20 bÀsta böckerna om andra vÀrldskriget du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 35 minuter ⏳

I Är Àr det 75-Ärsjubileet för slutet av den mest destruktiva konflikten i mÀnsklighetens historia. Andra vÀrldskriget började 1939 med invasionen av Polen av Adolf Hitlers Tyskland. Det slutade sex traumatiska Är senare pÄ andra sidan vÀrlden efter det kejserliga Japans överlÀmnande till de allierade styrkorna 1945.

Andra vÀrldskriget Àr nÄgot som fascinerat mÀnniskor Ànda sen dess start, varför det kommit att skrivas mÄnga, mÄnga böcker om det. Vem trodde att ett vÀrldskrig var möjligt pÄ en sÄdan stor skala?

HÀr har jag samlat böcker om bland annat Sveriges position i kriget, en soldats livsskildringar frÄn östfronten, kriget i allmÀnhet och mycket, mycket mer. Listan nedan bestÄr alltsÄ av en blandning av böcker, bÄde pÄ svenska och engelska.

Jag kan tycka att böcker skrivna pÄ engelska mÄnga gÄnger ger ett annat perspektiv pÄ kriget sett till naturen av att författaren har sina rötter i USA eller England exempelvis.

Det hÀr Àr min lista över vad jag anser vara de 20 bÀsta böckerna om andra vÀrldskriget.

1. Andra vÀrldskriget: FrÄn krigsutbrottet till november 1942 (Del 1 & 2) av Antony Beevor (2013)

TvÄ av de bÀsta böckerna om andra vÀrldskriget pÄ svenska i mitt tycke. Den hÀr spar verkligen inte pÄ nÄgot krut. Det hÀr Àr boken för dig som verkligen vill fÄ en inblick i hur utbrottet av andra vÀrldskriget sÄg ut fram tills november 1942.

Antony Beevor, en briljant engelsk historiker, försöker pĂ„ 900 sidor summera andra vĂ€rldskriget — fördelat pĂ„ 2 böcker. Del 1 och del 2.

Enligt en journalist pÄ BBC sÄ var det hÀr den mest heltÀckande och objektiva skildring av kriget som personen fÄtt nöjet att lÀsa. SÀllan har nÄgon lyckats ta ett sÄdant helhetsgrepp om nÄgot sÄ komplext och lyckats sÄ vÀl som Antony Beevor.

HÀr Àr ytterligare en recension:

»Det Àr fullkomligt omöjligt att i en enkel recension ge ett praktverk som detta rÀttvisa. Antony Beevor har Ànnu en gÄng givit allt, i sitt sökande efter svaren pÄ de otaliga frÄgor som detta krig vÀckt, och Ànnu vÀcker.« Folkbladet

Sammanfattning: Du kommer snabbt att förstÄ varför vi placerat den hÀr boken i topp som en av de bÀsta böckerna om andra vÀrldskriget. Den (och dess eftertrÀdare) Àr helt enkelt sÄ pass bra.

2. Arnhem 1944 – Slaget om Holland Del 1: Pansar och fallskĂ€rmsjĂ€gare av Christer Bergström (2017)

De allierades misslyckade insats av fallskĂ€rmsjĂ€gare vid Arnhem i september 1944 Ă€r vĂ€lkĂ€nd, inte minst genom storfilmen “En bro för mycket”. Men mycket av historieskrivningen Ă€r ofullstĂ€ndig.

Denna bok ger den hittills mest kompletta genomgĂ„ngen av operation “Market Garden”. MĂ„nga invanda förestĂ€llningar stĂ€lls pĂ„ huvudet av nya, tidigare okĂ€nda fakta.

Sammanfattning: En oerhört vÀlskriven och grafisk bok om den senare delen av andra vÀrldskriget. Perfekt för dig som kanske har ett extra stort intresse för Holland (NederlÀnderna).

3. Hiroshima av John Hersey (1946)

Ursprungligen publicerad i utgÄvan av The New Yorker den 31 augusti 1946, orsakade detta medkÀnnande och riktigt observerade portrÀtt av sex överlevande frÄn atombombningen i Hiroshima en omedelbar terror.

Det var första och enda gÄngen tidningen Àgnade en hel utgÄva Ät en enda artikel. Tidningskiosker sÄlde slut inom nÄgra timmar och radiostationer avbröt sin vanliga programmering för att sÀnda avlÀsningar av hela texten istÀllet.

Mer Àn ett Är efter att den japanska staden förstördes fick amerikanerna den första fullstÀndiga redogörelsen för fasorna med kÀrnvapenkrig. Hersey beskrev stenfasader permanent etsade med silhuetter av förÄngade mÀnniskor och soldater vars ögon smÀlts av atomblixten.

Brett erkÀnt som ett av de tidigaste exemplen pÄ New Journalism (den rapporteringsstil som Joan Didion gjorde mest kÀnd), pÄverkade Hiroshima djupt debatten om kÀrnvapen och spelade en nyckelroll i lÀkningsprocessen mellan Amerika och Japan.

Sammanfattning: En fantastisk bok som skildrar atombombningen i Hiroshima pÄ ett vÀldigt verkligt sÀtt. Det hÀr Àr definitivt en av vÀrldens bÀsta böcker om andra vÀrldskriget i mitt tycke varför jag placerat den sÄ pass högt.

4. With the Old Breed: At Peleliu and Okinawa av E.B. Sledge (1981)

Med brutal Ă€rlighet och tydlig prosa ger Eugene Bondurant Sledge en grunt syn pĂ„ infanterikamp i Stillahavsteatern under andra vĂ€rldskriget. Med smeknamnet “Sledgehammer” — döpt av sina kamrater kĂ€mpade Sledge med 1: a marina divisionen i de anstrĂ€ngande striderna i Peleliu och Okinawa framför allt.

Med hjĂ€lp av anteckningar som han i hemlighet förvarade i ett nytt testamente i fickstorlek beskriver Sledge livets skrĂ€ck i frontlinjen och dokumenterar grymhet som begĂ„tts av bĂ„da sidor. Men han beundrar ocksĂ„ sina soldaters mod och pausar, nĂ€r han kan, för att observera sin naturliga omgivning – ett intresse som skulle leda till en senare karriĂ€r som biologiprofessor.

“With the Old Breed” var en av de viktigaste kĂ€llorna till Ken Burns dokumentĂ€r om andra vĂ€rldskriget — “The War” — och hjĂ€lpte till att bilda grunden för HBO-miniserien “The Pacific”.

Sammanfattning: Det hÀr Àr en helt fantastisk bok om andra vÀrldskriget som verkligen skildrar hur det var att stÄ i frontlinjen och avfyra mÀngder av skott mot fienden.

5. The Rise and Fall of the Third Reich av William L. Shirer (1960)

Denna National Book Award-vinnare och New York Times bÀstsÀljare publicerades 1960 och spÄrar Nazitysklands uppkomst och fall frÄn Adolf Hitlers födelse 1889 till slutet av andra vÀrldskriget 1945.

Som utlĂ€ndsk korrespondent för Chicago Tribune och en av ”Murrow’s Boys” pĂ„ CBS Radio Network, rapporterade Shirer frĂ„n Berlin och Wien under Ă„ren före kriget och följde den tyska armĂ©n under invasionen av Frankrike.

Efter kriget utnyttjade han sina egna erfarenheter och en mĂ€ngd nya tillgĂ€ngliga dokument, inklusive propagandaminister Joseph Goebbels och general Franz Halder och vittnesmĂ„l frĂ„n NĂŒrnbergprocesserna, för att skriva denna volym pĂ„ 1 250 sidor.

Boken var en enorm kommersiell framgĂ„ng och sĂ„lde en miljon inbundna exemplar och gick igenom tjugo tryckningar under sitt första Ă„r. Även om dess vetenskapliga rykte ofta debatteras, Ă€r The Rise Rise and Fall of the Third Reich fortfarande en av de mest inflytelserika böckerna om andra vĂ€rldskriget till denna dag.

Sammanfattning: En bok som beskriver tredje rikets uppgÄng och fall in i minsta detalj. Oerhört fascinerade lÀsning för dig som Àr nyfiken pÄ Hitlers strategier och herravÀlde. Det hÀr Àr enligt mÄnga den enskilt bÀsta boken om andra vÀrldskriget varför den förstÄs förtjÀnar en plats i min lista.

6. Hitler 1936-1945: Nemesis av Ian Kershaw (1991)

Att lĂ€sa den hĂ€r boken Ă€r att fĂ„ inblick i en galnings trassliga sinne – ett sinne sĂ„ vridet, mörkt och skrĂ€mmande patetiskt att det krĂ€ver en guide. Lyckligtvis har Ian Kershaw tillbringat mycket tid dĂ€r – och han kĂ€nner till den natursköna vĂ€gen.

LĂ„ngt ifrĂ„n den uppblĂ„sta politiska starkman som historien minns, mĂ„lar Kershaw ett portrĂ€tt av en ledig, smaklös, desillusionerad loafer som hade tur. Kershaws undersökning av hur ett ‘bortskĂ€mt barn förvandlades till den blivande machomannen’ Ă€r oövertrĂ€ffad, inte bara i dess bredd och djup, utan i dess rikedom av karaktĂ€r.

HÀr var en man, plÄgad av paranoia, Parkinsons sjukdom och Äderförkalkning som inte hade nÄgra fasta idéer utöver ett djupt hat mot bolsjevikerna, dÄliga sociala fÀrdigheter och ett ganska kroniskt fall av arterioskleros. Och ÀndÄ övertygade han en nation om att ett brutalt folkmord var en bra idé, och att han hade bollarna att gÄ emot resten av vÀrlden.

Sammanfattning: Detta Àr en tungviktsbiografi frÄn en vÀrldsmÀstarhistoriker. Den förblir obesegrad i sin kategori kanske för alltid.

7. Churchill: Walking with Destiny av Andrew Roberts (2018)

”Vi Ă€r alla maskar”, sa Winston Churchill en gĂ„ng till en vĂ€n. ”Men jag tror att jag Ă€r en glödmask.”

Och det var han. Vi kĂ€nner alla till rubrikerna – hans vĂ€ckande tal spelar pĂ„ en evig slinga pĂ„ baksidan av Storbritanniens nationella psyken (nu mer Ă€n nĂ„gonsin!) – men Andrew Roberts exceptionella biografi kommer lĂ€ngre under huden pĂ„ den gamla blĂ„mĂ€rken Ă€n nĂ„gon annan.

Den största utmaningen med att skriva en biografi om Churchill Àr att Churchill redan har gjort det oÀndligt (My Early Life, The World Crisis, The Second World War). Men Roberts faller aldrig in i punji-hÄlet nÀr han försöker utöver Churchill.

Han skriver med överlĂ€gsen auktoritet, brio och ingen liten panache av Churchills spĂ€nnande liv, frĂ„n hans födelse 1874 till hans död nittio Ă„r senare. Inte heller drar han sina slag nĂ€r det gĂ€ller Churchills mĂ„nga misstag. DĂ€rför fick Roberts tome rykte om ”den bĂ€sta enda volymen biografi om Churchill som hittills har skrivits”.

Sammanfattning: Winston Churchills böcker om andra vÀrldskriget i sex delar Àr vÀrldskÀnda.

8. The Unwomanly Face of War av Svetlana Alexievich (1985)

Krig berÀttas sÀllan ur kvinnans synvinkel. Och ÀndÄ kÀmpade en miljon kvinnor för Röda armén under andra vÀrldskriget.

“The Unwomanly Face of War” berĂ€ttar deras historier, med sina ord. Krypskyttar, piloter, skyttar, mödrar och fruar: Alexievich pratade med hundratals tidigare sovjetiska kvinnliga krigare under en period (1970- och 1980-talet).

Efter att Ă„rtionden av kriget kom ihĂ„gs av ‘mĂ€n som skrev om mĂ€n’, var hennes mĂ„l att ge en röst till en Ă„ldrande generation kvinnor som hade avskedats som berĂ€ttare och veteraner, vilket fördĂ€rvade tanken att krig mĂ„ste vara en ‘okvinnlig’ affĂ€r.

Med författarens ord har kvinnors krig sina egna fÀrger, sina egna dofter, sin egen belysning och sitt eget utbud av kÀnslor. Dess egna ord.

Det finns inga hjÀltar och otroliga bedrifter, det finns helt enkelt mÀnniskor som Àr upptagna med omÀnskliga mÀnskliga saker. Det Àr en utmanande lÀsning, nÀmligen för att det Àr svÄrt att svÀlja allt som stÄr, men det skulle vara svÄrt att tÀnka pÄ nÄgon bok som kÀnns mer viktigare, uppslukande och originell.

Denna bok var för övrigt en del av ett arbete som gav författaren ett Nobelpris 2015.

Sammanfattning: Den kanske bÀsta boken om andra vÀrldskriget ur en kvinnlig synvinkel.

9. First Light: The Story of the Boy Who Became a Man in the War-Torn Skies Above Britain av Geoffrey Wellum (2002)

Det tog Geoffrey Wellum 35 Är att förvandla sina anteckningsböcker till en berÀttelse. Och ytterligare ett kvartal för att publicera dem. Resultatet beskrivs bÀst som en av de mest engagerande personliga berÀttelserna om flygkrigföring som nÄgonsin skrivits.

Wellum var 17 nÀr han gick med i RAF 1939 och 18 nÀr han utsÀndes till skvadron 92. Det var dÀr han först mötte en Spitfire. Till en början var han orolig över stridsvÀgarna, hÀrjad av rÀdsla och sjÀlvtvivel.

Han blev tvungen att flyga flera slag om dagen. Han kÀmpade i slaget vid Storbritannien och mot tyska bombplan under Blitz. Han kÀmpade pÄ dag och natt, frÄn himlen ovanför Kent till de ovanför Frankrike.

Vid 21 Ärs Älder var han ett stridshÀrdat flygande ess som hade skjutit ner sÄ mÄnga fiender som vÀnner han hade förlorat. I slutÀndan började liv-eller-dödsstressen i dödlig strid ta sitt prÀgel nÀr han gav efter för stridströtthet.

Detta Àr en vackert skriven berÀttelse om rÀdsla och vÀnskap, mod, kulor och i slutÀndan utbrÀndhet. Du kan nÀstan kÀnna lukten av olja och pistolrök i blÀcket. En fantastisk bok om andra vÀrldskriget, helt enkelt.

Sammanfattning: En av de mest engagerande personliga berÀttelserna om flygkrigföring under andra vÀrldskriget som nÄgonsin skrivits. Unik berÀttelse som du inte hittar nÄgon annanstans.

10. Stalingrad av Antony Beevor (1998)

MÄnga fruktansvÀrda strider utkÀmpades under andra vÀrldskriget, men ingen kom nÀra den vilda fyra mÄnader lÄnga tyska sovjetiska striden vid Stalingrad. Det var alla nyanser av hemskt.

För sammanhanget, anse att de allierades dödstal i Normandie nÄdde skrÀmmande 10 000. Vid Stalingrad var det nÀrmare en miljon.

Den hÀpnadsvÀckande skalan, megalomani, fördÀrv, den krossande absurditeten och det otydliga blodbadet som Àgde rum över Stalingrad frÄn augusti 1942 till februari 1943 fÄngas utsökt i Beevors slutgiltiga historia av hÀndelsen.

Han kombinerar magnifikt en romanförfattares skrivstil med en akademikers strÀnghet nÀr han steg för steg berÀttar hur striden utvecklades i all sin elÀndiga hemska. Genom att göra det har Beevor skapat en oförglömlig diorama av en av de mest brutala slagfÀlten i historien, en av grossistdöd, indignitet och slöseri.

Sammanfattning: Det hÀr Àr en unik bok om den vilda fyra mÄnader lÄnga tyska sovjetiska striden vid Stalingrad.

11. The Diary of a Young Girl: The Definitive Edition av Anne Frank (1997)

Anne Franks anmĂ€rkningsvĂ€rda dagbok upptĂ€cktes pĂ„ vinden dĂ€r hon tillbringade de sista Ă„ren av sitt liv och har sedan dess blivit en vĂ€rldsklassiker – en kraftfull pĂ„minnelse om krigets fasor och ett vĂ€ltaligt bevis pĂ„ den mĂ€nskliga andan.

1942, med nazisterna som ockuperade Holland, flydde en trettonĂ„rig judisk flicka och hennes familj frĂ„n sitt hem i Amsterdam och gömde sig. Under de kommande tvĂ„ Ă„ren, tills deras bedrĂ€geri uppenbarades för Gestapo, bodde de och en annan familj i klostret i den “hemliga bilagan” till en gammal kontorsbyggnad.

AvskÀrmda frÄn omvÀrlden mötte de hunger, tristess och pÄverkades av de stÀndiga grymheterna att bo i trÄnga utrymmen och det stÀndigt nÀrvarande hotet om upptÀckt och död.

I sin dagbok skrev Anne Frank levande intryck av sina upplevelser under denna period. Genom att bli tankevÀckande, rörande och underhÄllande ger hennes berÀttelse en fascinerande kommentar om mÀnskligt mod och svaghet och ett övertygande sjÀlvportrÀtt av en kÀnslig och livlig ung kvinna vars löfte tragiskt blev kort.

Sammanfattning: Ingen kommentar. Det hÀr Àr Anne Franks bok.

12. About Face: The Odyssey of an American Warrior av Col. David H. Hackworth (2020)

Kallad “allt en krigsminne kan vara” av The New York Times, innehĂ„ller denna klassiker frĂ„n militĂ€rminnesgenren nu en ny bĂ€stsĂ€ljande författare och pensionerad Navy SEAL Jocko Willink.

Oavsett om han var femton Är eller fyrtio Är gammal, Àgnade David Hackworth sitt liv Ät den amerikanska armén och blev snabbt en levande legend. Men han dök upp pÄ TV 1971 för att avvisa den dömda krigsanstrÀngningen i Vietnam.

FrÄn Korea till Berlin och den kubanska missilkrisen till Vietnam Àr Hackworths historia en exemplarisk patriot, spelad mot bakgrund av Amerikas och USA:s militÀra förÀnderliga förmögenheter.

Denna memoar Àr den fantastiska anklagelsen om Pentagons grundlÀggande missförstÄnd om Vietnamkonflikten och byrÄkratin för egenintressen som drivit kriget. Med About Face har Hackworth skrivit vad mÄnga veteraner i Vietnam har kallat sin generations viktigaste bok och presenterar ett levande och kraftfullt portrÀtt av patriotism.

Sammanfattning: Det hÀr Àr en fantastisk bok, inte bara om andra vÀrldskriget i allmÀnhet men om mod i synnerhet. En viktig bok för mÀnniskor frÄn Vietnam av naturliga skÀl. Oerhört lÀsvÀrd.

13. Killing the SS: The Hunt for the Worst War Criminals in History av Bill O’Reilly (2018)

Att konfrontera nazi-ondska Àr föremÄlet för den senaste delen i den mega-bÀstsÀljande Killing-serien

NĂ€r de sanna fasorna i tredje riket började avslöjas omedelbart efter andra vĂ€rldskriget, gick nazistiska krigsförbrytare som begick folkmord pĂ„ sprĂ„ng. NĂ„gra fĂ„ngades snabbt, inklusive den ökĂ€nda SS-ledaren, Heinrich Himmler. Andra undvek dock fĂ„ngsten genom en sofistikerad nazistorganisation som var utformad för att dölja dem. Bland dessa krigsförbrytare var Josef Mengele, ”Dödens Ă€ngel” som utförde hemska medicinska experiment i Auschwitz; Martin Bormann, Hitlers brutala personliga sekreterare; Klaus Barbie, den grymma “Slaktaren i Lyon”; och kanske den hemskaste nazisten av alla: Adolf Eichmann.

Att döda SS Ă€r den episka sagan om spionage och vĂ„g som bedrivs av sjĂ€lvformade “nazistiska jĂ€gare”. Denna beslutsamma och olikartade grupp inkluderade en fransk man och fru-team, en amerikansk advokat som tjĂ€nstgjorde i armĂ©n pĂ„ D-dagen, en tysk Ă„klagare som hade undertecknat en ed till nazistpartiet, israeliska Mossad-agenter och en överlevande frĂ„n dödslĂ€gret. Under Ă„rtionden letade dessa mĂ€n och kvinnor runt i vĂ€rlden, spĂ„rade SS-flyktingar och förde dem inför rĂ€tta, vilket ofta innebar död.

Killing the SS kommer att utbilda och bedöva lÀsaren i den snabba stilen i Killing-serien.

Sammanfattning: En fantastisk bok, milt uttryck. Jag vet att jag beskriver de flesta böckerna pĂ„ den hĂ€r listan sĂ„ hĂ€r, men det hĂ€r Ă€r en ovĂ€ntat bra bok skriven av sjĂ€lvaste Bill O’Reilly. Det sista kapitlet Ă€r verkligen chockerande.

14. Ghost Soldiers: The Epic Account of World War II’s Greatest Rescue Mission av Hampton Sides (2002)

Den 28 januari 1945 gled 121 handvalda amerikanska trupper bakom fiendens linjer pĂ„ Filippinerna. Deras uppdrag: Marschera trettio tuffa mil för att rĂ€dda 513 POWs som försvinner i ett helveteslĂ€ger, bland dem de sista överlevande frĂ„n den ökĂ€nda “Bataan Death March”.

En ny fĂ€ngelsemassaker av japanska soldater nĂ„gon annanstans i Filippinerna gjorde insatserna omöjligt höga och gav alldeles för lite tid att planera den komplexa operationen. I “Ghost Soldiers” skapar Hampton Sides levande denna djĂ€rva razzia och erbjuder en minut för minut berĂ€ttelse som utspelar sig tillsammans med intima portrĂ€tt av fĂ„ngarna och deras liv i lĂ€gret.

Sidor visar hur krigsfÄngarna slog sig samman för att överleva och trotsade de japanska myndigheterna Àven nÀr de uthÀrdat svÀlt, tropiska sjukdomar och tortyr.

Sammanfattning: SkrÀmmande, gripande och inspirerande, Ghost Soldiers Àr den fascinerande historien om ett anmÀrkningsvÀrt uppdrag. Det Àr ocksÄ ett bevis pÄ den mÀnskliga andan, en redogörelse för enormt mod och sjÀlvuppoffring bland de mest prövande förhÄllandena.

15. The Forgotten 500: The Untold Story of the Men Who Risked All for the Greatest Rescue Mission of World War II av Gregory A. Freeman (2008)

En bok om den hĂ€pnadsvĂ€ckande, aldrig tidigare berĂ€ttade historien om det största rĂ€ddningsuppdraget under andra vĂ€rldskriget – nĂ€r OSS planerade att Ă„terhĂ€mta mer Ă€n 500 flygare som var instĂ€ngda bakom fiendens linjer i Jugoslavien.

Under en bombning över rumÀnska oljefÀlt sköts hundratals amerikanska flygare ner i nazistiskt ockuperade Jugoslavien. Lokala serbiska bönder och bönder riskerade sina egna liv för att ge tillflykt till soldaterna medan de vÀntade pÄ rÀddning, och 1944 föddes Operation Halyard.

Riskerna var otroliga. De svĂ€ltande amerikaner i Jugoslavien var tvungna att bygga en landningsremsa som var tillrĂ€ckligt stor för C-47-lastplan – utan verktyg utan att varna tyskarna och utan att Ă€ventyra byborna. Och lastplanen var tvungna att ta sig igenom fiendens luftrum och tillbaka – utan att skjuta ner sig sjĂ€lva.

Hela redogörelsen för denna oförglömliga historia om lojalitet, sjÀlvuppoffring och mod berÀttas nu för första gÄngen nÄgonsin för mer Àn ett halvt sekel av politiska skÀl. Forgotten 500 Àr den gripande historien bakom kulisserna pÄ andra vÀrldskrigets största flykt.

Sammanfattning: En unik bok om andra vÀrldskriget Àven hÀr, som specifikt fokuserar pÄ ett rÀddningsuppdrag frÄn den amerikanska sidan.

16. Countdown 1945: The Extraordinary Story of the Atomic Bomb and the 116 Days That Changed the World av Chris Wallace (2020)

12 april 1945: Efter Ă„r av blodiga konflikter i Europa och StillahavsomrĂ„det bedövas Amerika av nyheterna om president Franklin D. Roosevelts död. PĂ„ ett ögonblick mĂ„ste vice president Harry Truman, som har hĂ„llits utanför krigsplaneringen och inte vet nĂ„got om det topphemliga Manhattan-projektet för att utveckla vĂ€rldens första atombombe, ta kommandot över en nation i krig pĂ„ flera kontinenter – och möta av de viktigaste besluten i historien. “Countdown 1945” berĂ€ttar den gripande sanna historien om de turbulenta dagarna, veckorna och mĂ„naderna som ska följas, fram till den 6 augusti 1945, nĂ€r Truman ger order om att slĂ€ppa bomben pĂ„ Hiroshima.

I nedrĂ€kningen 1945 tar Chris Wallace, veteranjournalisten och ankaret pĂ„ Fox News söndag, lĂ€sarna in i hjĂ€rnan hos de ikoniska och svĂ„rfĂ„ngade figurerna som gĂ„r med i sökandet efter bomben, var och en av olika skĂ€l: den legendariska Albert Einstein, som sĂ„ smĂ„ningom kallar sin röststöd för atombomben “det enda stora misstaget i mitt liv”; ledande forskare J. Robert “Oppie” Oppenheimer och de sovjetiska spionerna som i hemlighet infiltrerar hans team; planetens vĂ„ldsamma konkurrerande piloter valde att slĂ€ppa bomben; och mĂ„nga fler.

Kanske mest av allt Ă€r “Countdown 1945” berĂ€ttelsen om en oprövad ny president som stĂ„r inför ett beslut som han vet kommer att förĂ€ndra vĂ€rlden för alltid. Trumans resa under dessa 116 dagar Ă€r en berĂ€ttelse om högt drama: frĂ„n chocken av att lĂ€ra sig om bombens existens, till det motstridiga rĂ„d han fĂ„r frĂ„n generaler som Dwight D. Eisenhower och George Marshall, till att brottas med det förödande blodbadet som kommer att resultera om han ger order att anvĂ€nda Amerikas första massförstörelsevapen.

Men “Countdown 1945” Ă€r mer Ă€n en bok om atombomben. Det Ă€r ocksĂ„ en oförglömlig redogörelse för vanliga amerikanska och japanska civila liv under krigstid – frĂ„n “Calutron Girls” som Ruth Sisson i Oak Ridge, Tennessee, till tio Ă„r gamla Hiroshima-bosatta Hideko Tamura, som överlever sprĂ€ngningen vid noll men förlorar sin mor och invandrar senare till USA, dĂ€r hon bor till denna dag – liksom amerikanska soldater som slĂ„ss i Stilla havet och vĂ€ntar i rĂ€dsla för ordern att starta en eventuell invasion av Japan.

Sammanfattning: BerĂ€ttad med kraft, intelligens och mĂ€nsklighet Ă€r “Countdown 1945” den slutgiltiga redogörelsen för en av de viktigaste ögonblicken i vĂ€rldshistorien.

17. Princes at War: The Bitter Battle Inside Britain’s Royal Family in the Darkest Days of WWII av Deborah Cadbury (2015)

År 1936 stod den brittiska monarkin inför ett av de största hoten mot sin överlevnad i den moderna eran – abdiceringskrisen och hotet frĂ„n nazismen. Landets öde vilade i hĂ€nderna pĂ„ George Vs sĂ„rt outrustade söner: en stammande kung George VI, rĂ€dd för att vĂ€rlden skulle kunna upptĂ€cka att han var olĂ€mplig att styra en trĂ„kig prins Henry, som bara ville ha ett lugnt liv i armĂ©n den alltför glamorösa prins George, hertigen av Kent – en reformerad hedonist som fann nytt syfte i RAF och skulle bli den första kungliga som dör i en mystisk flygolycka hertigen av Windsor, tidigare kung Edward VIII, ansĂ„g en nazisympatisör och förrĂ€dare för sitt eget land – en man som hade gett upp allt för kĂ€rlek.

Princes at War Àr ett fÀngslande portrÀtt av dessa fyra vÀldigt olika mÀn som förkastats av ödet, varav en var tvungen att rÀdda monarkin i ett ögonblick nÀr kungar och prinsar frÄn hela Europa tvÀttade upp vid Englands strÀnder nÀr den gamla ordningen vÀndes. Skandal och konspiration virvlade runt palatset och dess hovmÀn, bland dem farliga kusiner frÄn hela Europas kungliga familjer, guldgrÀvande amerikansk socialist Wallis Simpson och kungens Lord Steward, pÄ vars egendom Hitlers stÀllföretrÀdare Rudolf Hess hoppade fallskÀrm (till synes av en slump) som London brÀnd under Luftwaffes outtröttliga rÀder.

Sammanfattning: Deborah Cadburys bok bygger pĂ„ ny forskning, personliga konton frĂ„n de kungliga arkiven och andra aldrig tidigare avslöjade kĂ€llor för att skapa en blĂ€ndande uppföljare till The King’s Speech och berĂ€tta det sanna och spĂ€nnande dramat i Storbritannien i krig och om en hĂ€pnadsvĂ€ckande transformation för dess monarki.

18. Never Call Me a Hero: A Legendary American Dive-Bomber Pilot Remembers the Battle of Midway av N. Jack “Dusty” Kleiss (2017)

Hyllad som “den enskilt mest effektiva piloten vid Midway” (enligt World War II magazine) sköt Dusty Kleiss och sjönk tre japanska krigsfartyg i slaget vid Midway, inklusive tvĂ„ hangarfartyg, vilket hjĂ€lpte till att vĂ€nda tidvattnet för andra vĂ€rldskriget. Det hĂ€r Ă€r hans extraordinĂ€ra memoar. Utan tvekan en av de bĂ€sta och mest intressanta böckerna om andra vĂ€rldskriget dĂ€r ute just nu enligt mig.

Nationell bÀstsÀljare i USA bland böcker om andra vÀrldskriget. En omedelbar klassiker enligt Dallas Morning News och av god anledning enligt mig. Det ska bli kul att se vad du tycker om boken.

PĂ„ morgonen den 4 juni 1942, högt ovanför den lilla Stillahavsatollen i Midway, bröt Lt. “Dusty” Kleiss ut ur molnen och styrde sin SBD Dauntless in i ett nĂ€stan vertikalt dyk riktat mot hjĂ€rtat av Japans kejserliga Navy, som sex mĂ„nader tidigare hade hĂ€nsynslöst slagit Pearl Harbor.

Den största sjöstriden i historien rasade runt honom, dess resultat hÀngde i balans nÀr USA desperat letade efter sin första stora seger under andra vÀrldskriget. PÄ nÄgra sekunder hjÀlpte Dusty Kleiss vÄga dyk pÄ 20 000 fot för alltid att Àndra krigets bana.

Den 26-Ă„riga piloten frĂ„n USS Enterprise elit Scouting Squadron Six siktade pĂ„ ett ovĂ€rderligt mĂ„l – hangarfartyget Kaga, ett av Japans viktigaste huvudfartyg, och störtade genom luften med 240 knop vid blĂ„sande luftfarkost.

Han slÀppte tre bomber i sista möjliga ögonblick och drog sedan desperat ut ur sitt tarmskruvande 9-g-dyk. NÀr hans plan planade ut strax ovanför det böljande Stilla havet slog Dustys perfekt placerade bomber bÀrarens dÀck, och Kaga bröt ut i ett helvete som det aldrig skulle ÄterhÀmta sig frÄn.

Dusty kom sÀkert tillbaka till Enterprise och fick hjÀrtskÀrande nyheter: hans bÀsta vÀn saknades och antogs död tillsammans med tvÄ dussin av deras andra marinflygare. Utan tvekan ÄtervÀnde Dusty till luften samma eftermiddag och anmÀrkningsvÀrt skulle han skjuta annan fiendebÀrare, Hiryu.

TvĂ„ dagar senare bidrog hans dödskĂ„dningsmĂ„l till förstörelsen av ett tredje japanska krigsfartyg, kryssaren Mikuma, vilket gjorde Dusty till den enda piloten frĂ„n bĂ„da sidor som landade trĂ€ffar pĂ„ tre olika fartyg, som alla sjönk – förluster som förlamade den en gĂ„ng fruktansvĂ€rda Japansk flottan.

Vid stridens slut hade den ödmjuka unga sjömannen frĂ„n Kansas förtjĂ€nat sin plats i historien – och Ă€ndĂ„ förblev han tyst i Ă„rtionden och levde tyst med sina barn och sin fru Jean, som han gifte sig mindre Ă€n en mĂ„nad efter Midway. Nu berĂ€ttar hans extraordinĂ€ra och efterlĂ€ngtade memoar, “Never Call Me a Hero”, Navy Cross-mottagarens fullstĂ€ndiga historia för första gĂ„ngen och erbjuder en oövertrĂ€ffad intim titt pĂ„ “den avgörande tĂ€vlingen om kontrollen över Stilla havet under andra vĂ€rldskriget” (New York Times) – och en mans vĂ€sentliga roll för att sĂ€kra resultatet.

Dusty arbetade med den hĂ€r boken i flera Ă„r med marinhistorikerna Timothy och Laura Orr, med mĂ„let att publicera “Never Call Me a Hero” för Midways sjuttiofemĂ„rsdag i juni 2017.

TyvĂ€rr, nĂ€r boken nĂ€rmade sig slutförandet 2016, dog Dusty Kleiss vid 100 Ă„rs Ă„lder , en av de sista överlevande dykbomberpiloterna som har kĂ€mpat vid Midway. Och Ă€ndĂ„ Ă€r publiceringen av “Never Call Me a Hero” en anledning till firande: dessa sidor Ă€r Dustys anmĂ€rkningsvĂ€rda arv, som ger ett rivande ögonvittnesberĂ€ttelse om slaget vid Midway och ett inspirerande vittnesbörd om de modiga mĂ€nnen som kĂ€mpade, dog och formade historien under dessa fyra extraordinĂ€ra dagar i juni för sjuttiofem Ă„r sedan.

Sammanfattning: En unik bok om andra vÀrldskriget som ger en unik inblick i slaget om Midway.

19. WASP of the Ferry Command: Women Pilots, Uncommon Deeds av Sarah Byrn Rickman (2016)

“WASP of the Ferry Command” Ă€r berĂ€ttelsen om kvinnliga fĂ€rjepiloter som flög mer Ă€n nio miljoner mil i 72 olika flygplan – 115 000 pilottimmar – för fĂ€rjeavdelningen, Air Transport Command, under andra vĂ€rldskriget.

VĂ„ren 1942 saknade överste William H. Tunner tillrĂ€ckligt med manliga piloter för att flytta viktiga trĂ€narflygplan frĂ„n fabriken till trĂ€ningsfĂ€lten. Nancy Love hittade 28 erfarna kvinnliga piloter som kunde göra jobbet. De, tillsammans med akademiker frĂ„n armĂ©ns flygutbildningsskola för kvinnor – inrĂ€ttade av Jacqueline Cochran – utförde denna plikt fram till hösten 1943, dĂ„ utbildningen av trĂ€nare upphörde.

I december 1943 gick kvinnliga fÀrjepiloter tillbaka till skolan för att lÀra sig att flyga högpresterande krigare frÄn andra vÀrldskriget, sÄ kallade sysselsÀttningar.

I januari 1944 började de leverera högpresterande P-51, 47 och 39. Före D-dagen och dÀrefter var P-51s avgörande för luftkriget över Tyskland. De hade rÀckvidden för att eskortera B-17 och B-24 frÄn England till Berlin och tillbaka pÄ bombangrepp som i slutÀndan tog ner det tyska riket. Att fÄ dessa sysslor till hamnen i New Jersey för transport utomlands blev dessa kvinnors primÀra jobb. I slutÀndan var mer Àn hundra WASP-jaktpiloter engagerade i denna livsviktiga rörelse av flygplan.

Sammanfattning: En unik inblick i kvinnornas krigsföring under andra vÀrldskriget sÀllan skÄdat förut. Mina högsta rekommendationer, speciellt om du Àr en kvinna och vill ha lite extra motivation i din vardag.

20. No Simple Victory: World War II in Europe, 1939-1945 av Norman Davies (2006)

En av vÀrldens ledande historiker granskar om andra vÀrldskriget och dess resultat i denna gripande bok.

En tydlig omvĂ€rdering av andra vĂ€rldskriget som ger ny insikt genom att omvĂ€rdera vĂ€letablerade fakta och peka pĂ„ mindre kĂ€nda, “No Simple Victory” ber lĂ€sarna att ompröva vad de vet om kriget, och hur den kunskapen kan vara partisk eller felaktig.

Norman Davies stÀller enkla frÄgor som har ovÀntade svar: Kan du nÀmna de fem största striderna i kriget? Vilka var de viktigaste politiska ideologierna som kÀmpade för överhöghet? Svaren pÄ dessa frÄgor kommer att överraska Àven de som kÀnner att de Àr experter pÄ Àmnet.

Davies har onekligen etablerat sig som en framstÄende forskare i andra vÀrldskriget.

Sammanfattning: “No Simple Victory” Ă€r ett ovĂ€rderligt bidrag till 1900-talets historia och ett lysande portrĂ€tt av en konflikt som fortsĂ€tter att framkalla debatt.

Varför lÀsa böcker om andra vÀrldskriget?

Andra vÀrldskriget skördade mÄnga offer och det Àr av stor vikt att man som enskild person sÀtter sig in i hur krig uppkommer, vad som vÀl hÀnder nÀr faran Àr framme och vad man kan göra för att överleva.

Det kan dÀrför vara bra att lÀsa just böcker som skildrar hur det var att leva som civil mÀnniska nÀr kriget var som mest aktivt. Med det sagt Àr mÄnga av böckerna skrivna av forna soldater bland annat, sÄ det finns mÄnga olika perspektiv av andra vÀrldskriget att vÀlja pÄ i listan ovan.

Vad Àr du mest intresserad av att lÀra dig mer om vad gÀller andra vÀrldskriget?

Hur soldaterna hade det? Hur de oskyldiga mÀnniskorna som drabbades av kriget hade det?

Vad du Àn Àr intresserad av att lÀsa Àr jag övertygad om att du hittar en bok för just dig i listan ovan.

Sammanfattning

Det hÀr var min lista över vad jag anser vara de bÀsta böckerna om andra vÀrldskriget.

Jag hoppas den Àr till stor hjÀlp och att du hittar en eller flera nya böcker att blÀddra i.

Kontakta gÀrna mig om du upplever att jag missat nÄgon bok eller har nÄgra frÄgor om nÄgon bok i allmÀnhet. Jag försöker besvara alla mail inom 24 timmar.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!