10 böcker som utspelar sig på medeltiden du aldrig läst

1. Medeltiden

Det vet Anna, hon lever på medeltiden. Och i den här boken berättar hon om hur henne familj bor och lever. Hon berättar också om riddarna i borgen. Vi får följa med Anna när hon går in till staden med sin mamma. På vägen möter de den stora döden …

I faktaserien Aha, nu fattar jag! presenteras fakta inom olika områden på ett lättläst och lättbegripligt sätt, samtidigt som man får med många olika aspekter av de olika ämnena. Språket är bearbetat och därför enkelt att både läsa och förstå. Svåra ord förklaras i marginalen.

Lättlästa böcker från Nypon är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för den tänkta läsarens ålder.
Medeltiden är tillgänglig som e-bok.

2. Sveriges medeltid, 1. Från hövdingarnas tid till Magnus Ladulås

Sveriges medeltid, 1. Från hövdingarnas tid till Magnus Ladulås är tillgänglig som ljudbok.

3. Gud vill det : Nordiska korsfarare under medeltiden

I vår svenska historia utgör korstågen ett bortträngt kapitel. Någonting vi helst inte vill kännas vid. Men korstågsandan var i hög grad levande under nordisk medeltid. Många svenska, danska och norska kungar och herremän tog korset och lovade att sprida kristendomen med svärd i hand.

Dock var det få som likt Guillous Arn Magnusson hade råd att fara till det Heliga Landet. Lyckligtvis fanns hedningar att omvända på närmare håll. Under 400 år organiserades religiösa krigståg mot större delen av Östersjökusten, från nuvarande östra Tyskland och Polen upp till Finland och Ryssland.

Dick Harrison är idag en av Sveriges mest lästa populärhistoriker. I Gud vill det! berättar han för första gången den samlade historien om de nordiska korsfararna. Han tar oss med på en fascinerande resa till ett medeltida Norden där det ansågs ärorikt att dö och att döda i Guds namn och där en av de ivrigaste krigshetsarna var Heliga Birgitta. Han förklarar hur korstågstanken kunde slå rot hos oss och vad vi kan lära av det. Den medeltida retoriken blir skrämmande aktuell i ljuset av de senaste årens händelser. Historien kommer tillbaka.
Gud vill det : Nordiska korsfarare under medeltiden är tillgänglig som e-bok.

4. Sigridsagor : – om åtta flickor på medeltiden

”För längesen, på medeltiden, fanns det åtta flickor som alla hette Sigrid. Men de kände inte varandra för de levde inte samtidigt. Medeltiden var ju så lång, hela femhundra år. Den första flickan levde på 1100-talet och ägde ingenting i världen, inte ens sig själv. Hon ägdes av husbonden på gården, hon var hans träl. Blåöga kallade han henne för att hon hade så glittrande blå ögon. Mörkblå.” Hur var det att vara barn på medeltiden? Hur klarade man de ofta hårda livsvillkoren? Många faror hotade och man måste bli vuxen fort. Hur kunde en dag i ett barns liv gestalta sig? En dag som inte skulle hamna i några historieböcker, eftersom den inte skulle anses vara märkvärdig i historiens backspegel, men som ur barnets synvinkel ändå är värd att berätta om. Om dessa dagar berättar Rose Lagercrantz – och det har blivit varsin intensivt skimrande berättelse om åtta flickor, som alla heter Sigrid. Bakgrunden till berättelserna är det museipedagogiska arbete som bedrivs på Statens historiska museum, där man vill ge besökarna större möjlighet att upptäcka museets medeltidsavdelning på egen hand. För att ytterligare utveckla detta arbete, fick Rose Lagercrantz i uppdrag att berätta åtta uppdiktade sagor i autentisk anda, utifrån åtta historiska stationer (objekt), hela tiden med en liten Sigrid som huvudperson. Boken är faktagranskad av 1:e antikvarie Sigge Rahmqvist, Riksantikvarieämbetet. För att få ett genuint barnperspektiv har författaren läst och testat sagorna i skolan, om och om igen. Överallt har hon mött ett omättligt sug efter medeltiden, och en önskan om att få höra om hur livet verkligen levdes då. Hur det kunde vara på riktigt, om man hette Sigrid, eller kanske Björn … Det finns nämligen en liten Björn i nästan varje saga också.
Sigridsagor : – om åtta flickor på medeltiden är tillgänglig som e-bok.

5. Det medeltida Gotland

Det medeltida Gotland är sjunde delen i Historiska Medias unika serie arkeologiska guideböcker över svenska landskap. På ett lättillgängligt och trevligt sätt presenteras landskapets medeltida historia.

Öns dramatiska historia med spår av en svunnen storhetstid lockar många till studier av det förflutna. Visbys långa ringmur saknar motsvarighet i Norden och på den gotländska landsbygden finns över 90 välbevarade medeltida kyrkor. Ingen annanstans i Skandinavien finns det så många och så välbevarade medeltida byggnader som på Gotland.

Den gotländska landsbygden var under medeltiden mycket särpräglad, eftersom det saknades både byar och frälsesläkter med sätesgårdar på ön. I stället styrdes Gotland länge av domarsläkter, som byggde sin makt på kunskap snarare än jordägande. Ön utmärktes av återkommande konflikter, inbördeskrig och invasioner. Under medeltiden var Gotland ett välkänt centrum för handeln i Östersjön, med vidsträckta kontakter i dåtidens Europa. Visby blev starkt präglat av tyska köpmän, och var under långa perioder en viktig medlem av det tyska stadsförbundet Hansan.
Det medeltida Gotland är tillgänglig som e-bok.

6. Digerdöden

Digerdöden, också kallad svarta döden eller den stora döden, härjade i Europa under medeltiden och dödade i genomsnitt var tredje person. I stort sett alla som smittades av farsoten gick en säker död till mötes. Historikern Dick Harrison skildrar med inlevelse denna fruktansvärda farsot. Skickligt varvar författaren avgörande händelser med enskilda personöden. Han berättar om hur sjukdomen uppstod och hur den spreds mellan länder. Vi möter hjältarna, som med livet som insats, försökte bota gamla och unga som smittats. Hur påverkades Sverige och länderna i Norden? Vad var det som till slut fick stopp på digerdödens framfart? Och varför kallas digerdöden ofta för ”svarta döden”?
Digerdöden är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

7. Stockholms blodbad

Den 8 november 1520 rullar huvudena på Stortorget. Offrens blod blandar sig med regnet och flyter ut mellan gatstenarna. Det fasansfulla skådespelet är en del av kung Kristian II:s skoningslösa hämndaktion mot dem som bestridit hans makt. Majestätets prominentaste motståndare halshuggs, efter att ha dömts som kättare i en snabb rättegång, andra lynchas och hängs. Det som de omkring hundra döda trodde skulle bli en försoningsfest visade sig vara deras egen avrättning.

Stockholms blodbad, som markerar slutet på den svenska medeltiden, var en av många brutala massavrättningar i Europa under 1500-talet. Med sin omfattande kunskap om tidsperioden reder Dick Harrison ut bakgrunden till en av svensk historias mest mytomspunna händelser, under en epok då grymma straff och samvetslösa härskare var vanliga inslag.

Bokserien Sveriges dramatiska historia lyfter fram spännande episoder och fascinerande tidsepoker ur den svenska historien. Här presenteras på ett fängslande sätt de människor och händelser som format det land vi idag lever i.
Stockholms blodbad är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

8. Svenska krig och krigiska svenskar

I Svenska krig och krigiska svenskar ger namnkunniga skribenter sin syn på stridigheter som Sverige medverkat i. Läs om de dansk-svenska gränskonflikterna under medeltiden och om karolinernas fälttåg. Möt kvinnorna som klädde ut sig till män för att kunna ta värvning i armén och om svenska frivilliga i boerkriget i Sydafrika.

Här porträtteras bland andra upprorsmannen Engelbrekt, kulturkungen Gustav III och general Georg von Döbeln som fick personifiera svensk styrka i en tid av militära förluster.

Bland de medverkande skribenterna återfinns Dick Harrison, Lars-Olof Larsson, Göran Rystad, Lars Ericson och Sverker Oredsson.
Svenska krig och krigiska svenskar är tillgänglig som ljudbok.

9. Tempelriddarnas sista hemligheter

För historiker omgärdas medeltiden fortfarande av mystikens slöjor. Å ena sidan berättar källorna om maktlystna kungar och korrupta påvar som härskar i en tid då svält, sjukdomar och tankeförbud hör till vardagen. Å andra sidan börjar nobla idea l blomstra. Nya, heliga riddar ordnar, grundade på en blind tro på Guds ord, blir de svagas beskyddare. Starkast av dem alla står tempelriddarna, som älskas av folket och vars högsta principer är tron och äran.

Men långsamt glider riddarna – enligt samtida rykten – över till den mörka sidan. Dessa Guds tjänare sluter oheliga allianser med muslimska furstar, förrättar djävulsritualer och blir korrum perade av sin egen enorma rikedom. Och så en dag beslutar ordens farligaste fiende att slå till. Följderna blir fatala. Detta är berättelsen om tempelriddarnas okända liv i fästningarna, deras undergång och jakten på deras omåttliga skatter.

”Allt om Historia” tar med dig på en halsbrytande resa till svunna tider, så att du kan njuta av historiens största händelser. Följ med tillbaka i tiden – tillbaka till andra världskrigets frontlinjer, vikingarnas räder och egypternas gudsdyrkan. ”Allt om Historia” är för dig som vill veta mer om spännande och dramatiska händelser i det förflutna.
Tempelriddarnas sista hemligheter är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

10. Slottet brinner

Fredag den 7 maj i nådens år 1697 bröt en fasansfull brand ut på slottet Tre kronor. Folk sprang om varann. Slottet och slottskyrkan brann ner. Stora arkivskatter försvann i lågorna. Dokument från medeltiden var försvunna för alltid.

Slottet brinner beskriver branden och förvecklingarna kring den fruktansvärda händelsen. Här berättas hur det gamla slottet såg ut, historien kring det och vi får förklaringen till varför branden kunde bli så övermäktig att den förstörde hela slottet.
Slottet brinner är tillgänglig som ljudbok.

Inlägg senast uppdaterat: 12 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇