3 böcker av Chimamanda Ngozi Adichie du måste läsa

Chimamanda Ngozi Adichie, född 15 september 1977 i Enugu, är en nigeriansk författare, bosatt i Nigeria och USA. Hon har bland annat skrivit de båda prisbelönta romanerna Lila hibiskus och En halv gul sol. Det här är vår lista över 3 böcker av Chimamanda Ngozi Adichie vi anser alla bör läsa.

1. Americanah

Ifemelu och Obinze blir kära redan i tonåren i Nigeria. Hon får ett visum för att studera i USA, och meningen är att han ska följa efter. Men attacken mot World Trade Center kommer emellan. Män från afrikanska länder får ännu svårare att ta sig dit.Det går bra för det mesta bra för Ifemelu, hon får vänner och har förhållanden, och startar en en uppmärksammad blogg om öppen och dold rasism i USA. För aldrig har hon varit så medveten om begreppetn ras som där.

Obinze reser till Storbritannien men kastas ut för att han saknat papper. Till slut går det bra för honom också. Väldigt bra. Han blir en rik man i det demokratiska Nigeria, gifter sig och får barn. När Ifemelu återvänder hem är det oundvikligt att de återupptar sin förbindelse. Där ställs de inför sitt livs svåraste beslut.Chimamanda Ngozi Adichies efterlängtade nya roman är en rik och komplex historia om kärlek, rasism och klass i Afrika och USA i vår egen tid. Precis som i sin genombrottsroman En halv gul sol lyckas hon som en modern Balzac skildra ett helt samhälle och en tidsanda genom några få, utmejslade öden.

2. Alla borde vara feminister

Första gången författaren Chimamanda Ngozi Adichie blir kallad feminist är hon fjorton år. ”Det var inte någon komplimang. Det hörde jag på tonen – det var en ton som hade passat ett yttrande som: ’Du är ju för terrorism.'” Istället för att värja sig mot ordet bestämmer sig Chimamanda Ngozi Adichie för att göra det till sitt, och strunta i omgivningens invändningar om att alla feminister är olyckliga och ogifta manshatare, att feminism är något i grunden oafrikanskt och att riktiga feminister inte bär läppglans.

Se även  3 böcker av Ramona Fransson du måste läsa

Alla borde vara feminister är Chimamanda Ngozi Adichies personliga och inspirerande upprop för en feminism som angår oss alla och som lyfter blicken ut mot världen. Texten är från början ett bejublat TED-talk som setts av över två miljoner människor på Youtube, och som samplats av Beyoncé i låten ***Flawless.

Alla borde vara feminister ges ut i samarbete med Sveriges Kvinnolobby, FN-förbundet, LO, TCO, Teskedsorden, Unizon och Gertrud Åström. Boken distribueras under december månad som en gåva till alla elever i årskurs 2 i den svenska gymnasieskolan.

”Genus spelar en viktig roll i hela världen. Och jag skulle gärna vilja att vi i dag börjar drömma om ett annorlunda samhälle. En rättvisare värld. En värld med lyckligare män och lyckligare kvinnor som är ärligare mot sig själva. Och det är så här vi ska börja: vi måste uppfostra våra döttrar annorlunda. Vi måste även uppfostra våra söner annorlunda.”

3. Lila hibiskus

Kambilis far Eugene Achike är en riktig hjälte. Han tar hand om de sina, han äger en tidning som oförskräckt kritiserar korruptionen och maktmissbruket i samhällets högsta skikt, han får pris av Amnesty International och skänker stora summor till välgörande ändamål.

Men i hemmet är han en tyrann. Han misshandlar sina barn och sin fru om de gör det minsta avsteg från det han betraktar som den enda sanna vägen, en hårdhänt och intolerant katolsk tro. Han har till och med stött bort sin egen far, eftersom denne hållit fast vid sina förfäders religion. Kambili och hennes bror Jaja får en aning om ett annat sätt att leva när de under en tid får bo hemma hos sin faster, som i sin kärleksfullhet och rättframhet är sin brors raka motsats. Denna aning om ett friare liv växer till ett uppror hos Kambili och Jaja. Familjens maktordning är plötsligt i gungning och en våldsam brytning blir mer och mer oundviklig.

Se även  Paul Austers 3 bästa böcker du måste läsa

Med Lila hibiskus har Chimamanda Adichie skrivit en berättelse som med både inlevelse och precision visar hur en yttre godhet kan rymma både brutalitet och brist på empati. Hennes porträtt av Eugene Achike kan väl mäta sig med Ingmar Bergmans biskop Vergerus i Fanny och Alexander när det gäller att gestalta motsägelsefullhet och religiöst bigotteri.


Vem är Chimamanda Ngozi Adichie?

Chimamanda Ngozi Adichie föddes i Enugu, Nigeria 1977. Hon växte upp på campus vid University of Nigeria, Nsukka, där hennes far var professor och hennes mamma var den första kvinnliga registratorn. Hon studerade medicin ett år på Nsukka och åkte sedan till USA vid 19 års ålder för att fortsätta sin utbildning på en annan väg.

Hon tog examen summa cum laude från Eastern Connecticut State University med en examen i kommunikation och statsvetenskap.

Hon har en magisterexamen i kreativt skrivande från Johns Hopkins University och en magisterexamen i afrikansk historia från Yale University. Hon tilldelades ett Hodder-stipendium vid Princeton University för läsåret 2005-2006 och ett stipendium vid Radcliffe Institute of Harvard University för läsåret 2011-2012. 2008 fick hon ett MacArthur Fellowship.

Hon har erhållit hedersdoktorer från Eastern Connecticut State University, Johns Hopkins University, Haverford College, Williams College, University of Edinburgh, Duke University, Amherst College, Bowdoin College, SOAS University of London, American University, Georgetown University, Yale University, Rhode Island School of Design och Northwestern University.

Se även  Kerstin Ekmans 3 bästa böcker du måste läsa

Adichies verk har översatts till över trettio språk.

Hennes första roman, Purple Hibiscus (2003), vann Commonwealth Writers’ Prize, och hennes andra roman, Half of a Yellow Sun (2006), vann Orange Prize. Hennes roman Americanah 2013 vann US National Book Critics Circle Award och utsågs till en av New York Times topp tio bästa böcker 2013.

Hon har hållit två landmärken i TED-föredrag: hennes TED-talk 2009 The Danger of A Single Story och hennes TEDx Euston-talk 2012 We Should All Be Feminists, som startade ett världsomspännande samtal om feminism och publicerades som en bok 2014.

Dear Ijeawele, eller ett feministiskt manifest i femton förslag, publicerades i mars 2017.

Hennes senaste verk, Notes On Grief, en essä om att förlora sin far, har precis publicerats.

Hon utsågs till en av TIME Magazines 100 mest inflytelserika personer i världen 2015. 2017 utsåg Fortune Magazine henne till en av världens 50 största ledare. Hon är medlem i både American Academy of Arts and Letters och American Academy of Arts and Sciences.

Adichie delar sin tid mellan USA och Nigeria, där hon leder en årlig workshop för kreativt skrivande.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇