7 bästa böckerna om Afghanistan

Pratiek Sparsh Samantara undersöker några av de bästa samtida litterära skönlitterära och facklitteraturen som har kommit ut ur Afghanistan, från både afghanska och internationella författare, och tittar på hur dessa böcker tolkar kulturen, samhället och historien i detta oroliga landskap.

När du frågar någon att namnge den mest inspirerande boken de någonsin har läst, kommer svaret nästan alltid att vara en som bär temat för mänsklig uthållighet, och böcker i den betungande terrängen i Afghanistan är främsta ledare när det gäller att krönika män och kvinnor.

Moderna afghanska författare har öppnat sitt land för världen som aldrig tidigare, men Afghanistan har alltid haft en skattkista av rik kultur och arv; i forntida Pashtun-texter sades det att om du sträckte benet i Kabul riskerade du att sparka en poet.

Inspirerat av år av krig och omvälvningar lockar Afghanistan återigen litterära skildringar, medan politiska och sociala kommentarer försöker klargöra den varaktiga konflikten som har besvärat afghansk historia.

1. Khaled Hosseini – The Kite Runner (2003)

Khaled Hosseinis första bok var en flyktig hit. Det var en bästsäljare i Amerika 2003 och lanserade författaren på den globala scenen. Läsare över hela världen slukade den unika, flytande prosaen, som redogjorde för de smärtsamma och ansträngande omständigheterna hos dess huvudperson Amir och hans resa när han växte upp.

Boken återspeglar det nyckfulla politiska klimatet i Afghanistan, från den tidiga monarkin till den fruktansvärda talibanregimen, via den sovjetiska attacken 1979.

Se även  8 böcker som utspelar sig i Litauen du bör läsa under din resa

Berättelsen är full av energi mitt i de ökända händelserna som avbildas och gläder sig åt en av de mest oförglömliga avslutande hela tiden: ”För dig, tusen gånger över.”

2. Khaled Hosseini – A Thousand Splendid Suns (2007)

Efter framgången med sin debut och dess efterföljande (väl mottagna) filmanpassning släpptes Hosseinis andra bok bland mycket fanfare.

A Thousand Splendid Suns etablerar mer eller mindre samma tematiska element som The Kite Runner, men är en mer tarmskruvande läsning på många sätt.

Huvudpersonerna här är Mariam och Laila, två kvinnor vars liv är utsatt för familjär tragedier, när raketer från ryska flyg viskar förbi och talibanerna förblir.

Den här berättelsen om tre av de mest försvagande årtiondena i Afghanistans historia placerades som nummer tre på Time’s Top 10 Fiction Books of 2007 och är också inställd för en filmanpassning.

3. Andrea Busfield – Born Under a Million Shadows (2009)

Andrea Busfield är en brittisk journalist som reste till Afghanistan 2001 för att rapportera om talibanernas nedgång. Under sina många resor dit mötte hon barn som tjänade för sina familjer genom att ta hand om turister på mycket kreativa sätt.

Ett av dessa barn, Fawad, var den onda men charmiga djävulen som hon kallade huvudpersonen till Born Under A Million Shadows.

Genom Fawads livliga vision transporterar Busfield oss till ett land som lever i evig rädsla för en uppenbarligen nedmonterad organisation och ändå reser sig över dysterheten för att på något sätt hålla sin mänsklighet blomstrande.

4. Nadeem Aslam – The Wasted Vigil (2008)

Skildrar händelser efter den 11 september, den brittisk-pakistanska författaren Nadeem Aslams häpnadsväckande andra roman är en lysande karaktärsstudie av olika spelare i ett verk som ligger intill två extrema positioner – CIA-agenter och islamiska fundamentalister.

Se även  7 bästa böckerna som utspelar sig i Warszawa

Romanen är fylld med frodiga bilder, eftersom den kastar ihop en britt, en ryss och en amerikaner för att måla händelserna på sitt eget sätt och ge olika perspektiv på de senaste händelserna.

Resultatet är en skrämmande berättelse som exakt berättar om den nuvarande etos i Afghanistan, med specifik hänvisning till fundamentalistisk kvinnohat.

5. Atiq Rahimi – Earth and Ashes (2011)

På färre än 70 sidor kartlägger Atiq Rahimis bok en historia av stor omfattning på en liten duk. Författaren är en afghansk exil som bor i Paris, och den här invecklade första fabeln av hans togs emot i Frankrike.

Den berättar historien om Dastaguir och hans barnbarn, de enda överlevande efter en ond sovjetattack på deras by, och deras efterföljande resa på jakt efter pojkens far.

Även om boken kritiserades för att vara unidiomatisk och alltför avskild, fick filmanpassningen, regisserad av författaren själv, mottagning av många utmärkelser, inklusive ett pris i Cannes.

6. Abdul Salam Zaeef – My Life with the Taliban (2011)

Denna bok, författad av en grundare av Taliban, är ett levande informativt verk som erbjuder en första hand analys av den ideologiska grunden för den olycksbådande organisationen och en fascinerande redogörelse för författarens anmärkningsvärda liv.

Den afghanska ambassadören i Pakistan 2000, Zaeef, fängslades av amerikanska styrkor 2001 och hölls kvar i Guantanamo Bay i fyra år. Han var en livslång måttlig och var mycket aktiv även efter att han släpptes ur förvarslägret och spelade en viktig roll i hemliga fredsförhandlingar mellan Zardari-regeringen och talibanledarna.

När Zaeef sammanställer My Life med talibanerna och beskriver livet i Guantanamo Bay utelämnar dock viktiga aspekter – som ett register över organisationens egna grymheter eller lösningen på ”Talibanproblemet”.

Se även  5 estniska böcker du måste läsa!

Som Nick Meo skriver i The Telegraph, ”Det här är en bok som bör läsas av alla med intresse för varför Afghanistan har gått så illa, även om den inte säger hur man ska rätta till den.”

7. Jason Elliot – An Unexpected Light: Travels in Afghanistan (1999)

Den här förtjusande reseskildringen av den brittiska författaren Jason Elliot illustrerar Afghanistan vid olika tidpunkter, under de två besöken han genomförde i ett land som är minst sagt ett opopulärt turistmål.

En historisk utställning genom en personlig strävan, den kryssar från urbana Kabul till avlägsna bergsbyar, berättar en mängd historier från lokalerna och introducerar en mängd olika karaktärer.

Även för att korsa ett sådant traumatiskt gräs är författaren uppmärksam och djupgående – exakt vad du vill ha från en resebok.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara de bästa böckerna som utspelar sig i Afghanistan.

Vi hoppas du hittar en eller flera nya böcker att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇