4 böcker av Jane Goodall du bör lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Jane Goodall: vÀrldsberömd primatolog, Cambridge-examen, antropolog, respekterad förelÀsare, djurrÀttsaktivist, engÄngsbaroness, Dame Commander of the British Empire och författare till över tjugofem böcker.

Goodall Àr inte bara extraordinÀrt utan inspirerande, och genom sitt skrivande delar hon nÄgra av sina hÀpnadsvÀckande Àventyr och upptÀckter med vÀrlden.

1. In the Shadow of Man (1971)

”
 av alla levande varelser idag överskuggar bara mĂ€nniskan, med sin överlĂ€gsna hjĂ€rna, överlĂ€gsna intellekt, schimpansen. Endast mĂ€nniskan kastar sin dödsskugga över schimpansens frihet i skogarna med sina vapen och sina spridande bosĂ€ttningar och odling. ”(S.3)

Blandar formell vetenskap och informell psykologi, skriver Goodall med stor personlighet och humor och engagerar lÀsare frÄn början till slut nÀr hon utforskar det sociologiska och filosofiska förhÄllandet mellan mÀnniska och schimpanser.

BÄde en mycket viktig vetenskaplig forskning och en fascinerande berÀttelse, Goodall berÀttar om sin tid i Gombe frÄn 1960 till 1970. Fylld med fantastisk fotografi ger boken betydande vetenskaplig observation, inklusive den revolutionÀra upptÀckten av schimpansverktygsanvÀndning.

2. The Chimpanzees of Gombe (1986)

”Temper raserianfall Ă€r en karakteristisk förestĂ€llning för spĂ€dbarn och ung ung schimpans. Djuret som skriker högt hoppar antingen i luften med armarna över huvudet eller slĂ€nger sig till marken, vrider sig och slĂ„r ofta mot omgivande föremĂ„l. ”(S.274)

En av de mest refererade antropologiska lÀroböckerna, Goodalls forskning, har ocksÄ pÄverkat zoologins lÀror inom biologi och psykologi. Det var denna text som förstÀrkte Goodalls rykte som den ledande primatologen pÄ 1900-talet nÀr hon firar tjugofem Är i Gombe.

Denna bok dokumenterar noggrant de invecklade skikten i schimpanssamhĂ€llet, Ă„tföljt av diagram, tabeller och utmĂ€rkta fotografier. Även om detta Ă€r ett vetenskapligt arbete, lĂ€gger Goodalls vĂ€gran att numrera primaterna istĂ€llet för att namnge dem till texten en personlig berĂ€ttelse som ger lĂ€saren större inblick i deras fascinerande liv.

3. Visions of Caliban (1991)

”Att lĂ€ra mig om schimpanser har för mig suddat en linje som mĂ€nniskor en gĂ„ng sĂ„g som skarpa: Ă„tskilda mĂ€nniskor Ă„ ena sidan frĂ„n resten av djurriket Ă„ andra sidan.” (S.311)

Medförfattare med Dale Peterson filosoferar Visions of Caliban om förhĂ„llandet mellan mĂ€nniska och schimpans. Med inspiration frĂ„n Shakespeares The Tempest drar texten paralleller mellan Prospero och Caliban och förhĂ„llandet man-och-apa, oss och den “andra”.

Etiskt utmanande och alltid spÀnnande, den hÀr boken kastar mellan fakta och fiktion, observation och teori, historiska hÀndelser och nutida relationer, vilket ger en djupgÄende inblick inte bara i schimpansernas vÀrld utan ocksÄ i mÀnniskans natur.

4. Reason for Hope (1999)

”Jag lĂ€rde mig, som forskare, att tĂ€nka logiskt och empiriskt, snarare Ă€n intuitivt eller andligt. NĂ€r jag var vid Cambridge University i början av 1960-talet var de flesta forskare som arbetade vid Zoologiska institutionen, sĂ„vitt jag kunde förstĂ„, agnostiker eller till och med ateister. De som trodde pĂ„ en Gud höll den dold för sina kamrater. ”(S.xiv)

Skrivet med ödmjuk informalitet och en sÄrande Àrlighet, skriver Goodall en sjÀlvbiografi som ingen annan. FrÄn hennes ungdom under andra vÀrldskriget till hennes Àventyr i Afrika hakar berÀttelserna om hennes liv lÀsaren till slutet.

Goodall behandlar frÄgor om personlig filosofi, andlighet och tro och undersöker hur hennes livsverk har pÄverkat hennes tro och hjÀlpt henne genom de mörkaste perioderna i hennes liv. En mÄste-lÀs för alla som utforskar idéer om andlighet, Goodalls obevekliga optimism Àr hjÀrtvÀrmande och en inspiration.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Jane Godalls bÀsta böcker.

Vi hoppas du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!