11 ukrainska litterära klassiker du måste läsa

De flesta ukrainska klassiker undervisas i gymnasiet och det finns många anledningar till varför. Det här är berättelser om livet, drömmar och kärlek.

Det här är böcker som bör läsas minst en gång av alla som är intresserade av att lära sig mer om ukrainsk kultur.

Kobzar av Taras Shevchenko

Kobzar är namnet på den första samlingen av verk av den framstående ukrainska poeten och konstnären Taras Shevchenko. Han fick tillstånd att publicera samlingen 1840, vilket var av stor betydelse eftersom ukrainsk litteratur hade förbjudits från tryckpressar. Samlingen blev snabbt extremt populär och snart började folk kalla Shevchenko ”Kobzar” eller ”folksångare.”

The Forest Song av Lesya Ukrainka

Detta fantastiska drama är tre akter och skrevs 1911 av Lesya Ukrainka, en ukrainsk författare och en offentlig aktivist. Forest Song avslöjar problemen i förhållandet mellan människa och natur, vilket ofta är akut och ofta inte harmoniskt.

Den gräver sig i den infödda uppfattningen av världen och det forntida mytologiska tänkandet av ukrainare. Sju år efter publiceringen spelades pjäsen i Kiev Drama Theatre.

Tiger Trappers av Ivan Bahrianyi

Ett romantiskt äventyr som sammanflätar de självbiografiska fakta från författaren Ivan Bahrianyi, Tiger Trappers, publicerades 1944 i den ukrainska tidskriften Late Hour.

Se även  3 böcker av Chimamanda Ngozi Adichie du måste läsa

Författaren skildrar som ett ögonvittne våldet i koncentrationslägrens helvete och den förödmjukelse av mänsklig värdighet som ägde rum.

Detta unika verk belyser revolutionära händelser på hela dess sidor. Ingen kan förbli likgiltig för historien när statens ideal anses vara viktigare än en människas liv.

Kaidash’s Family av Ivan Nechuy-Levytsky

Kaidash’s Family av Ivan Nechuy-Levytsky är en realistisk historia som visar hur privatägda instinkter leder människor till moralisk utarmning.

Absurda handlingar från huvudpersonerna, fängslande plot och bekanta situationer, gör det till en av klassikerna i ukrainsk litteratur.

Romanen är skriven ur det unika perspektivet hos en bonde i Ukraina i slutet av 1800-talet och är en av de bästa bitarna att läsa minst en gång.

Eneïda av Ivan Kotliarevsky

Denna ukrainska dikt, skriven av Ivan Kotlyarevsky, baseras på handlingen i den romerska poeten Virgils klassiska dikt.

Eneïda var det första monumentet för ukrainsk litteratur som skapades i talad form av det ukrainska språket. Dikten skildrade briljant det ukrainska livet och kulturen på 1700-talet.

Stolen Happiness av Ivan Franko

Många ukrainska klassiker publicerades först i tidskrifter på grund av censurfrågor; många publicerades senare som böcker. Ivan Frankos stulna lycka var inget undantag.

Författaren deltog i många tävlingar och försökte få allmänhetens uppmärksamhet åt sin konst.

Se även  Mari Jungstedts 3 bästa böcker du måste läsa

Lyckligtvis för honom rekommenderades pjäsen till Lviv Theatre av en litterär kommitté. Det redigerades och framfördes slutligen 1893. Sedan dess har dramat fått en hedersplats i lokala skolprogram och teatrar.

Shadows of the Forgotten Ancestors av Mykhailo Kotsiubynsky

Shadows of the Forgotten Ancestors berättar om kärleken mellan en ukrainsk Romeo och Julia. Verket presenterar livet och kulturen i Hutsul-samhället som bor i Karpaterna i slutet av 1800-talet; den visar deras harmoni med naturen, traditioner och seder, blandad tro på kristendomen och hedniska ritualer och familjerivaler.

Ukraine in Flames av Alexander Dovzhenko

Alexander Dovzhenko, en ukrainsk författare, filmregissör och målare, ägnade denna bok och filmen till händelserna under andra världskriget och böndernas öde.

Enligt Dovzhenko handlar Ukraina i flammor om det okrainska folks oövervinnlighet och anda, liksom vikten av att ha förtroende för att hävda segern över fienden.

Genom långa dialoger, som är inneboende i dramagenren, kan tittare och läsare observera psykologin i huvudpersonens handlingar.

Martyn Borulia av Ivan Karpenko-Kary

I detta satiriska arbete kommenterar Ivan Karpenko-Kary samtida sociala ordningar som mutor i byråkratin och rättsväsendet. Moralen är att förbli en anständig person i alla livssituationer, oavsett frestelsen.

Intressant är att komedi Martyn Borulias komedi baserades på Tobilevich-familjens liv (författarens verkliga efternamn är Tobilevich).

Till exempel bestämde hans far, som länge tjänstgjorde som förvaltare av landodlingarna, att få erkännande av adeln.

I (Romance) av Mykola Khvylovy

I romanen I (Romance) avslöjar Khvylovy psykologin hos drömmare och romantiker från inbördeskrigstiden. Huvudpersonen är ”Jag är” eller den unga chekisten (anställd i de sovjetiska statliga säkerhetsorganisationerna).

Se även  3 böcker av Ivar Lo-Johansson du måste läsa

Historien är en konfrontation mellan gott och ont som äger rum i karaktärens förgrenade själ. Det speciella med I (Romance) är syntesen av illusion och verklighet. Ofta är det svårt för läsaren att urskilja om de beskrivna händelserna är fiktion och verklighet.

Marusia Churai av Lina Kostenko

Ukrainsk kultur lyser i detta historiska drama av den berömda samtida författaren Lina Kostenko. Författaren gjorde otrolig forskning innan han skrev boken för att illustrera Ukraina på 1600-talet så exakt som möjligt.

Historien kretsar kring oförstörbarheten hos det ukrainska folket, som lever i en rik andlig värld.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara 11 ukrainska litterära klassiker du måste läsa.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇