Björn Ranelids 5 bÀsta böcker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 9 minuter ⏳

Per Björn Sigvardson Ranelid, född 21 maj 1949 i Kirsebergs församling i Malmö, Ă€r en svensk författare och estradör. Ranelid Ă€r en uppmĂ€rksammad kulturpersonlighet och föredragshĂ„llare, samt tidigare adjunkt i svenska, religionskunskap, matematik och filosofi 1977–1989.

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Björn Ranelids 5 bÀsta böcker alla mÄste lÀsa.

1. Bill Nilssons sista vita skjorta

En fruktansvĂ€rd tragedi har intrĂ€ffat i en by pĂ„ Österlen. Hur kunde den ske? Hur kan livet gĂ„ vidare?

Björn Ranelid mÄlar upp ett samhÀlle dÀr det vackra och det fruktansvÀrda lever sida vid sida. I tillbakablickar lÀr vi kÀnna nÄgra av byborna och förstÄr sÄ smÄningom vad som har hÀnt.

Det finns hÀndelser som tycks gjorda enbart av mörker. Men havet, jorden och arbetet ger mÀnniskorna kraften att resa sig. Och kÀrleken, som kan ta ovÀntade vÀgar.

“Kristallklar prosa om en idyll som krossas”
– SkĂ„nska Dagbladet

“En höjdpunkt i Ranelids författarskap!”
– Ingvar EngvĂ©n, BTJ

2. Fantastiska kvinnor i vattentornet

Ingrid Anker vĂ€xer upp i en av nödbostĂ€derna i det ombyggda vattentornet pĂ„ Kirseberg i Malmö. DĂ€r bor en brokig samling mĂ€nniskor — hederliga och kriminella, stökiga och skötsamma — och det Ă€r inte mĂ„nga steg mellan himmel och helvete i de smĂ„ lĂ€genheterna. Hon blir vĂ€n för livet med Stella och med Olga som flytt frĂ„n revolutionens Ryssland.

Ingrid utbildar sig till servitris och fÄr plats pÄ restaurant Savoy. DÀr trÀffar hon en betydligt Àldre man, som blir far till hennes barn. Men de flyttar inte ihop, utan Ingrid fortsÀtter att bo i vattentornet. Först nÀr sonen Àr vuxen och mannen Àr död flyttar hon med vÀnnerna Stella och Olga till den fina villan i Fridhem som hon Àrvt av sin man.

Under Ären har Ingrid utvecklat ett sÀrskilt sinne för liv och död; hon kan ofta kÀnna i förvÀg vad som ska ske. Och pÄ Älderns höst tar hon kontakt med en författare som har haft liknande upplevelser. Han var kamrat med Stellas son John och de har mötts mÄnga Är tidigare. Ingrid Ankers och hans liv blir till tvÄ linser som glider över, under och i varandra.

I romanen Fantastiska kvinnor i vattentornet Àr Björn Ranelid tillbaka med en berÀttelse frÄn det Malmö han Àlskar och har lÀrt sina lÀsare att Àlska. Det Àr ett vittnesmÄl som tÀnjer pÄ grÀnserna för vad naturvetenskapen kan förstÄ.

3. ÖverbefĂ€lhavarens hemlighet

Försvarsmakten hĂ„ller presskonferens. Sveriges överbefĂ€lhavare rĂ€tar till glasögonen och ser ut över de församlade journalisterna. Han ska tala om den senaste tidens krĂ€nkningar av svenskt luftrum och svenska farvatten. Han har haft hemliga överlĂ€ggningar med NATO och med andra stormakters underrĂ€ttelsetjĂ€nst och nu vĂ€ger han varje ord pĂ„ guldvĂ„g – som han gjort sĂ„ mĂ„nga gĂ„nger förut inför olika församlingar.

Men den hĂ€r gĂ„ngen Ă€r det inte som det brukar vara. ÖverbefĂ€lhavaren och generalen Axel Wiman har inte bara Sveriges sĂ€kerhet i tankarna; hans privata tillvaro trĂ€nger samtidigt in i medvetandet. Det Ă€r som om hela livet kokas ihop i hans hjĂ€rna i denna stund. UppvĂ€xten pĂ„ gĂ„rden i SkĂ„ne, den utvecklingsstörda systern, gymnasietiden med vĂ€nnen och rivalen Viktor… Gamla skuldkĂ€nslor blandas med fruktan för hur det ska gĂ„ med Axel Wimans svĂ„rt sjuka hustru och deras son, som lever med droger och lögner.

Och nĂ€r överbefĂ€lhavaren fĂ„r syn pĂ„ Viktor i pressuppbĂ„det brister det för honom. Han fĂ„r inte fram ett ljud, börjar grĂ„ta, faller nĂ€stan ihop – och journalisterna rapporterar över vĂ€rlden om den svenske överbefĂ€lhavarens kollaps framför kamerorna.

I ÖverbefĂ€lhavarens hemlighet mĂ„lar Björn Ranelid Ă„ter ett portrĂ€tt av en sammansatt mĂ€nniska och ett liv med ljusare och mörkare sidor. Det blir en berĂ€ttelse om framgĂ„ngens pris och medkĂ€nslans villkor.

4. Förbjuden frukt frÄn ett fruset trÀd

Pojken ligger i sin moders nakna famn. Ett hjul av eld rullar genom rummet. I den mörka kÀllaren stampar skammen.Förbjuden frukt frÄn ett fruset trÀd Àr en bred uppvÀxtskildring frÄn 1900-talet. TvÄ familjer och deras söner stÄr i centrum. Fredrik Hansen, född pÄ Fyn före kriget, har en far som skÀlls för att vara zigenare och modern Àr judinna. De har ett hönseri som brÀnns ner av nazistsympatisörer pÄ fyrtiotalet och familjen flyttar till Malmö.

Den andre pojken, Viktor Nilsson, fĂ„r vi följa frĂ„n begynnelsen. Han föds pĂ„ Österlen 1958 och vĂ€xer upp pĂ„ sina förĂ€ldrars bondgĂ„rd. Det Ă€r han som smakar den förbjudna frukten och det tynger hans axlar under hela uppvĂ€xten. Vem eller vilka ska han gĂ„ till med sin svĂ„ra hemlighet?

Viktor utbildar sig till trĂ€dgĂ„rdsmĂ€stare och börjar odla bĂ„de blommor och rotfrukter. Han Ă€r framgĂ„ngsrik i sin verksamhet och fĂ„r namnet Blomsterkungen. Han lĂ€r kĂ€nna Fredrik och Astrid Hansen som flyttat till Österlen. Fredrik Ă€r pensionerad matematikprofessor och hustrun Ă€r jurist. NĂ€r Viktor Nilssons pappa och mamma dött blir han varse den grymma sanningen om sitt och familjens liv. Han har skrivit dagbok sedan han var elva Ă„r. En dag lĂ€mnar han över sina dagböcker till Fredrik Hansen. DĂ„ Ă€r Astrid drabbad av demens. FrĂ„n den stunden börjar Ă€nnu en fas i dramat vars upplösning Ă€r utan nĂ„d.

I Björn Ranelids nya roman blandas fantasin med handfast realism. Det doftar jord och eld, kÄda frÄn kÀrnveden i en tall och choklad frÄn Mazettifabriken i Malmö. Det handlar om svek och skam och om att kunna uthÀrda livet, mÀnniskans stÀndiga och trogna följeslagare.

5. Kvinnan Àr första könet

“Att leva Ă€r att simma frĂ„n stranden jag till stranden du i havet vi. Jag blir till och lever genom andra mĂ€nniskor och att skriva Ă€r att upplĂ„ta hjĂ€rtat och sjĂ€len Ă„t dem.”

Anna Ribe bröt pÄ danska och liknade Rita Hayworth med sitt rödlÀtta hÄr. Hon var en mogen kvinna nÀr hon blev en femtonÄrig ynglings första stora kÀrlek. Tvillingarna Anna och Greta Ribe föddes 1925 och vÀxte upp pÄ Bornholm som döttrar till en fiskare.

De kom till Sverige i unga Är. Anna var frÄnskild med en mentalt svÄrt handikappad son nÀr hon bosatte sig till Malmö. Hon arbetade först som sjuksköterska pÄ lÀnsfÀngelset, körde sedan taxi och arbetade som spÄrvagnskonduktör. Sonen Viktor togs om hand pÄ ett sjukhem i Lund och hon besökte honom regelbundet.

Greta började som barnflicka i en familj i Stockholm. SÄ kom hon in pÄ Stockholms tillskÀrarakademi och efter en tid fick hon plats pÄ NK:s damavdelning. BÄda arbetade hÄrt, studerade vid aftonskolor och blev sÄ smÄningom lÀrare, Anna smÄskollÀrare och Greta gymnasielÀrare efter att trettiosex Är gammal ha doktorerat i nordiska sprÄk.

BÄda systrarna Àr nu borta och i sin nya, delvis sjÀlvbiografiska, roman berÀttar Björn Ranelid med humor och medkÀnsla deras historia. Han vÀver in de stora frÄgorna om mÀnniskans vÀrde, om kroppens förfall.

Vem ska ha rÀtt att leva? Vem har rÀtt att dö? Han skriver om kvinnans roll, om kÀrlek och erotik. Han diskuterar skolans vÀrld och mobbning av elever och lÀrare, om förhÄllandet mellan naturvetenskap och humaniora. Men framför allt berÀttar han om en yngling som sÄ smÄningom upptÀckte att kvinnan var första könet och att ljuset kom av henne.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!