5 bÀsta böckerna av George Orwell du mÄste lÀsa


BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

George Orwell var en brittisk författare och journalist som kÀmpade mot social orÀttvisa och totalitarism. Han betraktas som en av de mest inflytelserika författarna under 1900-talet och Àr den nÀst bÀsta brittiska författaren sedan 1945 enligt The Times.

Orwell skrev litteraturkritik, poesi och romaner. Han Àr ocksÄ kÀnd för sina uppsatser om frÄgor om politik, litteratur, sprÄk och kultur och har kritiskt pÄverkat vÄr samtida uppfattning om verkligheten.

1. Down and Out in Paris and London (1933)

År 1928 hette den unga författaren till denna bok inte ”George Orwell” Ă€nnu (litterĂ€r pseydonum), utan Eric Blair. Han skrev den hĂ€r boken mĂ„nga Ă„r innan Animal Farm och 1984 blev kĂ€nda i global skala med en unik aura av litterĂ€r talang, humor och anmĂ€rkningsvĂ€rt realistiska beskrivningar av sina upplevelser i metropolen i Europa, Paris och London.

Författaren möter hunger, grymma förhÄllanden, försummelse och likgiltighet pÄ gatorna och i de hemlösa sovsalarna. Denna bok Àr ett högt fördömande av den sociala orÀttvisa som ser mÀnniskor dö av brist pÄ mat och skydd.

Down and Out i Paris och London tillhör kanske inte hans mÀsterverk, men Àr lika viktigt. Det kanske inte Àr en fascinerande uppfattning om den otroliga orwellska fantasin, men den utgör faktiskt en korrekt bild av en otroligt grym vardaglig verklighet, vilket ger oss alla ett kraftfullt slag i tarmen.

2. Keep the Aspidistra Flying (1936)

Gordon Cosmstock, hjĂ€lten i denna orwellska roman som publicerades 1936, kĂ€mpar mot den kapitalistiska strukturen i det brittiska samhĂ€llet under mellankrigstiden. Gordon avslutar sitt jobb i ett reklamföretag, avvisar tron ​​i sitt samhĂ€lle och koncentrerar sig pĂ„ att skriva en bok.

Han lever i samhÀllets marginaler och accepterar inte pengarnas vÀrde och samhÀllets organisation. Detta Àr ett av mÄnga orwellska verk dÀr den centrala karaktÀren skadas efter hans konflikt med det dominerande systemet.

Orwell anvÀnder Gordon Comstocks karaktÀr som ett sÀtt att skildra sina egna idéer och tankar om pengarnas makt, separationen av sociala klasser och det ekonomiska utnyttjandet av de svagare samhÀllsgrupperna. Resten av bokens karaktÀrer passar bakgrunden till en typisk medelklassmiljö, helt exproprierad av systemets mekanismer.

Gordon avvisar deras livsstil, bestÀmmer sig för att inte bli en del av systemet, dock ett beslut som paradoxalt nog gör honom ofri. I samhÀllets marginaler kan han inte skriva, kan inte resa, inte Àlska, inte leva.

Till slut mÄste han kompromissa, gÄ tillbaka till sitt jobb, gifta sig och bli helt integrerad i det samhÀlle han hatade. En spÀnnande resa genom en torterad personlighet, inte sÄ lÄngt frÄn mÄnga mÀnniskors existentiella frÄgor och moraliska frÄgor.


3. Homage to Catalonia (1938)

Orwells engagemang i det spanska inbördeskriget 1936, att skriva rapporter för brittiska tidningar, intrÀffade inte uteslutande inom ramen för journalistens identitet, utan utvecklades till ett verkligt, aktivt deltagande, dÀr han tog vapen och stod vid frontlinjen i stöd av hans egna ideal och det spanska folkets gemensamma kamp mot Francos fascism.

Boken Hyllning till Katalonien Àr beskrivningen av författarens erfarenheter i denna kamp för frihet och strÀvan efter en bÀttre vÀrld.

4. Animal Farm (1945)

Animal Farm Àr en unik orwellsk allegori om stalinism och alla totalitÀra system. George Orwell var en ivrig anhÀngare av socialism, nÀmligen anarkosyndikalism, liksom trotskism. Orwell trodde att Sovjetunionen var lÄngt ifrÄn ett riktigt socialistiskt land, men bara en annan form av en totalitÀr stat.

NÄgra Är efter hyllningen till Katalonien bestÀmde han sig för att skriva ner sina erfarenheter och idéer om detta Àmne pÄ ett mer vÀltaligt, symboliskt tilltalande och allomfattande sÀtt.

I nÀmnda djurfarm leder tvÄ grisar, Snowball och Napoleon, motiverade av de revolutionÀra idéerna hos en nyligen avliden gris, Old Major, en revolution som stöds av alla djur. Deras chefer, mÀnniskorna, tvingas lÀmna gÄrden och grisarna börjar organisera en regim med fullstÀndigt eget kapital.

Emellertid resulterar Napoleons makttörst snart i Snowballs exil och skapandet av en totalitĂ€r regim med mottot: ‘Alla djur Ă€r lika, men vissa djur Ă€r mer lika Ă€n andra’.

5. 1984 (1948)

NÀr 1984 först publicerades ansÄgs det som den imaginÀra beskrivningen av ett dystopiskt framtidssamhÀlle. Nu tror mÄnga att detta samhÀlle tillhör det förflutna och hÀvdar att vÄr nuvarande situation Àr Ànnu vÀrre.

Oavsett vilken personliga tro man kan ha pĂ„ Ă€mnet, Ă€r denna roman utan tvekan en av de största under föregĂ„ende Ă„rhundrade. Inom ramen för Big Brother’s totalitĂ€ra regim övervakas och spelas allt och allt in via otaliga interaktiva tv-apparater.

Allt mÄste justeras enligt den enda sanningen, den som förökas av partiet och dess enda verkliga representativa mekanism, Big Brother, som har fullstÀndig kontroll över allas handlingar och medvetande.

Det ultimata brottet Ă€r tankens brott – frihet, sprĂ„k och kĂ€nslor mĂ„ste försvinna, alla som motstĂ„r döms till döden. Detta politiska manifest mot alla totalitĂ€ra system har översatts till 65 sprĂ„k och har sĂ„lts i miljoner exemplar. ‘Big Brother’, ‘Newspeak’ och ‘Doublethink’ Ă€r unika förestĂ€llningar om ett underbart sinne som historien kommer att minnas.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara George Orwells bÀsta böcker genom tiderna.

Vi hoppas du hittar en eller flera klassiker att fastna för!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!