3 böcker av Emilie Flygare-Carlen du bör lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Emilie Flygare-Carlén, född Smith 8 augusti 1807 i Strömstad, död 5 februari 1892 i Stockholm, var en svensk författare. Vissa kallar henne för Sveriges första deckardrottning genom tiderna. Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara Emilie Flygare-Carlens bÀsta böcker.

1. En hemlighet för vÀrlden

“Jag Ă€r icke i stĂ„nd att skrifva mera, och jag pinas vid tanken att, om jag gĂ„r ut i staden, möta nĂ„gon mĂ€nniska, som kan pĂ„rĂ€kna ett igenkĂ€nnande … Hvad skall det bli? … Jag var aldrig en sorglöst glad löjtnant, som tog lifvet i slump: jag lefde alltid mera inĂ„t Ă€n utĂ„t, tills jag vid tjugusju er lĂ€rde kĂ€nna den enda kvinna, som hos mig vĂ€ckt pĂ„ en gĂ„ng passionens storm och hjĂ€rtats ljufvaste, renaste intryck … O, Antonia, Antonia, hvar finns vĂ€l nu nĂ„got, som kan tillfredsstĂ€lla mig?”

Emilie Flygare-CarlĂ©n, 1807-1892, var sin tids mest populĂ€ra och vĂ€lbetalda författare i Sverige. Efter sin uppmĂ€rksammade debut Waldemar Klein 1838 flyttade hon till Stockholm och gifte sig senare med den liberale skribenten Johan Gabriel CarlĂ©n – deras hem blev sedan under höjdpunkten av hennes karriĂ€r en kĂ€nd litterĂ€r salong. En hemlighet för vĂ€rlden utkom för första gĂ„ngen 1876.

2. Rosen pÄ Tistelön

En stormig natt Àr smugglaren HÄkan Haraldsson frÄn Tistelön i den bohuslÀndska skÀrgÄrden ute med sina tvÄ söner för att föra en last med siden till fastlandet. NÀr deras bÄt prejas av en tulljakt ser de bara en utvÀg och dödar hela besÀttningen. Detta brott bildar sedan en mörk bakgrundston till allt som hÀnder.

Temat Àr klassiskt: brottet som man försöker dölja, men dÀr hÀndelse efter hÀndelse gör att de inblandade hela tiden drivs fram mot det obönhörliga, att brottet till slut kommer att avslöjas. Rosen pÄ Tistelön, sÄ kallas den unga Gabriella för sin skönhets skull, Àr helt ovetande om det brott som begÄtts.

TvÄ andra i berÀttelsen, som ocksÄ Àr oskyldiga, men vet vilka mördarna Àr, vill eller kan inte avslöja dem. En av mördarna har svÄra skuldkÀnslor och beslutar sig för att resten av livet leva ett hederligt liv och sÄ lÄngt det Àr möjligt, i hemlighet, gottgöra de familjer som drabbats pÄ grund av mordet.

Rosen pÄ tistelön Àr ett ödesdrama, en Àventyrsroman och kÀrleksskildring pÄ samma gÄng och den brukar betraktas som mÀsterverket i Emelie Flygare-Carléns produktion.

3. Ett köpmanshus i skÀrgÄrden. D. 1-3

“Sedan ett par timmar tillbaka skulle man frĂ„n nĂ„gon vindsglugg pĂ„ fisklĂ€get kunnat observera en mindre, prydligt mĂ„lad bĂ„t, som i nordlig riktning kryssade fram och Ă„ter, utan att fĂ„ sĂ„ mycket vind som kunnat rymma upp en nĂ€sduk, Ă€n mindre ett segel. Det Ă€r ombord pĂ„ denna bĂ„t, som vi nu skola förflytta oss.” Romanen Ett köpmanshus i skĂ€rgĂ„rden gavs ut första gĂ„ngen 1885. PĂ„ sin tid var Emilie Flygare-CarlĂ©n den mest populĂ€ra och vĂ€lbetalda svenska kvinnliga författaren. Under sin karriĂ€r skrev hon nĂ€stan trettio romaner, bland annat den första svenska rysaren.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!