5 bästa böckerna för att lära sig webbdesign (HTML och CSS) 2021

HTML och CSS är inte alls svårt att lära sig. Jag glömmer aldrig när jag skrev min första rad HTML någon gång i början på 2000-talet. På den tiden förstod jag inte att HTML var ett skriptspråk utan trodde mig genuint vara en riktigt duktig programmerare.

HTML, vilket i själva verket är förkortningen för HyperText Markup Language, är ett märkspråk för hypertext och utgör tillsammans med TCP/IP och HTTP den grundläggande standarden för WWW (World Wide Web, webben); webbsidor skrivs i allmänhet som HTML och överförs över Internet med HTTP.

Cascading Style Sheets (förkortat CSS) är ett språk som beskriver presentationsstilen för ett strukturerat dokument som till exempel typsnitt, textstorlek och färg. Tekniken är ett sätt att anpassa dokumentet med hänsyn till datortyp, skärmupplösning, färgdjup och installerade typsnitt.

Som nämnt ovan är HTML och CSS inte alls svårt att lära sig i mitt tycke. Det ingår exempelvis i kursen Programmering 1 på gymnasiet för gymnasister i Sverige så vitt jag vet.

Tips: Besök Moderskeppet.se ifall du vill gå en grym kurs i hur du skapar egna webbplatser i WordPress 🚀

Jag har själv förstått mig på och använt HTML och CSS nästan på en daglig basis i över 10 år. Det är väldigt logiskt att använda sig av och kan i vissa fall bara ta några veckor innan man börjar känna sig någorlunda bekväm i skorna vad gäller att göra enkla manipuleringar av en webbplats utseende.

Jag förstår mig dessutom på grundläggande Javascript, tillräckligt bra för att nyttja verktyg likt Google Tag Manager mer än de är tänkt att användas. Dock ser jag inte mig själv som programmerare utan mer av en skribent och/eller en marknadsförare.

Jag har därför tagit mig friheten att sammanställa en lista över vad jag anser vara de 5 bästa böckerna för att lära sig HTML och CSS. Vissa är på svenska, andra engelska.

Jag hoppas du hittar en ny, spännande bok att bläddra i! För att bli en komplett webbutvecklare behöver du även kombinera och komplettera dina nyfunna kunskaper inom HTML och CSS med det faktiska programmeringsspråket (per definition) — JavaScript.

Som tur för dig har jag redan skrivit en liten guide över de 7 bästa böckerna för att lära sig JavaScript. Jag hoppas inlägget är till hjälp för dig precis påbörjat din resa som webbutvecklare.

1. HTML och CSS-boken av Rolf Stalin (7:e upplagan) (2011)

Det här är kanske Sveriges enskilt mest eftersökta bok i dagsläget vad gäller att lära sig HTML på svenska.

Se även  Lär dig programmera C#: 3 bästa böckerna

Riktigt bra resurser för att lära sig HTML på svenska är få i mitt tycke. Mycket har dessvärre passerat sitt bäst före-datum, men jag tycker definitivt den här boken håller måttet.

Sammanfattning: En perfekt bok för att lära sig grunderna i HTML och CSS. En bok som används bland gymnasister över hela landet för att lära sig programmera så snabbt det bara går.

2. HTML and CSS av Jon Duckett (2014)

En introduktion i fullfärg till grunderna för HTML och CSS från utgivarna av Wrox!

Varje dag vill fler och fler lära sig lite HTML och CSS. De professionella webbdesignerna och programmerarna ansluter sig till nya målgrupper som behöver veta lite kod på jobbet (uppdatera ett innehållshanteringssystem eller e-handelsbutik) och de som vill göra sina personliga bloggar mer attraktiva.

Många böcker som undervisar i HTML och CSS är torra och bara skrivna för dem som vill bli programmerare, varför den här boken tar ett helt nytt tillvägagångssätt:

  • Introducerar HTML och CSS på ett sätt som gör dem tillgängliga för alla hobbyister, studenter och yrkesverksamma och det är i fullfärg vi pratar, precis hela tiden
  • Använder informationsgrafik och livsstilsfotografering för att förklara ämnena på ett enkelt och engagerande sätt, som gör att du kan gå igenom kapitlen från början till slut eller bara doppa in i ämnen av särskilt intresse på din fritid. En bra bok att använda som ett uppslagsverk av något slag när det kommer till HTML och CSS.

Sammanfattning: Denna pedagogiska bok om webbutveckling för nybörjare är en som du kommer att njuta av att plocka upp, läsa och sedan hänvisa till om och om igen. Det får dig att önska att andra tekniska ämnen presenterades på ett så enkelt, attraktivt och engagerande sätt! En fantastisk bok, helt enkelt.

3. A Smarter Way to Learn HTML & CSS: Learn it faster. Remember it longer.: Volume 2 av Mark Myers (2015)

Den ultimata lära-genom-att-göra-boken vad gäller HTML och CSS. Korta kapitel är ihopkopplade med gratis interaktiva online-övningar för att lära dig grunderna i HTML och CSS.

Skrivet för nybörjare men även användbart för erfarna utvecklare som vill skärpa sina färdigheter förstås.

Boken förbereder läsaren för att koda en webbplats med medelstor komplexitet. Eleven tillbringar två till tre gånger så lång tid på övningar som den läser.

Se även  Lär dig programmera i Python: 3 bästa böckerna på svenska

Baserat på kognitiv forskning som visar att retention ökar med 400 procent när elever utmanas att hämta den information de just läst. Förklaringar finns på vanlig, icke-teknisk engelska som människor med alla bakgrunder lätt kan förstå. Med gott om kodningsexempel och illustrationer i mitt tycke.

Sammanfattning: Precis som titeln på boken antyder är det här ett smart sätt att lära sig HTML och CSS på, vilket förstås är grundbultarna i all modern webbdesign. Det är nästan ingen idé att lära sig något annat programmeringsspråk förrän man behärskat HTML och CSS i mitt tycke, Javascript likaså.

4. Murach’s Html5 and Css3, 4th Edition av Anne Boehm (2018)

Denna fjärde utgåvan av den bästsäljande HTML- och CSS-bok uppdaterar och förbättrar allt innehåll i boken. Den presenterar också de senaste HTML5- och CSS3-funktionerna, inklusive Flexible Box och Grid Layout, två nya sätt att implementera sidlayout och Responsive Web Design enligt bland annat Googles rekommenderade riktlinjer för webbmasters.

Så oavsett om du är webbdesigner, JavaScript-programmerare, server-programmerare eller nybörjare, den här boken levererar alla HTML- och CSS-färdigheter som du behöver för jobbet.

Sammanfattning: En bok som passar alla intresserade av webbutveckling i egenskap av nybörjare i mitt tycke.

5. Learning Web Design 5e: A Beginner’s Guide to Html, Css, Javascript, and Web Graphics av Jennifer Nieder Robbins (2018)

Vill du bygga webbsidor men inte har någon erfarenhet sen tidigare? Denna användarvänliga guide är det perfekta stället att börja på.

Du börjar på ruta ett där du lär dig hur webben och webbsidorna fungerar rent tekniskt och sedan bygger det på därifrån ganska stadigt.

I slutet av boken är det tänkt att du har kompetensen att skapa en enkel webbplats med sidor som består av flera kolumner som anpassar sig till mobila enheter dessutom. Att kunna skapa mobilanpassade webbplatser är nästan mer regel än undantag ifall man någonsin vill ha en ärlig chans att få ett jobb som webbutvecklare (detta är min erfarenhet).

Varje kapitel i boken innehåller övningar som hjälper dig att lära dig olika tekniker och korta frågesporter för att se till att du förstår nyckelbegrepp du precis lärt dig.

Denna noggrant reviderade utgåva av boken är perfekt för studenter och yrkesverksamma med alla bakgrunder och kompetensnivåer som är på jakt efter mer kunskap kring webbutveckling.

Det är enkelt och tydligt för nybörjare, men ändå noggrant för att vara en användbar referens för erfarna utvecklare som håller sina färdigheter uppdaterade. Du lär dig bland annat att:

  • Skapa HTML-sidor med text, länkar, bilder, tabeller och formulär Använd stilark (CSS) för färger, bakgrunder, formateringstext, sidlayout och till och med enkla animeringseffekter.
  • Lär dig hur JavaScript fungerar och varför språket är så viktigt i webbdesign och webben i allmänhet.
  • Skapa och optimera webbbilder så att de laddas ner så snabbt som möjligt.
  • Använd CSS Flexbox och Grid för sofistikerad och flexibel sidlayout.
  • Lär dig informationen om Responsive Web Design för att göra webbsidor snygga på alla enheter.
  • Bli bekant med kommandoraden, Git och andra verktyg i den moderna webbutvecklarens verktygslåda
  • Lär känna superkrafterna i SVG-grafik
Se även  Lär dig programmera C++: 2 bästa böckerna

Sammanfattning: Det här är tveklöst en av de bästa böckerna för att lära sig webbdesign i mitt tycke. Det kanske inte är svårt att se varför?

Varför läsa böcker om webbdesign, HTML och CSS?

Utöver att nyttja interaktiva tjänster på webben för att skriva HTML-kod är det viktigt att grunderna sitter.

Tro mig, du vill inte veta hur div:ar fungerar 3 år in på din resa som webbutvecklare för att du är självlärd och tror dig kunna mer om HTML än webbdesigners med 20 år under bältet.

Det är därför jag anser det vara viktigt att man tar sig tiden att läsa just böcker om webbdesign. De lär en grunderna om skriptspråket på ett sätt som få verktyg kan göra i dagens läge i mitt tycke.

Böcker förblir alltid böcker, trots allt.

Sammanfattning

Böcker är ett perfekt verktyg och ett ovärderligt hjälpmedel för dig som är intresserad av att lära dig skriva HTML-kod utan fel som gör att din kod inte valideras exempelvis.

Jag hoppas genuint att min lista över vad jag anser vara de 5 bästa böckerna för att lära sig webbdesign (HTML och CSS) hjälper dig i din resa som webbutvecklare.

Glöm aldrig att HTML bokstavligen talat är grunden för webben, varför det är viktigt att du verkligen försöker sätta dig in i varje litet kapitel i din valda bok så gott det går för att kunna suga åt dig så mycket ny kunskap om HTML som möjligt.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇