7 böcker av Vladimir Nabokov alla bör läsa

Vladimir Nabokov är en av de mest berömda ryssfödda författarna, vars berömda roman Lolita är en av de 100 bästa romanerna på 1900-talet.

Under sin nästan 50-åriga skrivkarriär bidrog Nabokov med cirka 20 romaner, över 10 novellböcker, tillsammans med flera dikter och översättningar till litteraturvärlden.

Vi har valt ut sju böcker av den stora författaren som du bör lägga på din läslista. Det här är vår lista över 7 böcker av Vladimir Nabokov vi anser att alla bör ha läst i alla fall en gång.

1. Lolita

2. Blek låga

Världens första hypertextroman, Pale Fire, är konstruerad kring en 999-rads dikt av en fiktiv författare som heter John Shane, som komponerade den strax före sin död.

Ett förord och en kommentar av akademiker och John Shanes kollega Charles Kinbote föregår och avbryter texten för att bilda en ny typ av berättelse.

Se även  Harlan Cobens 3 bästa böcker du måste läsa

En tragikomedi i högsta bemärkelse, den här boken kommer att roa dig med allusive ironi och spänna dig med spänningen i en detektivhistoria.

3. The Defense (2015)

En av Nabokovs mest kända romaner, Försvaret, bygger på livshistorien om författarens vän Curt von Bardeleben, som begick självmord 1924. Luzhin, en socialt besvärlig pojke, omfamnar schack för att fly från sin vardag.

Men när han utvecklas inom konsten att bemästra schack blir hans band med verkligheten lösare tills han oåterkalleligt faller i galenskap.

4. The Gift (1938)

En fascinerande bit av metafiction, särskilt älskad av ryska läsare, The Gift skrevs under Nabokovs Berlin-period.

Du kommer genast att känna igen författaren i den unga emigrationshuvudpersonen; när Nabokov mästerligt blandar prosa och poesi, förenar hans hjälte självsökning och en strävan efter kärlek – samtidigt som han utforskar det ryska litterära arvet.

5. Genomskinliga ting

Släppt 1972 berättar Transparent Things en historia om en amerikansk redaktör, Hugh Preston, som påminner om sina fyra besök i en liten by i Schweiz, som sträckte sig över två decennier.

Se även  5 klassiska Zadie Smith-böcker du bör läsa

Under sin första resa följer Preston, en mycket ung man vid den tiden, sin far; andra gången tilldelas han att intervjua den excentriska författaren R. Minnet om hans tredje besök förmörkas av tragedi, mord och galenskap.

Slutligen, på sin fjärde resa till Schweiz, försonar Preston med sitt förflutna.

6. Pnin (1957)

Huvudpersonen i denna hjärtvärmande roman är Timofey Pnin, en ryskfödd docent som bor i USA på 50-talet. Författaren skildrar ironiskt nog livet för lite desorienterad rysk intelligentsia, mot bakgrund av den första vågen av sovjetisk invandring.

7. Invitation to the Beheading (1935)

Denna kafkaiska roman, som spelas i ett fiktivt land, berättar en historia om den unge mannen Cincinnatus C., anklagad för ”gnostisk turpitude” och dömd till döden genom halshuggning.

Romanen berättar om sina sista 20 dagar i ett absurt fängelse, där vilseledande fängelsevakter, den 12-åriga dotter till fängelsedirektören, som förmodligen inspirerade Nabokovs Lolita, och hans bödel som är förklädd till en medfång besöker honom.

Se även  5 böcker av Donna Leon du måste läsa

Sammanfattning

Det här är vår lista över 7 böcker av Vladimir Nabokov vi anser att alla bör ha läst i alla fall en gång. Vi hoppas du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇