3 böcker om invandring alla måste läsa

Det här är 3 böcker om invandring på svenska vi anser att alla bör läsa minst en gång.

1. Utan invandring stannar Sverige av Jesper Strömbäck (2016)

Hur påverkas Sverige av invandring?

Med tanke på hur mycket invandringen diskuteras borde svaret vara glasklart. Det är det inte.

Framför allt har debatten saknat ett större perspektiv och sällan grundat sig på vad forskningen säger.

Ser vi bortom kortsiktigt tänkande och det allt mer uppskruvade tonläget framträder en tydlig bild:

  • Utan invandring stannar Sverige.
  • Så har det varit historiskt.
  • Så är det idag.
  • Och så kommer det att vara i framtiden.

Utan invandring stannar Sverige är resultatet av en unik forskningsöversikt av hur invandring påverkar Sverige och jämförbara länder. I arbetet med boken har Jesper Strömbäck gått igenom material från över 200 rapporter, böcker, kapitel och artiklar i ämnet.

Jesper Strömbäck är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet. Åren 2011-2013 var han huvudsekreterare för regeringens Framtidskommission. Han har tidigare publicerat över 150 böcker, kapitel och artiklar.

Jesper Strömbäck har skrivit en fin och viktig bok om invandringens betydelse för Sverige Den är lysande och nödvändig i dessa tider!
– Theodor Kallifatides, författare

Oerhört pedagogisk bok som alla borde läsa. Strömbäck levererar 200 sidor späckade med bevis på hur migrationen och mångfalden stärker Sverige.
– Alexandra Pascalidou i Dagens Nyheter

En viktig bok som vänder på perspektiven Strömbäcks bok visar med starkt stöd i forskningen att optimism faktiskt är befogad.
Svenska Dagbladet

Här smattrar forskningsresultaten fram som uppiggande nyårssmällare. Man hoppar till, gång på gång, förvånad och överrumplad, av olika uppgifter Det är helt enkelt de invandringsfientliga som saknar förankring i verkligheten.
– Per Wirtén i Sydsvenskan

Strömbäck presenterar med en lättillgänglig folkbildarsvenska många forskare bara kan drömma om aktuell statistik och de senaste vetenskapliga rönen kring invandring och integration.
Kristianstadsbladet

Det är en lättläst och pedagogisk bok, indelad i kapitel som var och ett sammanfattas i tydliga punkter Det är bara att hoppas att boken blir läst av många och att den verklighetsbeskrivning som Strömbäck ger oss i högre grad får vara utgångspunkt i invandringsdebatten.
Sundsvalls tidning

Strömbäck guidar läsaren genom olika perspektiv på en av samtidens mest brännande frågor.
Uppsala Nya Tidning

Sverige har alltid vunnit på invandring. Det har vi vetat länge och nu finns det svart på vitt i professor Jesper Strömbäcks nya bok Utan invandring stannar Sverige .
Eskilstuna-Kuriren

Jesper Strömbäcks bok inger framtidshopp. Med utgångspunkt i forskningen visar han att invandring är en tillgång på många sätt.

Se även  2 böcker om miljöbalken du måste läsa

Tidningen Arbetet

2. Tusen år av invandring : en svensk kulturhistoria av Ingvar Svanberg (2005)

Länge levde föreställningen att Sverige var ett ”homogent land”. Svenskarna sades ha styrt sina egna affärer och alla stammade de från nordiska odalmän. Men i själva verket har invandringen en lika lång historia som det svenska riket. Vad som kallas ”svensk kultur” är något som formats och förändrats i mötet mellan inhemskt och utländskt.

Se även  2 böcker om miljöetik du måste läsa

I denna bok skildras den svenska historien ur ett invandringsperspektiv. Vi följer inflyttarna i spåren från vikingatidens främmande köpmän och missionärer fram till de moderna arbetskrafts- och flyktinginvandrarna. 1600-talets stormaktsvälde och 1900-talets välfärdsstat hade sett mycket annorlunda ut utan invandringen. Boken behandlar också de motsättningar som uppstått i kulturmötenas spår – våra dagars konflikter är ingalunda något nytt.

Ingvar Svanberg är etnolog och Mattias Tydén historiker, verksamma vid Uppsala respektive Stockholms universitet. Tillsammans har de även utgivit den uppmärksammade och Augustprisnominerade Sverige och Förintelsen.

3. Lyckad invandring : tio svenska forskare om hur man når framgångar av Martin Ådahl, Clara Sandelind (2010)

I denna antologi beskriver ledande forskare några av de många exempel som finns på lyckad invandring.

Visste du till exempel att invandring lyfter exporten och att små landsbygdskommuner i mörkaste Småland får i stort sett varenda invandrad person i arbete? Eller att irakier, som i andra delar av Sverige ofta stängs utanför arbetsmarknaden, i just Järfälla lyckas göra mycket bättre ifrån sig? Eller att invandrarföretagare ger många svenskar deras första jobb?

Denna bok visar att hur man lyckas med invandring inte beror på vilka som invandrar eller ens hur många som kommer, utan på hur de i Sverige bemöts av myndigheter och av samhället i stort. Invandringen är en ekonomisk och mänsklig potential som väntar på att utnyttjas om vi kan lära av de goda exemplen.

* * *

»Vi får sällan höra varför invandring behövs och många tror att den innebär enorma kostnader. Det har lett till att främlingsfientliga partier på senare tid fått ett större gehör i Europa och att krafter för en mer restriktiv migrationspolitik i EU har fått den allmänna opinionen med sig. Av den anledningen är det enormt viktigt att berättelserna om de goda exemplen lyfts fram, precis som i Fores antologi.« Johanna Sturesson, Kvällsposten

Se även  2 böcker om miljöetik du måste läsa

»Det anordnas seminarier, skrivs rapporter och reportage på ämnet integration, ofta med en problematiserande vinkel. Tankesmedjan Fores senaste antologi Lyckad invandring, där en forskare konstaterar att det på grund av SD finns tendenser hos svenska politiker att själva börja prata problem och kostnad, är en sällsynt ljusglimt.« Lisa Bjurwald, DN debatt

»I skriften /…/ beskriver ett antal forskare lyckade exempel på invandring till Sverige. Det talas alltför ofta som om detta om vore ett enda stort problemområde. Verkligheten är betydligt mer komplex – och ofta hopp-ingivande.« Dagens Nyheter ledare

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇