5 bÀsta böckerna av Isabel Allende du mÄste lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳
SjÀlvaste Isabel Allende. Det hÀr Àr vÄr lista över hennes bÀsta böcker.

Den chilenska författaren Isabel Allende har lÀnge varit fascinerande lÀsare över hela vÀrlden med sin distinkta blandning av skickliga magiska realistiska tekniker, politisk och social insikt och betoning pÄ frÄgor om kön, patriarki och machismo.

HÀr listar jag fem av Isabel Allendes bÀsta böcker, vilket ger en bred insyn i Allendes fÀngslande och ofta utmanande portfölj. Jag hoppas du hittar en ny, fÀngslande bok att fastna för!

1. The House of the Spirits (1982)

Det Ă€r ganska vĂ€lkĂ€nt nu att Andarnas hus (spanska: La Casa de los EspĂ­ritus) Ă€r Allendes mĂ€sterverk. En slingrande, ofta mystisk berĂ€ttelse med tydliga inspirationskĂ€llor i MĂĄrquez ‘Hundra Ă„r av ensamhet, boken anvĂ€nder förekomsten av en överklassig latinamerikansk familj för att utforska klyftor, klass och politisk trohet som slet sönder en stor del av kontinenten under 1900-talet.

Allendes egen position som första kusin som en gÄng avlÀgsnats av den martyrerade chilenska vÀnsterpresidenten Salvador Allende lÀgger till ytterligare ett lager av passion och fascination för denna fascinerande lÀsning.

2. Island Beneath the Sea (2009)

Ännu en av Allendes meditationer om den oroliga historien i Amerika finns pĂ„ ön under havet (La Isla Bajo el Mar). Med berĂ€ttelsen om TĂ©tĂ©, en slavkvinna bland blandras född i det pre-revolutionĂ€ra Haiti, och Toulouse Valmorain, den unga och pĂ„tagliga arvaren till hennes plantage, Ă€r detta en roman som brottas tvingande med slaveriets torterade arv och dess avskaffande.

Island Beneath the Sea spÀnner över fÀlten Saint Domingue till New Orleans och dokumenterar den allsmÀktiga historiska omvÀlvningen under den haitiska revolutionen.

3. Inés of My Soul (2006)

Om Island under havet hÀmtar inspiration frÄn historiska hÀndelser Àr Inés of My Soul (Inés del Alma Mía) en fullfjÀdrad historisk roman som spÄrar livet och gÀrningarna till Inés Suårez, en lite kÀnd conquistadora och den första spanska kvinnan som nÄr vad Àr nu Chile.

Inés of My Soul gifter sig noggrant efter en period av fyra Är och gifter sig med Allendes oövertrÀffade gÄva som berÀttare med en trogen Ätergivning av en sÀllsynt och extraordinÀr personlig biografi, förutsatt att en Àldre Inés röst berÀttar om de mÄnga vÀndningarna, spÀnningarna och trÀngningarna. erövringen i det gamla Inca-riket.

4. Eva Luna (1987)

Allendes tredje roman, Eva Luna, har varit en annan internationell favorit sedan den publicerades 1989. Eva Luna plockar upp nÄgra av samma politiska och sociala teman som Andarnas hus och vÀver dessa bekymmer i den engagerande berÀttelsen om en förÀldralös flicka pÄ gatorna i en namnlös sydamerikansk nation.

Medan Eva Luna klassificeras av mÄnga som ett exempel pÄ den karaktÀristiska latinamerikanska litteraturtraditionen i Picaresque-romaner, behÄller den ocksÄ ett starkt och pÄverkande fokus pÄ kvinnlighet och flickors och kvinnors sÀrskilda vÀgar i den negativa vÀrlden i Latinamerika i mitten av 1900-talet.


5. My Invented Country (2003)

Även om Allende Ă€r mest kĂ€nd för sin fiktion, har hon arbetat intermittent som journalist sedan 17 Ă„rs Ă„lder, och hennes kĂ€nsla för facklitteratur Ă€r pĂ„ full skĂ€rm i hennes arbete frĂ„n 2003 My Invented Country (Mi PaĂ­s Inventado).

“Uppfinningen” av titeln framkallar ett antal sĂ€rdrag i det chilenska samhĂ€llet – för det första dess upptagande av rasens sociala konstruktion – men hĂ€nvisar ocksĂ„ till Allendes egen kĂ€nsla av samtidig nĂ€rhet och avstĂ„nd till ett hemland som hon har sett bara intermittent under hela hennes lĂ„nga och hĂ€ndelserika liv, efter att ha levt som en exil, en expat och som en medlem av landets diplomatiska kĂ„r.

Detta Àr ett rörande blygsamt och uppfattande portrÀtt av Chile, dÀr det spansksprÄkiga originalet fick stor framgÄng.

Sammanfattning

Det hÀr Àr min lista över vad jag anser vara Isabel Allendes bÀsta böcker. Jag hoppas genuint du hittar en ny, spÀnnande bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt letande!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!