĂ€dare en milstolpe i spionlitteraturen och en stor lĂ€supplevelse.« Lars Gyllenhaal, militĂ€rhistoriker

»John le CarrĂ© och jag Ă€r helt överens. Det hĂ€r Ă€r den bĂ€sta sanna spionhistoria vi nĂ„gonsin lĂ€st. Under elva Ă„r spionerade KGB-agenten Oleg Gordievsky för engelska sĂ€kerhetstjĂ€nsten MI6. Skildringen av hans liv och gĂ€rning Ă€r lysande lĂ€sning, ibland sĂ„ spĂ€nnande att jag nĂ€stan fĂ„r hjĂ€rtklappning. Samtidigt Ă€r det en enastĂ„ende historielektion om det kalla kriget och hur nĂ€ra vi en gĂ„ng var ett kĂ€rnvapenkrig.« Ingalill Mosander, Senioren

10. Ingen gÄr hel ur det hÀr: mitt liv i den svenska musiken av Kjell Andersson (2021)

I fyrtio Ă„r var han verksam som producent och A&R – Artist- & Repertoarman. Han arbetade med svenska artister: Ulf Lundell, Per Gessle & Gyllene Tider, Marie Fredriksson, Roxette, Plura & Eldkvarn, Mauro Scocco, Wilmer X, Totta, Rebecka Törnqvist, Sven-Bertil Taube, Lisa Ekdahl, Svante Thuresson, Sven-Ingvars, Mikael Wiehe, Björn Skifs, Magnus Lindberg, Basse Wickman, Triad, Kajsa Grytt och Eva Dahlgren.

Sven-Bertil Taube kallade honom ”ett slags geni”, Ulf Lundell sade att han var ”en jobbig jĂ€vel, med bra idĂ©er”. Utanför musikvĂ€rlden var han okĂ€nd.

Det hÀr Àr Kjell Anderssons arbetsmemoar, en resa in i den svenska populÀrmusikens guldÄlder, en berÀttelse om uppgÄng, framgÄng, motgÄng och nedgÄng.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇