5 bÀsta böckerna för att lÀra sig webbdesign (HTML och CSS) 2021


BerĂ€knad lĂ€stid: 12 minuter ⏳

HTML och CSS Àr inte alls svÄrt att lÀra sig. Jag glömmer aldrig nÀr jag skrev min första rad HTML nÄgon gÄng i början pÄ 2000-talet. PÄ den tiden förstod jag inte att HTML var ett skriptsprÄk utan trodde mig genuint vara en riktigt duktig programmerare.

HTML, vilket i sjÀlva verket Àr förkortningen för HyperText Markup Language, Àr ett mÀrksprÄk för hypertext och utgör tillsammans med TCP/IP och HTTP den grundlÀggande standarden för WWW (World Wide Web, webben); webbsidor skrivs i allmÀnhet som HTML och överförs över Internet med HTTP.

Cascading Style Sheets (förkortat CSS) Àr ett sprÄk som beskriver presentationsstilen för ett strukturerat dokument som till exempel typsnitt, textstorlek och fÀrg. Tekniken Àr ett sÀtt att anpassa dokumentet med hÀnsyn till datortyp, skÀrmupplösning, fÀrgdjup och installerade typsnitt.

Som nÀmnt ovan Àr HTML och CSS inte alls svÄrt att lÀra sig i mitt tycke. Det ingÄr exempelvis i kursen Programmering 1 pÄ gymnasiet för gymnasister i Sverige sÄ vitt jag vet.

Tips: Besök Moderskeppet.se ifall du vill gĂ„ en grym kurs i hur du skapar egna webbplatser i WordPress 🚀

Jag har sjÀlv förstÄtt mig pÄ och anvÀnt HTML och CSS nÀstan pÄ en daglig basis i över 10 Är. Det Àr vÀldigt logiskt att anvÀnda sig av och kan i vissa fall bara ta nÄgra veckor innan man börjar kÀnna sig nÄgorlunda bekvÀm i skorna vad gÀller att göra enkla manipuleringar av en webbplats utseende.

Jag förstÄr mig dessutom pÄ grundlÀggande Javascript, tillrÀckligt bra för att nyttja verktyg likt Google Tag Manager mer Àn de Àr tÀnkt att anvÀndas. Dock ser jag inte mig sjÀlv som programmerare utan mer av en skribent och/eller en marknadsförare.

Jag har dÀrför tagit mig friheten att sammanstÀlla en lista över vad jag anser vara de 5 bÀsta böckerna för att lÀra sig HTML och CSS. Vissa Àr pÄ svenska, andra engelska.

Jag hoppas du hittar en ny, spĂ€nnande bok att blĂ€ddra i! För att bli en komplett webbutvecklare behöver du Ă€ven kombinera och komplettera dina nyfunna kunskaper inom HTML och CSS med det faktiska programmeringssprĂ„ket (per definition) — JavaScript.

Som tur för dig har jag redan skrivit en liten guide över de 7 bÀsta böckerna för att lÀra sig JavaScript. Jag hoppas inlÀgget Àr till hjÀlp för dig precis pÄbörjat din resa som webbutvecklare.


1. HTML och CSS-boken av Rolf Stalin (7:e upplagan) (2011)

Det hÀr Àr kanske Sveriges enskilt mest eftersökta bok i dagslÀget vad gÀller att lÀra sig HTML pÄ svenska.

Riktigt bra resurser för att lÀra sig HTML pÄ svenska Àr fÄ i mitt tycke. Mycket har dessvÀrre passerat sitt bÀst före-datum, men jag tycker definitivt den hÀr boken hÄller mÄttet.

Sammanfattning: En perfekt bok för att lÀra sig grunderna i HTML och CSS. En bok som anvÀnds bland gymnasister över hela landet för att lÀra sig programmera sÄ snabbt det bara gÄr.

2. HTML and CSS av Jon Duckett (2014)

En introduktion i fullfÀrg till grunderna för HTML och CSS frÄn utgivarna av Wrox!

Varje dag vill fler och fler lÀra sig lite HTML och CSS. De professionella webbdesignerna och programmerarna ansluter sig till nya mÄlgrupper som behöver veta lite kod pÄ jobbet (uppdatera ett innehÄllshanteringssystem eller e-handelsbutik) och de som vill göra sina personliga bloggar mer attraktiva.

MÄnga böcker som undervisar i HTML och CSS Àr torra och bara skrivna för dem som vill bli programmerare, varför den hÀr boken tar ett helt nytt tillvÀgagÄngssÀtt:

  • Introducerar HTML och CSS pĂ„ ett sĂ€tt som gör dem tillgĂ€ngliga för alla hobbyister, studenter och yrkesverksamma och det Ă€r i fullfĂ€rg vi pratar, precis hela tiden
  • AnvĂ€nder informationsgrafik och livsstilsfotografering för att förklara Ă€mnena pĂ„ ett enkelt och engagerande sĂ€tt, som gör att du kan gĂ„ igenom kapitlen frĂ„n början till slut eller bara doppa in i Ă€mnen av sĂ€rskilt intresse pĂ„ din fritid. En bra bok att anvĂ€nda som ett uppslagsverk av nĂ„got slag nĂ€r det kommer till HTML och CSS.

Sammanfattning: Denna pedagogiska bok om webbutveckling för nybörjare Àr en som du kommer att njuta av att plocka upp, lÀsa och sedan hÀnvisa till om och om igen. Det fÄr dig att önska att andra tekniska Àmnen presenterades pÄ ett sÄ enkelt, attraktivt och engagerande sÀtt! En fantastisk bok, helt enkelt.

3. A Smarter Way to Learn HTML & CSS: Learn it faster. Remember it longer.: Volume 2 av Mark Myers (2015)

Den ultimata lÀra-genom-att-göra-boken vad gÀller HTML och CSS. Korta kapitel Àr ihopkopplade med gratis interaktiva online-övningar för att lÀra dig grunderna i HTML och CSS.

Skrivet för nybörjare men Àven anvÀndbart för erfarna utvecklare som vill skÀrpa sina fÀrdigheter förstÄs.

Boken förbereder lÀsaren för att koda en webbplats med medelstor komplexitet. Eleven tillbringar tvÄ till tre gÄnger sÄ lÄng tid pÄ övningar som den lÀser.

Baserat pÄ kognitiv forskning som visar att retention ökar med 400 procent nÀr elever utmanas att hÀmta den information de just lÀst. Förklaringar finns pÄ vanlig, icke-teknisk engelska som mÀnniskor med alla bakgrunder lÀtt kan förstÄ. Med gott om kodningsexempel och illustrationer i mitt tycke.

Sammanfattning: Precis som titeln pÄ boken antyder Àr det hÀr ett smart sÀtt att lÀra sig HTML och CSS pÄ, vilket förstÄs Àr grundbultarna i all modern webbdesign. Det Àr nÀstan ingen idé att lÀra sig nÄgot annat programmeringssprÄk förrÀn man behÀrskat HTML och CSS i mitt tycke, Javascript likasÄ.

4. Murach’s Html5 and Css3, 4th Edition av Anne Boehm (2018)

Denna fjÀrde utgÄvan av den bÀstsÀljande HTML- och CSS-bok uppdaterar och förbÀttrar allt innehÄll i boken. Den presenterar ocksÄ de senaste HTML5- och CSS3-funktionerna, inklusive Flexible Box och Grid Layout, tvÄ nya sÀtt att implementera sidlayout och Responsive Web Design enligt bland annat Googles rekommenderade riktlinjer för webbmasters.

SÄ oavsett om du Àr webbdesigner, JavaScript-programmerare, server-programmerare eller nybörjare, den hÀr boken levererar alla HTML- och CSS-fÀrdigheter som du behöver för jobbet.

Sammanfattning: En bok som passar alla intresserade av webbutveckling i egenskap av nybörjare i mitt tycke.


5. Learning Web Design 5e: A Beginner’s Guide to Html, Css, Javascript, and Web Graphics av Jennifer Nieder Robbins (2018)

Vill du bygga webbsidor men inte har nÄgon erfarenhet sen tidigare? Denna anvÀndarvÀnliga guide Àr det perfekta stÀllet att börja pÄ.

Du börjar pÄ ruta ett dÀr du lÀr dig hur webben och webbsidorna fungerar rent tekniskt och sedan bygger det pÄ dÀrifrÄn ganska stadigt.

I slutet av boken Àr det tÀnkt att du har kompetensen att skapa en enkel webbplats med sidor som bestÄr av flera kolumner som anpassar sig till mobila enheter dessutom. Att kunna skapa mobilanpassade webbplatser Àr nÀstan mer regel Àn undantag ifall man nÄgonsin vill ha en Àrlig chans att fÄ ett jobb som webbutvecklare (detta Àr min erfarenhet).

Varje kapitel i boken innehÄller övningar som hjÀlper dig att lÀra dig olika tekniker och korta frÄgesporter för att se till att du förstÄr nyckelbegrepp du precis lÀrt dig.

Denna noggrant reviderade utgÄva av boken Àr perfekt för studenter och yrkesverksamma med alla bakgrunder och kompetensnivÄer som Àr pÄ jakt efter mer kunskap kring webbutveckling.

Det Àr enkelt och tydligt för nybörjare, men ÀndÄ noggrant för att vara en anvÀndbar referens för erfarna utvecklare som hÄller sina fÀrdigheter uppdaterade. Du lÀr dig bland annat att:

  • Skapa HTML-sidor med text, lĂ€nkar, bilder, tabeller och formulĂ€r AnvĂ€nd stilark (CSS) för fĂ€rger, bakgrunder, formateringstext, sidlayout och till och med enkla animeringseffekter.
  • LĂ€r dig hur JavaScript fungerar och varför sprĂ„ket Ă€r sĂ„ viktigt i webbdesign och webben i allmĂ€nhet.
  • Skapa och optimera webbbilder sĂ„ att de laddas ner sĂ„ snabbt som möjligt.
  • AnvĂ€nd CSS Flexbox och Grid för sofistikerad och flexibel sidlayout.
  • LĂ€r dig informationen om Responsive Web Design för att göra webbsidor snygga pĂ„ alla enheter.
  • Bli bekant med kommandoraden, Git och andra verktyg i den moderna webbutvecklarens verktygslĂ„da
  • LĂ€r kĂ€nna superkrafterna i SVG-grafik

Sammanfattning: Det hÀr Àr tveklöst en av de bÀsta böckerna för att lÀra sig webbdesign i mitt tycke. Det kanske inte Àr svÄrt att se varför?

Varför lÀsa böcker om webbdesign, HTML och CSS?

Utöver att nyttja interaktiva tjÀnster pÄ webben för att skriva HTML-kod Àr det viktigt att grunderna sitter.

Tro mig, du vill inte veta hur div:ar fungerar 3 Är in pÄ din resa som webbutvecklare för att du Àr sjÀlvlÀrd och tror dig kunna mer om HTML Àn webbdesigners med 20 Är under bÀltet.

Det Àr dÀrför jag anser det vara viktigt att man tar sig tiden att lÀsa just böcker om webbdesign. De lÀr en grunderna om skriptsprÄket pÄ ett sÀtt som fÄ verktyg kan göra i dagens lÀge i mitt tycke.

Böcker förblir alltid böcker, trots allt.

Sammanfattning

Böcker Àr ett perfekt verktyg och ett ovÀrderligt hjÀlpmedel för dig som Àr intresserad av att lÀra dig skriva HTML-kod utan fel som gör att din kod inte valideras exempelvis.

Jag hoppas genuint att min lista över vad jag anser vara de 5 bÀsta böckerna för att lÀra sig webbdesign (HTML och CSS) hjÀlper dig i din resa som webbutvecklare.

Glöm aldrig att HTML bokstavligen talat Àr grunden för webben, varför det Àr viktigt att du verkligen försöker sÀtta dig in i varje litet kapitel i din valda bok sÄ gott det gÄr för att kunna suga Ät dig sÄ mycket ny kunskap om HTML som möjligt.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!