10 biografier av svenska kändisar du måste läsa

Det här är vår lista över 10 biografier av svenska kändisar du måste läsa.

1. Ingen går hel ur det här: mitt liv i den svenska musiken av Kjell Andersson (2021)

I fyrtio år var han verksam som producent och A&R – Artist- & Repertoarman. Han arbetade med svenska artister: Ulf Lundell, Per Gessle & Gyllene Tider, Marie Fredriksson, Roxette, Plura & Eldkvarn, Mauro Scocco, Wilmer X, Totta, Rebecka Törnqvist, Sven-Bertil Taube, Lisa Ekdahl, Svante Thuresson, Sven-Ingvars, Mikael Wiehe, Björn Skifs, Magnus Lindberg, Basse Wickman, Triad, Kajsa Grytt och Eva Dahlgren.

Sven-Bertil Taube kallade honom ”ett slags geni”, Ulf Lundell sade att han var ”en jobbig jävel, med bra idéer”. Utanför musikvärlden var han okänd. Det här är Kjell Anderssons arbetsmemoar, en resa in i den svenska populärmusikens guldålder, en berättelse om uppgång, framgång, motgång och nedgång.

2. Se människan! : min berättelse om framgång, besvärliga personer och konsten att lyssna av Jan Carlzon (2021)

Med Riv pyramiderna! blev Jan Carlzon en internationell ledarskapsguru och hans bok blev snabbt en av de bäst säljande böckerna i världen. I denna uppföljare berättar han fortsättningen. Vad gick fel, vad hade kunnat gå bättre och vilka lärdomar har han kunnat dra?

Se människan! är en personlig berättelse, men också en bok som speglar samhällsutvecklingen under nästan ett sekel. Den skildrar en fascinerande livsresa, ur vilken Jan Carlzon plockar en lång rad visdomar som utgör grunden till hans livsfilosofi. Som en röd tråd löper det budskap som gjorde Riv pyramiderna! revolutionerande i sin tid: utgå alltid från människan.

Boken är skriven i samarbete med journalisten Nadia Dyberg.

Ur förordet:

”I min förra bok Riv pyramiderna! delade jag med mig av min ledarskapsfilosofi, som mycket handlar om att se medarbetarna och att se kunden. Men med den här boken vill jag berätta om min livsfilosofi, som innehåller ytterligare aspekter av att se människan, och inte minst att se sig själv. Varje gång jag möter en människa och lyssnar till henne, går jag därifrån rikare än när jag kom.

Jag har fått med mig något, en historia eller en insikt, kanske en känsla eller en tanke. Om jag istället bara har talat om mig själv och mitt, så går jag därifrån tomhänt. Mina egna historier kan jag utantill och mina tankar har jag hört förut. Det betyder emellertid inte att jag inte anser mig ha något att dela. Tvärtom.”

3. Draken i rummet av Gunilla Von Platen, Malin Roos (2020)

Den osannolika askungesagan om Günel Anip, flyktingflickan i förorten som blev Gunilla von Platen, superentreprenör i näringslivets topp med klackarna i de kungliga salongerna.

I ”Draken i rummet” berättar Gunilla personligt om sitt liv – från såväl karriären som om det privata och mörka – mamman som sköts framför hennes ögon, äktenskapet där hon levde under psykisk terror och mordet på Veronica, hennes bästa vän.

Men det handlar också om makten, männen, miljonerna och motgångarna, hur hon som kvinna fått slåss för respekt och en position i en manlig bastion, både som flicka med åtta syskon i ett strängt religiöst hem och i toppen av näringslivet.

Hon är entreprenören, filantropen och företagsledaren med världen som arbetsfält, men som aldrig glömmer sin bakgrund. Gunilla von Platen är idag en av Sveriges mäktigaste drakar.

4. Ett förlovat land av Barack Obama (2020)

En gripande, djupt personlig redogörelse om ögonblicken när historia skrivs – av presidenten som inspirerade oss till att tro på demokratins kraft.

Se även  3 biografier om sekter att läsa

I den fascinerande och efterlängtade första volymen av sina memoarer berättar Barack Obama historien om sin osannolika resa, från en ung man sökande efter sin identitet till ledare för den fria världen. Djupt personligt beskriver han sin politiska utveckling och sina milstolpar från den första mandatperioden i detta historiska presidentskap – en tid av stor oro och dramatiska förändringar.

Obama tar med läsaren på en fängslande resa från sina tidigaste politiska ambitioner till den avgörande segern i Iowa – som visade på gräsrotsrörelsens betydelse – och slutligen till den historiska natten till den 4 november 2008, då han valdes till USA:s 44:e president och blev den första, svarta amerikanen att inneha landets högsta ämbete.

I boken reflekterar Obama över ordförandeskapet och erbjuder ett unikt belysande av både räckvidden och begränsningarna i presidentmakten, liksom insikter i den amerikanska partipolitikens dynamik och internationella diplomati.

Obama tar med läsaren till Ovala rummet och Vita husets Situation Room – även till Moskva, Kairo, Peking och många andra platser.

Läsaren får ta del av hans tankar när han sätter ihop sitt kabinett, brottas med en global finanskris, tar tempen på Vladimir Putin, övervinner till synes oöverstigliga odds för att säkerställa genomförandet av Obamacare, kommer i konflikt med generaler om USA:s strategi i Afghanistan, tacklar Wall Street-reformen, svarar på den förödande Deepwater Horizon-explosionen och godkänner Operation Neptune”s Spear som ledde till Osama bin Ladens död.

”Ett förlovat land” är en djupt personlig och introspektiv bok – det är berättelsen om en man som utmanade historien, berättelsen om en samhällsorganisatörs övertygelse och tro, vilken prövades på världsscenen.

Obama hycklar inte med den svåra balansgången i att kandidera till president och att samtidigt vara svart amerikan, att bära en hel generations förväntningar på sina axlar med ropen om ”hopp och förändring”, och att möta moraliska utmaningar i beslut med höga insatser.

Han är uppriktig över de krafter som motarbetade honom hemma och utomlands, öppen om hur livet i Vita huset påverkade hans fru och döttrar och är inte rädd för att erkänna självtvivel och besvikelser. Samtidigt rubbas aldrig hans tro på att framsteg och utveckling alltid är möjligt inom det pågående, stora amerikanska experimentet.

Den här välskrivna, kraftfulla boken fångar Barack Obamas övertygelse om att demokrati inte är en gåva uppifrån, utan något som bygger på empati, gemensam förståelse – och byggs tillsammans dag för dag.

5. Ett nytt land utanför mitt fönster av Theodor Kallifatides (2016)

”I början då jag var en främling som skulle erövra främlingskapet kastade jag mig över det nya språket likt en utsvulten hund över en saftig köttbit. Jag åt upp svenskan. Jag fyllde min mun med ord, tuggade dem, svalde dem. Jag tog vissa ord i min mun som praliner. Fors, älv, flod, fjäll, berg, hav, vik, sol, moln, regn, snö, dag, natt. Jag föll platt för den svenska naturens enstavighet.

Som författare har jag aldrig varit friare än i dessa första dikter då skrivandet inte var bundet vid futtigheter som mening, betydelse, avsikt. Men det är bara en gång i livet man kan skriva på det sättet.”

”Om man är invandrare och samtidigt inte beredd att möta det nya med välvilja och intresse, då är man dömd att hamna i samhällets utkanter; och om ett samhälle tar emot nya människor utan att vara berett att möta det nya hos dem, då blir det dömt att få problem.

Allt detta är egentligen självklarheter. Tyvärr verkar det nödvändigt att upprepa dem.”

Det är så mycket man inte vet när man lämnar sitt land. Man anar inte att man bär med sig så många strukturer och spår i sin själ och att de slutligen får en att vara och förbli en främling i det nya landet; och när man inte längre är en främling i det nya landet har man blivit en främling för sig själv och då är man främling överallt.”

Några smakprov ur Theodor Kallifatides avklarnade och nakna berättelse om främlingens villkor och möjligheter.

6. Min historia av Michelle Obama (2018)

Michelle Obama är en av vår tids mest ikoniska och beundrade kvinnor. Som den första afroamerikanska presidentfrun skapade hon det mest öppna och inkluderande presidentskapet i USA:s historia.

Se även  3 biografier om författare du måste spana in

Hon är en passionerad och kraftfull förespråkare för kvinnor och flickors rättigheter världen över och har förändrat hur föräldrar och barn ser på hälsa och vikten av ett aktivt liv.

Samtidigt har hon uppfostrat två döttrar och stått sida vid sida med sin man i hans uppdrag att leda USA genom några av landets mest påfrestande perioder.

I sina självutlämnande och fängslande memoarer bjuder Michelle Obama in läsare till sin värld och berättar om de erfarenheter som har format henne som person. Från barndomen i Chicagos South Side genom åren som företagsledaren som kämpade med livspusslet, till tiden på världens kändaste adress.

På ett ärligt och insiktsfullt sätt beskriver hon sina med- och motgångar – i det privata och offentliga – och berättar om sitt liv såsom hon har levt det, med sina egna ord och på sina egna villkor.

Det är en ovanligt personlig skildring av en kvinna som ständigt trotsat samhällets förväntningar, och vars historia inspirerar oss att göra detsamma.

7. Vägen till att leda mig själv: … via stigar, berg och snår av Kristin Kaspersen (2020)

Kristin Kaspersen är tillbaka med en ny personlig bok om resan till att bli en bättre ledare i sig själv.

Med 250 000 följare på Instagram delar Kristin Kaspersen dagligen med sig av sina tankar och insikter kring familj, hälsa, träning och välmående. Med tiden har hon insett att det handlar om att leda sig själv.

Nyfikenheten ledde Kristin Kaspersen in på flera utbildningar inom coachande ledarskap, vid sidan av terapi och medveten träning.

I den här boken utforskar hon det spännande sambandet mellan tanke och kropp. Och hur vi genom att leda oss själva kan bli bättre på att ta ansvar i allt som händer, på jobbet, i relationen, ja, i hela livet.

Kristin berättar på ett personligt sätt om hur hon hade självförtroende, men saknade självkänsla. Och hur hon byggde upp självkänslan och förändrade sitt liv. ”Jag börjar, det börjar med mig, och jag tar fullt ansvar för det.”

”Personligt och med stor klokhet skriver Kristin Kaspersen om sårbarhet, förändring, kommunikation etc. med målet att leda till inre utveckling. Hon gör det mot en fond av erfarenhet (…) En nästan sugande rytm uppstår i samspelet mellan text och bild. Det är lätt att sträckläsa, men lika tacksamt att bära boken med sig under en längre tid.” Betyg 5 av 5 av Marie Tonkin i BTJ-häftet

Kristin Kaspersen, är en av landets mest folkkära tv-profiler och har arbetat som programledare sedan 1992. Hon är också en populär moderator och föreläsare och har skrivit flera böcker om hälsa, kost och träning, bland andra Stark i kropp och själ (2013), Good food (2015) och Good morning (2017).

Hennes senaste bok, Tacksamhet (HarperCollins) har hittills sålt i närmare 15 000 exemplar.  

8. Äkta hela vägen av Erik Niva, Martin Mutumba (2020)

Martin Mutumba är den guldglimrande framgången och den djupa misären.

Han lyckades mot alla odds och kastade ändå bort sin talang.

Han är den skimrande förebilden och det avskräckande exemplet.

Han är fotbollen, han är gatan, han är musiken.

Han är Rinkeby, han är Sverige, han är hela världen.

9. Hur jag lärde mig förstå världen av Fanny Härgestam, Hans Rosling (2017)

”Det här är en bok som innehåller ytterst få siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon.” – Hans Rosling

Det var fakta som hjälpte honom att förklara hur världen fungerar. Men det var nyfikenhet och engagemang som gjorde Hans Rosling till vår tids mest folkkära forskare.

Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings egen berättelse om hur en ung man från enkla omständigheter kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. Han skriver öppet och personligt om sitt liv och sina svåraste beslut – oavsett om de fattades på akutmottagningen i Moçambique, med makthavarna i Davos eller i den egna familjevardagen.

I samarbete med journalisten Fanny Härgestam har Hans Rosling skrivit sina memoarer med samma berättarglädje som fick en hel värld att lyssna när han talade.

Se även  Biografin om Tolkien du måste läsa

UR HANS ROSLINGS FÖRORD
Ett telefonsamtal den 5 februari 2016 gjorde det bråttom att skriva böcker. Min läkare ringde och berättade att jag hade bukspottkörtelcancer. Jag var förberedd på de dåliga nyheterna. Samtalet den eftermiddagen var bara bekräftelsen på vad som gradvis blivit uppenbart för mig under de senaste dagarnas läkarundersökningar. Prognosen var dålig. Jag hade ungefär ett år kvar att leva.

Jag grät största delen av den fredagskvällen. Som tur var hade jag Agneta, min ungdomskärlek och fru. Med henne som tröst, och med våra barns och vänners stöd, kunde jag anpassa mig till den nya verkligheten. Jag skulle inte dö kommande månad. Livet skulle fortsätta trots den dödliga sjukdomen. Jag skulle kunna njuta av livet åtminstone under våren och sommaren.

Cancern har gjort min dagsform oförutsägbar. Därför har också mitt arbete förändrats. Bara några dagar efter sjukdomsbeskedet ställde jag in samtliga föreläsningar samt film- och TV-produktioner. Detta var ledsamt att göra, men jag hade inget val. Dessutom kunde jag stå ut med den dramatiska förändringen av en specifik anledning. Någonting annat stod nämligen överst på min önskelista: att få skriva boken Factfulness tillsammans med min son Ola och hans fru Anna. Vi har jobbat ihop med folkbildning i 18 år och tillsammans grundat stiftelsen Gapminder.

Det var under hösten 2015 som Anna och Ola kom på bokkonceptet och titeln. Boken var redan tänkt att skrivas av oss tre under kommande år, parallellt med vårt pågående arbete för Gapminder. Min cancer gjorde det bara än mer brådskande för mig.

Snart visade det sig att materialet skulle räcka till två böcker. Medan Factfulness handlar om varför vi människor har så svårt att förstå utvecklingen i världen, handlar den här boken om mig och hur jag kom att förstå världen. Det här är alltså en bok som innehåller ytterst få siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina ögon. Fått mig att tänka om.

Hans Rosling, januari 2017

Factfulness utkommer våren 2018.

Sagt om Hur jag lärde mig förstå världen:

”… en imponerande livsresa och fascinerande karriär. Men största behållningen med Hur jag lärde mig förstå världen är ändå den ödmjuka tonen.” Expressen

”… stramt men med sinne både för pedagogik och dramatik … Helt osentimentalt, och kanske därför så mycket mer gripande, skildras patienter, personal och människoöden. Som i en thriller” Göteborgs-Posten

”En fantastisk historia… Ingenting är omöjligt! Det förstår man när man läser den här boken.” SVT Gokväll

”Spännande som en äventyrsberättelse … underhållande och konkret i detaljerna.” Dagens Nyheter

10. Överlevare: att bli hel efter en trasig barndom av Elaine Eksvärd (2020)

”Överlevare” är uppföljaren till ”Medan han lever” där Elaine Eksvärd bröt tystnaden om hur pappan utnyttjade henne sexuellt.

Nu skildrar hon hur det är att leva med konsekvenserna av övergrepp i barndomen. Elaine skildrar öppenhjärtigt de gånger hon valt fel väg och hur hon satte kärleken på spel – men fick den tillbaka. Hon beskriver hur man kan ta sig vidare, bortom skam och sorg.

Det är en bok för den som själv är överlevare, för anhöriga och de som vill förstå dem som blivit sexuellt utnyttjade. Men också en bok för alla med trasig barndom som önskar ett helt vuxenskap.

Elaine Eksvärd är grundare till föreningen Tre ska bli noll som jobbar mot sexuella övergrepp där barn vistas. Hennes bok ”Medan han lever” har sålt i 80 000 exemplar.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇