6 böcker du mÄste lÀsa innan du reser till Armenien!

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Att lÀsa en bok om ett visst land Àr ett av de bÀsta sÀtten att förstÄ kultur, historia och tradition, sÀrskilt om landet Àr helt annorlunda Àn ditt eget. NÀr du bestÀmmer dig för att resa till Armenien, plocka upp nÄgon av dessa böcker innan du Äker för att förstÄ vad landet och dess folk har gÄtt igenom.

The Sandcastle Girls

Om du vill lÀra dig mer om Armenien genom en kÀrlekshistoria Àr det hÀr rÀtt bok för dig. Historien utvecklades 1915, nÀr Elizabeth Endicott, en sjuksköterska, reser till Aleppo, Syrien för att leverera medicinsk vÄrd och mat till flyktingar frÄn det armeniska folkmordet med hjÀlp av den Boston-baserade Friends of Armenia-organisationen.

Elizabeth blir vÀn med en armenisk ingenjör, Armen, som förlorade sin fru och sin spÀdbarnsdotter. NÀr han lÀmnar Aleppo för att gÄ med i den brittiska armén i Egypten börjar han skriva brev till Elizabeth och inser lÄngsamt att han har blivit kÀr i den amerikanska kvinnan, som skiljer sig mycket frÄn sin avlidne hustru nÀr det gÀller kultur och vÀrderingar.

Romanen fortsÀtter till idag, dÀr Laura Petrosian, en författare som bor i New York, aldrig har tÀnkt mycket pÄ sitt armeniska arv. Men nÀr hon fÄr ett samtal frÄn en gammal vÀn som hÀvdar att hon har sett ett foto av Lauras mormor i en tidning, börjar Laura undersöka sitt arv och upptÀcker förlust, kÀrlek och en förödande hemlighet som har begravts i Ärtionden.

The Forty Days of Musa Dagh

The Forty Days of Musa Dagh Àr en rörande roman baserad pÄ historiska hÀndelser under det armeniska folkmordet. Under den tid dÄ Europa var i stora kriget och turkarna började regelbundet döda kristna i de bergiga lÀnderna sydvÀst om Kaspiska havet, kallas en armeniskt född man som heter Gabriel Bagradian att göra skillnad. Gabriel studerade i Paris, gifte sig med en fransk kvinna och leder sedan 5000 armenier till toppen av Musa Dagh.

The Bastard of Istanbul

The Bastard of Istanbul, skriven av Turkiets frisprÄkiga och hyllade författare, Elif Shafak, Àr en roman om tvÄ familjes komplicerade historia.

I den hĂ€r boken konfronterar författaren sitt lands vĂ„ldsamma förflutna i en fĂ€rgstark och livlig berĂ€ttelse som spelas bĂ„de i Turkiet och USA. ”Bastarden” Ă€r nitton Ă„r gamla Asya, som beundrar franska existensister och Ă€lskar Johnny Cash. Hon bor med sin mor och tre mostrar (Kazanci-familjen) under ett tak i Istanbul. Hennes mamma, Zehila, den yngsta av sina systrar, driver en tatueringssalong.

Systrarna har en bror, som Àr frÀmmande och bor i Arizona. Armanoush, hans dotter, reser i hemlighet till Istanbul pÄ jakt efter hennes identitet. Hon lokaliserar Kazanci-systrarna och blir snabbt vÀn med Asya. Hemligheten som knyter samman dessa tvÄ familjer Àr kopplad till massakrerna och deportationerna 1915.

Black Dog of Fate: An American Son Uncovers His Armenian Past

Peter Balakian, den förstfödde sonen i sin generation, vÀxte upp i förorterna till New Jersy pÄ 1950-60-talet. Han Àr inte medveten om den tragedi som hÀnt hans familj och slÀktingar under Ärhundradets första folkmord av den turkiska regeringen.

The Black Dog of Fate beskriver Balakians mognad och personliga uppvaknande för dessa fakta, liksom hur den turkiska regeringen stÀndigt försökte tÀcka över sina skrÀmmande handlingar. Boken visar hur en familjs förflutna pÄverkar nutiden och ger en ny definition av historien om vad det innebÀr att vara amerikaner.

Family of Shadows: A Century of Murder, Memory, and the Armenian American Dream

Garin K. Hovannisian’s Family of Shadows berĂ€ttar Armeniens historia genom tre generationer av en enda familj. Med ett liknande tema som de böcker som nĂ€mns ovan berĂ€ttar Hovannisian historien om det armeniska folkmordet. En tonĂ„rspojke, Kaspar Hovannisian flyr frĂ„n sitt moderland för att driva sin amerikanska dröm. I Kalifornien har han en liten gĂ„rd och investerar i fastigheter. Men han minns fortfarande starkt Armenien.

Hans son, Richard, lÀmnar gÄrden för att vara pionjÀr inom omrÄdet för armeniska studier i USA och blir en vÀrldsomfattande myndighet för folkmordets historia. Raffi, Richards son, Àr bÄde inspirerad och hemsökt av det förflutna. 1989 lÀmnar han sin advokatbyrÄ för att resa tillbaka till Sovjet Armenien, dÀr han spelar en historisk roll för att skapa den nya republiken.

The Spice Box Letters

NÀr Katerinas mormor, Mariam, dör lÀmnar hon en doftande kryddask i trÀ till sitt barnbarn. Det finns en dagbok och flera bokstÀver i rutan, alla skrivna pÄ armeniska. NÀr hon börjar sÀtta ihop pusselbitarna och lÀra sig mer om familjens förflutna inser Katerina att hennes mormors barndom var uppslukad av hÀndelserna 1915.

Mariam förvisades frÄn sitt hem i Turkiet och slits frÄn sin Àlskade bror, Gabriel. Hennes liv förstördes ytterligare av hennes första kÀrleks död. Katerina lÀr sig allt detta och reser för att slutföra Mariams historia och befinner sig pÄ resa över Cypern, hela vÀgen till New York. Det verkar som om mirakel kan hÀnda, Àven nÀr en person fÄngas av det förflutna.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)