12 bästa böckerna som utspelar sig i Tokyo

Tokyos mångfacetterade, gåtfulla karaktär verkar nästan omöjlig att fånga, men ett antal författare har gjort just det och skildrar staden både kreativt och ärligt. De bästa böckerna från Tokyo innehåller fascinerande aspekter av dess konst, kultur och historia, ända fram till glimtar av en snuskig underjorden.

6 bästa science fiction-böckerna som utspelar sig i Tokyo

’After Dark’ – Haruki Murakami

Överlägset den mest populära moderna författaren som har kommit från Japan, Haruki Murakami har publicerat många verk i Tokyo, inklusive Norwegian Wood, The Wind-Up Bird Chronicle och After Dark, varav det sista ursprungligen publicerades 2004.

I After Dark, skildrar Murakami en natt i Tokyo från midnatt till gryning och använder en berättelse från tredje person för att skildra de många karaktärerna som ockuperar denna nattliga värld.

Från restauranger på sena kvällar till hotell som älskar, romanens platser är snuskiga, livliga platser där alla delar av människolivet finns. Murakami fångar ett stadslandskap där olika människors liv sammanflätas och där gränserna mellan verklighet och dröm blir suddiga och otydliga.

’Almost Transparent Blue’ – Ryū Murakami

Ryū Murakamis Almost Transparent Blue bygger på händelser från författarens eget liv under 1970-talet i Fussa-staden, Tokyo, när han var tjugoårsåldern. Ryu, en hjälte i romanen, bor i en lägenhet nära den amerikanska militärbasen i Fussa.

Han och hans följeslagare lever ett liv med sex, droger och våld med lite hopp för framtiden. Genom romanens skrämmande känsla av tomhet ger Murakami en poetisk skildring av den förödande nihilismen hos japanska ungdomar under 1970-talet

’Out’ – Natsuo Kirino

Både en kriminell thriller och en samhällskritik, Natsuo Kirino’s Out var en sensationell breakout-hit och den första japanska romanen var listad till Edgar Awards bästa romanpris.

Boken berättar historien om fyra kvinnor som arbetar vid en bentofabrik (lunchbox) i Tokyo. De är plågade av problem i sitt hem- och arbetsliv och är desperata för att undkomma monotonin och tråkigheten i deras existens.

Se även  11 ukrainska litterära klassiker du måste läsa

Denna desperation kastar dem in i Japans våldsamma underjorden. I Out skildrar Kirino den mörka sidan av det moderna japanska samhället, med en djupgående inblick i verkligheten i vanliga människors liv direkt efter bubbloekonomins kollaps.

’Idioten’ – Ango Sakaguchi

Idiot, som ligger i Kamata i utkanten av Tokyo strax före slutet av andra världskriget, visar ett onormalt förhållande mellan filmregissören Izawa och titeln ”idiot” – den mentalt handikappade fru till sin granne.

Gömd i garderoben i Izawas hus gör hon till synes ingenting annat än att vänta på att han dyker upp varje dag. Det finns ingen konversation mellan de två karaktärerna, och de kommunicerar med varandra endast genom sex.

När ett flygattack hotar Tokyo flyr Izawa från staden med sin följeslagare på ryggen. Deras sexuella instinkt, som de upprätthåller trots krigets kaos, symboliserar deras längtan efter liv och deras ihållande önskan.

Boken publicerades 1946 och var en sensation i sitt hemland, eftersom den oroligt konfronterade många tabubelagda ämnen. Historien kan läsas som en del av Modern Japanese Stories: An Anthology (red. Ivan Morris).

’Sanshiro’ – Sōseki Natsume

Sōseki Natsume var en av de stora japanska författarna i början av 1900-talet. I Sanshiro skildrar Nastume historien om den person med samma namn, som flyttar till Tokyo från landsbygden i Fukuoka för att studera vid universitetet.

Längs vägen möter han de många skillnaderna mellan huvudstaden och hans avlägsna hemstad och försöker hitta ett sätt att förena konflikten mellan hans något separata liv hemma, i studier och i kärlek.

Boken ligger i omedelbar efterdyning av det russisk-japanska kriget, berör boken det skiftande kulturella klimatet i Tokyo vid en tidpunkt då Edo-periodens pre-moderna traditioner började påverkas av västerländsk kultur.

’Konstigt väder i Tokyo’ – Hiromi Kawakami

Hiromi Kawakamis skrivande har gjort ett riktigt stänk utanför sitt hemland. Strange Weather In Tokyo publicerades första gången 2001 och är en mild, bittersöt kärlekshistoria om en kvinna i 30-talet som heter Tsukiko som snubblar över ”Sensei”, hennes gamla lärare från gymnasiet och en man som är 30 år gammal.

Det som börjar som en avslappnad återanslutning blir snart något djupare, eftersom Tsukiko utforskar komplexiteten och frustrationerna i det mänskliga hjärtat.

Med en tematisk undertext kopplad till förgänglighet och årstiderna lyckas boken vara både varm och melankolisk och påminner läsaren om att kärlek sällan är lätt.

’Oishinbo: á la Carte’ – Tetsu Kariya & Akira Hanasaki

Ett absolut måste för alla som älskar japansk mat, den här långvariga mangateckningen (samlad i sju engelskspråkiga volymer under titeln A la Carte) gör för köket vad Nick Hornbys High Fidelity gjorde för skivor.

Se även  20 bästa ledarskapsböckerna 2021

Kulinarisk journalist Shirō Yamaoka avbildas ha en dålig arbetsetik men en förvånande kunskap om matlagning, och serien använder honom för att utforska vår relation med mat och hur den formar människors liv och sammanför dem.

Täcker allt från ramen till det perfekta sättet att hälla öl, böckerna är tröstande, enormt underhållande kärleksbrev till matkultur.

6 bästa vanliga böckerna som utspelar sig i Tokyo

’Tokyo: A Spatial Anthropology’ – Hidenobu Jinnai

I Tokyo: En rumslig antropologi förklarar den japanska arkitekturhistorikern Hidenobu Jinnai ursprunget till den stora staden ur ett historiskt och geografiskt perspektiv.

Med en karta över gamla Tokyo vandrar Jinnai stadsbilden och utforskar hur element från Edo-perioden har blivit grunden för den moderna metropolen.

Jinnai presenterar en fascinerande titt på huvudstaden, från filosofin bakom rumsliga strukturer i Edo-eran till hur naturkatastrofer och utvecklingen av det moderna samhället medförde stadens förändringar.

På denna odyssey genom gamla Tokyo föreslår Jinnai att minnet av gamla landskap informerar om vår förståelse av Tokyos samtida stadsrum.

’Tokyo Underworld’ – Robert Whiting

I Tokyo Underworld presenterar Robert Whiting, författaren till den japanska basebollboken You Gotta Have Wa, en fascinerande titt på den organiserade brottsligheten efter kriget i Tokyo, i en tid då staden fortfarande var under ockupationen av den amerikanska militären.

Whiting berättar sin historia med ögonen på den amerikanska maffiabossen Nick Zappetti, en före detta brottare och GI som flyttade till Tokyo efter slutet av andra världskriget och öppnade en pizzarestaurang i Roppongi.

Matstället blev ett nav för några av de viktigaste människorna i staden, från politiker till yakuza och professionella brottare, och deras interaktioner ger en fascinerande läsning.

Något av en berättande hybrid mellan stilarna Martin Scorsese, Takeshi Kitano och David Simon, Whiting’s bok lyser en strålkastare på en värld där människor från alla samhällsskikt begår olagliga affärer bakom stängda dörrar.

’Tokyo 1955-1970: A New Avant Garde’ – Olika författare

Tokyo 1955-1970: A New Avant Garde är en katalog över utställningen med samma namn, som hölls i New Yorks Museum of Modern Art 2012.

Se även  4 bästa böckerna av Ursula K. Le Guin du måste läsa

Boken utforskar konstnärernas arbete under efterkrigstiden i Tokyo, när staden förvandlade sig från den förstörda huvudstaden i en besegrad nation till epicentret för internationell konst, kultur och affärer i Östasien.

Japanska och amerikanska kuratorer och kritiker täcker en rad verk på olika medier, från artister som Jikken Kōbō, Gutai-gruppen, Yoko Ono och Daido Moriyama.

Detta är den första engelskspråkiga publikationen som studerar japansk modern konst, med fokus på avantgarde-rörelsen i denna kaotiska och energiska period.

’Cruising the Anime City: An Otaku Guide to Neo Tokyo’ – Patrick Macias & Tomohiro Machiyama

Skrivet av Patrick Macias och den japanska filmkritikern Tomohiro Machiyama, Cruising the Anime City: An Otaku Guide to Neo Tokyo är en omfattande guide till saker att göra i Tokyo för japanska popkulturgeeks som bor utanför landet.

I stället för att introducera populära turistattraktioner i Tokyo, lyfter boken fram platser som är relaterade till anime, manga och videospel, där de bästa cosplay-kaféerna, hobbybutikerna och biograferna finns, samt en detaljerad karta över Akihabara, Otaku mekka.

”Feel and Think: A New Era of Tokyo Fashion” – Olika författare

Från Issey Miyake och Yohji Yamamoto till Comme des Garçons har Tokyo varit hem för unika och innovativa modedesigners i många decennier.

Feel and Think: A New Era of Tokyo Fashion, som publicerades 2011, tittar på en ny generation designers som syftar till att följa sina spårande föregångares fotspår.

Boken täcker 10 unga designers som stod ut på Tokyo modescenen på den tiden, inklusive Keisuke Kanda, matohu, Theater Products och mintdesign.

Genom intervjuer med dessa designers, som alla har lanserat sina egna varumärken, avslöjar boken dess ämnes uppriktiga och oberoende inställning till internationellt mode.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇