7 bästa böckerna av Michael Ondaatje du måste läsa

En prisbelönt romanförfattare, poet och kritiker, Michael Ondaatje, har säkrat sig själv som en av Kanadas ljusaste litterära talanger. Född på Sri Lanka tillbringade Ondaatje en del av sin barndom i England innan han flyttade till Kanada 1962, där han har bott sedan dess och gjort sig ett rykte för den nationella – och internationella – litterära scenen.

En officer av Order of Canada och Booker Prize-vinnare för The English Patient, är han en av våra mest berömda levande författare. Ondaatjes prosa känns ofta filmisk i naturen och utforskar temporalitet och berättande förväntningar.

Hans diktsamlingar är lika övertygande, med en rörelse och nyckfullhet som slår skönhet i detritus, de berömda och ignorerade delarna av våra liv. Här är sju Ondaatje-arbeten för att gå till toppen av din läslista.

1. The English Patient (1992)

Mot bakgrund av andra världskriget blandar den engelska patienten passionerade kärleksaffärer mot förstörelsen av en brutal konflikt. Denna prisbelönta roman fick Man Booker-priset och guvernörens generalpris för engelskspråkig fiktion.

2. Running in the Family (1982)

I sin memoar Running in the Family infunderar Ondaatje fantasi med fakta när han berättar om sin återkomst till sitt hemland Sri Lanka i slutet av 1970-talet.

Se även  9 bästa böckerna av William Faulkner du måste läsa

När han utforskar sina familjeband försöker Ondaatje bättre förstå sin egen identitet. Berättelserna om vänner och släktingar ger sammanhang och perspektiv, men mycket är fortfarande svårfångat.

Denna memoar bygger på teman ensamhet, samhällsförväntningar och komplexiteten i minnet. Ondaatje slår samman dessa idéer genom flera perspektiv och slående prosa.

3. The Collected Works of Billy the Kid (1970)

The Collected Works of Billy the Kid, Ondaatjes debutberättande verk, utforskar den ökända outlaws resa genom vers.

Dikterna avbryter den kronologiska ordningen och tvingar läsaren att utforska – och även empati – med handlingarna och inre tankarna hos denna legendariska figur.

Med The Collected Works of Billy the Kid går Ondaatje bort från klichéerna i denna mytologiserade och ofta parodierade antihjälte i det amerikanska väst, vilket skapar en komplex, helt dimensionell utforskning av Billy the Kid.

4. Divisadero (2007)

Divisadero är en övertygande roman om familj, avstånd och kärlek i dess många former. Boken omger en familj som en enhet innan den splittras i sina separata liv. Anna och hennes syster Claire växer upp tillsammans som tvillingar, även om de inte är släktingar till blod.

Claire adopteras som spädbarn och de två systrarna är uppfostrade av sin ensamstående far. En föräldralös pojke som heter Cooper (Coop) tas också in i familjen, men behandlas mer som en lantgårdshand.

Se även  3 böcker av Nina Burton du måste läsa

När Coop och Anna inleder ett sexuellt förhållande leder upptäckten till ett våld som upplöser familjen. Prosaen är vackert utformad och de icke-linjära berättelseshoppen tar läsaren med på en oförglömlig resa över länder och tid.

5. The Cat’s Table (2011)

Cat’s Table berättar historien om en elva år gammal pojkes havsresa till England i början av 1950-talet. När Michael reser ombord på havsfartyget möter han felaktiga karaktärer och pojkäventyr.

Påminnelserna om denna resa förblir en stark del av hans medvetande när han ombildar dessa händelser i vuxenlivet.

Det varaktiga inflytandet från barndomsupptäckter väcks till liv på sidorna i denna roman och kommer utan tvekan att ge ett intryck långt efter att du har läst.

6. In the Skin of a Lion (1987)

In the 1920 of 30s Toronto, In the Skin of a Lion blandar historia med fantasi i en stämningsfull och mystisk kärlekshistoria. Romanen tar en fiktiv titt på livet för invandrare som hjälpte till att bygga staden genom sitt arbete, men förblev i utkanten av samhället.

Ondaatje blandar röster och perspektiv genom sammanvävda berättelser för att berätta historien om en tid av tillväxt och industrialisering från de fattigas händer.

7. Coming Through Slaughter (1976)

Ondaatjes övergång från poet till prosa författare är tydligast i denna prosa-diktsliknande roman, allmänt ansedd som hans debutverk av fiktion, av den första jazzmusikern Buddy Bolden.

Se även  Denise Rudbergs 5 bästa böcker du måste läsa

Mysteriet med den nya orleanska kornetspelarens arv – omslaget visar det enda kända fotografiet av Bolden och den enda kända inspelningen av hans musik har gått förlorad i över 100 år – är rik på hela boken.

Ondaatje använder flykt av poetisk vederlag för att beskriva Boldens musikbrus och utbrott av berusad raseri och den konstiga förtrollning han kastar på sina vänner, fiender, älskare och medspelare.

Sammanfattning

Det här är vår lista över vad vi anser vara Michael Ondaatjes bästa böcker genom tiderna. Vi hoppas verkligen du hittar en bok du fastnar för! Stort lycka till!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇