4 barnböcker på somaliska ni måste spana in

1. Nästan som Zlatan (somaliska)

Boken Nästan som Zlatan finns nu på somaliska!

Hela Johans värld kretsar kring fotboll. Han drömmer om att bli proffs som Zlatan och spela i landslaget. Johan har dyslexi och hatar att läsa och skriva. Men nu gäller det att komma in på fotbollsgymnasiet. Han bara måste! Det är på liv och död!

Lättlästa böcker från Nypon är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för den tänkta läsarens ålder.

Boken finns på svenska, arabiska, dari, engelska och somaliska.

Nästan som Zlatan (somaliska) är tillgänglig som e-bok.

2. Så sjukt kär (somaliska)

Nu finns Så sjukt kär även på somaliska!
Måns är kär i Emma. Fel. Måns är helt sjukt kär i Emma. Vad ska han göra?

Detta är första boken om Måns och Emma, två ungdomar på väg in i puberteten. Serien handlar om livet i skolan, vänskap och spirande kärlek.

Lättlästa böcker från Nypon är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för den tänkta läsarens ålder.

Så sjukt kär finns på svenska, arabiska, persiska, och tigrinska, samt på polska (Tak strasznie zakochany), somaliska (Qandho caashaq) och engelska (Lovesick).

Så sjukt kär (somaliska) är tillgänglig som e-bok.

3. Lotten (somalisk)

Boken Lotten nu på somaliska!

Det är fredagen den trettonde, otursdagen. Viggo ska gå på puben med sin kompis. På vägen köper han en trisslott. Den kommer att förvandla hans liv. Men det vet han inte. Inte än, och inte hur …

Lättlästa böcker från Vilja är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för en vuxen läsare.

Boken Lotten finns på svenska, arabiska, persiska, och tigrinska, samt på engelska (The Lottery), somaliska (Bakhtiya anasi ibkii) och polska (Los).

Lotten (somalisk) är tillgänglig som e-bok.

4. Mellan klan och stat : somalier i Sverige

Invandringen från Somalia till Sverige tog fart vid slutet på 1980-talet. I dag finns det närmare 50 000 somalier i Sverige. Men kunskapen om somalisk kultur och om livsvillkoren för de somaliska invandrarna är låg. Attitydundersökningar har visat att somalier är den invandrargrupp som svenskar bedömer som allra mest kulturellt avlägsen. Det utgör en grund för diskriminering men också för kulturkrockar som går att förebygga

med ökad kunskap.

Vad händer när invandrare från en klankultur möter världens mest individualiserade majoritetsbefolkning? Vad innebär det att flytta från ett land utan fungerande stat till ett land där staten förväntas lösa det mesta i livet? Per Brinkemos Mellan klan och stat – somalier i Sverige är den första boken på svenska om somalisk

kultur.

Boken är viktig läsning för alla som vill veta mer om somalisk kultur, om klansystem men också om integrationen i Sverige. Brinkemo tar med läsaren på en resa genom somaliernas värld, både i det gamla och i det nya hemlandet och redogör kunnigt och lättbegripligt för hur det somaliska klansystemet fungerar och vilka konsekvenser det får i Sverige. Men genom mötet med svensksomalierna blir boken också en personlig berättelse om ett Sverige i snabb förändring.

Mellan klan och stat : somalier i Sverige är tillgänglig som e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 8 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇