12 förbjudna böcker i vÀrlden


BerĂ€knad lĂ€stid: 10 minuter ⏳

Oavsett om det var en skandalös sexhistoria det handlade om eller helt enkelt att ta itu med en pratande gris, har mÄnga mÀnniskor funnit skÀl att förbjuda nÄgra av vÀrldens bÀsta och mest kÀnda böcker.

RÀttsfall har utkÀmpats, böcker har brÀnts och fatwas har utfÀrdats. UpptÀck de fascinerande historierna om 12 berömda böcker som har förbjudits i lÀnder frÄn USA till fd Sovjetunionen.

Lady Chatterley’s Lover, DH Lawrence

Larkin var inte den enda personen för vilken Lady Chatterleys Àlskare markerade en seismisk förÀndring i samhÀllet. Penguins beslut att publicera den ursprungliga explicita texten 1960, som först publicerades i Italien 1928, ledde till den kanske mest kÀnda rÀttegÄngen i litteraturhistoria.

EM Forster försvarade det i bryggan, Ă„klagaren frĂ„gade berömda ”skulle du önska att din fru eller tjĂ€nare skulle lĂ€sa den”, och dess eventuella publicering sĂ„g att den sĂ€ljer i hundratusentals och hjĂ€lper till att fĂ„ in den sexuella revolutionen pĂ„ 1960-talet.

Brave New World, Aldous Huxley

En varnande berÀttelse om en vÀrld som har blivit alltför van vid konstgjord komfort byggd pÄ exploatering, censurer av den obrava gamla vÀrlden fann mycket i boken obehaglig.

Irland förbjöd Brave New World för vad de sĂ„g som dess kommentarer mot religion och den traditionella familjen, liksom dess anvĂ€ndning av starkt sprĂ„k, och Indien gick sĂ„ lĂ„ngt som att kalla Huxley en “pornograf” för hans skildring av en vĂ€rld dĂ€r fritidssex var uppmuntras frĂ„n ung Ă„lder.

Tropic of Cancer, Henry Miller

Under trettio Är av rÀttsliga ÄtgÀrder gjorde den uppriktiga sexualiteten av Henry Millers fundering över det mÀnskliga tillstÄndet Tropic of Cancer till en otroligt berömd bok, trots att fÄ nÄgonsin fick chansen att lÀsa den.

NĂ€r allt kommer omkring, vem skulle inte vara nyfiken pĂ„ en bok som en Pennsylvania-domare beskriver som ”en öppen avlopp, en grop av förfall, en slemmig samling av allt som Ă€r ruttnat i skrĂ€p av mĂ€nsklig fördĂ€rv”?

Detta rykte och bokens lagliga publikation pÄ 1960-talet var ett viktigt riktmÀrke som alla uppriktiga sexuella böcker som publicerades sedan inte kunde existera utan.

The Satanic Verses, Salman Rushdie

Även om böcker hade förbjudits före och efter The Satanic Verses, men ingen hade lett till att deras författare hade fĂ„tt en dödsdom pĂ„ författarens huvud. Faktum Ă€r att fĂ„ moderna böcker har en sĂ„ blodig publikationshistoria.


Som ett resultat av denna bok var Salman Rushdie tvungen att gömma sig under ett helt decennium efter att Irans Ayatollah utfÀrdat en fatwa, en fatwa som ocksÄ ledde till att Rushdies japanska översÀttare dödade.

Dömdes av mÄnga i den muslimska vÀrlden för sin uppenbara hÀdelse och brÀndes pÄ gatorna i Storbritannien och runt den islamiska vÀrlden.

Lolita, Vladimir Nabokov

En förbjuden bok vars mottagning ofta har skymt ut sitt faktiska innehÄll, mÄnga som kommer till Lolita och förvÀntar sig att bli förskrÀckta eller förskrÀckta kommer att bli besvikna.

En bitterhjÀrtad satir pÄ amerikanska vÀrden i mitten av 1900-talet, dess fÄ kvasi-erotiska passager Àr fÄ och lÄngt ifrÄn.

Det har inte hindrat dess kontroversiella Àmne frÄn att finna det förbjudet i Förenade kungariket och det vanligtvis liberala Frankrike pÄ femtiotalet efter en av de första tabloida moraliska panikerna som lanserades pÄ den av Sunday Express.

Ulysses, James Joyce

Kanske den mest kĂ€nda boken runt, mĂ„nga saknar fullstĂ€ndigt onani-referenserna i kapitlet “Nausicaa” i James Joyces mĂ€sterverk Ulysses, och mĂ„nga fler nĂ„r inte ens sĂ„ lĂ„ngt som det kapitlet och gĂ„r vilse i den berömda ogenomtrĂ€ngliga prosaen.

Det hindrade inte sektionen frÄn att förklaras obscen av domstolarna efter att den presenterades i en litterÀr tidskrift.

Kanske tyckte censorer att hela boken var sÄ svÄr att förstÄ att de trodde att det kunde slÀnga liknande smuts i andra passager, för hela romanen förbjöds i USA och Storbritannien under större delen av 1930-talet, med United States Postal Service som brÀnde kopior skickade i posten.

All Quiet on the Western Front, Erich Maria Remarque

Även om mĂ„nga böcker befann sig i de nazistiska bokeldarna 1933, inklusive skribenter och tĂ€nkare som Kafka, Thomas Mann och Albert Einstein, var ingen lika kritisk mot Tyskland under krigstid som All Quiet pĂ„ vĂ€stra fronten.

Sedd som opatriotiskt av nationalsocialisterna och till och med ett antal icke-nazistiskt inriktade militÀrpersonal och författare, vad dessa grupper och individer ogillar om boken Àr exakt det som gör den sÄ övertygande om de verkliga fasorna i krigföring.

Animal Farm, George Orwell

Även om det inte kommer att bli nĂ„gon överraskning att Orwells tunt dolda satir om kommunismens brutaliteter förbjöds i det stalinistiska Sovjetunionen, har dess status som en förbjuden bok varat lĂ„ngt efter Berlinmurens fall.

Animal Farm Àr fortfarande förbjudet pÄ Kuba och Nordkorea (av samma skÀl som det förbjöds av sovjeterna) och har ocksÄ förbjudits i Kenya för sin kritik av korruption och, mer konstigt av UAE-skolor för dess skildring av en talande gris vilket ansÄgs strida mot muslimska vÀrderingar.

The Catcher in the Rye, JD Salinger

The Catcher in the Rye har den fascinerande dubbla skillnaden att vara bÄde den mest förbjudna och den nÀst mest lÀrda boken i amerikanska skolor.

Dess försvarare ser det som den slutgiltiga titt pÄ frustrationer och nykter i tonÄrslivet, medan dess Äklagare har sett det som orsakar allt frÄn mord till sjÀlvmord till spridning av kommunistiska idéer i Amerika.

Vad censorer inte har insett Àr dock att det att förbjuda en bok pÄ grund av dess skildring av tonÄrsuppror bara kommer att fÄ upproriska tonÄringar att söka efter det Ànnu mer.


The Grapes of Wrath, John Steinback

Kanske det högsta beröm som en författare kan fÄ, John Steinbecks skildring av de hÄrda arbetsförhÄllandena i Kaliforniens depressionstid var sÄ brutal att det förbjöds i det land som Joad-familjen flyttar till, trots historiker som bekrÀftar att Steinbecks skildring var verklighetstrogen.

Lokala tjÀnstemÀn i Kern County övertygade arbetare att brÀnna boken i ett antal fotomöjligheter, vilket ironiskt nog förstÀrker den manipulering som migrerande arbetare upplever i omrÄdet som Steinbeck skildrar sÄ blÄsigt bra i The Grapes of Wrath.

The Well of Loneliness, Radclyffe Hall

Radclyffe Halls lesbiska romantik var symboliskt för hur motbjudande det mest hittade homosexualitet i början av 1900-talet, och var i centrum för en obscenitetsprocess trots att han inte presenterade nÄgra erotiska scener, men sparar ett kort ögonblick dÀr det bara antyds att de tvÄ figurerna kan ha tillbringat natten tillsammans.

Oavsett hur kyskt innehÄllet i boken var, fann censorer en bok skriven av en lesbisk och med lesbiska karaktÀrer för obscen för publicering.

Även om det motverkas av litterĂ€ra armaturer, inklusive Woolfs, EM Forster och TS Eliot, Ă€r kampanjen mot ensamhetens kĂ€lla fortfarande en homofob flĂ€ck pĂ„ Storbritanniens litterĂ€ra historia.

American Psycho, Brett Easton Ellis

Även om American Psycho lĂ„ngsamt gĂ„r mot att vara en satir, mĂ„ste en lĂ€sare lĂ€sa igenom hundratals sidor med ögonspetsning, bröstskĂ€rning och nagelsprutning innan det blir uppenbart.

Det Àr inte konstigt att boken har blivit förbjuden i stor utstrÀckning, och mÄnga andra lÀnder sÀljer boken med en ÄldersbegrÀnsad etikett.

Till och med pÄ platser dÀr det inte Àr förbjudet kan mer klÀmmande författare hitta sig sjÀlva som önskar att det hade varit ocksÄ.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!