7 bÀsta böckerna om Afghanistan

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Pratiek Sparsh Samantara undersöker nÄgra av de bÀsta samtida litterÀra skönlitterÀra och facklitteraturen som har kommit ut ur Afghanistan, frÄn bÄde afghanska och internationella författare, och tittar pÄ hur dessa böcker tolkar kulturen, samhÀllet och historien i detta oroliga landskap.

NÀr du frÄgar nÄgon att namnge den mest inspirerande boken de nÄgonsin har lÀst, kommer svaret nÀstan alltid att vara en som bÀr temat för mÀnsklig uthÄllighet, och böcker i den betungande terrÀngen i Afghanistan Àr frÀmsta ledare nÀr det gÀller att krönika mÀn och kvinnor.

Moderna afghanska författare har öppnat sitt land för vÀrlden som aldrig tidigare, men Afghanistan har alltid haft en skattkista av rik kultur och arv; i forntida Pashtun-texter sades det att om du strÀckte benet i Kabul riskerade du att sparka en poet.

Inspirerat av Är av krig och omvÀlvningar lockar Afghanistan Äterigen litterÀra skildringar, medan politiska och sociala kommentarer försöker klargöra den varaktiga konflikten som har besvÀrat afghansk historia.

1. Khaled Hosseini – The Kite Runner (2003)

Khaled Hosseinis första bok var en flyktig hit. Det var en bÀstsÀljare i Amerika 2003 och lanserade författaren pÄ den globala scenen. LÀsare över hela vÀrlden slukade den unika, flytande prosaen, som redogjorde för de smÀrtsamma och anstrÀngande omstÀndigheterna hos dess huvudperson Amir och hans resa nÀr han vÀxte upp.

Boken Äterspeglar det nyckfulla politiska klimatet i Afghanistan, frÄn den tidiga monarkin till den fruktansvÀrda talibanregimen, via den sovjetiska attacken 1979.

BerĂ€ttelsen Ă€r full av energi mitt i de ökĂ€nda hĂ€ndelserna som avbildas och glĂ€der sig Ă„t en av de mest oförglömliga avslutande hela tiden: “För dig, tusen gĂ„nger över.”

2. Khaled Hosseini – A Thousand Splendid Suns (2007)

Efter framgÄngen med sin debut och dess efterföljande (vÀl mottagna) filmanpassning slÀpptes Hosseinis andra bok bland mycket fanfare.

A Thousand Splendid Suns etablerar mer eller mindre samma tematiska element som The Kite Runner, men Àr en mer tarmskruvande lÀsning pÄ mÄnga sÀtt.

Huvudpersonerna hÀr Àr Mariam och Laila, tvÄ kvinnor vars liv Àr utsatt för familjÀr tragedier, nÀr raketer frÄn ryska flyg viskar förbi och talibanerna förblir.

Den hĂ€r berĂ€ttelsen om tre av de mest försvagande Ă„rtiondena i Afghanistans historia placerades som nummer tre pĂ„ Time’s Top 10 Fiction Books of 2007 och Ă€r ocksĂ„ instĂ€lld för en filmanpassning.

3. Andrea Busfield – Born Under a Million Shadows (2009)

Andrea Busfield Àr en brittisk journalist som reste till Afghanistan 2001 för att rapportera om talibanernas nedgÄng. Under sina mÄnga resor dit mötte hon barn som tjÀnade för sina familjer genom att ta hand om turister pÄ mycket kreativa sÀtt.

Ett av dessa barn, Fawad, var den onda men charmiga djÀvulen som hon kallade huvudpersonen till Born Under A Million Shadows.

Genom Fawads livliga vision transporterar Busfield oss till ett land som lever i evig rÀdsla för en uppenbarligen nedmonterad organisation och ÀndÄ reser sig över dysterheten för att pÄ nÄgot sÀtt hÄlla sin mÀnsklighet blomstrande.

4. Nadeem Aslam – The Wasted Vigil (2008)

Skildrar hĂ€ndelser efter den 11 september, den brittisk-pakistanska författaren Nadeem Aslams hĂ€pnadsvĂ€ckande andra roman Ă€r en lysande karaktĂ€rsstudie av olika spelare i ett verk som ligger intill tvĂ„ extrema positioner – CIA-agenter och islamiska fundamentalister.

Romanen Àr fylld med frodiga bilder, eftersom den kastar ihop en britt, en ryss och en amerikaner för att mÄla hÀndelserna pÄ sitt eget sÀtt och ge olika perspektiv pÄ de senaste hÀndelserna.

Resultatet Àr en skrÀmmande berÀttelse som exakt berÀttar om den nuvarande etos i Afghanistan, med specifik hÀnvisning till fundamentalistisk kvinnohat.

5. Atiq Rahimi – Earth and Ashes (2011)

PÄ fÀrre Àn 70 sidor kartlÀgger Atiq Rahimis bok en historia av stor omfattning pÄ en liten duk. Författaren Àr en afghansk exil som bor i Paris, och den hÀr invecklade första fabeln av hans togs emot i Frankrike.

Den berÀttar historien om Dastaguir och hans barnbarn, de enda överlevande efter en ond sovjetattack pÄ deras by, och deras efterföljande resa pÄ jakt efter pojkens far.

Även om boken kritiserades för att vara unidiomatisk och alltför avskild, fick filmanpassningen, regisserad av författaren sjĂ€lv, mottagning av mĂ„nga utmĂ€rkelser, inklusive ett pris i Cannes.

6. Abdul Salam Zaeef – My Life with the Taliban (2011)

Denna bok, författad av en grundare av Taliban, Àr ett levande informativt verk som erbjuder en första hand analys av den ideologiska grunden för den olycksbÄdande organisationen och en fascinerande redogörelse för författarens anmÀrkningsvÀrda liv.

Den afghanska ambassadören i Pakistan 2000, Zaeef, fÀngslades av amerikanska styrkor 2001 och hölls kvar i Guantanamo Bay i fyra Är. Han var en livslÄng mÄttlig och var mycket aktiv Àven efter att han slÀpptes ur förvarslÀgret och spelade en viktig roll i hemliga fredsförhandlingar mellan Zardari-regeringen och talibanledarna.

NĂ€r Zaeef sammanstĂ€ller My Life med talibanerna och beskriver livet i Guantanamo Bay utelĂ€mnar dock viktiga aspekter – som ett register över organisationens egna grymheter eller lösningen pĂ„ “Talibanproblemet”.

Som Nick Meo skriver i The Telegraph, “Det hĂ€r Ă€r en bok som bör lĂ€sas av alla med intresse för varför Afghanistan har gĂ„tt sĂ„ illa, Ă€ven om den inte sĂ€ger hur man ska rĂ€tta till den.”

7. Jason Elliot – An Unexpected Light: Travels in Afghanistan (1999)

Den hÀr förtjusande reseskildringen av den brittiska författaren Jason Elliot illustrerar Afghanistan vid olika tidpunkter, under de tvÄ besöken han genomförde i ett land som Àr minst sagt ett opopulÀrt turistmÄl.

En historisk utstÀllning genom en personlig strÀvan, den kryssar frÄn urbana Kabul till avlÀgsna bergsbyar, berÀttar en mÀngd historier frÄn lokalerna och introducerar en mÀngd olika karaktÀrer.

Även för att korsa ett sĂ„dant traumatiskt grĂ€s Ă€r författaren uppmĂ€rksam och djupgĂ„ende – exakt vad du vill ha frĂ„n en resebok.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara de bÀsta böckerna som utspelar sig i Afghanistan.

Vi hoppas du hittar en eller flera nya böcker att blÀddra i!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)