12 förbjudna böcker i världen

Oavsett om det var en skandalös sexhistoria det handlade om eller helt enkelt att ta itu med en pratande gris, har många människor funnit skäl att förbjuda några av världens bästa och mest kända böcker.

Rättsfall har utkämpats, böcker har bränts och fatwas har utfärdats. Upptäck de fascinerande historierna om 12 berömda böcker som har förbjudits i länder från USA till fd Sovjetunionen.

Lady Chatterley’s Lover, DH Lawrence

Larkin var inte den enda personen för vilken Lady Chatterleys älskare markerade en seismisk förändring i samhället. Penguins beslut att publicera den ursprungliga explicita texten 1960, som först publicerades i Italien 1928, ledde till den kanske mest kända rättegången i litteraturhistoria.

EM Forster försvarade det i bryggan, åklagaren frågade berömda ”skulle du önska att din fru eller tjänare skulle läsa den”, och dess eventuella publicering såg att den säljer i hundratusentals och hjälper till att få in den sexuella revolutionen på 1960-talet.

Brave New World, Aldous Huxley

En varnande berättelse om en värld som har blivit alltför van vid konstgjord komfort byggd på exploatering, censurer av den obrava gamla världen fann mycket i boken obehaglig.

Irland förbjöd Brave New World för vad de såg som dess kommentarer mot religion och den traditionella familjen, liksom dess användning av starkt språk, och Indien gick så långt som att kalla Huxley en ”pornograf” för hans skildring av en värld där fritidssex var uppmuntras från ung ålder.

Tropic of Cancer, Henry Miller

Under trettio år av rättsliga åtgärder gjorde den uppriktiga sexualiteten av Henry Millers fundering över det mänskliga tillståndet Tropic of Cancer till en otroligt berömd bok, trots att få någonsin fick chansen att läsa den.

Se även  3 böcker av Evert Taube du måste läsa

När allt kommer omkring, vem skulle inte vara nyfiken på en bok som en Pennsylvania-domare beskriver som ”en öppen avlopp, en grop av förfall, en slemmig samling av allt som är ruttnat i skräp av mänsklig fördärv”?

Detta rykte och bokens lagliga publikation på 1960-talet var ett viktigt riktmärke som alla uppriktiga sexuella böcker som publicerades sedan inte kunde existera utan.

The Satanic Verses, Salman Rushdie

Även om böcker hade förbjudits före och efter The Satanic Verses, men ingen hade lett till att deras författare hade fått en dödsdom på författarens huvud. Faktum är att få moderna böcker har en så blodig publikationshistoria.

Som ett resultat av denna bok var Salman Rushdie tvungen att gömma sig under ett helt decennium efter att Irans Ayatollah utfärdat en fatwa, en fatwa som också ledde till att Rushdies japanska översättare dödade.

Dömdes av många i den muslimska världen för sin uppenbara hädelse och brändes på gatorna i Storbritannien och runt den islamiska världen.

Lolita, Vladimir Nabokov

En förbjuden bok vars mottagning ofta har skymt ut sitt faktiska innehåll, många som kommer till Lolita och förväntar sig att bli förskräckta eller förskräckta kommer att bli besvikna.

En bitterhjärtad satir på amerikanska värden i mitten av 1900-talet, dess få kvasi-erotiska passager är få och långt ifrån.

Det har inte hindrat dess kontroversiella ämne från att finna det förbjudet i Förenade kungariket och det vanligtvis liberala Frankrike på femtiotalet efter en av de första tabloida moraliska panikerna som lanserades på den av Sunday Express.

Ulysses, James Joyce

Kanske den mest kända boken runt, många saknar fullständigt onani-referenserna i kapitlet ”Nausicaa” i James Joyces mästerverk Ulysses, och många fler når inte ens så långt som det kapitlet och går vilse i den berömda ogenomträngliga prosaen.

Det hindrade inte sektionen från att förklaras obscen av domstolarna efter att den presenterades i en litterär tidskrift.

Kanske tyckte censorer att hela boken var så svår att förstå att de trodde att det kunde slänga liknande smuts i andra passager, för hela romanen förbjöds i USA och Storbritannien under större delen av 1930-talet, med United States Postal Service som brände kopior skickade i posten.

All Quiet on the Western Front, Erich Maria Remarque

Även om många böcker befann sig i de nazistiska bokeldarna 1933, inklusive skribenter och tänkare som Kafka, Thomas Mann och Albert Einstein, var ingen lika kritisk mot Tyskland under krigstid som All Quiet på västra fronten.

Se även  Georges Simenons 3 bästa böcker på svenska

Sedd som opatriotiskt av nationalsocialisterna och till och med ett antal icke-nazistiskt inriktade militärpersonal och författare, vad dessa grupper och individer ogillar om boken är exakt det som gör den så övertygande om de verkliga fasorna i krigföring.

Animal Farm, George Orwell

Även om det inte kommer att bli någon överraskning att Orwells tunt dolda satir om kommunismens brutaliteter förbjöds i det stalinistiska Sovjetunionen, har dess status som en förbjuden bok varat långt efter Berlinmurens fall.

Animal Farm är fortfarande förbjudet på Kuba och Nordkorea (av samma skäl som det förbjöds av sovjeterna) och har också förbjudits i Kenya för sin kritik av korruption och, mer konstigt av UAE-skolor för dess skildring av en talande gris vilket ansågs strida mot muslimska värderingar.

The Catcher in the Rye, JD Salinger

The Catcher in the Rye har den fascinerande dubbla skillnaden att vara både den mest förbjudna och den näst mest lärda boken i amerikanska skolor.

Dess försvarare ser det som den slutgiltiga titt på frustrationer och nykter i tonårslivet, medan dess åklagare har sett det som orsakar allt från mord till självmord till spridning av kommunistiska idéer i Amerika.

Vad censorer inte har insett är dock att det att förbjuda en bok på grund av dess skildring av tonårsuppror bara kommer att få upproriska tonåringar att söka efter det ännu mer.

The Grapes of Wrath, John Steinback

Kanske det högsta beröm som en författare kan få, John Steinbecks skildring av de hårda arbetsförhållandena i Kaliforniens depressionstid var så brutal att det förbjöds i det land som Joad-familjen flyttar till, trots historiker som bekräftar att Steinbecks skildring var verklighetstrogen.

Se även  3 böcker av Filip Hammar du måste spana in

Lokala tjänstemän i Kern County övertygade arbetare att bränna boken i ett antal fotomöjligheter, vilket ironiskt nog förstärker den manipulering som migrerande arbetare upplever i området som Steinbeck skildrar så blåsigt bra i The Grapes of Wrath.

The Well of Loneliness, Radclyffe Hall

Radclyffe Halls lesbiska romantik var symboliskt för hur motbjudande det mest hittade homosexualitet i början av 1900-talet, och var i centrum för en obscenitetsprocess trots att han inte presenterade några erotiska scener, men sparar ett kort ögonblick där det bara antyds att de två figurerna kan ha tillbringat natten tillsammans.

Oavsett hur kyskt innehållet i boken var, fann censorer en bok skriven av en lesbisk och med lesbiska karaktärer för obscen för publicering.

Även om det motverkas av litterära armaturer, inklusive Woolfs, EM Forster och TS Eliot, är kampanjen mot ensamhetens källa fortfarande en homofob fläck på Storbritanniens litterära historia.

American Psycho, Brett Easton Ellis

Även om American Psycho långsamt går mot att vara en satir, måste en läsare läsa igenom hundratals sidor med ögonspetsning, bröstskärning och nagelsprutning innan det blir uppenbart.

Det är inte konstigt att boken har blivit förbjuden i stor utsträckning, och många andra länder säljer boken med en åldersbegränsad etikett.

Till och med på platser där det inte är förbjudet kan mer klämmande författare hitta sig själva som önskar att det hade varit också.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇