7 bÀsta böckerna av Michael Ondaatje du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

En prisbelönt romanförfattare, poet och kritiker, Michael Ondaatje, har sĂ€krat sig sjĂ€lv som en av Kanadas ljusaste litterĂ€ra talanger. Född pĂ„ Sri Lanka tillbringade Ondaatje en del av sin barndom i England innan han flyttade till Kanada 1962, dĂ€r han har bott sedan dess och gjort sig ett rykte för den nationella – och internationella – litterĂ€ra scenen.

En officer av Order of Canada och Booker Prize-vinnare för The English Patient, Àr han en av vÄra mest berömda levande författare. Ondaatjes prosa kÀnns ofta filmisk i naturen och utforskar temporalitet och berÀttande förvÀntningar.

Hans diktsamlingar Àr lika övertygande, med en rörelse och nyckfullhet som slÄr skönhet i detritus, de berömda och ignorerade delarna av vÄra liv. HÀr Àr sju Ondaatje-arbeten för att gÄ till toppen av din lÀslista.

1. The English Patient (1992)

Mot bakgrund av andra vÀrldskriget blandar den engelska patienten passionerade kÀrleksaffÀrer mot förstörelsen av en brutal konflikt. Denna prisbelönta roman fick Man Booker-priset och guvernörens generalpris för engelsksprÄkig fiktion.

2. Running in the Family (1982)

I sin memoar Running in the Family infunderar Ondaatje fantasi med fakta nÀr han berÀttar om sin Äterkomst till sitt hemland Sri Lanka i slutet av 1970-talet.

NÀr han utforskar sina familjeband försöker Ondaatje bÀttre förstÄ sin egen identitet. BerÀttelserna om vÀnner och slÀktingar ger sammanhang och perspektiv, men mycket Àr fortfarande svÄrfÄngat.

Denna memoar bygger pÄ teman ensamhet, samhÀllsförvÀntningar och komplexiteten i minnet. Ondaatje slÄr samman dessa idéer genom flera perspektiv och slÄende prosa.

3. The Collected Works of Billy the Kid (1970)

The Collected Works of Billy the Kid, Ondaatjes debutberÀttande verk, utforskar den ökÀnda outlaws resa genom vers.

Dikterna avbryter den kronologiska ordningen och tvingar lĂ€saren att utforska – och Ă€ven empati – med handlingarna och inre tankarna hos denna legendariska figur.

Med The Collected Works of Billy the Kid gÄr Ondaatje bort frÄn klichéerna i denna mytologiserade och ofta parodierade antihjÀlte i det amerikanska vÀst, vilket skapar en komplex, helt dimensionell utforskning av Billy the Kid.

4. Divisadero (2007)

Divisadero Àr en övertygande roman om familj, avstÄnd och kÀrlek i dess mÄnga former. Boken omger en familj som en enhet innan den splittras i sina separata liv. Anna och hennes syster Claire vÀxer upp tillsammans som tvillingar, Àven om de inte Àr slÀktingar till blod.

Claire adopteras som spÀdbarn och de tvÄ systrarna Àr uppfostrade av sin ensamstÄende far. En förÀldralös pojke som heter Cooper (Coop) tas ocksÄ in i familjen, men behandlas mer som en lantgÄrdshand.

NÀr Coop och Anna inleder ett sexuellt förhÄllande leder upptÀckten till ett vÄld som upplöser familjen. Prosaen Àr vackert utformad och de icke-linjÀra berÀttelseshoppen tar lÀsaren med pÄ en oförglömlig resa över lÀnder och tid.

5. The Cat’s Table (2011)

Cat’s Table berĂ€ttar historien om en elva Ă„r gammal pojkes havsresa till England i början av 1950-talet. NĂ€r Michael reser ombord pĂ„ havsfartyget möter han felaktiga karaktĂ€rer och pojkĂ€ventyr.

PÄminnelserna om denna resa förblir en stark del av hans medvetande nÀr han ombildar dessa hÀndelser i vuxenlivet.

Det varaktiga inflytandet frÄn barndomsupptÀckter vÀcks till liv pÄ sidorna i denna roman och kommer utan tvekan att ge ett intryck lÄngt efter att du har lÀst.

6. In the Skin of a Lion (1987)

In the 1920 of 30s Toronto, In the Skin of a Lion blandar historia med fantasi i en stÀmningsfull och mystisk kÀrlekshistoria. Romanen tar en fiktiv titt pÄ livet för invandrare som hjÀlpte till att bygga staden genom sitt arbete, men förblev i utkanten av samhÀllet.

Ondaatje blandar röster och perspektiv genom sammanvÀvda berÀttelser för att berÀtta historien om en tid av tillvÀxt och industrialisering frÄn de fattigas hÀnder.

7. Coming Through Slaughter (1976)

Ondaatjes övergÄng frÄn poet till prosa författare Àr tydligast i denna prosa-diktsliknande roman, allmÀnt ansedd som hans debutverk av fiktion, av den första jazzmusikern Buddy Bolden.

Mysteriet med den nya orleanska kornetspelarens arv – omslaget visar det enda kĂ€nda fotografiet av Bolden och den enda kĂ€nda inspelningen av hans musik har gĂ„tt förlorad i över 100 Ă„r – Ă€r rik pĂ„ hela boken.

Ondaatje anvÀnder flykt av poetisk vederlag för att beskriva Boldens musikbrus och utbrott av berusad raseri och den konstiga förtrollning han kastar pÄ sina vÀnner, fiender, Àlskare och medspelare.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Michael Ondaatjes bÀsta böcker genom tiderna. Vi hoppas verkligen du hittar en bok du fastnar för! Stort lycka till!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!