4 bästa böckerna av Isabel Allende du måste läsa

Självaste Isabel Allende. Det här är vår lista över hennes bästa böcker på svenska.

Den chilenska författaren Isabel Allende har länge varit fascinerande läsare över hela världen med sin distinkta blandning av skickliga magiska realistiska tekniker, politisk och social insikt och betoning på frågor om kön, patriarki och machismo.

Här listar jag fem av Isabel Allendes bästa böcker, vilket ger en bred insyn i Allendes fängslande och ofta utmanande portfölj. Jag hoppas du hittar en ny, fängslande bok att fastna för!

1. Andarnas hus

2017 är det 35 år sedan Isabel Allende begick sin numera mytomspunna debut med romanen Andarnas hus. Romanen började som ett brev till Allendes döende farfar och skrevs under tiden hon levde i exil i Venezuela.

På omvägar fick Allende höra talas om den legendariska agenten Carmen Balcells i Barcelona och skickade sitt manus dit med post. Resten är litteraturhistoria ett författarskap var fött. Andarnas hus har idag getts ut i nära 40-talet länder.

Andarnas hus är på en och samma gång en familjekrönika och en historisk skildring av ett icke namngivet latinamerikanskt land under 1900-talet. I centrum står Esteban Trueba, patriark och stor jordägare som så småningom väljer att kandidera till presidentposten. Férula, hans syster, som är den som sköter deras mor och egendomen.

Clara, Estebans eteriska och undflyende hustru som står i kontakt med förfädernas andar. Esteban och Clara blir föräldrar till den upproriska Blanca, flickan som gör som hon vill och föder dottern Alba, frukten av Blancas förhållande med förmannen på familjen Truebas ägor.

Andarnas hus blev en internationell storfilm 1993 i regi av Bille August med Meryl Streep, Glenn Close och Jeremy Irons i huvudrollerna.

2. Långt bortom havet

Poeten Pablo Neruda var chilensk konsul i Paris på 30-talet och fick efter Francos seger i det spanska inbördeskriget i uppdrag att arrangera en flyktingtransport så att 2 200 spanska flyktingar kunde få en fristad i Chile 1939. ”Mitt vackraste poem”, förklarade Neruda senare i livet, ”som ingen kunde sudda ut.”

Se även  Kerstin Ekmans 3 bästa böcker du måste läsa

En av dessa tusentals spanska flyktingar som i Allendes roman stiger i land i Valparaiso är Roser, en gravid ung änka och pianist. Roser tvingas ingå ett konvenansäktenskap med sin avlidne makes bror för att kunna invandra till Chile. Hennes nye make, Victor Dalmau, är en ung medicinstuderande som varit fältläkare i det blodiga inbördeskriget och under den tiden utvecklat en speciell operationsmetod, som han så småningom ska bli berömd för.

Detta omaka par inleder tillsammans med Victors föräldrar ett nytt liv i Chile med allt vad det innebär av flyktingens umbäranden och prövningar, ständigt i förhoppning om att kunna återvända till Spanien, men drömmen om ett hem och ett hemland utvecklas till något annat än det de från början trott när deras barn föds och en ny generation i familjen Dalmau växer upp.

3. Den japanske älskaren

Alma Mendel och Ichimei Fukuda var sju år gamla när de möttes för första gången och blev ögonblickligen förälskade i varandra. Han var son till trädgårdsmästaren på egendomen Sea Cliff och hon hade skickats dit av sina föräldrar för att undkomma Förintelsen. Men deras vägar skiljs snart åt.

Vid tjugo års ålder möts de igen och förälskelsen väcks till liv, trots att Alma och Ichimei vet att deras hemliga förhållande aldrig får avslöjas. De hänger sig åt passionen i hopp om att den ska ta slut, men ju mer de försöker släcka åtrån desto starkare blir den.

Se även  3 böcker av H.C. Andersen du måste läsa

Alma Belasco är 80 år och har precis flyttat in på äldreboendet Lark House. Hon får hela tiden brev och presenter av en mystisk avsändare. Almas moldaviska skötare Irina Bazili blir nyfiken och tillsammans med Almas sonson Seth börjar hon forska i Almas förflutna. Så småningom blottläggs den hemliga kärleksaffär som varat i nära 70 år.

4. En oväntad sommar

Det är januari i New York och en våldsam snöstorm lamslår staden. I Brooklyn kör universitetsläraren Richard Bowmaster på en annan bil i snödrevet. När Richard försöker hjälpa den kvinnliga bilföraren drar hon istället igen bildörren och kör därifrån. När kvinnan senare på kvällen ringer på hos Richard måste han be sin hyresgäst, den chilenska gästforskaren Lucía Arraz, om hjälp att få kontakt med den mystiska unga kvinnan, hon tiger nämligen.

Det visar sig att Evelyn Ortega, som hon heter, är en ung papperslös flykting från Guatemala som arbetar illegalt som barnflicka och nu har upptäckt att hon kört omkring med ett lik i sina arbetsgivares bil som hon krockat. Lucía och Richard vill försöka hjälpa Evelyn ur knipan eftersom båda delar hennes erfarenhet av att vara flykting.

Deras tre levnadshistorier tar oss från dagens Guatemala via Chile vid tiden för militärkuppen tillbaka till andra världskrigets Europa. Mitt i dramatiken kring Evelyns riskfyllda situation börjar känslor spira mellan Richard och Lucía, och plötsligt förbyts deras ålders höst till en oväntad sommar.

Vem är Isabel Allende?

Isabel Allende, (född 2 augusti 1942, Lima, Peru), chilensk amerikansk författare i den magiska realistiska traditionen som anses vara en av de första framgångsrika kvinnliga romanförfattarna från Latinamerika.

Se även  Karin Smirnoffs 3 bästa böcker du måste läsa

Allende föddes i Peru av chilenska föräldrar. Hon arbetade som journalist i Chile tills hon tvingades fly till Venezuela efter mordet (1973) på hennes farbror, chilenska pres. Salvador Allende.

1981 började hon skriva ett brev till sin dödssjuka farfar som utvecklades till hennes första roman, La casa de los espiritus (1982; Andarnas hus; film 1993).

Den följdes av romanerna De amor y de sombra (1984; Of Love and Shadows; film 1994), Eva Luna (1987) och El plan infinito (1991; The Infinite Plan) och berättelsesamlingen Cuentos de Eva Luna ( 1990; Berättelserna om Eva Luna).

Alla är exempel på magisk realism, där realistisk fiktion är överlagd med inslag av fantasi och myt. Hennes oro i många av dessa verk är porträtteringen av sydamerikansk politik, och hennes första fyra verk speglar hennes egna erfarenheter och undersöker kvinnors roll i Latinamerika. The Infinite Plan utspelar sig dock i USA, och dess huvudperson är man.

Sammanfattning

Det här är min lista över vad jag anser vara Isabel Allendes bästa böcker. Jag hoppas genuint du hittar en ny, spännande bok att bläddra i. Stort lycka till i ditt letande!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇