6 böcker du måste läsa innan du reser till Armenien!

Att läsa en bok om ett visst land är ett av de bästa sätten att förstå kultur, historia och tradition, särskilt om landet är helt annorlunda än ditt eget. När du bestämmer dig för att resa till Armenien, plocka upp någon av dessa böcker innan du åker för att förstå vad landet och dess folk har gått igenom.

Sandcastle Girls

Om du vill lära dig mer om Armenien genom en kärlekshistoria är det här rätt bok för dig. Historien utvecklades 1915, när Elizabeth Endicott, en sjuksköterska, reser till Aleppo, Syrien för att leverera medicinsk vård och mat till flyktingar från det armeniska folkmordet med hjälp av den Boston-baserade Friends of Armenia-organisationen.

Elizabeth blir vän med en armenisk ingenjör, Armen, som förlorade sin fru och sin spädbarnsdotter. När han lämnar Aleppo för att gå med i den brittiska armén i Egypten börjar han skriva brev till Elizabeth och inser långsamt att han har blivit kär i den amerikanska kvinnan, som skiljer sig mycket från sin avlidne hustru när det gäller kultur och värderingar.

Romanen fortsätter till idag, där Laura Petrosian, en författare som bor i New York, aldrig har tänkt mycket på sitt armeniska arv. Men när hon får ett samtal från en gammal vän som hävdar att hon har sett ett foto av Lauras mormor i en tidning, börjar Laura undersöka sitt arv och upptäcker förlust, kärlek och en förödande hemlighet som har begravts i årtionden.

The Forty Days of Musa Dagh (häftad)

The Forty Days of Musa Dagh

The Forty Days of Musa Dagh är en rörande roman baserad på historiska händelser under det armeniska folkmordet. Under den tid då Europa var i stora kriget och turkarna började regelbundet döda kristna i de bergiga länderna sydväst om Kaspiska havet, kallas en armeniskt född man som heter Gabriel Bagradian att göra skillnad. Gabriel studerade i Paris, gifte sig med en fransk kvinna och leder sedan 5000 armenier till toppen av Musa Dagh.

The Bastard of Istanbul

The Bastard of Istanbul, skriven av Turkiets frispråkiga och hyllade författare, Elif Shafak, är en roman om två familjes komplicerade historia.

Se även  3 böcker om Afrikas historia du måste läsa

I den här boken konfronterar författaren sitt lands våldsamma förflutna i en färgstark och livlig berättelse som spelas både i Turkiet och USA. ”Bastarden” är nitton år gamla Asya, som beundrar franska existensister och älskar Johnny Cash. Hon bor med sin mor och tre mostrar (Kazanci-familjen) under ett tak i Istanbul. Hennes mamma, Zehila, den yngsta av sina systrar, driver en tatueringssalong.

Systrarna har en bror, som är främmande och bor i Arizona. Armanoush, hans dotter, reser i hemlighet till Istanbul på jakt efter hennes identitet. Hon lokaliserar Kazanci-systrarna och blir snabbt vän med Asya. Hemligheten som knyter samman dessa två familjer är kopplad till massakrerna och deportationerna 1915.

Black Dog of Fate: An American Son Uncovers His Armenian Past

Peter Balakian, den förstfödde sonen i sin generation, växte upp i förorterna till New Jersy på 1950-60-talet. Han är inte medveten om den tragedi som hänt hans familj och släktingar under århundradets första folkmord av den turkiska regeringen.

Se även  7 bästa böckerna som utspelar sig i Warszawa

The Black Dog of Fate beskriver Balakians mognad och personliga uppvaknande för dessa fakta, liksom hur den turkiska regeringen ständigt försökte täcka över sina skrämmande handlingar. Boken visar hur en familjs förflutna påverkar nutiden och ger en ny definition av historien om vad det innebär att vara amerikaner.

Family of Shadows: A Century of Murder, Memory, and the Armenian American Dream

Garin K. Hovannisian’s Family of Shadows berättar Armeniens historia genom tre generationer av en enda familj. Med ett liknande tema som de böcker som nämns ovan berättar Hovannisian historien om det armeniska folkmordet. En tonårspojke, Kaspar Hovannisian flyr från sitt moderland för att driva sin amerikanska dröm. I Kalifornien har han en liten gård och investerar i fastigheter. Men han minns fortfarande starkt Armenien.

Hans son, Richard, lämnar gården för att vara pionjär inom området för armeniska studier i USA och blir en världsomfattande myndighet för folkmordets historia. Raffi, Richards son, är både inspirerad och hemsökt av det förflutna. 1989 lämnar han sin advokatbyrå för att resa tillbaka till Sovjet Armenien, där han spelar en historisk roll för att skapa den nya republiken.

The Spice Box Letters

När Katerinas mormor, Mariam, dör lämnar hon en doftande kryddask i trä till sitt barnbarn. Det finns en dagbok och flera bokstäver i rutan, alla skrivna på armeniska. När hon börjar sätta ihop pusselbitarna och lära sig mer om familjens förflutna inser Katerina att hennes mormors barndom var uppslukad av händelserna 1915.

Se även  7 bästa böckerna att läsa innan du besöker Granada och Sierra Nevada

Mariam förvisades från sitt hem i Turkiet och slits från sin älskade bror, Gabriel. Hennes liv förstördes ytterligare av hennes första kärleks död. Katerina lär sig allt detta och reser för att slutföra Mariams historia och befinner sig på resa över Cypern, hela vägen till New York. Det verkar som om mirakel kan hända, även när en person fångas av det förflutna.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇