3 böcker av Chimamanda Ngozi Adichie du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Chimamanda Ngozi Adichie, född 15 september 1977 i Enugu, Àr en nigeriansk författare, bosatt i Nigeria och USA. Hon har bland annat skrivit de bÄda prisbelönta romanerna Lila hibiskus och En halv gul sol. Det hÀr Àr vÄr lista över 3 böcker av Chimamanda Ngozi Adichie vi anser alla bör lÀsa.

1. Americanah

Ifemelu och Obinze blir kÀra redan i tonÄren i Nigeria. Hon fÄr ett visum för att studera i USA, och meningen Àr att han ska följa efter. Men attacken mot World Trade Center kommer emellan. MÀn frÄn afrikanska lÀnder fÄr Ànnu svÄrare att ta sig dit.Det gÄr bra för det mesta bra för Ifemelu, hon fÄr vÀnner och har förhÄllanden, och startar en en uppmÀrksammad blogg om öppen och dold rasism i USA. För aldrig har hon varit sÄ medveten om begreppetn ras som dÀr.

Obinze reser till Storbritannien men kastas ut för att han saknat papper. Till slut gÄr det bra för honom ocksÄ. VÀldigt bra. Han blir en rik man i det demokratiska Nigeria, gifter sig och fÄr barn. NÀr Ifemelu ÄtervÀnder hem Àr det oundvikligt att de Äterupptar sin förbindelse. DÀr stÀlls de inför sitt livs svÄraste beslut.Chimamanda Ngozi Adichies efterlÀngtade nya roman Àr en rik och komplex historia om kÀrlek, rasism och klass i Afrika och USA i vÄr egen tid. Precis som i sin genombrottsroman En halv gul sol lyckas hon som en modern Balzac skildra ett helt samhÀlle och en tidsanda genom nÄgra fÄ, utmejslade öden.

2. Alla borde vara feminister

Första gĂ„ngen författaren Chimamanda Ngozi Adichie blir kallad feminist Ă€r hon fjorton Ă„r. “Det var inte nĂ„gon komplimang. Det hörde jag pĂ„ tonen – det var en ton som hade passat ett yttrande som: ‘Du Ă€r ju för terrorism.'” IstĂ€llet för att vĂ€rja sig mot ordet bestĂ€mmer sig Chimamanda Ngozi Adichie för att göra det till sitt, och strunta i omgivningens invĂ€ndningar om att alla feminister Ă€r olyckliga och ogifta manshatare, att feminism Ă€r nĂ„got i grunden oafrikanskt och att riktiga feminister inte bĂ€r lĂ€ppglans.

Alla borde vara feminister Àr Chimamanda Ngozi Adichies personliga och inspirerande upprop för en feminism som angÄr oss alla och som lyfter blicken ut mot vÀrlden. Texten Àr frÄn början ett bejublat TED-talk som setts av över tvÄ miljoner mÀnniskor pÄ Youtube, och som samplats av Beyoncé i lÄten ***Flawless.

Alla borde vara feminister ges ut i samarbete med Sveriges Kvinnolobby, FN-förbundet, LO, TCO, Teskedsorden, Unizon och Gertrud Åström. Boken distribueras under december mĂ„nad som en gĂ„va till alla elever i Ă„rskurs 2 i den svenska gymnasieskolan.

“Genus spelar en viktig roll i hela vĂ€rlden. Och jag skulle gĂ€rna vilja att vi i dag börjar drömma om ett annorlunda samhĂ€lle. En rĂ€ttvisare vĂ€rld. En vĂ€rld med lyckligare mĂ€n och lyckligare kvinnor som Ă€r Ă€rligare mot sig sjĂ€lva. Och det Ă€r sĂ„ hĂ€r vi ska börja: vi mĂ„ste uppfostra vĂ„ra döttrar annorlunda. Vi mĂ„ste Ă€ven uppfostra vĂ„ra söner annorlunda.”

3. Lila hibiskus

Kambilis far Eugene Achike Àr en riktig hjÀlte. Han tar hand om de sina, han Àger en tidning som oförskrÀckt kritiserar korruptionen och maktmissbruket i samhÀllets högsta skikt, han fÄr pris av Amnesty International och skÀnker stora summor till vÀlgörande ÀndamÄl.

Men i hemmet Àr han en tyrann. Han misshandlar sina barn och sin fru om de gör det minsta avsteg frÄn det han betraktar som den enda sanna vÀgen, en hÄrdhÀnt och intolerant katolsk tro. Han har till och med stött bort sin egen far, eftersom denne hÄllit fast vid sina förfÀders religion. Kambili och hennes bror Jaja fÄr en aning om ett annat sÀtt att leva nÀr de under en tid fÄr bo hemma hos sin faster, som i sin kÀrleksfullhet och rÀttframhet Àr sin brors raka motsats. Denna aning om ett friare liv vÀxer till ett uppror hos Kambili och Jaja. Familjens maktordning Àr plötsligt i gungning och en vÄldsam brytning blir mer och mer oundviklig.

Med Lila hibiskus har Chimamanda Adichie skrivit en berÀttelse som med bÄde inlevelse och precision visar hur en yttre godhet kan rymma bÄde brutalitet och brist pÄ empati. Hennes portrÀtt av Eugene Achike kan vÀl mÀta sig med Ingmar Bergmans biskop Vergerus i Fanny och Alexander nÀr det gÀller att gestalta motsÀgelsefullhet och religiöst bigotteri.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!