Fredrik Backmans 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Carl Fredrik Backman, född 2 juni 1981 i BrÀnnkyrka församling i Stockholm men uppvuxen i Helsingborg, Àr en svensk författare, bloggare och skribent. Under 2012 skrev han varje vecka krönikor för tidningen Metro, och han bloggade mellan april 2010 och maj 2015 för tidningen Magazine Café.

Det hÀr Àr vÄr lista över Fredrik Backmans 3 bÀsta böcker du mÄste lÀsa.

1. En man som heter Ove

Ove Ă€r 59. Han kör Saab. Folk kallar honom “bitter” och “grannarnas skrĂ€ck”. Men Ove Ă€r fan inte bitter, grymtar han. Han gĂ„r vĂ€l bara inte runt och flinar jĂ€mt!

Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar kĂ€llsorteringstunnorna. Trots att det Ă€r flera Ă„r sedan han avsattes som ordförande pĂ„ bostadsrĂ€ttsföreningens Ă„rsstĂ€mma. Eller “den dĂ€r statskuppen”, som Ove sjĂ€lv bara minns den.

Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. SÄ nÀr de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag rÄkar förstöra Oves brevlÄda blir det upptakten pÄ en komisk och hjÀrtevÀrmande berÀttelse om tilltufsade katter, ovÀntad vÀnskap och den urÄldriga konsten att backa med slÀp. Som kommer förÀndra en man och en bostadsrÀttsförening i grunden.

Fredrik Backmans debutroman om den arga Àldre mannen i grannhuset prÀglas av pricksÀker humor och hög igenkÀnningsfaktor. En underhÄllningsroman som bÄde lyckas skapa sitt eget humoristiska universum och berÀtta nÄgot viktigt om oss sjÀlva och vÄr tid. Det Àr en underhÄllande feel good-berÀttelse i samma anda som HundraÄringen som klev ut genom fönstret och försvann och filmen Livet frÄn den ljusa sidan.

2. Björnstad

“Utan tvekan hans mĂ€sterverk!” New York Journal of Books

Aktuell som HBO-serie hösten 2020

Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj?

Allt. Den betyder bara allt.

InvĂ„narna flyttar frĂ„n Björnstad och jobben blir allt fĂ€rre, men Ă€ndĂ„ lever drömmen om forna glansdagar – och det Ă€r hockeyn som Ă€r rĂ€ddningen. Allt hopp sĂ€tts till det lovande juniorlaget och den kommande semifinalen förvĂ€ntas sĂ€tta staden pĂ„ kartan igen.

Mitt i detta finns Peter, som flyttar hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin gamla klubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriÀren och ett tyst liv i skogen som fru och mamma. DÀr finns ocksÄ 15-Äriga flickor och deras odödliga vÀnskap och 17-Äriga pojkar som spelar hockey med en hel stad pÄ sina axlar. Men nÀr ett allvarligt brott sker visar det sig hur villigt ett samhÀlle förfört av framgÄng Àr att se mellan fingrarna och hur lÄngt vi Àr redo att gÄ för att skydda vÄra barn.

“Björnstad” Ă€r Fredrik Backmans allvarligaste roman hittills. Det Ă€r en berĂ€ttelse om kĂ€rleken till en folkrörelse, men Ă€ven om manlighet, identitet och lĂ€ngtan efter att fĂ„ visa vem man verkligen Ă€r.

3. Och varje morgon blir vÀgen hem lÀngre och lÀngre

Farfar och Noah sitter pÄ en bÀnk och pratar. Under bÀnken vÀxer hyacinter, just de blommor som farmor odlade i sin trÀdgÄrd.

Farfar och Noah kan prata med varandra om allt. Om livets alla frÄgor, bÄde de största och de minsta. Under samtalet med Noah kan farfar inte lÄta bli att minnas hur det var att förÀlska sig i farmor, och hur det var att förlora henne. Han kan fortfarande se henne framför sig och fruktar den dag dÄ han inte lÀngre kommer att minnas henne.

Farfar inser att den vÀrld han kÀnner hÄller pÄ att förÀndras. DÀrför vill han stanna hÀr pÄ bÀnken med Noah, dÀr doften av hyacinter fortsÀtter vara sÄ stark. Men minnena blir allt svÄrare att fÄnga och farfar och Noah Àr nu tvungna att lÀra sig att göra det svÄraste av allt: ta farvÀl.

Fredrik Backman tecknar hÀr som bara han kan göra ett ömsint portrÀtt av en Äldrande mans kamp för att hÄlla kvar sina allra kÀraste minnen, och hur hans öde pÄverkar dem som stÄr honom nÀrmast.

Och varje morgon blir vÀgen hem lÀngre och lÀngre Àr en liten bok med ett stort budskap som kommer att stanna lÀnge hos lÀsaren.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!