4 bästa böckerna av Leo Tolstoj du måste läsa

Det här är vår lista över de 4 bästa böckerna Leo Tolstoj skrivit i vårt tycke.

1. Anna Karenina

Anna Karenina är en av litteraturhistoriens allra mest konturskarpa romangestalter – ett häpnadsväckande modernt porträtt av en kvinna som försöker bryta sig loss från sociala förpliktelser men som får plikta för sin kärleks skull.

Ulla Roseens hyllade översättning publicerades första gången 2007 och presenteras nu i Norstedts klassikerserie med ett förord av Majgull Axelsson.

2. Kreutzersonaten

»Det är knappast möjligt att hitta ett verk av samma dignitet i fråga om idé och skönhet.« | ANTON TJECHOV om Kreutzersonaten

»Tolstoj är en gud.« | MARCEL PROUST

Kreutzersonaten [1890] räknas till Leo Tolstojs absoluta mästerverk. Ändå sägs den vara främsta anledningen till att han aldrig fick Nobelpriset i litteratur. Boken väckte stor skandal när den kom ut.

I stort sett består denna märkliga och lysande kortroman av en enda rasande monolog – om sex och äktenskap. Berättad av en mördare. På ett tåg. För en främling. Men det är inte den rasande svartsjukan som gör Pozdnsjev till den ryska litteraturens mest intressanta mördare vid sidan av Raskolnikov (i Dostojevskijs Brott och straff), utan det besatta moraliserande över sexuellt begär, girighet och otrohet, med vilket han försvarar sitt brott.

En av den ryska litteraturens största klassiker, i översättning och med ett nyskrivet förord av Lars Erik Blomqvist.

LEO TOLSTOJ [1828 -1910] är en av de största prosaförfattarna på det ryska språket. Kreutzersonaten [1890] hör till de främsta titlarna i hans egen älsklingsgenre, kortromanen.

»Den största författaren av alla.« | VIRGINIA WOOLF

»Aldrig tråkig, aldrig dum, aldrig pedantisk, aldrig teatral!« | JAMES JOYCE

»Sällan har konst till sådan grad liknat natur. | THOMAS MANN

»Om naturen kunde skriva själv, skulle den skriva som Tolstoj.« | ISAAC BABEL

3. Herre och Dräng

Godsägaren Vasily har bestämt sig: han ska köpa ny skog. Han måste av flera skäl utvidga sina nuvarande ägor. Och det måste helst av allt ske nu. Men det drar ihop sig till storm ute i det kyliga Ryssland. Något som skulle kunna ha ödesdigra konsekvenser för hans handel med andra skogsägare. Tillsammans med sin dräng Nikita ger sig Vasily ut på en lång resa på släde genom en alltmer brutal snöstorm, något som båda snart kommer att få ångra bittert. Men det blir också en resa genom ett historiskt Ryssland, präglat av skoningslösa makthierarkier och våld.

Se även  Miguel Cervantes bästa bok på svenska du måste läsa

Leo Tolstoj (1828-1910) är en av världslitteraturens största namn. Han var en rysk författare och är mest känd för att ha skrivit ”Anna Karenina” (1878) och ”Krig och fred” (1869).

4. Ivan Iljitjs död

»Den största författaren av alla.« | VIRGINIA WOOLF

»Tolstoj är en gud.« | MARCEL PROUST

Ivan Iljitjs död är en av världslitteraturens bästa kortromaner. Många har också kallat den en av världens bästa romaner om döden.
Till en början är Leo Tolstojs berättelse en dräpande satir över en kultur där social status betyder allt. Huvudpersonen är en högt ansedd jurist som just köpt sig en ny ståtlig våning. När han ska hänga upp några gardiner, ramlar han och slår sig så olyckligt att han kort därpå ligger för döden. Och ingen vill veta av Ivan Iljitj i hans dödsskräck, inte ens hans egen hustru. Ingen, utom den medellöse tjänaren Gerasim, som tar hand om honom. På dödsbädden hemsöks han av minnen från hela sitt liv; i levande detaljer mästerligt återgivna av Tolstoj. Kort före dödsögonblicket landar Ivan Iljitj i en känsla av vad livet går ut på – och skräcken lämnar honom.
En oförglömlig rysk klassiker, i översättning och med ett nyskrivet förord av Bengt Jangfeldt.

Leo Tolstoj [1828- 1910] är en av de största prosaförfattarna på det ryska språket. Ivan Iljitjs död [1886] hör till de främsta titlarna i hans egen älsklingsgenre, kortromanen.

»Aldrig tråkig, aldrig dum, aldrig pedantisk, aldrig teatral!« | JAMES JOYCE

»Sällan har konst till sådan grad liknat natur.« | THOMAS MANN

»Om naturen kunde skriva själv, skulle den skriva som Tolstoj.« | ISAAC BABEL

»Om det inte vore för honom, skulle litteraturen vara en hjord utan herde, en enda bottenlös röra.« | ANTON TJECHOV

»Långsamt drar Tolstoj åt skruven, stegrar smärtan fram till den insikt Iljitj värjer sig mot – att hans liv har varit ett enda långt svek. I kort referat kan det låta som en moralpredikan, men Tolstoj predikar inte: han är iakttagande och inlevelsefull. Litteratur är att skriva större än sina åsikter.« | HÅKAN LINDGREN, GÖTEBORGS-POSTEN

Se även  Mary Higgins Clarks 3 bästa böcker på svenska

Leo Tolstoj: Om författaren

Leo Tolstoj, rysk i sin helhet Lev Nikolajevitj, Graf (greve) Tolstoj, (född 28 augusti [9 september, New Style], 1828, Yasnaya Polyana, Tula-provinsen, ryska imperiet – död 7 november [20 november] , 1910, Astapovo, Ryazan-provinsen), rysk författare, en mästare i realistisk skönlitteratur och en av världens största romanförfattare.

Tolstoj är mest känd för sina två längsta verk, Krig och fred (1865–69) och Anna Karenina (1875–77), som vanligtvis anses vara bland de finaste romanerna som någonsin skrivits. Särskilt Krig och fred verkar nästan definiera denna form för många läsare och kritiker. Bland Tolstojs kortare verk klassas vanligtvis Ivan Iljitjs död (1886) bland de bästa exemplen på novellen.

Speciellt under sina senaste tre decennier uppnådde Tolstoj också världsrykte som moralisk och religiös lärare. Hans doktrin om icke-motstånd mot ondska hade ett viktigt inflytande på Gandhi. Även om Tolstojs religiösa idéer inte längre har den respekt de en gång gjorde, har intresset för hans liv och personlighet, om något, ökat under åren.

De flesta läsare kommer att hålla med om 1800-talets brittiske poet och kritiker Matthew Arnolds bedömning att en roman av Tolstoj inte är ett konstverk utan ett stycke liv; den ryske författaren Isaak Babel kommenterade att om världen kunde skriva själv skulle den skriva som Tolstoj. Kritiker av olika skolor har kommit överens om att Tolstojs verk på något sätt tycks undgå alla konstigheter.

De flesta har betonat hans förmåga att observera de minsta medvetandeförändringarna och att registrera kroppens minsta rörelser. Vad en annan romanförfattare skulle beskriva som en enda medvetandeakt bryter Tolstoj övertygande ner i en serie oändligt små steg. Enligt den engelska författaren Virginia Woolf, som tog för givet att Tolstoy var ”den störste av alla romanförfattare”, framkallade dessa observationskrafter ett slags rädsla hos läsare, som ”vill fly från den blick som Tolstoj fäster på oss.”

De som besökte Tolstoj som gammal man rapporterade också om känslor av stort obehag när han verkade förstå deras outtalade tankar. Det var vanligt att beskriva honom som gudalik i sina krafter och titanisk i hans kamp för att undkomma begränsningarna i det mänskliga tillståndet.

Se även  3 bästa böckerna av Karin Boye du måste läsa

Vissa såg Tolstoj som förkroppsligandet av naturen och ren livskraft, andra såg honom som inkarnationen av världens samvete, men för nästan alla som kände honom eller läste hans verk var han inte bara en av de största författarna som någonsin levt utan en levande symbol för sökandet efter livets mening.

Leo Tolstoj: Tidiga år

Tolstoj, en avkomma till framstående aristokrater, föddes på familjens gods, cirka 210 kilometer söder om Moskva, där han skulle leva större delen av sitt liv och skriva sina viktigaste verk. Hans mor, Mariya Nikolayevna, född prinsessan Volkonskaya, dog innan han var två år gammal, och hans far Nikolay Ilich, Graf (greve) Tolstoy, följde efter henne 1837.

Hans mormor dog 11 månader senare, och sedan hans nästa förmyndare, hans moster Aleksandra, 1841. Tolstoj och hans fyra syskon överfördes sedan till en annan mosters vård i Kazan, i västra Ryssland. Tolstoj mindes en kusin som bodde i Yasnaya Polyana, Tatyana Aleksandrovna Yergolskaya (”Tant Toinette”, som han kallade henne), som det största inflytandet på sin barndom, och senare, som ung, skrev Tolstoj några av sina mest gripande brev till henne.

Trots dödens ständiga närvaro mindes Tolstoj sin barndom i idylliska termer. Hans första publicerade verk, Detstvo (1852; Barndom), var en fiktiv och nostalgisk berättelse om hans tidiga år.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara de bästa böckerna av Leo Tolstoj. Vi hoppas du hittar en eller flera nya, spännande böcker att bläddra i den kommande tiden.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇