11 grymma rumÀnska romaner du borde lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 9 minuter ⏳

Effekterna av RumÀniens turbulenta historia finns alltid i medborgarnas liv. Under hela rumÀnsk litteratur representeras djupa erfarenheter frÄn denna historia med kÀrlek, tillvÀxt och förlust som överskrider tid och rum.

Om du Àr nyfiken pÄ RumÀnien kommer dessa stora romaner att introducera dig till dess historia och sociala diskurs med underhÄllande karaktÀrer och oförglömliga intriger.

1. The Hunger Angel by Herta MĂŒller (2012)

Hunger Angel, skriven av nobelpristagaren Herta MĂŒller, följer resan till den sjutton Ă„r gamla Leo Auberg. Leo deporteras till ett lĂ€ger i Sovjetunionen 1945; fastnar i en stĂ€ngd miljö kan han bara resa inĂ„t.

LĂ€saren bevittnar mĂ€nniskans sjĂ€ls kamp och djup. ”Jag var alltför medveten om att det finns en outtalad lag som du aldrig bör börja grĂ„ta om du har för mĂ„nga skĂ€l att göra det”, sĂ€ger Leo till sig sjĂ€lv medan Hunger blir bĂ„de en omĂ€ttlig följeslagare och hans rĂ„aste lĂ€nk till livet.

Författaren anvÀnder poesi och en passionerad röst för att förmedla det absurda att bo i ett arbetslÀger. Resultatet Àr en övertygande och minnesvÀrd lÀsning.

2. Musics and Tricks by Ovidiu VerdeƟ (2000)

Musics and Tricks Àr den opretentiösa berÀttelsen om en tonÄring som bor i Bukarest pÄ 1970-talet. Den unga mÀnniskans liv styrs av krafter som utgör tonÄringers existens överallt: vÀnskap, önskan att vara cool, experiment och motsatt kön.

Romanen, som ofta beskrivs som den rumĂ€nska versionen av Salinger’s Catcher in the Rye, skapade en uppstĂ„ndelse bland de mest konservativa medborgarna nĂ€r den lades till lĂ€roplanen.

Skrivet pÄ vad som kan beskrivas som motsatsen till typiskt litterÀrt rumÀnskt sprÄk, det Àr fullt av slang och har ett subversivt sÀtt att vÀnda en spegel mot ett konventionellt samhÀlle.

3. Life Begins on Friday by Ioana PĂąrvulescu (2009)

I slutet av 1800-talet berör den hÀr romanen nÄgra av de mystiska hÀndelserna som Àgde rum under de 13 dagarna mellan 19 och 31 december 1897. Under förberedelserna inför semestern blev Bukarest (en huvudperson i RumÀniens belle époque) webbplatsen för extraordinÀra hÀndelser.

TvÄ mÀn gör en upptÀckt som involverar flera karaktÀrer, som Àr pelarna i samhÀllet. Kaos uppstÄr nÀr alla försöker ÄterupprÀtta ordningen.

I huvudsak en dagbok – hĂ€ndelserna krönikeras av Iulia Margulis, den unga och vĂ€lutbildade doktorn till en lĂ€kare – berĂ€ttelsen Ă€r en del detektivhistoria, delvis historisk roman.

En historiker och akademiker, Ioana Pùrvulescu fÄngar tidens vanor och stÀmningar och ger liv till autentiska karaktÀrer, som kuskar, dörrvakter och figurer frÄn underjorden.

4. The Forbidden Forest by Mircea Eliade (1955)

Den förbjudna skogen, en av de mest populÀra romanerna i rumÀnsk litteratur, följer livet för en tjÀnsteman vid namn Stefan, som arbetar vid ekonomiministeriet.

Stefan ger sig ut pÄ ett andligt uppdrag efter att ha trÀffat en vacker och mystisk kvinna, Ileana, vid midsommarfirandet. Han blir sönderriven mellan sin kÀrlek till sin fru, Ioana, och hans lust för denna nya Àlskarinna.

BerÀttelsen, som gjordes mellan 1936 och 1948 i Bukarest (liksom andra europeiska stÀder), gör det möjligt för religionshistorikern Mircea Eliade att illustrera nÄgra av hans favoritteman: sammanstÀllningen mellan det heliga och det profana och vikten av initieringsrit.

5. Little Fingers by Filip Florian (2009)

Little Fingers ligger i en liten stad med en utgrÀvning nÀra ett romerskt fort. Snart upptÀcker lokalbefolkningen en massgrav av mÀnskliga kroppar vars trovÀrdighet Àr otydlig. Mysteriet och spÀnningen ökar nÀr nÄgon mÀrker att fingerben försvinner frÄn kropparna varje natt.

Annars, i bergen, hör en munk bekÀnnelserna frÄn en partisan, som planerar att störta den kommunistiska regeringen med subversiva handlingar. LÀgg till allt detta ett besök frÄn ett fÀrgglatt team av argentinska antropologer, som gÄr ner pÄ staden; och vilken historia skulle vara komplett utan en kÀrlekshistoria?

Tidigare Deutsche Welle-korrespondent, Filip Florian, övertrÀffade sig verkligen med sin bok som fick utmÀrkta recensioner.

6. Adventures in Immediate Irreality by Max Blecher (1936)

Max Blecher kÀndes ha samma skrivkaliber som Proust och Kafka, men var bara 28 nÀr han publicerade den hÀr boken; den publicerades strax före hans död.

Adventures in Immediate Irreality berÀttar om Blechers liv och hans resa mot döden. Boken Àr skriven med intelligens och kÀnslighet, bÄde trotsande och svikande för livets absurditet.

Hyper Àr medveten om det oundvikliga resultatet och registrerar levande varje förÀndring i hans kropp, oavsett hur sjuklig, och sakta löser upp sin identitet i processen.

Han skriver: NÀr jag stirrar pÄ en fast punkt pÄ vÀggen lÀnge hÀnder det ibland att jag inte lÀngre vet vem jag Àr eller var jag Àr. Sedan kÀnner jag min frÄnvaro av identitet pÄ avstÄnd som om jag för ett ögonblick blivit en helt frÀmling. Med samma kraft kÀmpar denna abstrakta karaktÀr och min verkliga sjÀlv för att vinna min övertygelse.

7. Solenoid by Mircea Cărtărescu (2015)

Solenoid, en term som anvÀnds för att beskriva en spiralformad spole, Àr den senaste romanen av Mircea Cărtărescu, som anses vara en av de största samtida rumÀnska författarna. PÄ över 800 sidor presenteras romanen som ett manuskript frÄn en misslyckad författare, som arbetar som rumÀnsk sprÄklÀrare vid en grundskola i Bukarest.

Eftersom han hatar sitt jobb drömmer han om att hitta ett sÀtt att undkomma kroppens inneslutningar och hitta tillflykt i den fjÀrde dimensionen.

PÄ grund av sin storlek, komplexitet och djupa berÀttelseskikt hyllas Solenoid som den bÀsta romanen av Cărtărescu, som har en stadig följd bÄde i RumÀnien och utomlands.

8. The Girl from the Wagon House by Ana Maria Sandu (2006)

Flickan frÄn vagnhuset Àr en berÀttelse om melankoli och sorg. Uppdelad i tre delar introducerar den först lÀsaren till Ileanas vÀrld. Ileana Àr en liten flicka vars barndom Àr full av tillfÀllen som undviker hennes förstÄelse; i sin okunnighet ser hon livet som en serie mirakel.

Den andra delen, berÀttad av Ina, Ileanas dotter, sammanstÀller kvinnan som Ileana senare blev, frÄn hennes olyckliga Àktenskap till hennes sjÀlvmord.

I den senare delen berÀttar Ileana sjÀlv, nu pÄ gymnasiet, lÀsarna historien om hur hon och hennes vÄldsamma man, Stefan, möttes vid den rumÀnska kusten.

9. Bengal Nights by Mircea Eliade (1933)

Bengal Nights, publicerad pÄ rumÀnska under namnet Maitreyi, berÀttar pÄ ett fiktivt sÀtt om den förbjudna kÀrleken mellan författaren sjÀlv och protegéen till den bengaliska poeten Rabindranath Tagore, Maitreyi Devi.

I romanen Àr Allan, en expat som bor i Indien, anstÀlld i ett företag som drivs av Narendra Sen. Efter att han blev sjuk med malaria, lÀggs Allan in pÄ ett sjukhus. Efter urladdning inbjuds han till företagets ingenjör. DÀr möter han och blir hopplöst kÀr i sin vÀrds dotter Maitreyi.

NÀr den riktiga Maitreyi sjÀlv blev en berömd författare lovade Eliade henne att den engelska versionen av romanen inte skulle publiceras under deras livstid. Det Àr dÀrför den engelska versionen publicerades senare 1993.

10. The Sixty-Year-Old Woman and the Young Man by Nora Iuga (2000)

Nora Iuga Àr 83 Är gammal och Àr en av de fÀrskaste och yngsta rösterna i rumÀnsk samtida litteratur. I hennes skrivande kombinerar teman som erotik, död och litteratur en mycket original mix. I The Sixty-Year Old Woman and the Young Man reflekterar hon över de förÀndringar som sker nÀr en kvinna glider in i Älderdomen med klarhet och sensualitet.

11. How I Spent My Summer Holiday by T.O. Bobe (2004)

En ny och mycket originell berÀttelse full av humor, How I Spent My Summer Holiday Àr en 10-Äringars skoluppsats som blev roman.

Eftersom den unga Luca Àr fast besluten att skriva en bÀttre uppsats Àn sin rival, Miruna, blir det som börjar med en lÀxuppgift en redogörelse för en dysfunktionell familj.

Den försummelse och misshandel som Luca beskriver illustrerar det samtida rumÀnska samhÀllet.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över 11 grymma rumÀnska romaner du borde lÀsa.

Vi hoppas du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)