Joyce Carol Oates 5 bÀsta böcker genom tiderna

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Joyce Carol Oates, född 16 juni 1938 i Lockport, New York, Àr en amerikansk författare som skrivit sÄvÀl romaner och noveller som pjÀser, lyrik och fakta. Hon skriver Àven under pseudonymerna Rosamond Smith och Lauren Kelly. Hon Àr mest kÀnd för den bÀstsÀljande romanen Blonde, baserad pÄ Marilyn Monroes liv.

Det hÀr Àr vÄr lista över Joyce Carol Oates 5 bÀsta böcker genom tiderna.

1. Blonde

Den 3 augusti 1962 ringde Döden pÄ dörren till 12305 Fifth Helena Drive i Los Angeles. Morgonen dÀrpÄ hittades Marilyn Monroe död i sitt hem, bara 36 Är gammal.

Joyce Carol Oates ger röst Ät barnet, kvinnan och den undergÄngsdömda celebriteten. Ett nÀrgÄnget portrÀtt av en kÀnslig och begÄvad ung kvinna som skapar och omskapar sin identitet pÄ ett till sist förödande vis.

Kanske pÄ sitt sÀtt det sannaste vittnesmÄlet nÄgonsin om Norma Jean Baker, som av Hollywood stöptes om till den amerikanska Drömflickan, Marilyn Monroe, dyrkad vÀrlden över.

Blonde utkom första gĂ„ngen 2000. Den Ă€r en av Joyce Carol Oates mest kĂ€nda och uppskattade romaner, nominerad till bĂ„de Pulitzerpriset och National Book Award. Nu ges denna Ă€lskade roman ut som en av vĂ„ra LĂ€sarfavoriter – utvald av Er att lĂ€sa om igen.

2. Vackra dagar

I Vackra dagar utforskar Joyce Carol Oates sina protagonisters hemliga, intima och dolda inre liv. MÀnniskor som, likt de flesta av oss, tvingas stÄ upp för sig sjÀlva genom modiga och ibland oÄterkalleliga val. LÀsaren fÄr bland annat ta del av Oates rikt sinnliga prosa i berÀttelsen om det otrogna paret som lovar varandra total uppriktighet och Àrlighet, precis det som de saknar i sina Àktenskap, vilket fÄr helt andra konsekvenser Àn de vÀntat sig.

I en annan berÀttelse, med de frodigt tecknade Adirondackbergen som fond, utnyttjar en berÀknande och manipulativ universitetsprofessor en alltför godtrogen kvinna pÄ ett sÀtt hon aldrig hade kunnat förutse. Och i Ànnu en novell fÄr lÀsaren möta en ung afrikansk man som studerar pÄ ett amerikanskt universitet. NÀr han utan förvarning blir av med sitt visum testas hans mod till yttersta grÀnsen.

I Vackra dagar, precis som i Joyce Carol Oates övriga prosa, visar författaren prov pĂ„ sin fascination för de sociala, psykologiska och moraliska grĂ€nser som styr vĂ„ra handlingar – till den avgörande tidpunkt dĂ„ de inte lĂ€ngre gör det.

“Helt otrolig!”,
Titti Schultz i Go’kvĂ€ll

“Hennes knivskarpa sĂ€tt att analysera mĂ€nniskor och komma dem inpĂ„ livet, att ta fram deras sjĂ€ls hemligheter, som de ofta inte sjĂ€lva vet om, Ă€r ett genomgĂ„ende tema i flera av novellerna. (…) SuverĂ€nt bra lĂ€sning!” Helhetsbetyg: 5, Inger Ulfstedt-Fjellsson, BTJ-hĂ€ftet.

JOYCE CAROL OATES, född 1938 i staten New York, Ă€r en av USA:s verkligt betydande författare. Oates har sedan debuten 1963 publicerat ett stort antal romaner, novellsamlingar, skĂ„despel, essĂ€er, poesi och kritik. Framför allt inom prosan har Oates utmĂ€rkt sig som en av de största inom den samtida amerikanska litteraturen och hon har tilldelats en rad utmĂ€rkelser och priser, samt nominerats till Pulitzerpriset. Romanen Blond nominerades till National Book Award, och bĂ€stsĂ€ljaren Fallen tilldelades Prix Femina 2005. Oates Ă€r verksam vid Princeton University och har varit medlem av American Academy of Arts and Letters sedan 1978.

3. Mitt liv som rÄtta

NÀr tolvÄriga Violet Rue rÄkar höra sina bröder prata om hur de begÄtt ett fruktansvÀrt brott slits hon mellan att vara lojal med sin familj och att berÀtta sanningen. Ensam i vÀrlden tvingas hon bryta sig fri frÄn sina förestÀllningar om vad en familj Àr.

4. Jagad

Som barn plÄgas Abby av en Äterkommande mardröm: hon gÄr över ett fÀlt dÀr benknotor skymtar i grÀset. I vuxen Älder inbillar hon sig att de nattliga fasorna har slÀppt taget, men kvÀllen före hennes bröllop gör de sig pÄminda igen. Abby inser att hon mÄste konfrontera de mörka hemligheter som hon har dolt för sin blivande make, Willem.

Kort dÀrefter rÄkar hon ut för en svÄr olycka. Medan Abby svÀvar mellan liv och död i sjukhussÀngen försöker Willem förstÄ vad som har hÀnt och varför. Han lÀgger ledtrÄd till ledtrÄd och nÀrmar sig lÄngsamt den skakande sanningen om Abbys förflutna.

“Jagad” Ă€r en lika otĂ€ck som spĂ€nnande roman dĂ€r Joyce Carol Oates visar upp sin mĂ€sterliga förmĂ„ga att borra i det mĂ€nskliga psyket.

5. Mannen utan skugga

I Mannen utan skugga utforskar Joyce Carol Oates hjÀrnans och hjÀrtats mysterier. Var sitter kÀrleken? Och vad betyder minnet för förmÄgan att Àlska en annan mÀnniska?

Den 17 oktober 1965 klockan 09.07 möter Margot Sharpe den karismatiske Elihu Hoopes för första gÄngen. Hon Àr en ung ambitiös neuropsykiatriker, han en trettiofemÄrig man vars korttidsminne har ödelagts av en hjÀrninflammation. Margot viger sitt liv och sin karriÀr Ät den exceptionelle patienten och blir allt mer besatt av de möjligheter Projekt E.H. rymmer.

Mannen utan skugga Àr en roman om ensamhet, forskningsetik, passion, Äldrande och minne.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!