12 bÀsta böckerna som utspelar sig i Tokyo

BerĂ€knad lĂ€stid: 11 minuter ⏳

Tokyos mÄngfacetterade, gÄtfulla karaktÀr verkar nÀstan omöjlig att fÄnga, men ett antal författare har gjort just det och skildrar staden bÄde kreativt och Àrligt. De bÀsta böckerna frÄn Tokyo innehÄller fascinerande aspekter av dess konst, kultur och historia, Ànda fram till glimtar av en snuskig underjorden.

6 bÀsta science fiction-böckerna som utspelar sig i Tokyo

‘After Dark’ – Haruki Murakami

ÖverlĂ€gset den mest populĂ€ra moderna författaren som har kommit frĂ„n Japan, Haruki Murakami har publicerat mĂ„nga verk i Tokyo, inklusive Norwegian Wood, The Wind-Up Bird Chronicle och After Dark, varav det sista ursprungligen publicerades 2004.

I After Dark, skildrar Murakami en natt i Tokyo frÄn midnatt till gryning och anvÀnder en berÀttelse frÄn tredje person för att skildra de mÄnga karaktÀrerna som ockuperar denna nattliga vÀrld.

FrÄn restauranger pÄ sena kvÀllar till hotell som Àlskar, romanens platser Àr snuskiga, livliga platser dÀr alla delar av mÀnniskolivet finns. Murakami fÄngar ett stadslandskap dÀr olika mÀnniskors liv sammanflÀtas och dÀr grÀnserna mellan verklighet och dröm blir suddiga och otydliga.

‘Almost Transparent Blue’ – RyĆ« Murakami

Ryƫ Murakamis Almost Transparent Blue bygger pÄ hÀndelser frÄn författarens eget liv under 1970-talet i Fussa-staden, Tokyo, nÀr han var tjugoÄrsÄldern. Ryu, en hjÀlte i romanen, bor i en lÀgenhet nÀra den amerikanska militÀrbasen i Fussa.

Han och hans följeslagare lever ett liv med sex, droger och vÄld med lite hopp för framtiden. Genom romanens skrÀmmande kÀnsla av tomhet ger Murakami en poetisk skildring av den förödande nihilismen hos japanska ungdomar under 1970-talet

‘Out’ – Natsuo Kirino

BĂ„de en kriminell thriller och en samhĂ€llskritik, Natsuo Kirino’s Out var en sensationell breakout-hit och den första japanska romanen var listad till Edgar Awards bĂ€sta romanpris.

Boken berÀttar historien om fyra kvinnor som arbetar vid en bentofabrik (lunchbox) i Tokyo. De Àr plÄgade av problem i sitt hem- och arbetsliv och Àr desperata för att undkomma monotonin och trÄkigheten i deras existens.

Denna desperation kastar dem in i Japans vÄldsamma underjorden. I Out skildrar Kirino den mörka sidan av det moderna japanska samhÀllet, med en djupgÄende inblick i verkligheten i vanliga mÀnniskors liv direkt efter bubbloekonomins kollaps.

‘Idioten’ – Ango Sakaguchi

Idiot, som ligger i Kamata i utkanten av Tokyo strax före slutet av andra vĂ€rldskriget, visar ett onormalt förhĂ„llande mellan filmregissören Izawa och titeln “idiot” – den mentalt handikappade fru till sin granne.

Gömd i garderoben i Izawas hus gör hon till synes ingenting annat Àn att vÀnta pÄ att han dyker upp varje dag. Det finns ingen konversation mellan de tvÄ karaktÀrerna, och de kommunicerar med varandra endast genom sex.

NÀr ett flygattack hotar Tokyo flyr Izawa frÄn staden med sin följeslagare pÄ ryggen. Deras sexuella instinkt, som de upprÀtthÄller trots krigets kaos, symboliserar deras lÀngtan efter liv och deras ihÄllande önskan.

Boken publicerades 1946 och var en sensation i sitt hemland, eftersom den oroligt konfronterade mÄnga tabubelagda Àmnen. Historien kan lÀsas som en del av Modern Japanese Stories: An Anthology (red. Ivan Morris).

‘Sanshiro’ – Sƍseki Natsume

Sƍseki Natsume var en av de stora japanska författarna i början av 1900-talet. I Sanshiro skildrar Nastume historien om den person med samma namn, som flyttar till Tokyo frĂ„n landsbygden i Fukuoka för att studera vid universitetet.

LÀngs vÀgen möter han de mÄnga skillnaderna mellan huvudstaden och hans avlÀgsna hemstad och försöker hitta ett sÀtt att förena konflikten mellan hans nÄgot separata liv hemma, i studier och i kÀrlek.

Boken ligger i omedelbar efterdyning av det russisk-japanska kriget, berör boken det skiftande kulturella klimatet i Tokyo vid en tidpunkt dÄ Edo-periodens pre-moderna traditioner började pÄverkas av vÀsterlÀndsk kultur.

‘Konstigt vĂ€der i Tokyo’ – Hiromi Kawakami

Hiromi Kawakamis skrivande har gjort ett riktigt stĂ€nk utanför sitt hemland. Strange Weather In Tokyo publicerades första gĂ„ngen 2001 och Ă€r en mild, bittersöt kĂ€rlekshistoria om en kvinna i 30-talet som heter Tsukiko som snubblar över “Sensei”, hennes gamla lĂ€rare frĂ„n gymnasiet och en man som Ă€r 30 Ă„r gammal.

Det som börjar som en avslappnad Äteranslutning blir snart nÄgot djupare, eftersom Tsukiko utforskar komplexiteten och frustrationerna i det mÀnskliga hjÀrtat.

Med en tematisk undertext kopplad till förgÀnglighet och Ärstiderna lyckas boken vara bÄde varm och melankolisk och pÄminner lÀsaren om att kÀrlek sÀllan Àr lÀtt.

‘Oishinbo: ĂĄ la Carte’ – Tetsu Kariya & Akira Hanasaki

Ett absolut mÄste för alla som Àlskar japansk mat, den hÀr lÄngvariga mangateckningen (samlad i sju engelsksprÄkiga volymer under titeln A la Carte) gör för köket vad Nick Hornbys High Fidelity gjorde för skivor.

Kulinarisk journalist Shirƍ Yamaoka avbildas ha en dĂ„lig arbetsetik men en förvĂ„nande kunskap om matlagning, och serien anvĂ€nder honom för att utforska vĂ„r relation med mat och hur den formar mĂ€nniskors liv och sammanför dem.

TÀcker allt frÄn ramen till det perfekta sÀttet att hÀlla öl, böckerna Àr tröstande, enormt underhÄllande kÀrleksbrev till matkultur.

6 bÀsta vanliga böckerna som utspelar sig i Tokyo

‘Tokyo: A Spatial Anthropology’ – Hidenobu Jinnai

I Tokyo: En rumslig antropologi förklarar den japanska arkitekturhistorikern Hidenobu Jinnai ursprunget till den stora staden ur ett historiskt och geografiskt perspektiv.

Med en karta över gamla Tokyo vandrar Jinnai stadsbilden och utforskar hur element frÄn Edo-perioden har blivit grunden för den moderna metropolen.

Jinnai presenterar en fascinerande titt pÄ huvudstaden, frÄn filosofin bakom rumsliga strukturer i Edo-eran till hur naturkatastrofer och utvecklingen av det moderna samhÀllet medförde stadens förÀndringar.

PÄ denna odyssey genom gamla Tokyo föreslÄr Jinnai att minnet av gamla landskap informerar om vÄr förstÄelse av Tokyos samtida stadsrum.

‘Tokyo Underworld’ – Robert Whiting

I Tokyo Underworld presenterar Robert Whiting, författaren till den japanska basebollboken You Gotta Have Wa, en fascinerande titt pÄ den organiserade brottsligheten efter kriget i Tokyo, i en tid dÄ staden fortfarande var under ockupationen av den amerikanska militÀren.

Whiting berÀttar sin historia med ögonen pÄ den amerikanska maffiabossen Nick Zappetti, en före detta brottare och GI som flyttade till Tokyo efter slutet av andra vÀrldskriget och öppnade en pizzarestaurang i Roppongi.

MatstÀllet blev ett nav för nÄgra av de viktigaste mÀnniskorna i staden, frÄn politiker till yakuza och professionella brottare, och deras interaktioner ger en fascinerande lÀsning.

NĂ„got av en berĂ€ttande hybrid mellan stilarna Martin Scorsese, Takeshi Kitano och David Simon, Whiting’s bok lyser en strĂ„lkastare pĂ„ en vĂ€rld dĂ€r mĂ€nniskor frĂ„n alla samhĂ€llsskikt begĂ„r olagliga affĂ€rer bakom stĂ€ngda dörrar.

‘Tokyo 1955-1970: A New Avant Garde’ – Olika författare

Tokyo 1955-1970: A New Avant Garde Àr en katalog över utstÀllningen med samma namn, som hölls i New Yorks Museum of Modern Art 2012.

Boken utforskar konstnĂ€rernas arbete under efterkrigstiden i Tokyo, nĂ€r staden förvandlade sig frĂ„n den förstörda huvudstaden i en besegrad nation till epicentret för internationell konst, kultur och affĂ€rer i Östasien.

Japanska och amerikanska kuratorer och kritiker tĂ€cker en rad verk pĂ„ olika medier, frĂ„n artister som Jikken Kƍbƍ, Gutai-gruppen, Yoko Ono och Daido Moriyama.

Detta Àr den första engelsksprÄkiga publikationen som studerar japansk modern konst, med fokus pÄ avantgarde-rörelsen i denna kaotiska och energiska period.

‘Cruising the Anime City: An Otaku Guide to Neo Tokyo’ – Patrick Macias & Tomohiro Machiyama

Skrivet av Patrick Macias och den japanska filmkritikern Tomohiro Machiyama, Cruising the Anime City: An Otaku Guide to Neo Tokyo Àr en omfattande guide till saker att göra i Tokyo för japanska popkulturgeeks som bor utanför landet.

I stÀllet för att introducera populÀra turistattraktioner i Tokyo, lyfter boken fram platser som Àr relaterade till anime, manga och videospel, dÀr de bÀsta cosplay-kaféerna, hobbybutikerna och biograferna finns, samt en detaljerad karta över Akihabara, Otaku mekka.

”Feel and Think: A New Era of Tokyo Fashion” – Olika författare

FrÄn Issey Miyake och Yohji Yamamoto till Comme des Garçons har Tokyo varit hem för unika och innovativa modedesigners i mÄnga decennier.

Feel and Think: A New Era of Tokyo Fashion, som publicerades 2011, tittar pÄ en ny generation designers som syftar till att följa sina spÄrande föregÄngares fotspÄr.

Boken tÀcker 10 unga designers som stod ut pÄ Tokyo modescenen pÄ den tiden, inklusive Keisuke Kanda, matohu, Theater Products och mintdesign.

Genom intervjuer med dessa designers, som alla har lanserat sina egna varumÀrken, avslöjar boken dess Àmnes uppriktiga och oberoende instÀllning till internationellt mode.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!