4 böcker av Jane Goodall du bör läsa

Jane Goodall: världsberömd primatolog, Cambridge-examen, antropolog, respekterad föreläsare, djurrättsaktivist, engångsbaroness, Dame Commander of the British Empire och författare till över tjugofem böcker.

Goodall är inte bara extraordinärt utan inspirerande, och genom sitt skrivande delar hon några av sina häpnadsväckande äventyr och upptäckter med världen.

1. In the Shadow of Man (1971)

”… av alla levande varelser idag överskuggar bara människan, med sin överlägsna hjärna, överlägsna intellekt, schimpansen. Endast människan kastar sin dödsskugga över schimpansens frihet i skogarna med sina vapen och sina spridande bosättningar och odling. ”(S.3)

Blandar formell vetenskap och informell psykologi, skriver Goodall med stor personlighet och humor och engagerar läsare från början till slut när hon utforskar det sociologiska och filosofiska förhållandet mellan människa och schimpanser.

Både en mycket viktig vetenskaplig forskning och en fascinerande berättelse, Goodall berättar om sin tid i Gombe från 1960 till 1970. Fylld med fantastisk fotografi ger boken betydande vetenskaplig observation, inklusive den revolutionära upptäckten av schimpansverktygsanvändning.

2. The Chimpanzees of Gombe (1986)

”Temper raserianfall är en karakteristisk föreställning för spädbarn och ung ung schimpans. Djuret som skriker högt hoppar antingen i luften med armarna över huvudet eller slänger sig till marken, vrider sig och slår ofta mot omgivande föremål. ”(S.274)

Se även  7 bästa böckerna av Jack Kerouac du måste läsa

En av de mest refererade antropologiska läroböckerna, Goodalls forskning, har också påverkat zoologins läror inom biologi och psykologi. Det var denna text som förstärkte Goodalls rykte som den ledande primatologen på 1900-talet när hon firar tjugofem år i Gombe.

Denna bok dokumenterar noggrant de invecklade skikten i schimpanssamhället, åtföljt av diagram, tabeller och utmärkta fotografier. Även om detta är ett vetenskapligt arbete, lägger Goodalls vägran att numrera primaterna istället för att namnge dem till texten en personlig berättelse som ger läsaren större inblick i deras fascinerande liv.

3. Visions of Caliban (1991)

”Att lära mig om schimpanser har för mig suddat en linje som människor en gång såg som skarpa: åtskilda människor å ena sidan från resten av djurriket å andra sidan.” (S.311)

Medförfattare med Dale Peterson filosoferar Visions of Caliban om förhållandet mellan människa och schimpans. Med inspiration från Shakespeares The Tempest drar texten paralleller mellan Prospero och Caliban och förhållandet man-och-apa, oss och den ”andra”.

Etiskt utmanande och alltid spännande, den här boken kastar mellan fakta och fiktion, observation och teori, historiska händelser och nutida relationer, vilket ger en djupgående inblick inte bara i schimpansernas värld utan också i människans natur.

4. Reason for Hope (1999)

”Jag lärde mig, som forskare, att tänka logiskt och empiriskt, snarare än intuitivt eller andligt. När jag var vid Cambridge University i början av 1960-talet var de flesta forskare som arbetade vid Zoologiska institutionen, såvitt jag kunde förstå, agnostiker eller till och med ateister. De som trodde på en Gud höll den dold för sina kamrater. ”(S.xiv)

Se även  William Shakespeares 5 bästa böcker

Skrivet med ödmjuk informalitet och en sårande ärlighet, skriver Goodall en självbiografi som ingen annan. Från hennes ungdom under andra världskriget till hennes äventyr i Afrika hakar berättelserna om hennes liv läsaren till slutet.

Goodall behandlar frågor om personlig filosofi, andlighet och tro och undersöker hur hennes livsverk har påverkat hennes tro och hjälpt henne genom de mörkaste perioderna i hennes liv. En måste-läs för alla som utforskar idéer om andlighet, Goodalls obevekliga optimism är hjärtvärmande och en inspiration.


Jane Goodall: Om författaren

I juli 1960, vid 26 års ålder, reste Jane Goodall från England till det som nu är Tanzania och begav sig in i den föga kända världen av vilda schimpanser.

Utrustad med lite mer än en anteckningsbok, kikare och sin fascination för vilda djur, trotsade Jane Goodall ett rike av okända för att ge världen ett anmärkningsvärt fönster till mänsklighetens närmaste levande släktingar. Genom nästan 60 år av banbrytande arbete har Dr. Jane Goodall inte bara visat oss det akuta behovet av att skydda schimpanser från utrotning; hon har också omdefinierat artbevarande för att inkludera lokalbefolkningens och miljöns behov.

Idag reser hon världen runt, talar om hoten som schimpanser och miljökriser står inför, och uppmanar var och en av oss att vidta åtgärder för alla levande varelser och planeter vi delar.

När Jane Goodall gick in i Gombe-skogen visste världen väldigt lite om schimpanser, och ännu mindre om deras unika genetiska släktskap med människor. Hon tog ett oortodoxt tillvägagångssätt i sin fältforskning, fördjupade sig i deras livsmiljö och deras liv för att uppleva deras komplexa samhälle som en granne snarare än en avlägsen betraktare och komma att förstå dem inte bara som en art, utan också som individer med känslor och långvarig -långa obligationer.

Se även  Stephenie Meyers 3 bästa böcker på svenska

Dr Jane Goodalls upptäckt 1960 att schimpanser tillverkar och använder verktyg anses vara en av 1900-talets största landvinningar. Hennes fältforskning vid Gombe förändrade vår förståelse av schimpanser och omdefinierade relationen mellan människor och djur på ett sätt som fortsätter att emanera runt om i världen.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara Jane Godalls bästa böcker.

Vi hoppas du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇