11 ukrainska litterÀra klassiker du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

De flesta ukrainska klassiker undervisas i gymnasiet och det finns mÄnga anledningar till varför. Det hÀr Àr berÀttelser om livet, drömmar och kÀrlek.

Det hÀr Àr böcker som bör lÀsas minst en gÄng av alla som Àr intresserade av att lÀra sig mer om ukrainsk kultur.

Kobzar av Taras Shevchenko

Kobzar Ă€r namnet pĂ„ den första samlingen av verk av den framstĂ„ende ukrainska poeten och konstnĂ€ren Taras Shevchenko. Han fick tillstĂ„nd att publicera samlingen 1840, vilket var av stor betydelse eftersom ukrainsk litteratur hade förbjudits frĂ„n tryckpressar. Samlingen blev snabbt extremt populĂ€r och snart började folk kalla Shevchenko “Kobzar” eller “folksĂ„ngare.”

The Forest Song av Lesya Ukrainka

Detta fantastiska drama Àr tre akter och skrevs 1911 av Lesya Ukrainka, en ukrainsk författare och en offentlig aktivist. Forest Song avslöjar problemen i förhÄllandet mellan mÀnniska och natur, vilket ofta Àr akut och ofta inte harmoniskt.

Den grÀver sig i den infödda uppfattningen av vÀrlden och det forntida mytologiska tÀnkandet av ukrainare. Sju Är efter publiceringen spelades pjÀsen i Kiev Drama Theatre.

Tiger Trappers av Ivan Bahrianyi

Ett romantiskt Àventyr som sammanflÀtar de sjÀlvbiografiska fakta frÄn författaren Ivan Bahrianyi, Tiger Trappers, publicerades 1944 i den ukrainska tidskriften Late Hour.

Författaren skildrar som ett ögonvittne vÄldet i koncentrationslÀgrens helvete och den förödmjukelse av mÀnsklig vÀrdighet som Àgde rum.

Detta unika verk belyser revolutionÀra hÀndelser pÄ hela dess sidor. Ingen kan förbli likgiltig för historien nÀr statens ideal anses vara viktigare Àn en mÀnniskas liv.

Kaidash’s Family av Ivan Nechuy-Levytsky

Kaidash’s Family av Ivan Nechuy-Levytsky Ă€r en realistisk historia som visar hur privatĂ€gda instinkter leder mĂ€nniskor till moralisk utarmning.

Absurda handlingar frÄn huvudpersonerna, fÀngslande plot och bekanta situationer, gör det till en av klassikerna i ukrainsk litteratur.

Romanen Àr skriven ur det unika perspektivet hos en bonde i Ukraina i slutet av 1800-talet och Àr en av de bÀsta bitarna att lÀsa minst en gÄng.

EneĂŻda av Ivan Kotliarevsky

Denna ukrainska dikt, skriven av Ivan Kotlyarevsky, baseras pÄ handlingen i den romerska poeten Virgils klassiska dikt.

Eneïda var det första monumentet för ukrainsk litteratur som skapades i talad form av det ukrainska sprÄket. Dikten skildrade briljant det ukrainska livet och kulturen pÄ 1700-talet.

Stolen Happiness av Ivan Franko

MÄnga ukrainska klassiker publicerades först i tidskrifter pÄ grund av censurfrÄgor; mÄnga publicerades senare som böcker. Ivan Frankos stulna lycka var inget undantag.

Författaren deltog i mÄnga tÀvlingar och försökte fÄ allmÀnhetens uppmÀrksamhet Ät sin konst.

Lyckligtvis för honom rekommenderades pjÀsen till Lviv Theatre av en litterÀr kommitté. Det redigerades och framfördes slutligen 1893. Sedan dess har dramat fÄtt en hedersplats i lokala skolprogram och teatrar.

Shadows of the Forgotten Ancestors av Mykhailo Kotsiubynsky

Shadows of the Forgotten Ancestors berÀttar om kÀrleken mellan en ukrainsk Romeo och Julia. Verket presenterar livet och kulturen i Hutsul-samhÀllet som bor i Karpaterna i slutet av 1800-talet; den visar deras harmoni med naturen, traditioner och seder, blandad tro pÄ kristendomen och hedniska ritualer och familjerivaler.

Ukraine in Flames av Alexander Dovzhenko

Alexander Dovzhenko, en ukrainsk författare, filmregissör och mÄlare, Àgnade denna bok och filmen till hÀndelserna under andra vÀrldskriget och böndernas öde.

Enligt Dovzhenko handlar Ukraina i flammor om det okrainska folks oövervinnlighet och anda, liksom vikten av att ha förtroende för att hÀvda segern över fienden.

Genom lÄnga dialoger, som Àr inneboende i dramagenren, kan tittare och lÀsare observera psykologin i huvudpersonens handlingar.

Martyn Borulia av Ivan Karpenko-Kary

I detta satiriska arbete kommenterar Ivan Karpenko-Kary samtida sociala ordningar som mutor i byrÄkratin och rÀttsvÀsendet. Moralen Àr att förbli en anstÀndig person i alla livssituationer, oavsett frestelsen.

Intressant Àr att komedi Martyn Borulias komedi baserades pÄ Tobilevich-familjens liv (författarens verkliga efternamn Àr Tobilevich).

Till exempel bestÀmde hans far, som lÀnge tjÀnstgjorde som förvaltare av landodlingarna, att fÄ erkÀnnande av adeln.

I (Romance) av Mykola Khvylovy

I romanen I (Romance) avslöjar Khvylovy psykologin hos drömmare och romantiker frĂ„n inbördeskrigstiden. Huvudpersonen Ă€r ”Jag Ă€r” eller den unga chekisten (anstĂ€lld i de sovjetiska statliga sĂ€kerhetsorganisationerna).

Historien Àr en konfrontation mellan gott och ont som Àger rum i karaktÀrens förgrenade sjÀl. Det speciella med I (Romance) Àr syntesen av illusion och verklighet. Ofta Àr det svÄrt för lÀsaren att urskilja om de beskrivna hÀndelserna Àr fiktion och verklighet.

Marusia Churai av Lina Kostenko

Ukrainsk kultur lyser i detta historiska drama av den berömda samtida författaren Lina Kostenko. Författaren gjorde otrolig forskning innan han skrev boken för att illustrera Ukraina pÄ 1600-talet sÄ exakt som möjligt.

Historien kretsar kring oförstörbarheten hos det ukrainska folket, som lever i en rik andlig vÀrld.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara 11 ukrainska litterÀra klassiker du mÄste lÀsa.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!