10 böcker som utspelar sig på 1700-talet du aldrig läst

1. Minibok: Skildring av studentlivet i Uppsala på 1700-talet

Innan du klagar på det tuffa livet som student i Sverige så ska du läsa den här texten om hur det var på 1700-talet.

Du får bland annat läsa om de många blodiga bråken och slagsmålen, inte så konstigt kanske med tanke på de många festerna och att studenterna gick beväpnade med värjor.

Eftersom det inte fanns några livsmedelsbutiker så innebar starten på en ny termin att man också fick ha med sig en hel vagnslast med mjöl, malt, smör, torkad fisk och mycket annat.

Texten i den här e-boken skrevs av författaren Christoffer Eichhorn (1837–1899) under signaturen ”-rn”. Eichhorn var en av sin tids flitigaste skribenter. Han skrev böcker om både historia, arkitektur och spännande personligheter men var också recensent i dagstidningar som Aftonbladet och Stockholms dagblad.

Den här texten publicerades ursprungligen i tidskriften Ny Illustrerad Tidning som en följetong under våren 1869.
Minibok: Skildring av studentlivet i Uppsala på 1700-talet är tillgänglig som e-bok.

2. Upplysningens element : Materia och världsbild under 1600- och 1700-talet

Vad är det möjligt att ha kunskap om?

Hur uppstod våra uppfattningar om vad som är vetenskap respektive vidskepelse?

Upplysningens element är en fascinerande berättelse om hur en i dag ganska okänd grupp svenska alkemister och kemister bidrog till uppkomsten av vår moderna verklighetsuppfattning. Genom att definiera materien och dess gränser lade de grunden till arbetet med att stjälpa den alkemiska världsbilden över ända.

Verklighetens natur debatterades hett över hela Europa under 1600- och 1700-talet. Hittills har det kulturella skifte som brukar kallas för upplysningen främst utgått från filosofins, teologins och fysikens historia – men i denna spännande skildring tar idéhistorikern Hjalmar Fors också gruvarbetarnas, smältarnas, alkemisternas och kemisternas bidrag på allvar.
Upplysningens element : Materia och världsbild under 1600- och 1700-talet är tillgänglig som e-bok.

3. 600 citat från 1700-talets stora författare: Samling av de bästa citat

Bli bekant med de viktigaste författarna på 1700-talet genom ett noggrant urval av 600 citat som introducerar deras huvudsakliga idéer och avgränsar strukturen i deras verk med klarhet. Upptäck nya aspekter eller fördjupa dig i tankarna hos Adam Smith, Montesquieu, Diderot, Georg Christoph Lichtenberg, Rousseau, Beaumarchais, för att utvidga ditt sinne och din kunskap om vår kultur.
600 citat från 1700-talets stora författare: Samling av de bästa citat är tillgänglig som ljudbok.

4. Blandat sällskap : En berättelser från 1700-talets senare del

Att vara ogift mor på 1780-talet kunde vara en katastrof. Genom sitt äktenskap med grevens livkusk undgick pigan Stina Pihlgren det ödet. Nu lever hon på slottet Malcolmshof i en skenbar idyll, där den liberalt sinnade grevinnan Silfverbielke till och med tar hand om hennes dotter och låter denna få en ”fin” uppfostran. Det är en tid med stor olikhet inför lagen, framför allt för kvinnorna. Det är också en tid med politisk oro; Gustav III för ett vettlöst krig mot ryssarna, ståndsmotsättningarna i Sverige är djupa och från Frankrike hörs rykten om revolution… Som alltid mästerligt skildrar Alice Lyttkens här hur livet tedde sig på slottet – för greveparet, för husfolket och ända ner till den sämst lottade lilla kopigan. I serien ingår Fader: okänd, All livets härlighet, Blandat sällskap, Ett himmelens under, Omaka blir makar, Gullfågel och Änkegrevinnan.
Blandat sällskap : En berättelser från 1700-talets senare del är tillgänglig som e-bok.

5. Ett himmelens under : En berättelse från 1700-talets senare del

Ett himmelens under fortsätter berättelsen om Stina Pihlgren, som fick slita ont hos olika herrskapsfolk innan hon som livkusken Sverkers hustru kom till slottet Malcolmshof. Där har greveparet anammat de frihets- och jämlikhetstankar, som fötts i det sena 1700-talets Frankrike, och låter Stinas oäkting uppfostras tillsammans med deras egen dotter. Nu som nybliven änka behandlas också Stina alltmer som en familjemedlem, vilket naturligtvis väcker avund bland det övriga tjänstefolket. Men Stinas ställning nära den grevliga familjen ger henne insyn i ett annat sätt att leva, hon lyssnar till de samtal som förs och hon kan inte annat än ta intryck av den nya samhällsläran. Att sedan grevinnan i motsats till greven har svårt att leva upp till de åsikter hon förfäktar upptäcker Stina smärtsamt snabbt. Med stor berättarglädje, historisk sakkunskap och starkt engagemang för kvinnans rättigheter skildrar Alice Lyttkens än en gång minnesvärt och gripande en ung kvinnas öde under ett dramatiskt skede i vår historia.
Ett himmelens under : En berättelse från 1700-talets senare del är tillgänglig som e-bok.

6. Fader: okänd : En berättelse från 1700-talets senare del

Stina Pihlgren är en ung huspiga på Ekelunda slott i Sörmland. Hon har blivit ”rådd” med barn av greven. Han förmår henne att använda ett fosterfördrivningsmedel som nästan dödar henne, men inte barnet. Flickan riskerar, om försöket upptäcks, att bli halshuggen och bränd på bål. Greven däremot har inget att frukta… Alice Lyttkens återvänder i sin nya romanserie till 1700-talets Sverige och visar här sitt mästerskap i att gestalta människoöden i en förgången tid. Detta är berättelsen om den spänning som ryms i ett vardagligt kvinnoöde i en tid med grälla motsättningar mellan klasserna och olikhet inför lagen, men med nya frihetsidéer som tränger ända ner i folkdjupen. Det här är första romanen om Stina Pihlgren. I serien ingår Fader: okänd, All livets härlighet, Blandat sällskap, Ett himmelens under, Omaka blir makar, Gullfågel och Änkegrevinnan.
Fader: okänd : En berättelse från 1700-talets senare del är tillgänglig som e-bok.

7. All livets härlighet : En berättelse från 1700-talets senare del

I sina båda romaner om pigan Stina Pihlgren och hennes olycksöde tar Alice Lyttkens med oss in bland adel, präster, borgare, bönder och egendomslösa i 1700-talets Sverige. I Fader: okänd hade sjuttonåriga Stina varit piga på Ekelunda slott i Sörmland. Där hade hennes husbonde greven förfört henne och hon hade fött ett barn. Efter det hade hon blivit körd på porten och när All livets härlighet börjar är hon på väg till Stockholm där hon kommer få slita ont som barnpiga. Stina Pihlgrens öde visar tidens brist på humanitet, inte minst mot ogifta mödrar. De flesta i samma omständigheter gick under, men kanske finns där ändå hoppet att Stinas historia en dag ska gå i dur. I serien ingår Fader: okänd, All livets härlighet, Blandat sällskap, Ett himmelens under, Omaka blir makar, Gullfågel och Änkegrevinnan.
All livets härlighet : En berättelse från 1700-talets senare del är tillgänglig som e-bok.

8. Kvinnan finner en följeslagare : Den svenska kvinnans historia från forntid till 1700-tal

Med berättarglädje ger Alice Lyttkens en levande och medryckande skildring om sina slutsatser om kvinnornas historia från förhistorisk tid fram till 1700-talet. Det här är första delen i serien Lyttkens kvinnohistoria, som fortsätter med Kvinnan börjar vakna och Kvinnan finner sin väg. Lyttkens debuterade som författare 1932 med romanen Synkoper och hon är mest berömd för sina historiska romaner. Under hela sitt författarskap gick hon till storms mot samhälleliga orättvisor och hon är en av pionjärerna bland feministiska författare. Kvinnan finner en följeslagare gavs ut första gången 1972.
Kvinnan finner en följeslagare : Den svenska kvinnans historia från forntid till 1700-tal är tillgänglig som e-bok.

9. Den vackre kungamördaren, Adolph Ludvig Ribbing : Ett 1700-talsliv

Greve, officer, rik, vacker, framgångsrik – Adolph Ludvig Ribbings liv (1765–1843) liknar ingen annans.Han var kvinnornas favorit och en ovanligt stilig man med ett glödande temperament. Han erbjöds allt som var fördelaktigt under 1700-talets andra hälft: förmögenhet, utbildning, närhet till kungligheter i Sverige och Frankrike, långväga resor, fester, slott. Alla förutsättningar fanns för ett bekymmersfritt och bekvämt liv. Men så blev det inte. För Adolph Ludvig var den nya tidens synsätt, det som förordade frihet och jämlikhet, det enda rätta. Han såg Gustaf III som en despot och blev därför en av de ledande och mest ivriga i konspirationen mot kungen. När skotten avlossades på Operamaskeraden i mars 1792 stod han tätt intill. Kanske var det han som sköt – en teori hävdar att så var fallet. Adolph Ludvig Ribbing greps omgående, dömdes att mista högra handen och att halshuggas. Han satt i häkte på Riddarholmen i väntan på att domen skulle verkställas, men i augusti samma år blev han av politiska skäl plötsligt benådad och landsförvisad. Han skickades ur landet, fråntogs sitt medborgarskap, sin förmögenhet, sitt namn – allt utom sitt liv. I sin långa landsflykt skapade han sig en helt annan tillvaro där kvinnoaffärerna var många och resorna ännu fler – han bodde i Danmark, Schweiz och Belgien, men mest i Frankrike. När han dog vid hög ålder var han utblottad. Hans grav är okänd.

Nu lyfter Adolph Ludvig Ribbings släkting Magdalena Ribbing fram honom ur historiens dunkel i en dramatisk och detaljrik berättelse.

Magdalena Ribbing är författare till ett antal succéböcker, bland annat om hyfs och stil.
Den vackre kungamördaren, Adolph Ludvig Ribbing : Ett 1700-talsliv är tillgänglig som e-bok.

10. Döda världar i samhällsrymden: inledning till Petter Svensks historia

Det är 1700-tal och Sverige. Lutherholm är en svensk företagare, hotellägare och rikeman. Mitt i en omvälvande historisk tid står han och försöker besluta sig vad han ska göra med sitt liv och sin sons liv. Ska sonen släppas ut i det fria och få söka upp sin egen framtid? Eller ska han få ta över efter fadern?

Men detta är inte bara individens berättelse. Detta är historien om Sverige under en omvälvande tid. Under 1700-talet var det inte längre näringen som var det folk strävade efter. Matproduktion var omsatt i industrier. Det fanns annat att söka efter i livet: rikedom, makt och status. Och detta förändrade människan till djupet …

Ludvig Nordström (1882 – 1942) var en svensk författare och journalist. Han är mest känd för radioreportaget ”Med Ludvig Nordström på husesyn” som sändes 1938.
Döda världar i samhällsrymden: inledning till Petter Svensks historia är tillgänglig som e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇