10 bÀsta böckerna av Leo Tolstoj du mÄste lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 9 minuter ⏳

Grev Lev Nikolayevich Tolstoy, mer populÀrt kÀnd som den ryska författaren Leo Tolstoj frÄn 1800- och 1900-talet, betraktas av mÄnga som en av de största författarna genom tiderna. Vi tittar pÄ hans bÀsta verk, frÄn de episka romanerna och novellerna som skildrar det ryska samhÀllet dÀr han vÀxte upp till facklitteraturen om hans andliga kris och efterföljande Äteruppvaknande.

1. Anna Karenina (1887)

Anna Karenina Àr den största romanen som nÄgonsin skrivits enligt toppförfattare och lekmÀn, och Àr mÀsterverket frÄn 1877 som mÄlar en skarpt levande bild av det samtida ryska samhÀllet.

Tolstojs första sjÀlvutnÀmnda roman, Anna Karenina, berÀttar historien om den eponyma ryska samhÀllskvinnan som, ursprungligen fÄngad av samhÀlleliga konventioner, vÄgar lÀmna sitt kÀrlekslösa Àktenskap för en olaglig kÀrlek och fÄr tragiska konsekvenser.

En annan titan av rysk litteratur, Fjodor Dostojevskij, beskrev Anna Karenina som ett ”felfritt konstverk”, sĂ„ om du bara ska lĂ€sa en Tolstoj-roman, borde det nog vara den.

2. War and Peace (1869)

Med över 1 000 sidor och med 580 unika karaktÀrer (nÄgra historiska, mÄnga fiktiva) skulle du bli förlÄtad för att du hoppade över krig och fred till förmÄn för nÄgot lite mindre skrÀmmande om du letar efter en lÀtt, lÀttlÀsning.

Detta mÀsterverk av rysk litteratur bör emellertid inte undvikas lÀtt, eftersom alla som Ätar sig denna uppenbarligen enorma uppgift sÀkert kommer att skörda de rikliga belöningarna som ligger begravda pÄ sidorna i den skrÀmmande episka romanen.

Efter livet av ett nÀtverk av aristokratiska ryska familjer vid Napoleons invasion pÄverkades krig och fred i hög grad av stridsscenerna i Victor Hugos Les Misérables.

3. The Kreutzer Sonata (1889)

Med sitt namn frÄn Mozarts musikaliska poÀng med samma namn Àr The Kreutzer Sonata den kontroversiella och polemiska novellen som snabbt censurerades av de ryska myndigheterna efter publiceringen 1889.

Detalj av huvudpersonen Pozdnyshevs ökande svartsjuka och eventuella alltförödande paranoia om hans fru och hennes förhÄllande med sin musikpartner, The Kreutzer Sonata, beskriver Tolstojs syn pÄ hyckleriet frÄn Àktenskapliga konventioner frÄn 1800-talet.

UtvÀrdera rollen som musik, konst, kÀrlek och lust spelar i samhÀllet och det komplexa och mÄngfacetterade förhÄllandet mellan könen, denna lysande kritik bör inte missas.


4. The Death of Ivan Ilyich (1886)

En annan av Tolstojs berömda noveller, Ivan Ilyichs död, behandlar det kÀnsliga temat död och döende, nÀr domstolen och huvudpersonen Ilyich för första gÄngen konfronteras med sin oundvikliga och oundvikliga dödlighet.

Skriven vid en tid med djup andlig kris i Tolstojs personliga liv, Àr Ivan Ilyichs död den konstnÀrliga kulminationen pÄ en nioÄrig professionell paus efter publiceringen av Anna Karenina.

Ofta mörkt fĂ€ngslande och skrĂ€mmande uppslukande utvecklar denna konstnĂ€rliga novell ocksĂ„ Tolstojs utforskning av filosofi och kristendommens frĂ€lsande frĂ€lsning – samma utforskning som ledde till hans utvisning frĂ„n den ryska ortodoxa kyrkan.

5. Sevastopol Sketches (1855)

Tolstojs förtrollning som andra löjtnant i ett artilleriregement under Krimkriget utgör grunden för dessa tre noveller, som Àr bland hans första skrifter.

BerĂ€ttelserna – ”Sevastopol i december”, ”Sevastopol i maj” och ”Sevastopol i augusti” – Ă€r löst baserade pĂ„ Tolstojs egna erfarenheter i kriget, och hans huvudsakliga mĂ„l var att fĂ„ hem den ryska befolkningen de verkliga grymheterna i kriget.

MĂ„nga av hĂ€ndelserna relaterade till dessa tre korta ‘skisser’ var föregĂ„ngarna till avsnitt berĂ€ttade i krig och fred, sĂ„ lĂ€s det först för att doppa tĂ„rna i det nĂ„got övervĂ€ldigande vattnet.

6. Resurrection (1899)

Denna roman frÄn slutet av 1800-talet om adelsmannen Dmitri Ivanovich Nekhlyudovs anstrÀngningar för inlösen efter ett syndsliv Àr Tolstojs sista stora roman före hans död 1910.

LÀsarna kommer att ha ett komplext förhÄllande med den plÄgade huvudpersonen och hans desperata försök till inlösen och förlÄtelse, eftersom Nekhlyudovs missriktade beslut och ungdomsfel ofta inte Àr sÄ olika frÄn vÄra egna.

UppstĂ„ndelse Ă€r en spĂ€nnande redogörelse för de otaliga fördomarna hos det konstgjorda rĂ€ttssystemet och etableringens hyckleri, samtidigt som den utforskar georgismens ekonomiska filosofi – som Tolstoj hade blivit en stark föresprĂ„kare mot slutet av sitt liv.

7. The Cossacks (1863)

Ursprungligen benĂ€mnd ”Young Manhood”, följer denna korta roman adelsmannen Dmitri Olenin som, precis som Tolstoj sjĂ€lv, gĂ„r med i armĂ©n efter att ha blivit otrevlig frĂ„n sitt privilegierade liv.

Delvis biografisk, berÀttelsen har sina rötter i Tolstojs egna militÀra erfarenheter mot de senare stadierna av det kaukasiska kriget, men den fiktiva berÀttelsen om den ryska aristokraten som förÀlskar sig i en kosackflicka har mÄnga paralleller med Anna Karenina.

Tolstoj började skriva kosackerna 1857 och avslutade först sex Är senare för att betala sina skulder efter en sÀrskilt smÀrtsam förlust pÄ kort, men dess snabba upphörande tar definitivt inte bort dess vÀrde.

8. A Confession (1882)

Vid hans 50-Ärsdag hade Tolstoj redan skrivit de hyllade romaner som skulle garantera hans stÀllning som en av jÀttarna i den ryska litteraturen, men pÄ personlig nivÄ hade han undergÄtt en djup moralisk och andlig kris.

PĂ„ randen av sjĂ€lvmord förpliktade han sig att hitta ”livets mening” med en bred och glupsk lĂ€sning av större religiösa texter.

Den sjÀlvbiografiska A Confession Àr en smÀrtsam uppriktig och utomordentligt Àrlig redogörelse för denna oroande tid och berÀttar om sin resa frÄn djup moralisk kris till hans efterföljande andliga Äteruppvaknande.


9. The Kingdom of God Is Within You (1894)

Tolstojs filosofiska avhandling frĂ„n 1894, publicerad efter hans djupa andliga kris och dĂ€rmed omvandling till glödande kristendom, utforskar det avgörande förhĂ„llandet – enligt honom – mellan pacifism och religion.

Det var Tolstojs orubbliga tro pĂ„ att “vĂ€nda den andra kinden”, som faktiskt ledde till att denna bok förbjöds i Ryssland eftersom dess budskap ansĂ„gs vara ett hot mot kyrkan och staten.

Detta gjorde emellertid ingenting för att bromsa spridningen av Tolstojs idéer om icke-vÄldsamt motstÄnd, och de teman som undersöktes pÄ sidorna i Guds rike Àr inom dig hade ett djupt inflytande pÄ nÄgra av 1900-talets mest viktiga figurer, inklusive Mohandas Gandhi och Martin. Luther King Jr.

10. What I Believe (1885)

Tolstojs uppföljning av En bekÀnnelse var en i en serie böcker som publicerades efter den djupa existentiella krisen som drabbades i 50-talet.

En utomordentligt uppriktig redogörelse för denna oerhört turbulenta period i hans liv, What I Believe, Àr den facklitterÀra berÀttelsen om Tolstojs personliga tolkning av kristen undervisning och teologi.

Att inte vara en av hans enklaste lÀsningar, What I Believe, Àr en vÀrld borta frÄn hans tidigaste skönlitterÀra verk och kartlÀgger Tolstojs fördjupning i synnerhet med den ryska ortodoxa kyrkan, och hyckleriet av den organiserade religionen mer allmÀnt.

LÀs detta för att fÄ en djupare förstÄelse för filosofin hos en av de största författarna genom tiderna.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara de bÀsta böckerna av Leo Tolstoj. Vi hoppas du hittar en eller flera nya, spÀnnande böcker att blÀddra i den kommande tiden.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!